O dragoste din alta lume

 

 

58 000 de cazuri de poliomielita, o boala cumplita, fusesera in SUA in anul 1952.

In 1955, Jonas Salk a utilizat pentru prima data vaccinul anti-polio, dar americanii nu aveau deloc incredere. Zvonurile erau diverse: de la efecte secundare care te omorau in 10 ani, la cancer si impotenta.
In 1956, mai putin de jumatate dintre americani doreau sa se vaccineze anti-polio, iar atunci guvernul a recurs la o strategie de marketing: l-au rugat pe Elvis, care era pe val dupa Heartbreak Hotel, sa se vaccineze in direct, la Ed Sullivan Show, una dintre cele mai populare emisiuni din anii aia.

A functionat! Americanii au capatat incredere, iar cand a inceput programul, s-au vaccinat.
In 1962 s-au integistrat in SUA doar 952 de cazuri. In ’61 a intrat pe piata si un vaccin oral, iar in timp, numarul cazurilor a tot scazut. Daca in 1988 erau 350 000 in lume, in 2014 ramasesera 359. In 2020, poliomielita a fost declarata eradicata de OMS, dar in august au reaparut 13 cazuri in Sudan.

Revenind, strategia de marketing cu Elvis: a functionat la americani. Probabil ca vor apela la una asemanatoare si acum, il auzeam pe un tip la CNN pomenind asta, pentru ca 42% dintre americani nu vor sa faca vaccin anti-Covid.
Acum noi nu-l avem pe Elvis, ci pe Bittman, dar ca idee, poate fi o abordare inteligenta ca politicienii, artistii sa se vaccineze dand exemplu.
L-as vedea si pe Ciolacu, pe Firea, astia care au pus atatea piedici in pandemia asta doar din dorinta de a mai lua niste voturi. I-as vedea pe toti pesedistii in direct la Antena 3, facand vaccinul, aratand, in sfarsit, ca sunt responsabili! Sper doar sa nu-i vaccineze in fund.

.

Cititul desteapta!
O dragoste din alta lume

One thought on “Cum au alungat americanii neincrederea in vaccin, in 1956

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *