O dragoste din alta lume

 

In orice tara normala din lume, un loc ca asta ar fi fost tratat ca un bun national.


Imi amintesc cum in Cehia, acum cativa ani, am vazut autocare pline de turisti sositi la 300 de km. de Praga special pentru a vedea niste fabricute de sricla de la 1800.
Fabrica de sticla de la Avrig este, cred, cea mai longeviva fabrica din Romania. Era. Deschisa in 1625, deci acum 395 de ani, ea si-a inchis portile in 2020.
Probabil, un smecher local o va lua la bani de nimic si o va inchiria hala cu hala. Sau o va pune la pamant si va construi case.
Fabrica asta ar trebui sa faca parte din patrimoniul national, sa fie inclusa in circuite turistice, iar oamenii sa vada cum se facea sticla acum aproape 400 de ani, pentru ca acolo sunt mestesugari care fac asta. Viitori someri. Norocul meu e ca am ajuns sa ii vad cateva ore, intr-o vara de prin anii ’80.
Intr-o tara normala ar fi fost altfel. Pentru ca nu sunt in stare sa aiba grija de locurile acestea, ii dispretuiesc profund pe toti politicienii de acum care au painea si cutitul.

 

 

Cititul desteapta!

O dragoste din alta lume

One thought on “Dupa 395 de ani de functionare, o fabrica de la noi isi inchide portile.

  1. Andreea says:

    Pacat! Mare pacat! Nu se poate initia ceva de genul unei petitii sa „convingem” statul sa faca ceva? Sau…..nu gasim o organizatie care doreste sa se implice in salvarea acestei fabrici? Eu as dona bani daca ar cere, pentru a putea sprijini fabrica. S-a construit un spital cu cate 2 euro (si cu ajutorul unor companii ce-i drept), dar se poate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *