Primaria Capitalei a alocat fonduri de 15 milioane de lei pentru Catedrala Neamului.
La doi pasi, in spatele Spitalului Coltea, in mijlocul Bucurestiului, este o bisericuta care sta sa cada.
Facem constructii megalomanice, dar ignoram total istoria noastra, ne batem joc de monumentele istorice.
De ce? Pentru ca in ele nu poti face baie de multime, nu iti poti pune broboada pe cap in fata a mii de oameni. Nu le poti folosi in scop electoral.

bs

Despre Biserica Scaune:
Numele sau vine de la mahalaua Scaune (denumire a butucilor din lemn pe care macelarii taie carnea), unde stateau foarte multi macelari.
In 1770 se si numea „Biserica Macelarilor”.
Biserica, monument istoric, dateaza din anul 1669.
ss
Actuala biserica a fost zidita pe locul celei mai vechi din lemn, cu banii lasati de negutatorul Tanasie de la Tarnova, de catre nepotul sau, Stavro, fiind terminata la 1705, septembrie 8. In anul 1843 a fost reparata de paharnicul Ioan Costacopul, cand au fost inchise cu zidarie arcadele pridvorului, a fost tencuita la exterior si zugravita “de iznoava”. S-a mai reparat o data in anul 1878. Fiind ruinata, alte reparatii s-au efectuat in anul 1915. Dupa 1908 si pana prin 1939 nu s-au mai oficiat slujbe in aceasta biserica, fiind inchisa si lasata in parasire. Dupa 1939, prin straduinta preotului Gheorghe Prejneanu, cu sprijinul Comisiei Monunemtelor Istorice, prin arhitectul Stefan Bals, au fost facute importante reparatii: s-au deschis arcadele pridvorului, s-a refacut acoperisul cu olane, apoi, in 1944, s-a degajat biserica imprejur, nivelul terenului fiind mai ridicat cu circa 1 m. (site oficial)

Pe scurt: este un bun national. Este in Bucuresti si are nevoie urgenta de reabilitare si consolidare.
Doamna Firea, scuzati deranjul. In situatia aceasta exista multe bisericute din Bucuresti.
Au fost alocate niste fonduri, dar insuficiente. Iar reabilitarea lor nu este o prioritate pentru dumneavoasta, desi unele mai au putin si cad.
Nu sunt din acelea mari, unde puteti face bai de multime. Nu intra multi oameni, nu sunt bune in scop electoral, de ele exista.
Poate va mai ganditi o data.
Inainte de a construi una noua, ar trebui sa aveti grija de cele existente.
Asa mi se pare logic, nu?
Doar zic si eu…

AI CARTE, AI PARTE!

“Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta. Costa 38 de lei si se comanda online, daca intri pe Bookzone. Cartea este disponibila AICI.

cover_blogb

4 Comentarii la “Biserica Scaune (1669) are nevoie de reabilitare. Primaria da bani pentru Catedrala Neamului.

  1. Pingback: Biserica Scaune (1669) are nevoie de reabilitare. Primaria da bani pentru Catedrala Neamului. – Auzi

  2. Un om normal la cap says:

    In loc de catedrala idiotiilor ar putea uita dracu odata de cretinii astia de popi si cretina asta de religie care ne trage din ce in ce mai mult spre evul mediu si sa construiasca spitale, dar nu… daca facipneumonie te salveaza popa la catedrala neamului cretin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *