Am descoperit-o in „Șapte băieți și o ștrengăriță”, o coproducţie cu româno-franceză cu Jean Marais si Florin Piersic. A rulat mult in anii ’80.
Tin minte o reactie a unui vecin de bloc, cu care am fost la Grădina Cinema Gloria: „Băi, ce bine frumoasă e! E frantuzoaică?” Pe atunci, nu prea ne dadeam seama ca româncele sunt mai frumoase.
Apoi, am revăzut-o in „Haiducii lui Saptecai„, „Dumbrava Minunată„, „Ultima noapte de dragoste„…
Este vorba de Aimée Iacobescu-o doamnă care a rămas la fel de frumoasă si talentată.

Dar care azi joacă intr-o dramă. Si, din pacate, are rolul principal. Singurul pe care nu l-a dorit niciodată.
Drama ei incepe cu perioada cand era apreciată. Juca in spectacole la Teatrul National, in filme. Cu toate că era o actrită de succes, trăia modest. Nimeni nu s-a imbogătit din actorie in vremea lui Ceausescu si nici după ’89.
Apoi, in filmul doamnei apare NESIMTITUL. Personajul NESIMTITUL este jucat in acest film de unul căruia ii putem spune generic: STATUL.
Statul român, după 40 de ani de activitate pe scena Teatrului National Bucuresti ii oferă o pensie mizerabilă. Vorbim de aceeasi ţară in care parlamentarii si-au votat pensii speciale!
Am citit azi in ziarul Ring că, după ce isi plăteste medicamentele, ii ramâne, in fiecare lună, colosala sumă de 40 de lei  pentru facturi si mancare. Imi crapa obrazul de rusine ca se intâmpla asta in ţara in care traiesc si eu. E, in parte, si vina mea.
Doamna si-a vandut, in ultimul timp, o mare parte din obiectele din casă pentru a supravietui.
Nu si-a vandut premiile. Le-a păstrat. Are peste 40 la număr, nationale si internationale.

Apoi, disperată, doamna Aimée apelează la ajutorul UNITER, pentru o pensie specială.
Desi indeplineste toate conditiile, de doi ani este pe lista de asteptare.
„Ion Caramitru, şi mi-a spus că până mi se va acorda această indemnizaţie mai durează ani şi că înaintea mea sunt alţii cu mai multe merite… Mi s-a părut jignitor. Aşa că, până atunci, n-am decât să mor de foame. Şi singura speranţă era la UNITER. Acum nu mai am nicio ieşire”.
Azi, chiar in acest moment, doamna Aimée Iacobescu nu are bani de paine. Nu mai are solutii si nu mai are iesire. 
Statul a condamnat-o.
UNITER isi bate joc de ea.
Iar multi tineri o judecă. Cand am vazut ce comentează nu mi-a venit sa cred.
fb

Doamnă, imi cer iertare in numele lor. Vă rog să ii iertati si pe ei si pe nesimţitul STAT roman. 

Din fericire, există si oameni cu suflet.
Spre exemplu, cei de la Restaurantul Madame Pogany ii vor trimite zilnic acasă masa de prânz. Pentru tot restul vietii.

Nici nu stiu cum sa formulez ce urmeaza sa spun. Nu vreau sa sune a cersetorie, pentru ca nu este. Este un drept al unui om, care, dupa o viata de munca, merita sa traiasca decent. Si pe care Statul nesimtit i l-a furat. Cei de la putere si-au indesat banii in buzunare cu trei mâini, si-au dat pensii indecente, in timp ce, in jurul nostru, mor oameni de foame.
Daca puteti sa o ajutati, va rog mult sa o faceti!  Puteti scrie aici comentariul, apoi o contactăm.
Daca nu aveti aveti cum sa o ajutati financiar si o intalniti din intamplare pe strada, va rog sa ii zambiti si sa ii multumiti. Sunt sigur ca insemna mult pentru ea.

Iertare, doamnă! De atât este în stare naţia noastră în acest moment. 

 

*gasesti cele mai recente articole pe facebook/cronicipebune

(sursa poza: Ziarul Ring)

 

 

 

31 thoughts on “Drama unei doamne.

   • Raluca Neagu says:

    Sa-mi fie cu iertare, inteleg ca te numeri printre admiratorii doamnei si foarte bine faci. Daaaaar , in calitate de fost jurnalist, eu nu m-as lua dupa un articol din Ring. Sau din oricare alta publicatie. Nu de alta, dar stim cu totii episodul in care Rodica Popescu Bitanescu „murea de foame” tot intr-un ziar. Cand colo, doamna Bitanescu era bine mersi si extrem de jenata de minciunile puse pe seama dumneaei. In plus, mi-as pune niste intrebari mai articulate: ce fel de tratament poate lua domnia sa, care sa fie atat de costisitor, din moment ce mama domniei sale este fost cadru medical la Spitalul MIlitar, deci beneficiaza, in teorie, (eu sunt convinsa ca si in practica) de oarece facilitati? De acord, e trist sa ajunga un artist sa se milogeasca la ziare, dar vad ca au aparut niste declaratii lamuritoare din partea UNITER. Nu sunt fan Caramitru, dar, in acel document, vorbesc cifrele. De acord, pensia doamnei nu e nici mare, nici mica. Dar de ce nu auzim de mobilizarea unor actori cu averi si venituri infinit mai mari decat ale doamnei? A auzit cineva ca Alexandru Arsinel, de pilda, sa fi sarit ca ars la ajutorarea altor colegi de breasla?

  • Deac Greta says:

   Nu pot să cred!!!!! Unde ați citit că are pensie de 3400!!!Din graba de a împroșca cu noroi,nici nu a-ți remarcat ca scrie,citez: o pensie de mizerie, după ce isi plăteste medicamentele, ii ramâne, in fiecare lună, colosala sumă de 40 de lei pentru facturi si mancare. Actorii sunt plătiți foarte prost doamnă,deși merg in turnee ,iau doar o parte din vânzarea biletelor,inchiriatul sălilor și unde mai pui că toată viața de dimineața până seara,sunt în teatru,repetă,au spectacole și dacă mai apucă să mănânce ceva,bine dacă nu la fel!!! Și nu uitați!!!!mai au și texte de învățat,bineînțeles..când?păi noaptea!!!Dorm dacă mai apucă!!! Veți spune că altă lume,este adevărat,ireală,d cine i-au pus să-și aleagă Actoria? Eu zic că destinul și bineînțeles talentul!!!! Nu poate cineva să fie atât de ipocrit, să spună asa cevadecât dacă nu respiră artă.De ce? Pentru că nu-l duce capul!!!! Mă revolt împotriva tuturor celor, care se atinge de omul de cultură.Ei,actorii ne duc intr-o altă lume! Și vă spun toate astea pentru că am in familie un actor,tânăr și dacă cei mai în vârstă,au salarii și pensii mizere,vă puteți da seama cum sunt plătiții urmașii lor,cei tineri! Dacă mai aveți un dram de rușine și omenie,ar fi cazul să vă cereți scuzele de rigoare,si să vă rugați la bunul dumnezeu(dacă aveți credință) să nu ajungeți să fiți într-o asemenea situație!!!!!

   • Stefan says:

    Aici:
    Doamna Aimée Iacobescu este membră a Uniunii noastre din data de 15 iunie 2007. S-a pensionat la 7 noiembrie 2007 cu o pensie de bază în valoare de 1110 lei la care s-a adaugat în procent de 50% – pensia specială UNITER, conform legii 8 pe 2006, în valoare de 550 lei, deci un total de 1660 lei la momentul respectiv.

    Ţinând cont de evoluţia punctului de pensie (de la 396,2 la 830,3) şi de punctajul mediu anual, pensia de asigurări sociale a doamnei Iacobescu a crescut de-a lungul timpului, ajungând în prezent la valoarea de 2325 lei (conform calculului: 2,80036-punctaj mediu anual x 830,3-valoare punct pensie) plus 50% pensia specială de membru UNITER, adică 1162 lei, rezultând un total de 3487 lei.

    De asemenea, evidenţiem din declaraţia olografă a doamnei Aimée Iacobescu că Domnia Sa beneficiază şi de pensia de urmaş a mamei, pensie a cărei valoare exactă nu o cunoaştem, dar menţionăm că este vorba de pensia unui cadru militar superior, colonel sau general, fost salariat al Spitalului Militar Central.

    Doamna Aimée Iacobescu a depus în 5 martie 2014 o solicitare pentru indemnizaţia de merit.

    Legea nr. 118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit prevede că aceasta se acordă pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului.

    În prezent toate locurile alocate UNITER sunt ocupate. Eliberarea unui loc pe această listă se face numai prin decesul unui artist. De aceea este necesară… aşteptarea, oricât de crud ar suna acest lucru. Evident că, există mai mulţi artişti de seamă ai României care încă nu deţin această indemnizaţie şi au depus la UNITER dosare de solicitare.

    După momentul depunerii la UNITER a dosarului de solicitare a indemnizaţiei de merit, doamna Aimée Iacobescu a verificat telefonic lunar stadiul solicitării Domniei Sale. De fiecare dată i s-a explicat politicos sistemul de acordare a indemnizaţiilor, oferindu-i-se, de asemenea, posibilitatea acordării unui sprijin financiar pentru problemele de sănătate pe care le are, pe baza unui dosar medical care să fie analizat de Comisia medicală a UNITER. Opţiunea doamnei Iacobescu a fost să nu beneficieze de această propunere de ajutor pe care i l-am fi putut oferi prin programul nostru, Casa Artistului.

    Regretăm această situaţie iscată în media. Cu respect,

    – See more at: http://www.uniter.ro/punct-de-vedere-al-uniter-cu-privire-la-declaratiile-doamnei-aimee-iacobescu/#sthash.cZDAVdx4.dpuf

   • Rusu Marian says:

    Sunt de acord cu tine!Toata lumea judeca acesti minunati actori care traiesc dintr-o pensie amarata,iar manelisti si toate fetele bune de scandal care se cearta si se dezbraca pe la tv.Televiziunea sa ajute acesti actori sa ajunga din nou pe ecrane si sa ne incante cu teatru si anegdote cum erau odata de sarbatori,sa vada si acesti tineri ce inseamna sa apari la tv cu bun simt si educatie,nu toti analfabetii care sunt acum „vipuri”.

  • dumnezeu says:

   Indiferent cat are pensie ii raman 40 de lei pentru facturi si mancare. Asta e trist. Poate daca nu avea pensie era deja moarta, iar asta era si mai trist. Nici oamenii care au 400 de lei pensie nu o duc mai bine.
   Doamna Iacobescu o duce asa de ceva vreme si de-abia acum , la capatul puterii, si-a calcat pe mandrie si si-a facut publica situatia. Inainte de a judeca pe cineva doar in functie de pensie nu ar strica sa mai si gandim. Marii actori romani, din pacate, sunt saraci si din cauza noastra: am cam uitat de ei…..

 1. Manuela says:

  Problema pensionarilor in Romania este una foarte critica. Multi sunt uitati in niste apartamente mizerabile sau garsoniere! Daca nu au rude apropriate care sa mai dea o mana de ajutor, e vai si amar! Unii au dreptul la pensie pentru handicap, dar nu sunt in stare sa aplice pentru o astfel de pensie pentru ca nu se pot deplasa! Nu exista asistenti sociali care sa-i viziteze pe acesti batrani! Nu exista o baza de date, nimic organizat! D-zeu cu mila!
  Dar sa nu uitam ca ei trebuie sa plateasca darile, facturile! Daca nu au cu ce le plati pot ramane fara lumina sau gaz!
  Bineinteles ca exista azilurile de batrani, dar multi dintre acesti batrani nu pot fi admisi pentru ca nu au pensie suficient de mare!
  Deci, batranii nostri, indiferent de meseria care au avut-o, trebuie ajutati! Intr-o tara, in care alocatiile copiilor si pensiile batranilor sunt mizerabile, ce sperante avem de la tineri? Putem sa le cerem sa ramana si sa construiasca „Romania viitorului”?

  • Deac Greta says:

   Nu pot să cred!!!!! Unde ați citit că are pensie de 3400!!!Din graba de a împroșca cu noroi,nici nu a-ți remarcat ca scrie,citez: o pensie de mizerie, după ce isi plăteste medicamentele, ii ramâne, in fiecare lună, colosala sumă de 40 de lei pentru facturi si mancare. Actorii sunt plătiți foarte prost doamnă,deși merg in turnee ,iau doar o parte din vânzarea biletelor,inchiriatul sălilor și unde mai pui că toată viața de dimineața până seara,sunt în teatru,repetă,au spectacole și dacă mai apucă să mănânce ceva,bine dacă nu la fel!!! Și nu uitați!!!!mai au și texte de învățat,bineînțeles..când?păi noaptea!!!Dorm dacă mai apucă!!! Veți spune că altă lume,este adevărat,ireală,d cine i-au pus să-și aleagă Actoria? Eu zic că destinul și bineînțeles talentul!!!! Nu poate cineva să fie atât de ipocrit, să spună asa cevadecât dacă nu respiră artă.De ce? Pentru că nu-l duce capul!!!! Mă revolt împotriva tuturor celor, care se atinge de omul de cultură.Ei,actorii ne duc intr-o altă lume! Și vă spun toate astea pentru că am in familie un actor,tânăr și dacă cei mai în vârstă,au salarii și pensii mizere,vă puteți da seama cum sunt plătiții urmașii lor,cei tineri! Dacă mai aveți un dram de rușine și omenie,ar fi cazul să vă cereți scuzele de rigoare,si să vă rugați la bunul dumnezeu(dacă aveți credință) să nu ajungeți să fiți într-o asemenea situație!!!!!

 2. Deac Greta says:

  Nu pot să cred!!!!! Unde ați citit că are pensie de 3400!!!Din graba de a împroșca cu noroi,nici nu a-ți remarcat ca scrie,citez: o pensie de mizerie, după ce isi plăteste medicamentele, ii ramâne, in fiecare lună, colosala sumă de 40 de lei pentru facturi si mancare. Actorii sunt plătiți foarte prost doamnă,deși merg in turnee ,iau doar o parte din vânzarea biletelor,inchiriatul sălilor și unde mai pui că toată viața de dimineața până seara,sunt în teatru,repetă,au spectacole și dacă mai apucă să mănânce ceva,bine dacă nu la fel!!! Și nu uitați!!!!mai au și texte de învățat,bineînțeles..când?păi noaptea!!!Dorm dacă mai apucă!!! Veți spune că altă lume,este adevărat,ireală,d cine i-au pus să-și aleagă Actoria? Eu zic că destinul și bineînțeles talentul!!!! Nu poate cineva să fie atât de ipocrit, să spună asa cevadecât dacă nu respiră artă.De ce? Pentru că nu-l duce capul!!!! Mă revolt împotriva tuturor celor, care se atinge de omul de cultură.Ei,actorii ne duc intr-o altă lume! Și vă spun toate astea pentru că am in familie un actor,tânăr și dacă cei mai în vârstă,au salarii și pensii mizere,vă puteți da seama cum sunt plătiții urmașii lor,cei tineri! Dacă mai aveți un dram de rușine și omenie,ar fi cazul să vă cereți scuzele de rigoare,si să vă rugați la bunul dumnezeu(dacă aveți credință) să nu ajungeți să fiți într-o asemenea situație!!!!!

 3. cornel says:

  Ce tot spuneti ca trebuie sa platesti medicamentele. Si eu iau medicamente zilnic, dar sunt compensate. Daca iau romanesti, generice, nu cele mai scumpe straine, dar cu aceeasi substanta activa, nu platesc nimic.

 4. nico says:

  Pe langa faptul ca romanul ( in general ) e campion la toate si mai ales la datul cu parerea,
  romanul mai e si foarte rau la suflet. Romanul e si prost si rau la suflet. Asta am vazut tot timpul in jurul meu si pe site.urile de socializare. Tragedia „Colectiv” m-a facut sa am iar incredere in romani atunci cand s-au mobilizat toti sa ajute victimele, dar….in fiecare zi se gasesc cativa sa-mi aduca aminte ca la baza suntem rai. Daca nu va pasa de aceasta actrita nu comentati! Nu e mai usor asa? Nu e mai usor sa intri pe alt subiect , pe alta pagina ? Nu e mai usor sa citesti ceva ce te face sa zambesti decat sa vorbesti cu rautate despre o persoana despre care nu stii absolut nimic ( in acest caz aceasta doamna)?

 5. Paul says:

  Declaratia Uniter:
  „Doamna Aimée Iacobescu este membră a Uniunii noastre din data de 15 iunie 2007. S-a pensionat la 7 noiembrie 2007 cu o pensie de bază în valoare de 1110 lei la care s-a adaugat în procent de 50% – pensia specială UNITER, conform legii 8 pe 2006, în valoare de 550 lei, deci un total de 1660 lei la momentul respectiv.

  Ţinând cont de evoluţia punctului de pensie (de la 396,2 la 830,3) şi de punctajul mediu anual, pensia de asigurări sociale a doamnei Iacobescu a crescut de-a lungul timpului, ajungând în prezent la valoarea de 2325 lei (conform calculului: 2,80036-punctaj mediu anual x 830,3-valoare punct pensie) plus 50% pensia specială de membru UNITER, adică 1162 lei, rezultând un total de 3487 lei.”

  Doamna umbla cu „pasarica vopsita” si gratie unor creduli vad ca a reusit. Principalul motiv al acestui „scandal” mediatic este discreditarea Uniter „care-si bate joc”… de ce? ia uitati de ce:

  „Doamna Aimée Iacobescu a depus în 5 martie 2014 o solicitare pentru indemnizaţia de merit.

  Legea nr. 118 din 15 martie 2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit prevede că aceasta se acordă pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul culturii, ştiinţei şi sportului.

  În prezent toate locurile alocate UNITER sunt ocupate. Eliberarea unui loc pe această listă se face numai prin decesul unui artist. De aceea este necesară… aşteptarea, oricât de crud ar suna acest lucru. Evident că, există mai mulţi artişti de seamă ai României care încă nu deţin această indemnizaţie şi au depus la UNITER dosare de solicitare.”

  Si „bataia de joc” continua:

  „După momentul depunerii la UNITER a dosarului de solicitare a indemnizaţiei de merit, doamna Aimée Iacobescu a verificat telefonic lunar stadiul solicitării Domniei Sale. De fiecare dată i s-a explicat politicos sistemul de acordare a indemnizaţiilor, oferindu-i-se, de asemenea, posibilitatea acordării unui sprijin financiar pentru problemele de sănătate pe care le are, pe baza unui dosar medical care să fie analizat de Comisia medicală a UNITER. Opţiunea doamnei Iacobescu a fost să nu beneficieze de această propunere de ajutor pe care i l-am fi putut oferi prin programul nostru, Casa Artistului”

  Daca este asa de bolnava de ce nu a acceptat ajutorul?

 6. Ileana says:

  Mama a fost 35 de ani învățătoare, a educat sute de copii (pe unii bine de tot)! Ar putea primi si ea un prânz pentru tot restu’ vieții? Recunosc, nu a ramas asa frumoasa ca madam de mai sus din poza da’ nici nu a avut banii lu’ madam

 7. Aurelia says:

  Aceasta cucoana a fost ca greierele … a cantat si s-a distrat toata viata, iar acum cerseste mila …. pretioasa si fandosita …. sunt oameni supermodesti, pe care nu-i cunoaste nimeni, dar nu se injosesc asa, care s-au ingrijit si si-au facut o casa, fara sa astepte de la stat si fara sa stea in buricul centrului, in case nationalizate … ea s-a bucurat de toate beneficiile … rasfatata romanilor, iar acum … ? …. Auzi, pranz de la restaurant pentru toata viata!? nu i-ar fi rusine!!!! Cata lume este bolnava si nu se da in stamba ca ea … Bhhhh!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *