Parca ne trebuia vreun studiu ca sa aflam ca suntem europeni de mana a doua. De cate ori nu ati mers in Occident, ati gustat o ciocolata sau un suc si ati spus ca gustul lui nu are nicio legatura cu cel similar, vandut in Romania?
Cumparam produse de mana a doua aduse din Occident. Chiar daca ele respecta normele romanesti, si nu prezinta risc pentru nimeni, suntem tratati ca ruda mai saraca si care poate sa inghita orice.
Un studiu InfoCon a aratat ca 9 produse din 29 erau inferioare celor din Vest. Desi sunt bune de consum, desi respecta legislatia, ne vand prostii.
Iar asta ma deranjeaza.
De ce ar trebui sa consumati mai multe produse romanesti

1.Au fost testate 29 de produse straine dintre cele 10 000 vandute pe piata romaneasca. Va dati seama cate nu corespund? Chiar trebuie ca, acelasi carnat nemtesc, spre exemplu, la ei sa fie cu multa carne, iar la noi imbibat in grasime. De ce sa suport mizeria asta?
2. Sprijiniti fermele romanesti.
Asta inseamna locuri de munca, oameni mai putin saraci. Oamenii mai putin saraci sunt mai greu de cumparat politic, nu se mai vand asa usor pe o sticla de ulei.

3. Banii raman in tara. Nu stiu cat realizezi asta, dar cred-ma, e o mare diferenta intre 1 million de Euro profit, bani care ajung in Germania si 1 million ajunsi la un producator roman. Numai 10 000 de Euro daca sunt reinvestiti in Romania, tot e un castig.

4. Produsele romanesti sunt mai proaspete. E simplu, transportul lor dureaza mult mai putin. Nu e nevoie sa invelim merele de Voinesti cu 3 straturi de ceara pentru a fi transportate la Bucuresti.

5. Un exemplu: rosiile. Dar se poate aplica la orice produs. Consumand rosii romanesti, stimulam micii producatori. In felul asta avem mai multe sansele ca rosiile, spre exemplu, sa aiba gust de rosii, nu de plastic, ca acum. ESTE VORBA DE ROSIILE ROMANESTI NETRATATE, pentru ca, in acest moment, pentru ca sunt distrusi de concurenta, multi producatori romani trateaza chimic fructele si legumele. Orice cumparator le distinge imediat.

Asadar, am duce-o mult mai bine daca am renunta la „sa moara si capra vecinului”, care, in cazul asta, se traduce prin: „de ce sa cumpar eu de la romani. ca sa ii imbogatesc pe altii?”
Nu e vorba de nationalism ieftin, ci de pragmatism: vrem sa mancam mai bine si sa traim mai bine? Consumand mai multe marfuri romanesti putem, usor, usor, sa facem asta.

1 Comentariu la “Cumparati produse romanesti!

 1. belledimagination says:

  Ce spuneți dvs. e perfect adevărat.
  Ce nu spuneți dvs. (și sper că nu spuneți fiindcă nu știți) sunt următoarele:
  – în industria cărnii, mare parte din carnea folosită e importată
  – în industria cărnii procesate, produsele din carne procesată au calități similare (deci proaste) cu cele de import.
  – legumele sunt la fel de tratate, unele însă fiind importate și ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *