Daca esti elev eminent si participi la Olimpiada de Limba Romana, tot ce ai de facut ca sa te califici e sa te transformi intr-un turnator. Personaj, e drept, dar turnator.

„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota”.

Acesta este un subiect dat participantilor la Olimpiada la Limba Romana in judetul Prahova. „Este un subiect de cls. XII, anul 2017, „cotat” cu 30 de puncte (din cele 120 ale întregii lucrări). Subiecte unice pentru toți concurenții, care atestă astfel transferarea enunțului denunțului în lumea școlii; cei mai buni elevi sunt astfel îndemnați (la nivel simbolic, firește) să denunțe sau să își imagineze un denunț. Cea mai bună lucrare, din fiecare județ în care s-au dat aceste subiecte, se califică în etapa următoare, cea națională (!)”. (profesor Dan Gulea)

Foarte multi comentatori sunt revoltati de acest subiect.
Intr-adevar, alegerea Inspectoratului Scolar este nefericita. Dintre toate subiectele de literatura care puteau pune imaginatia copiilor la incercare, au ales cea mai proasta varianta.
Pentru ca un elev, in pielea unui turnator, ar fi trebui sa fie agramat. Si textul ar fi fost cam asa: „Io am vazut c-a Moromete nu sia dat cota la coperativa si tin sal denunt aicea si sa imi datii la schimb ratia dub-la de uleii care ati promis. Si ie guraliv ca ii inju-ra pe totii din partid si ierau cu prosti.”
Adica… asta era nivelul, ca al unui votant care se vinde pe un kil’ de zahar.
Si ce faci? Punctezi maxim la Olimpiada o lucrare scrisa in halul asta?
Dincolo de asta, toti revoltatii pe invatamantul romanesc, de cele mai multe ori pe buna dreptate, ignora cuvantul cheie din enunt: „imagineaza-ti”.
Acum, un copil cu imaginatie poate intra in pielea unui criminal in serie. O face orice scriitor, atunci cand scrie carti politiste.
Asta nu inseamna ca elevul pus sa scrie un eseu din punctul de vedere al unui criminal,  devine criminal.
Sau in pielea unei prostituate. Scriitorii care descriu povestea din punctul de vedere al unei prostituate… nu sfarsesc la bordel!
Permiteti-mi sa cred ca elevii de Olimpiada sunt mult mai isteti decat cei care gandesc asa.
Proasta alegere a Inspectoratului Scolar. Dar si exagerari cat casa in randul revoltatilor!

„Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu IliutaCosta 39 de lei si se comanda online de pe site-ul www.bookzone.ro. 

Fragment CARTE:
„Prima amintire fericită a fost cu o felie de pâine cu unt. Ţin minte că într-o dimineaţă am găsit pe ea o feliuţă de salam care avea în componenţă urme de carne. După ce m-am uitat la ea circumspect, am dedus: dacă mama mi-a lăsat-o, înseamnă că e comestibilă.
Era prima dată când am simțit gustul cărnii. Am scuipat-o.
Îmi era frică. Apoi am vomat. Eram convins că în gura mea e o pulpă de câine sau o coadă de pisică. Sau diavolul.
Dacă nu apucau să mănânce carne, tot ce puteau face oamenii era să inventeze povești despre ea. Pentru mine, poveștile despre diavoli, marțieni, despre Japonia, erau la fel de credibile ca și acelea despre carne. Toate vorbeau despre lucruri inaccesibile, necunoscute și foarte îndepărtate. Auzisem că există pe undeva, dar nu aveam nicio certitudine.
Îţi spun: au fost ani buni în care m-as fi speriat la fel de rău dacă aș fi întâlnit un japonez pe stradă sau dacă aș fi văzut o bucată de carne în ciorbă.
Îmi amintesc cum câte un copil din vecini venea urlând în fața blocului, ca în filmele lui Fellini:
-Se dă ceva la Complex! Se dă ceva la Complex!
Habar nu aveam ce se dă și când. Poate carne, ouă, portocale. Tot ce știam era că urma să vină, de undeva din lungul străzii, o mașină cu ceva de mâncare.
Arareori apucam să cumpăr banane verzi. Le înveleam în ziare și le puneam pe șifonier, apoi așteptam zile în șir să se coacă. Le pândeam noaptea să nu dispară. Un copil nebun din vecini avusese proasta idee să îmi spună că maimuţele le fură când te aştepţi mai puţin.
Poate că ţi se pare greu de crezut, dar până pe la 7-8 ani am fost convins că bananele nu cresc în bananieri, ci pe șifonierele din Africa. Nu neg….”
n-1

Lasă un răspuns