Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

 

 

 

 

 

Draga mama, draga tata, va scriu de la Costinesti.  In ciuda rautaciosilor care ne spuneau sa ne petrecem vacantele in Grecia sau Turcia, aici este ca in poveste.

De cand am sosit, Cornelus este atat de fericit pentru ca se joaca zilnic cu pinguinii. Noi ne punem la plaja aproape de apa, dupa cum vedeti si in poza, iar Cornelus pleaca.

-Mami, tati, vin putin mai tarziu, ma joc cu pinguinasii!

I se aprind ochisorii de fericire cand merge la acel morman care seamana cu un morman de gunoi si trage pinguinii de coada. Sigur, rautaciosii ar putea spune ca pinguinii nu fac “chit, chit” cand sunt atacati sau ca nu se baga in canale. Astia vor ramane mereu rai.

Aia mica e si ea bine. Ia in mana cate o hartiuta din gramada si merge la cearsafuri:

-E al tau, tu l-ai pierdut acolo!

E atat de grijulie! Desi un om s-a enervat cand Mariuta a tarat dupa ea o punga plina cu coji de pepeni si le-a varsat-o pe sezlong. La cat costa sezlongul, normal ca s-au enervat.

Briza marii… Mirosul la plaja e deosebit! Deosebit de alte plaje, normal.  Daca avem noroc si bate vantul inspre Nord, nu vomam de mai mult de doua ori pe zi. In niciun caz nu vomam incontinuu, cum se scrie pe Facebook. Iar oamenilor le place la Costinesti, tocmai s-au marit tarifele, am ajuns la nivelul Coastei de Azur. Exagerez, evident! Pe Coasta de Azur gasesti si locuri mai ieftine.

Mariuca le zice oamenilor sa nu mai arunce gunoiul, iar aia rad de ea. Cica e haioasa aia mica. Acum le spune ca sunt nesimtiti. Doamne, ce rad toti! E ca la spectacol. Uite, a venit sa vada show-ul si o familie numeroasa. Au parcat direct pe plaja, langa apa. Nici nu stiam ca in Romania avem drive-in cinema. Ca in filmele americane.

Va las acum, incerc sa imi fac loc in apa, printre un parizer plutitor si cateva pahare de carton. Nu era parizer. Cornelus mangaie un pinnguin pe cap, iar nevasta-mea… A am uitat sa va zic: nu stiu unde e nevasta-mea! A disparut acum doua zile, a zis ca pleaca putin pana la toaleta de pe plaja, dar a nimerit prost, la ora mesei. Pana sa iasa, au apucat saracii turisti sa arunce ambalajele, iar acum a disparut toaleta. E undeva sub un munte de gunoaie. Nu e problema, se descurca ea, macar are ce manca.

Va pupam si va mai scriem si maine.   Mai avem de stst trei zile si cred ca ne intoarcem cu pinguin cu tot. Asa de mult s-a atasat de Cornelus, ca il trage pe plaja dupa el, iar asta mic abia se tine de coada. Desi, la cat de mare e, pare cangur.

De la Costinesti, cu drag.

Silviu Iliutacronicipebune

CARTI LA OFERTA. 3 carti=59 de lei.

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

FRAGMENT:
„La NUNTA.
La restaurant am vomat în „serviz-ul“ auto din curte, am ciocnit de 100 de ori paharul de şampanie cu invitaţii. Paharul, adică un recipient alb de plastic.
– Nici nu ştiam că se poate bea şampanie din… a spus mama Ameliei scârbită.
– Se poate! i-am confirmat. Dacă nu e bun, beţi direct din sticlă.
Totul era decorat exact cum ne promisese patronul: pereţii roz erau acum plini de balonaşe care formau o inimă. Sau un animal. Ceva între o inimă şi un câine.
– Totuşi, am zis că să vă fac o surpriză pentru tinerii însurăţei! m-a bătut patronul pe umăr. I-a ieşit iepuraş!
– Iepuraş e ăla? îl întreb.
– Da! E talent nevastă-mea la d-astea. Daţi când aveţi diferenţa.
Orchestra era pregătită. Un elev de liceu, ochelarist şi cu coşuri pe faţă, cânta la vioară. Doi cetăţeni înfăşuraţi în fracuri lucioase, la ţambal. La acordeon era un solist de culoare.
– Makele! Student la medicină! mi-a spus mândru patronul. Când e româneşti, bagă banda, iar când e internaţional, cântă el. Ştii ce frumos cântă Makele? E din Africa de Sud! Sau America de Sud.
– Nigeria.
– Aşa! Urlă patronal. Dă-i dracu’, e la fel de negri, îmi şopteşte. Da’ cântă bine, ca ţiganii la noi.
Unchiul meu a devenit brusc serios la vederea orchestrei. M-a apucat temător de braţ şi m-a târât lângă scena construită din paleţi acoperiţi cu o mochetă verde murdară.
– Există!
Şi a rămas cu privirea nemişcată şi tălâmbă spre formaţie. Am mai dat pe gât o ţuică, „pentru bani şi noroc“, cum mi-a zis doamna care îmi spunea Sergiu. După o vreme, mi-am agitat puţin două mâini, apoi pe cele patru, prin dreptul privirilor lor. Unchiul, deşi după fiecare gură de şampanie se transforma în „unchii“, era nemişcat.
– Există! Ştiam eu! Uite la el!
Şi mi-l arată pe Makele.
– Ui… uite, nepoate, ce albi e dinții când cântă!
Love me tendeeer…
– Şi e adevărat ce se zice, nepoate, că toţi negrii are voce! Poate o cânta mai bine Elvis.
– Elvis era alb! îi spun.
Da’ de unde, avea el sânge de ceva… ! Uite, ui… uite ce dantură are, ne… nepoate! Marietooo! Marietooo!
Fuge de lângă mine, îşi face loc prin mulţime, îmbrâncind câţiva nuntaşi, şi se întoarce împingând-o pe mătuşa înspre scenă.
– Uite, fă, un negru! Uite ce palme albe are!”

 

tru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *