Stiti blocul acela de la Piata Muncii?
Probabil ca ti s-a facut greaţă de multe ori  cand ai trecut pe langa el:
IMG_5709
Am locuit in zona 5 ani de zile. De cate ori il vedeam intorceam capul.
Timp de zece ani de zile el a fost acoperit cu tot felul de afise infecte cu manelisti la marimea unor zei. (Cred ca era o reclama la un Cazino). Scrisul auriu cu „MILION DOLLAR$” te izbea drept in moalele capului.
Dar, nu a fost tot timpul asa…
In perioada Interbelica, zona Vergului sau Bariera Vergului (numita dupa un paharnic din secolul al XX-lea) era la marginea orasului. De aici incepeau comunele. Era o zona cu case de oameni saraci, controlata de bandele lui Borila.
cinema_vergu_old

Aceasta cladire a fost construita la ordinul lui Carol al II-lea pentru a creste, cu ajutorul filmelor si spectacolelor, nivelul cultural al locuitorilor din zona. Imi amintesc ce imi spunea bunica mea, care a copilarit in apropiere: „Mergeam o data pe saptamana la cinematograf, in general lunea cand erau biletele foarte ieftine. Sambata si duminica, sala era plina. Toti muncitorii din cartier asteptau spectacolele de la Ateneul si Cinema Vergu. In timpul razboiului, daca era un bombardament si te prindea la film, nu iti dadeau banii inapoi. Dar tot mergeam!”

poza
Mai tarziu, in vremea comunistilor, cinematograful a capatat numele de Munca. Dar a ramas un important cinema de cartier.
Stelian Tanase: „Eram atît de mare amator de filme încît visam să locuiesc în blocul unde se afla Cinema Vergu, undeva la et.1 sau 2. Şi-mi imaginam că fereastra se deschide în sala şi că vedeam filmele gratis… Procurarea banilor pentru film era mereu o mare, mare, problema. În cel mai rau caz mă vedeam angajat controlor de biletele. Puteai, după ce intra lumea în sală, să te aşezi într-un scaun şi să vezi filmul.”

Timp de zece ani de zile acest bloc a fost acoperit cu reclame infecte, cu afise cu zeii manelisti si alte porcarii inestetice.
Anul trecut, afisele au fost date jos si, in sfarsit, se poate vedea scrisul cu ATENEU SI CINEMA VERGU.
Desi bannerele atarnate peste tot dau zonei un aspect la fel de insalubru, macar ochiul tau poate sa revada acest scris.
O bucatica de istorie, la ultimul etaj.
Daca treci pe acolo si te intereseaza…bucura-te cat mai poti.

Cladirea NU ESTE PE LISTA DE PATRIMONIU NATIONAL.
Asta inseamna ca daca proprietarii doresc, in cateva zile scrisul va fi acoperit cu polistiren. Termopanele, de diverse culori, deja au invadat-o.
Romania, 2016.

4627609188_aceacc2fbc

sursa poza

*gasesti cele mai recente articole pe facebook/cronicipebune

*acest articol poate fi preluat numai in limita a 300 de caractere, cu link catre sursa.

 

3 thoughts on “Despre un bloc pe langa care ai trecut des.

  1. wolverine says:

    Stau la cinci minute de „Cinema Vergu”. Acolo am vazut, la matineu, pe cand aveam vreo 10 anisori, Imperiul Contraataca. Multumesc pentru articol. Desi m-a intristat, ma bucur ca mai sunt oameni care privesc in jur la Bucurestiul care ar fi putut fi superb, dar care se deterioreaza pe masura ce se „modernizeaza”.

  2. gaby says:

    Cind citesc astfel de lucruri,chiar imi pare rau si simt cum o parte din mine se rupe. Am crescut in zona acolo,am fost l
    a zeci de filme la cinematograf Munca , Aurora,,Cosmos,Doina, si altele de cartier,dar cind vad ce au ajuns…….si cum altii isi bat joc de tot ce a fost bun (pe acele timpuri) ma ia cu lehamite. AU FACUT SALI DE BINGO,DE MANELE,SAU CHIAR CASE DE ZIUA A 7A (COSMOS) in loc sa aibe grija de petrimoniu si istorie !!!

Lasă un răspuns