Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Un baiat destept a zis la un moment dat ca trebuie sa inventeze o boala de care trebuie sa se trateze toata populatia lumii.  Trebuia sa fie ceva ascuns, care sa dea de gandit oamenilor si sa ii faca sa se intrebe in fiecare zi: “daca am si eu?”

Asa s-a nascut o industrie de 6 miliarde de dolari, a alimentelor fara gluten, iar foarte multi oameni au ajuns sa se trateze de o boala, boala celiaca, care se poate depista usor si de care sufera in realitate sub 1% dintre oameni.

Am vazut azi niste filmulete despre mania alimentatiei fara gluten. Sunt oameni carora medicii le spun ca lipsa glutenului in organismul lor e nociv, dar ei nici nu vor sa auda. Nu exista niciun studiu care sa ateste ca alimentatia fara gluten e mai buna. Era un medic, Walter Willett, nutritionist si elidemiolog la Harvard (il gasiti pe net, omu’ e o somitate), care sustinea chiar ca pe masura ce mania anti-gluten creste la nivel mondial, oamenii devin tot mai expusi altor boli. Diabetul zaharat de tip 2 si bolile de inima sunt doua dintre ele.

E o manie pe plan mondial. O MODA. Cei care au boala celiaca sunt cu adevarat intoleranti la gluten, dar ei sunt sun 1%! Multi, extrem de multi, au devenit intoleranti psihic la gluten. Asta si-au bagat in cap, ca au o boala de care nu sufera. La noi inca nu a explodat, dar o va face. E o  industrie in crestere galopanta, iar milioane de oameni baga in ei produse fara gluten crezand ca mananca sanatos. Produse industriale fara gluten. Industriale. Adica oricum nesanatoase. 

E valul unui moft dietetic. O industrie profitabila bazata pe efectul de turma al celor care cumpara. 

Cand asta nu va mai merge, va aparea alta boala. Ni se va spune ca nu e buna apa de izvor, ca ea contine bacterii cangerigene. Si ne vor vinde apa fara bacterii cancerigene, la zece euro sticla. E suficienta o campanie de publicitate de milioane de euro, cateva testimoniale ale unor medici platiti sa spuna tampenii. Si gata, se mai naste o industrie de miliarde! Facem pariu ca valul de oi va fi la fel de mare?

PS: Scriind in LIMBA ROMANA, sper ca veti intelege clar ca oamenii care au intoleranta la gluten trebuie sa consume astfel de produse DUPA ce merg la medic, iar bolnavii inchipuiti trebuie sa mearga la psihiatru.

Cititul desteapta! Oferta. 3 carti=59 de lei. Ca braga.


Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

FRAGMENT:
„La NUNTA.
La restaurant am vomat în „serviz-ul“ auto din curte, am ciocnit de 100 de ori paharul de şampanie cu invitaţii. Paharul, adică un recipient alb de plastic.
– Nici nu ştiam că se poate bea şampanie din… a spus mama Ameliei scârbită.
– Se poate! i-am confirmat. Dacă nu e bun, beţi direct din sticlă.
Totul era decorat exact cum ne promisese patronul: pereţii roz erau acum plini de balonaşe care formau o inimă. Sau un animal. Ceva între o inimă şi un câine.
– Totuşi, am zis că să vă fac o surpriză pentru tinerii însurăţei! m-a bătut patronul pe umăr. I-a ieşit iepuraş!
– Iepuraş e ăla? îl întreb.
– Da! E talent nevastă-mea la d-astea. Daţi când aveţi diferenţa.
Orchestra era pregătită. Un elev de liceu, ochelarist şi cu coşuri pe faţă, cânta la vioară. Doi cetăţeni înfăşuraţi în fracuri lucioase, la ţambal. La acordeon era un solist de culoare.
– Makele! Student la medicină! mi-a spus mândru patronul. Când e româneşti, bagă banda, iar când e internaţional, cântă el. Ştii ce frumos cântă Makele? E din Africa de Sud! Sau America de Sud.
– Nigeria.
– Aşa! Urlă patronal. Dă-i dracu’, e la fel de negri, îmi şopteşte. Da’ cântă bine, ca ţiganii la noi.
Unchiul meu a devenit brusc serios la vederea orchestrei. M-a apucat temător de braţ şi m-a târât lângă scena construită din paleţi acoperiţi cu o mochetă verde murdară.
– Există!
Şi a rămas cu privirea nemişcată şi tălâmbă spre formaţie. Am mai dat pe gât o ţuică, „pentru bani şi noroc“, cum mi-a zis doamna care îmi spunea Sergiu. După o vreme, mi-am agitat puţin două mâini, apoi pe cele patru, prin dreptul privirilor lor. Unchiul, deşi după fiecare gură de şampanie se transforma în „unchii“, era nemişcat.
– Există! Ştiam eu! Uite la el!
Şi mi-l arată pe Makele.
– Ui… uite, nepoate, ce albi e dinții când cântă!
Love me tendeeer…
– Şi e adevărat ce se zice, nepoate, că toţi negrii are voce! Poate o cânta mai bine Elvis.
– Elvis era alb! îi spun.
Da’ de unde, avea el sânge de ceva… ! Uite, ui… uite ce dantură are, ne… nepoate! Marietooo! Marietooo!
Fuge de lângă mine, îşi face loc prin mulţime, îmbrâncind câţiva nuntaşi, şi se întoarce împingând-o pe mătuşa înspre scenă.
– Uite, fă, un negru! Uite ce palme albe are!”

 

tru

p

Recente

1 Comentariu la “Cum castiga unii miliarde pe baza intolerantei tale imaginare la Gluten.

  1. simona socol says:

    Permiteti-mi s va spun ca nici mersul la doctor nu este intotdeauna sigur. Sa va povestesc: fata unei prietene a mers la ginecolog ptr un control de rutina iar dupa niste tteste din mucoasa vaginala i s-a pus diagnosticul de vaginita nespecifica. Cireasa de pe tort a fost ca i s-a mentionat drept cauza intoleranta la gluten…fara alte analize sau controlul unui medic specialist in aceasta boala.Bineinteles ca in final dupa controale serioase fata a aflat ca e pefect sanatoasa…Ce e de facut cand credem orice doctor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *