“JYSK Romania, retailerul scandinav de mobilier si decoratiuni pentru casa, se alatura miscarii care sprijina constructia de autostrazi. Astfel, pe 15 martie, de la ora 15.00, timp de 15 minute, cei peste 800 de angajati isi vor intrerupe activitatea. Actiunea vizeaza cele 73 de magazine din tara, departamentul de Customer Service si sediul central din Bucuresti.” (Wall Street)

Parerea mea e ca iti trebuie curaj sa faci asta. E ca si cum ai face, din propria vointa, impotriva vantului.

Sa stii tu, ca firma mare, ca maine vei avea nevoie de autorizatie de functionare de la  niste functionari care pot fi oricand condusi printr-un telefon de la centru…

Sa stii tu ca de maine te pot calca niste controale pentru ca ai avut tupeul sa te alaturi grevei…

Sa intelegi tu, CEO al fIrmei Jysk, un adevar sinistru: ca economicul in Romania e controlat in mare parte de politic… si cu toate astea sa te pui impotriva politicienilor, mi se pare o dovada de curaj, pana la inconstienta.

De fapt, e mai mult decat inconstienta: e vorba de normalitate. O normalitate pe care scandinavii o inteleg si sunt dispusi sa lupte pentru ea. Da, normalitatea este pentru romani un ideal indepartat.

Pentru noi, romanii-normalitatea se defineste ca “fura, dar fac ceva si pentru noi.” Fura 400 de autostrazi, dar fac cativa kilometri si pentru noi.

Pentru scandinavi-normalitatea inseamna: “fac autostrazi, fara sa fure un euro! Fac niste drumuri pe care sa isi poata trimite camioanele pentru a transporta marfa. “ Iar scandinavii sunt dispusi sa lupte pentru ea.

Sunt curios cate mari companii vor avea curaj sa se alature protestului. Cate vor pune aceasta aspiratie spre normalitate deasupra intereselor economice imediate. E greu, va spun. Nicio decizie din aceasta nu poate fi luata intr-o companie straina care opereaza la Bucuresti si este sustinita politic. Si toate depind, din pacate pentru ele, de un om de la putere, de o lege data de politicieni, de niste norme vamale impinse unde trebuie tot de politicieni, de multe altele. E greu.

Pana una, alta, bravo Jysk! Dupa ce se termina alea 15 minute, vin sa iau bancuta  aceea cu ratan de la voi. Tot o aman de o luna.

 

Silviu Iliuta

CITITUL DESTEAPTA! Carti la oferta lunii martie. Click pe poza:

Cronicile unui barbat de Silviu Iliuta

 

INCA MA MAI GASITI AICI: Silviu Iliutacronicipebune
Ia carti, sunt bune la facut cornete! SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Poza: Facebook


FRAGMENT:

„Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.

CARTI, DE AICI.

 

Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport gratis, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.

Tot de pe www.bookzone.ro. se comanda si prima carte, Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta

De Silviu Iliutacronicipebune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *