Fiecare oras de provincie are cinematograful lui.
In Urziceni era cinematograful Pacea, la zece kilometri de casa bunicilor, peste două iazuri, un camp si o cale ferată.
Pacea era mandria micului oras pe care il puteai descrie astfel: o curba, un stadion, un magazin de ferometal cu lucruti inutile, o alimentară cu creveti si conserve, o sifonărie si o fabrică de corturi.
Uneori străbăteam pe jos drumul pentru a ajunge să ii văd pe Fantomas, Louis de Funes, Superman…
Acolo mergeau la film parintii mei cand erau tineri si tot acolo am vazut singurul film impreuna cu bunicul: ‘Morometii’. Atunci mi-am dat seama cat de mult seamănă bunicul meu cu Ilie Moromete.
Cred ca oricate Mall-uri s-ar ridica in orase, cinematograful de suflet al locuitorilor va ramane unul singur: cel de pe vremuri.
Am ajuns in Urziceni saptamana trecuta si mi-a stat inima. Asa arată acum cinematograful Pacea:
pacea
In 1990 erau 600 de cinematografe. Astazi s-au mai pastrat in functiune doar 22.
Marele Jaf National ce a urmat dupa ’90 a reusit sa pustiasca tot in drum. Cinematografele au fost inchiriate unor baruri, transformate in săli de păcănele sau cluburi de noapte.
Un proces barbar de nimicire a artei caracteristic tărilor subdezvoltate.
(Sunt sigur ca in orasul fiecaruia exista asa ceva, chiar va rog sa imi scrieti si sa trimiteti poze.)

Am vazut pe facebook ca niste tineri frumosi din Piatra Neamt, sustinuti de director, vor sa salveze un cinematograf: Dacia.
Excelenta initiativa pentru care fiecare dintre noi ar trebui sa le multumeasca! Si, sper din suflet sa se intample la fel si in alte orase.
Amanunte gasiti pe pagina lor de facebook.

Daca voi ajunge prin Piatra Neamt nu voi ezita sa merg la un film la Dacia.
Va rog sa faceti acelasi lucru.
Multumesc.
face3

(sursa poze: Adevarul, facebook)

*Articolul se poate prelua numai in limita a 300 de caractere si cu link catre sursa.

Citeste si:

Mare e gradina facebook! ( statusuri-19)

Salvati cinematografele!

Vrei sa faci plaja la Mamaia? Ia bataie.

Mare e gradina facebook! ( statusuri-partea 1)

Doamna Rădulescu stă capră

Vrei sa faci plaja la Mamaia? Ia ba

12 thoughts on “Salvati cinematografele!

  1. Victor says:

    Din fericire, acestea sunt cazuri in care se mai poate salva ceva. Exista si cazuri in care autoritatile, intr-un elan demolator, rad mai multe cladiri (unele istorice) printre care si cinematografe – un exemplu ar fi cinematograful Feroviarul. Daca nu ma insel cinematograful Dacia din apropiere, de pe Calea Grivitei, inca se mai afla in picioare dar in stare deplorabila.

    • Matei says:

      Pentru că mall-uri există doar în 5-6 orașe din țară în timp ce în sute de orașe unde existau cinematografe localnicii nu au acces deloc la așa ceva. Pentru că nu toată lumea are mașină să meargă la …Mall la cinematograf. Sau ore întregi de timp liber să piardă prin trafic în loc să meargă la un cinematograf din cartier (cel puțin aici la Cluj cinematografele de cartier au fost făcute în zone cu multe blocuri/mulți locuitori). Pentru că prețul unui bilet la film la mall e prohibitiv comparativ cu veniturile medii ale populației. Pentru că dacă avem un număr mare de cinematografe susținem o anumită latură a culturii care a fost lăsată să dispară încet încet…

  2. Iulian Cotun says:

    De foarte mult timp, romașcanii așteaptă să se întâmple ceva în legătură cu două obiective importante din municipiu, obiective care sunt într-o stare de degradare accentuată și care așteaptă…proiecte de refacere.

    Se pare că sunt vești bune în acest sens și cât de curând se va ști dacă se va primi finanțare pentru reabilitarea lor.

    „Noi suntem pregătiți cu proiectele; Proiectul Casa Celibidache este gata complet, e pe raft și așteaptă să îl depunem, iar Cinema UNIRII cred că în această săptămână, dacă nu cealaltă, îl avem gata. În același timp, avem gata și proiectul cu reabilitarea primăriei Roman.

    În data de 15 august, voi fi în măsură să vă prezint o structurare a proiectelor și a ceea ce ne propunem pentru perioada 2016 – 2020.

    Din ce am fost informat, avem axa pentru finanțarea monumentelor, pentru Casa Celibidache, o chestie mulțumitoare”, a declarat conducerea Primăriei Roman.

    Cinema UNIREA – centru cultural!poza interior stire care va fi soarta

    Primarul Leoreanu dorește să obțină finanțare din fonduri europene, în imobil urmând să se realizeze, pe lângă o sală de cinema modernă, alte săli în care se vor putea ține conferințe, simpozioane și alte activități culturale.

    Cinema Unirea poate deveni Centrul Cultural Unirea dacă ținem cont de faptul că fondurile europene nu se acordă decât pentru obiective de utilitate publică.

    Fostul Cinematograf „Unirea”, aflat inițial sub tutela Centrului Național al Cinematografiei, urma să fie privatizat. Cinematograful din Roman nu a fost considerat ca fiind o investiție profitabilă și a rămas închis.

    După un timp, prin lege, obiectivul intră în administrarea Primăriei Roman și se află într-o avansată stare de degradare pentru că nu au existat fondurile necesare reabilitării sale. Legea obliga menținerea specificului obiectivului iar eventualii investitori nu au considerat rentabilă o investiție într-un cinematograf. Costurile estimate pentru reabilitare se ridică la aproximativ un milion de Euro.

    Casa Celibidache – promisiune de mandat!

    Clădirea a fost cumpărată de către administrația romașcană și se dorea includerea acesteia într-un proiect de finanțare care să nu solicite bugetul local iar obiectivul să recapete strălucirea culturală pe care a avut-o.

    „Mi-am asumat refacerea Casei Celibidache în acest mandat. Eu ceea ce am promis romașcanilor trebuie să pot să fac, așa sunt eu!

    Așa cum în primul mandat am promis Centrul Istoric Ștefan cel Mare și Microhidrocentrala și alte lucruri care s-au făcut în municipiu, acum am promis o fabrică de peste 1.000 de angajați, ștrandul și Casa Celibidache, despre asta este vorba și mă țin de ele”, spunea la începutul anului 2015 Laurențiu Leoreanu.

    La dezvelirea bustului maestrului Celibidache toate oficialitățile prezente au declarat că vor contribui prin intervențiile lor pentru găsirea unor surse de finanțare dar toate declarațiile au rămas la faza de…vorbe.

    Romanul Financiar

    O raza de soare sub nori negri. In inima Moldovei exista un primar(profesor de matematica) care nu a demolat si acum incearca sa refaca. Deja a refacut un monument – Biblioteca Municipala, care e in faza finala de restaurare a picturii intrioare (se pare ca e gata in primavara 2016), Casa memoriala Calistrat Hogas e deschisa publicului (monument arhitectonic, sec XVIII). Mai are trei obiective> Cinema Unirea, Casa memoriala Sergiu Celibidache si corpul B al Colegiului National Roman Voda( a treia cladire a complexului Hocas, corpul A fiind deja liceu). Nu sunt fan politic, ba din contra e primaruld e buzunar a lu’ Udrea, dar…ce e a lui e a lui…a schimbat un oras aproape demolat si l-a inviorat (cautati pe gogales si info despre Strand Roman)

  3. Iulia says:

    DA! Hai sa va spun eu de ce ar trebui sa salvam „cinematografurile”. Sunt din Urziceni si mereu cand ma intorc acasa trec pe langa cinematograf. Pentru ca sunt nascuta in 1990, nu am vazut multe filme la cinematograful din oras. De fapt, am vazut doar unul. In clasa a IV – a, doamna invatatoare, ne-a dus la desenele „Doamna si vagabontul” si m-a impresionat atat cladirea, cat si momentul in sine. Am stat pe un scaun la margine, in primele randuri. A fost prima data cand am mers la cinematograf si fiind copil, mi se parea ceva super tare! Mai ales intr-un oras mic, unde nu aveam posibilitatea de a merge la film zi de zi, cum copii din ziua de azi o pot face, ducandu-se la mall. Acum il vad cum a ajuns si de la an la an se degradeaza tot mai mult. Poate pentru unii nu conteaza, pentru ca e o simpla cladire, dar poate pentru altii a insemnat un moment, poate o amintire din copilarie, sau poate chiar mai mult. Ulterior, s-a mai incercat sa se faca ceva la Clubul Sindicatelor din oras (unde cred ca este acum biblioteca orasului) , s-au proiectat cateva filme, dar nu au avut acelasi impact. Cel putin nu asupra mea. Ideea e ca, pe langa faptul ca reprezinta o parte din istoria orasului, in orasele mici, nu prea ai multe optiuni de a-ti petrece timpul. Mi-ar placea sa vin acasa, sa merg cu ai mei la un film sambata seara la cinematograf si nu sa stau in fata calculatorului postand comentarii despre „de ce ar trebui sa salvam cinematografurile” 🙂

  4. Diana says:

    cred ca fiecare oras mai maricel a avut un cinematograf Dacia… asta e cel din Tg.Jiu, din pacate in asa hal

    Cinema Dacia, rușinea autorităților, o spune Cârciumaru. Sarcină a pus clădirea gaj la bancă

    04/09/2014 Actualitate, Headlines Niciun comentariu
    Autoritățile locale și județene vorbesc despre cât de roz este viitorul, despre o dezvoltare economică a Gorjului, despre cât de frumos va arată Târgu-Jiul odată cu deschiderea Mall-ului și a celorlalte supermarket-uri, dar nu ia în calcul o ruină aflată chiar în buricul municipiului.
    Fostul Cinema Dacia, o clădire impunătoare în urmă cu ani buni de zile, a devenit, cu acordul Consiliului Județean, o ruină și se degradează cu fiecare zi care trece.
    Acum, primarul Municipiului Tg-Jiu, Florin Cârciumaru vine și spune că afacerea dintre Ion Călinoiu și Nicu Sarcină este “o rușine a noastră, a tuturor”.

    Pata de “culoare” din centrul Municipiului Tg-Jiu o reprezintă fostul Cinema Dacia, o clădire care stă să cadă, care se degradează cu fiecare clipă care trece, și asta pentru că proprietarul, firma Succes Nic Com, a “uitat” să investească, așa cum a promis atunci când a cumpărat-o.

    Cinematograful a fost o afacere marca Ion Călinoiu, care în calitate de președinte al Consiliului Județean Gorj, l-a vândut în 2006, cu 37,6 miliarde lei vechi.

    P1080286Inițial, Nicu Sarcină a spus că destinația îi va fi schimbată în hotel, unul de lux, la standarde europene, apoi că va face supermarket, în final a ajuns un spațiu pentru oameni ai străzii.
    Acum, Florin Cârciumaru, primarul Municipiului Tg-Jiu vine și spune că cinematograful “este o rușine a noastră, a tuturor”.
    “Este o rușine a noastră, a tuturor. Îmi pare rău că s-a ajuns așa, trebuia să se facă o treabă bună. A fost vândut de Consiliul Județean firmei Succes pentru că acolo trebuia să se facă un hotel”, a spus Cârciumaru.
    Nu este o rușine a cetățenilor orașului, ci a autorităților județene , care au făcut o afacere din fostul Cinema Dacia.

    Nicu Sarcină îi dă cu flit primarului Cârciumaru

    De câteva zile afaceristul Nicu Sarcină refuză să-i mai răspundă la telefon primarului, Florin Cârciumaru, iar atunci când o face minte de îngheață apele.

    P1080290De fiecare dată când este luat la întrebări despre ce are de gând cu clădirea fostului cinematograf, Sarcină spune exact ce vrea edilul să audă, însă niciodată nu pune în practică. O recunoaște chiar primarul.
    “Eu am intervenit de foarte multe ori la firma Succes să facă ceva cu această clădire. De fiecare dată am primit asigurări, promisiuni că se va rezolva, că se va face, dar nimic. Am înțeles că imobilul este pus gaj la o bancă. Măcar să-l amenajeze, să nu mai fie folosit de oameni ai străzii, să-l îmbrace cu reclame, cu ceva ”, a spus Florin Cârciumaru.
    Nicu Sarcină nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.

    Cinema Dacia vândut de către Consiliul Județean

    Clădirea a fost preluată de Consiliul Judeţean în 2003, de la Ministerul Culturii. Fostul preşedinte al CJ Gorj, Nicolae Mischie, vroia să o amenajeze și să o dea spre folosință Ansamblului Folcloric „Doina Gorjului”.

    P1080295Trei ani mai târziu, este scoasă la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, urmând ca pe data de 8 noiembrie 2006 să se organizeze licitaţia la care au participat patru firme şi o persoană fizică, respectiv SC BILLA Invest Construct SRL Bucureşti, SC MORAVA EXPERT SRL Bucureşti, SC FEACONSULT SRL Târgu Jiu, SC SUCCES NIC COM SRL şi Simona Georgiana Buşe.
    Prețul de pornire a fost de 22,4 miliarde de lei iar garanţia de participare de 1,1 miliarde de lei ajungându-se ca imobilul și terenul aferent în suprafaţă de 1620 metri pătraţi să fie adjudecate firmei Succes Nic Coma SRL cu suma de 37,6 miliarde lei vechi.

Lasă un răspuns