Ştefan Moişanu este inginer, absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Iaşi. A avut o afacere in care a angajat peste 120 de oameni. Cu taxe la Stat, cu tot ce trebuie.

Aceasta e scrisoarea sa. Are cativa ani, dar e valabila si azi:

”Nu mai merge. Tot am încercat, am crezut că pot, dar am obosit. Vreau să ne despărţim. Eşti o ţară minunată şi sunt convins că într-o zi vei face un alt cetăţean foarte fericit. (…)

Mai ţii minte când eram student şi mi-am făcut prima firmă? Facturasem şase milioane de lei vechi. Prima mea factură, scrisă pe genunchi la un client care se amuza uitându-se la mine cum încerc să calculez TVA. În două săptămâni mi-ai trimis Garda Financiară care m-a amendat cu 50 de milioane de lei vechi pentru că nu trecusem numărul contractului pe factură. Le-am spus celor de la Gardă că nu am, că abia am facturat şase milioane. Mi-au spus că lasă, ai părinţi, rude, eşti tânăr. (…)

Dar când am hotărât să îmi declar dragostea pentru tine şi să cumpăr cu munca mea o bucată din tine? Când am făcut primul credit să iau un teren, să fac o casă unde să muncesc pentru a prospera ca parte din tine şi unde să mor pentru a mă întoarce în pământul tău. Mai ţii minte cum m-ai batjocorit prin cei de la cadastru care mi-au spus că nu e problema lor că sunt greşite planurile şi că un sfert din teren e în şosea. Pierderea mea, ofranda ta.

Ştii tu oare câte zile am pierdut în templele tale cu ghişee? Am învăţat în ele umilinţa în toate declinările ei şi tot nu am fost demn de tine, tot arogant am rămas.

Ştii tu oare că mi-am petrecut peste 5.000 de ore conducând? Ştii tu că era să mor într-un accident? Şi toate pentru că nu poţi construi drumuri şi căi ferate, ştii doar să le desenezi ca un retardat pe şerveţele.

Am muncit cu bucuria şi energia pe care numai tinereţea ţi le dau, şi pentru că am avut cap şi mâini dibace am produs cât pentru a hrăni cei 121 de fii ai tăi ce mi-au fost angajaţi în anii ăştia. Şi din banii pe care i-am făcut vânzând roadele muncii mele ţi-am pus lunar pe masă o parte frumuşică. I-ai luat de fiecare dată fără măcar să zâmbeşti. (…)

Nu am fost demn nici de oamenii tăi. Oricât am muncit, abia am reuşit să acopăr ţepele pe care mi le-au dat. Pentru că ţi-ai învăţat oamenii ca atunci când sunt furnizori să nu livreze, ca atunci când sunt clienţi să nu plătească, ca atunci când le împrumuţi bani să nu îţi mai răspundă. Şi eu nu pot munci pe cât fură ceilalţi.

Tot ce ţi-am cerut a fost să mă laşi să muncesc şi aş fi împărţit cu tine roadele cu bucurie. (…) Cred că vei muri bătrână şi singură. Cei care te-au iubit şi pe care i-ai batjocorit vor obosi sau vor pleca, iar cei care doar te-au folosit se vor muta la alta când nu vei mai putea să le oferi nimic. Şi mai cred că îţi meriţi soarta“.

9 Comentarii la ““Draga mea tara, vei muri singura si batrana. Cei care te-au iubit şi pe care i-ai batjocorit vor obosi sau vor pleca la alta.”

 1. Mircea Vișoianu says:

  Îngeraș, drăgălaș, minte ai, bani ai, probabil te-ai realizat și tu acolo unde ești, putere ai, de n-ai folosit-o să te bați cu sistemul ? A, fiindcă era pe bani ?
  Facem pariu că ai votat cu trădătorii de țară, Joianis și partidele lui ? Sfânta răzbunare ? Nu, sfântul ban !

 2. Paul Profir says:

  Foarte adevarat! Am trecut si eu prin aceeasi situatie dar in urma cu 15 ani cind am inteles ca Borfasii din politica Romaneasca vo-r monopoliza clasa micilor intreprinzatorilor particulari iar clasa mijlocie a unui stat democratic va disparea.

 3. cocu ema says:

  CATA DREPTATE ARE ACEST OM .EU NU AM PATIT DAR COPII FIIND IN ITALIA NE-A POVESTIT DE LA CURATATORIE OMUL CE A PATIT PRIETENUL IN ROMANIA UNDE A INVESTIT NU STIU CATE MILIARDE IN BUCURESTI INTRUN RESTAURANT DE LUX OMUL ERA SPANIOL .CARE IN DOI ANI A DAT FALIMENT STITI DE CE ? PENTRUCA TOTI CAPII SI SEFII CARE CREDEAU CA AU DREPTUL SA MANANCE PE GRATIS NU PLATEAU SI MERGEAU CA LA MAMA ACASA .A MERS INAPOI SARAC FARA BANI FARA NIMIC .DIN PACATE NU STIU UNDE VOM AJUNGE .DACA IN ALTA TARA CUM E SPANIA DE EXEMPLU VREI SA DESCHIZI UN RESTAURANT IL DESCHIZI IN DOUA ORE LA NOI CATE APROBARI TREBUIE ? SI INCA CEVA ACOLO UNDE TREBUIE NU FACETI CONTROALE SI PE OAMENI CARE VOR SA FAC CEVA SA ANGAJEZE OAMENI SA DE DE LUCRU SI SA PLATEASCA SI STATULUI CARE FIE VORBA INTRE NOI NU SE MAI SATURA DE LACOMI CE SANT INVESTESTI BANII TAI NU AI VOIE SA IEI NIMIC SI NU ITI RAMANE MAI NIMIC BENEFICIU DACA LUCREZI CORECT…. NU CREDETI CA STRANGETI SURUBUL PREA TARE SI VOI CARE DATI ACESTE LEGI GREOAIE STATI BINE MERSI LAFAIND FARA GRIJA IMPOZITELOR ASUPRA VENITULUI ALTI NIMIC SI MAI RAMAN SI SARACI ASTA ESTE ROMANIA LA ORA ACTUALA SI INCA CEVA DIN UE.CINE A BENEFICIAT DE AJUTOR CA OMUL SIMPLU RAR DOAR VOI SI COPII VOSTRII.VECINA MEA CU DOUA FACULTATI SEFI DE PROMOTIE A ASTEPTAT NU STIU CATI ANI BANII EUROPENI PE CARE NU IA PRIMIT NICIODATA LUCRAND LA UN MAGAZIN DE SUPERMARKAT NOAPTE….VETI RAMANE SINGURI SI PRAPADITI .

 4. Petru says:

  Om bun, acest articol imi aduce aminte ca in anii din urma am trecut si eu prin asemenea
  lucruri, eu am renuntat … am fost nevoit sa vin cu pensia mea pentru a ma salva de toata „minareala aceasta” Eu nu pot sa plec de aici sunt prea batrin… dar cei ca matale cu siguranta vor pleca…iar noi batrini si umili vom astepta mila …cui???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *