O dragoste din alta lume

Acum aproape 240 de ani, Benjamin Franklin a scris un eseu satiric in care practic facea misto de francezii puturosi care nu prea vedeau soare inainte de pranz. „Un proiect economic pentru diminuarea costului lumini” se numea, iar el propunea in gluma masuri practice ca: impozitarea obloanelor, trasul cu tunul dimineata pentru a trezi puturosii si rationalizarea lumanarilor.

Dupa mai mult de 100 de ani, George Vernon, un entomolog care vana noapte insecte, era frustrat la maxim ca soarele apunea prea devreme in zilele de vara. Si atunci s-a gandit ca ar vrea cumva sa dea ceasul inainte vara pentru ca el sa vaneze linistit cu o ora in plus. Nu stiu cum naiba isi facea omul socoteala pentru ca indiferent de cum dadeai ceasul, noaptea avea, inevitabil si logic, acelasi numar de ore de intuneric. Iarna, cand nu erau insecte pe afara, nu prea mai conta pentru el daca se dadea ora inapoi. Cei din Noua Zeelanda, oamenii de stiinta, au zis ca e o tampenie sa ne jucam de-a datul orei, deci pas.

Problema e ca o idee spusa in gluma de Franklin, combinata cu goana dupa insecte a astuia au fost luate in serios si in 1916 Germania a adoptat oficial Ora de Vara si Ora de Iarna. Idee de mare succes in timpul crizei energetice.Apoi a fost urmata de alte tari.
In timp, prin 2008, a aparut un raport clar in care reiese o idee evidenta: schimbarile astea de ora NU economisesc energie, ci consuma mai multa!
De ce? Simplu: economiile pe care le faci cu iluminatul sunt mult mai mici decat incalzirea si aerul conditionat, care cresc prin schimbarea asta de ora.

Asta traim acum. In 2021, unele tari europene vor renunta din martie la schimbarea de ora, altele din octombrie. Asa se intampla cand lumea intreaga ia in serios o gluma si un nene care voia doar sa prinda mai multi gandaci.

 

OFERTA speciala la carti! Click pe poza

 

 


FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

 

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

 

1 Comentariu la “Din 2021 se va renunta la prostia numita: schimbarea orei.

  1. Zev says:

    Silviu, nu, ora de vara este bine-merci in Noua Zeelanda. Vezi:

    https://www.timeanddate.com/time/change/new-zealand

    Ce probabil ca ti-a trecut pe la urechi sunt ecourile unei mari dezbateri pe care au avut-o, in care fermierii (care sunt multi, cu bani si deci politic influenti) au avut-o pe tema. Fermierii argumentau ca schimbarea orei nationale implica si schimbarea orelor la care le vin angajatii la ferma, a orelor de predare a laptelui spre exemplu etc., si asta steseaza vitele si oile. Au fost carca de pareri, inclusiv academice, pro si contra. Vad ca au pastrat totusi schimbarea de ora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *