Home / (Pro)stirea zilei / Incepe sezonul „atentiilor” pentru invatatoare si profesoare. Nu vreti voi sa pastrati florile pentru nunti si botezuri?

Incepe sezonul „atentiilor” pentru invatatoare si profesoare. Nu vreti voi sa pastrati florile pentru nunti si botezuri?

Din ciclul: una e sa dai invatatoarei o floare la inceput de an, alta e sa ii duci un cadou scump. Si cu totul alta e sa transformi asta intr-o competitie intre parinti.

Acest articol nu este despre cadrele didactice, pasionate. Si sunt multi invatatori si profesori in tara asta care NU accepta cadouri si nu favorizeaza elevii in functie de primirea acestora. Acest articol este despre CEILALTI „dascali”, care favorizeaza elevi in functie de atentiile primite. Si despre romani, despre obiceiurile noastre paguboase.

Am citit pe facebook urmatoare postare:

16729519_10212278742186071_6894249755270159429_n
Si doare. Prostia parintilor doare.
Draga doamna, draga domnule,
Ai un copil in scoala si de fiecare sarbatoare te inghesui sa duci invatatoarei cadouri scumpe?
Intri in competitie cu miile de marlani care considera ca un parfum de firma dat invatatoarei o sa faca sa ii creasca ceva neuroni copilului sau?
E destul! Reseteaza-te! Cand eram mici duceam ghiocei, nu Gucci… ei!
Poata ca, daca le duci obiecte de valoare, unele profesoare iti vor favoriza copilul. E posibil! Dar, care e interesul tau? Ca ala mic sa cresca istet, instruit, sa stie sa se descurce in viata? Sau sa invete mai putin si, daca se poate, dar sa aiba note mai mari? Ce mesaj ii dai copilului? „Am bani, ba! O cumpar cu tot cu scoala, da-o dracu’ de invatatura!

cd

Din competitia asta, a parintilor disperati sa dea cadouri scumpe, un singur omulet are de pierdut: elevul. Nu, copilul tau nu va fi mai destept, daca invatatoarea lui are o noua bratara de aur! Ci mai prost pregatit, pentru ca ai mituit invatatoarea sa se poarte mai atent” cu el ! Nu, nu o sa stie mai multa matematica, daca profesoara lui tocmai a primit un cos cu cosmetice.
Dar tu, facand lucrurile astea, realizezi doua lucruri:
1. Iti bati joc de o sarbatoare ca 1 Martie, 8 Martie, Sfanta… O transformi in ceva mizerabil, intr-o competitie nationala a spagarilor. Campionatul National de Spagi al Parintilor Iresponsabili.
2. Iti inveti copilul ca asa merge in viata. Ca asa se va descurca mai usor. Cu o spaguta la invatatoare, una la angajare, una ca sa isi ia permis. Strecurandu-se, in stil romanesc. Practic, din primii ani de viata ii arati clar care e calea de urmat: NU INVATATURA, CI SPAGA.
Si, la final, draga parinte, da-mi voie sa iti spun: degeaba iesiti in piata la proteste, daca peste cateva zile ii vei da invatatoarei un parfum. Degeaba ti-ai pus #rezist galben si frumos la profilul de facebook, daca maine te duci sa dai spaga ca sa iti tragi gaze.
Scuze, dar… cea mai grea revolutie e aia din tine.

PS: despre profesorii care accepta cadouri scumpe, mai are rost sa spun ca sunt penibili? Daca ajungi sa FAVORIZEZI un elev in functie de ce cadouri primesti nu trebuie sa faci meseria asta!

Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport GRATUIT, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.


 

De Silviu Iliutacronicipebune

Citeste si: POVESTI PENTRU OAMENII MARI.

 

Check Also

Nu-i copac ca ridichea si premier ca Veorica!

Daca domnul Mircea Malița nu ar fi fost academician, ci sef la raionul Carne de …

5 comments

  1. Desi sunt mama si maine si copilul meu incepe scoala eu acum citind articolul tau si comentariile imi amintesc toate inceputurile de an scolar pe care le-am trait cu emotie prin mama mea care a fost profesoara, o profesoara care si-a iubit enorm meseria si elevii, pana in ultima clipa in care a profesat.Era in anii in care se dadeau ghiocei profesorilor si martisoarele acelea simple, de opt martie mama primea bibelouri micute, simbolice si nu de putine ori cate doua sau trei la fel pentru ca oferta din magazine nu era foarte larga si la pretul aproape simbolic pe care isi puteau permite copii sa-l dea pe cadoul celor 10-12 profesoare oferta era si mai limitata dar asta nu conta, mama se bucura de fiecare obiect primit, acasa il aseza frumos in vitrina alaturi de celelate bibelouri si de fiecare data cand stergea praful in vitrine spunea istorii intregi cand lua in mana fiecare obiect, istorii pe care si eu le-am invatat si am ajuns sa iubesc acele mici obiecte de faianta sau de portelan si le-am luat cu mine cand ne-am mutat in alt oras si chiar daca acum mama a trecut in lumea celor adormiti acele bibelouri sunt inca in vitrinele din casa mea.Eu am facut cel mai valoros cadou unui dascal cand fiica mea a terminat clasa a IV-a pentru ca am considerat si consider inca ca invatatoarea a fost un dascal deosebit care a contribuit enorm la ceea ce a devenit fiica mea si am vrut sa ii multumesc.

    • Acest articol nu este despre cadrele didactice, pasionate. Si sunt multi invatatori si profesori in tara asta care NU accepta cadouri si nu favorizeaza elevi in functie de primirea acestora. Acest articol este despre CEILALTI „dascali”. Si despre romani, despre obiceiurile noastre paguboase.

  2. Cum ii vedem pe „ceilalti” dascali? Si cand ai un copil care poate, si vrei sa fie favorizat in sensul ca se lucreaza cu el….cum procedezi?

  3. Eram in clasa a 3-a, cam prin 1999-2000, aveam in clasa un coleg ai carui parinti detin acum o casa de moda, oricum aveau bani si atunci. Imi aduc aminte ca la un test la ora de matematica, la final cand sa ia lucrarile, doamna educatoare mi-a smuls lucrarea din fata si a tipat la mine ca s-a terminat timpul, ma rog toate bune si frumoase, pana cand la jumatea orei urmatoare (ora de muzica cu alta profesoara) vad cum colegul meu „bazat” se ridica si duce testul de matematica in cancelarie. Normal ca a luat nota mare si normal ca educatoarea nu a zis nimic, nici macar cand au venit parinti nemultumiti la scoala sa faca plangere nu a recunoascut, nici repercusiuni nu au fost pentru ca era fica directorului.

Lasă un răspuns