De Silviu Iliuta

Acum cateva zile am vazut o scena terifianta. Nu voi spune facultatea, pentru a nu ii face rau celei implicate. O doamna profesoara, ramasa fara studenti la specializarea ei, intreba din om in om, in curtea altei facultati:
-Nu vrei sa faci cursurile mele? Sa faci facultatea la care sunt si eu? Haide, te ajut eu sa faci si Masteratul!
Ramasese fara studenti si era in pericol sa i se desfiinteze catedra. Da, si asta e o drama: a profesorului care preda ceva ce nu se mai cauta. I-am povestit unei prietene profesoare si mi-a spus ca asa se practica: profesorii incearca sa agate viitori studenti, pentru a nu ramane fara loc de munca. In ce nebunie traim?

In Romania, 50 000 de tinerei primesc anual diploma de jurist. Productia de juristi e mai mare decat productia de grau la hectar, a lui Ceausescu.
Le fel stam si la economisti: 50 000 pe an. Sa fie bogatie!
In acelasi timp, 80% dintre absolventi NU profeseaza ce au absolvit. Doar 20% ajung sa isi faca meseria.

Avem productie record/hectar si de absolventi de Geografie, Istorie…
Invatamantul nostru e o mare ciorba. O ciorba in care bagi de toate, ingineri, istorici, economisti, juristi, constructori. Si  speri ca va fi cineva care sa o comande, la restaurantul tau. Numai ca… surpriza! Unii vor friptura, altii desert, altii  muraturi. De ciorba ta se ating doi oameni din zece!
Va dati seama ca Romania produce absolventi de facultate pe banda rulanta, asa cum fabricile lui Ceasca produceau stoc pentru anii urmatori?

Nu avem nevoie de absolventi de Geologie? Nu cauta nici naibii? E somajul mare in domeniu? Lasa, tata, mai facem 10 000 de geologi! Peste 150 de ani isi vor gasi si ei de munca! Sau 250! Sa astepte!
Marele plan national de Invatamant e o catastrofa! Romania e o fabrica falimentara care produce 80% rebuturi. O parte dintre cei 80% reusesc sa se salveze: sa plece din tara sau sa profeseze in alte domenii. Asa ajung juristii sa se angajeze in vanzari de masini, asa ajung economistii sa fie chelneri sau taximetristi.

Nu mai conteaza ca nu avem nevoie de juristi. Acreditam mii de universitati, acordam zeci de mii de diplome. Iar aia se trezesc, dupa 4-5 ani de studii, ca diploma lor este pe post de hartie igienica.
Avem cei mai multi ospatari cu studii de juristi din lume si cei mai multi lucratori la call center cu diplome de istorici.
Si, in conditiile in care Invatamantul e condus de Bula, acum  astept sa vina un val puternic de frizeri cu diploma de absolventi de Educatie Fizica si Sport. Ca soferi pe post de secretari de stat avem deja.
Tara de nebuni! Viitorul suna prost.
Ma gasesti pe FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

aaa

 


Fragment din carte“Căprioara m-a chemat la ea, a doua zi. Purta niște cizme negre de piele, cu toc înalt, o fustă puțin mai lungă decât batista mea și o bluză mulată. Inutil să vă mai spun că nu purta sutien.
M-am holbat la ea câteva secunde, am studiat-o bine și tocmai când să spun ceva:
-Îti place?
-E bestial!
Stătea rezemată de frigider, cu fundul lipit de el, corpul încovoiat, o mână sus, strângând tare congelatorul, până la sânge, pieptul scos în afară și cu o mână își masa sânul drept.
Îmi zâmbește cu subînțeles și ridică ușor piciorul, lăsând să i se vadă o ață neagră, pe bost de bikini.
-Îți place ce vezi?
-E bestial, ți-am zis. De unde l-ai luat?
-Ce?
-Frigiderul. Face și gheață?”.”

3 thoughts on “Avem cei mai multi chelneri cu diplome de juristi, din lume. Si taximetristi absolventi de Istorie.

  1. Andrei says:

    Problema porneste de undeva din scoala generala (cel putin!). Dar zic de scoala generala ca de pe atunci incepi sa te gandesti unde mergi la liceu. Asa am ajuns eu la profil de mate info undeva prin 2003. N-a fost tocmai rau: nu am facut materii de care eram indragostit, dar nici nu le-am urat cu pasiune. De acolo am ajuns la automatica la Politehnica. Ca se cauta IT-sti mereu, nu? Bai si nu mi-a placut facultatea aia. Am absolvit-o in mod mediocru cu o medie de vreo 7 si un pic (unde „un pic” chiar inseamna „un pic”: 7,10 parca) si daca sunt sincer in sinea mea, stiu ca sunt materii la care nu ar fi trebuit sa iau examenele: ca nu imi placeau, ca nu le intelegeam, ca materia era infecta si predata de niste dinozauri care inca practicau metodologiile din anii 60, toamna. Dar mi-am luat examenele si am avut o diploma desi poate ca nu as fi meritat-o. Am petrecut 4 ani de facultate la buget, desi poate ca nici asta nu meritam, dar intre toate loazele, eu care ma tineam la suprafata inca meritam un loc la buget. Si intre timp am muncit pe branci (si pe moka) pana am gasit ceva ce imi place. Si asa am ajuns departe de tot si toate, facand ceva ce ma pasioneaza si de profil.. uman! Dupa vreo 4 ani de munca incredibil de prost platita (care abia imi platea o masa pe zi cum s-ar zice), internshipuri si voluntariat, am aterizat intr-un job bun la Save the Children in Africa. Am facut si voluntariat in strainatate in conditii grele, in care ei imi ofereau cazare gratis si o masa pe zi in cursul saptamanii, si de rest aveam si eu in buzunar 1-200 euro pentru 3-4 luni. Zic doar nu e in totalitate vina lor (a alora care se duc la ASE si Geologie) ca se duc la facultati de cacat, in Romania scoala generala/liceul nu ne ajuta sa gasim un domeniu care ne pasioneaza. Dar e vina lor ca raman taximetristi toata viata. Si pana la urma ne trebuie si taximetristi si chelneri. Amuzant e ca astia care termina ASE, gen, au pretentii la direct 1,000 euro salariu sau nu muncesc. Asa cum si un IT-st are direct pretentii la mai mult de 1,000 euro, desi eu stiu cel mai bine ce abilitati IT aveam eu (sau multi dintre colegii mei) la terminarea facultatii. Problema e ca sunt multe probleme. Mult succes, copii!

  2. Un nene says:

    Cat e vina sistemului de invatamant si cat e vina tinereilor? E nevoie totusi si de un pic de discernamant din partea studentilor sau viitorilor studenti. Acum serios, ce faci cu o diploma de istorie in mediul din Romania azi? Joburi care sa aiba legatura cu istoria sunt in cercetare, predare…si cam atat. Si cate astfel de posturi se pun la bataie? Depinde daca le consideram si pe cele de prof de liceu sau scoala generala, dar stim cum sunt platite, mai ales in cazul profesorilor incepatori.

Lasă un răspuns