Mai precis… 55% dintre noi.
Mare parte dintre romani considera ca daca o fata se imbraca sexy, cu fusta scurta sau decolteu, violul asupra ei este justificat.

aaaa
26% dintre romani considera ca daca o fata merge acasa la un baiat, violul este justificat.
Cu alte cuvinte: „Las-o incolo de parasuta, nu vezi ce fusta scurta are? Merita violata!” Aceste cuvinte sunt un crez oentru mult de jumatate dintre romani.

Tot 26% considera ca este perfect normal sa trimiti mesaje cu continut sexual explicit si nedorite de cel carora li se adreseaza. Ei nu vad de ce aceasta fapta este agresiva si ar trebui pedepita prin lege.

29% considera ca hartuirea sexuala a colegelor nu ar trebuie sa fie ilegala.
Cu alte cuvinte, o mana pe fundul colegei, un apropos sexual, o prindere la inghesuiala sunt lucruri prefect normale.

Peste un sfert dintre romani cred ca  violenta impotriva femeilor e adesea provocata de victima si aproape o treime cred ca acesta e o chestiune privata, care trebuie rezolvata in familie.

Cand vezi astfel de statistici, e ca si cum ai primi o palma peste ochi. Stam in mediul nostru ingust, printre oameni pe care ii consideram normali. Avem impresia ca am depasit Evul Mediu, ca noi chiar suntem in Secolul XXI. Credem, in naivitatea noastra, ca oamenii din jur considera violul o infractiune extrem de grava.
Si cand colo… Sunt statistici seci, reci, neutre, care chiar daca ar avea o marja de eroare de 10%, sa zicem, tot te lasa fara vorbe.

Pentru cei din Coalitia pentru Familie: vreti un scop? Uitati unul: Educatia. In Romania, mai mult de jumatate dintre romani considera ca violul are o justificare, iar bataile pe care femeile le primesc de la soti „nu ar trebui sa fie treaba celorlalti”. Copiii din aceste case cresc cu mentalitatea parintilor. Ei sunt expusi pericolelor, nu copiii din familiile homosexuale.
M-as alatura si maine celor 3 milioane de semnatari, daca in loc sa aiba o singura grija, sa nu faca sex doi barbati, ar propune proiecte de educatie adevarate.
Ori asta, ori… mai vine cineva in Canada?

„Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta. Costa 39 de lei si se comanda online de pe site-ul www.bookzone.ro.
Fragment din carte: Fragment „Toate titlurile bune au fost date”

6 thoughts on “Mai mult de jumatate dintre romani cred ca violul poate fi justificat.

 1. Andrei says:

  Silviu, nu prea ajuta pe nimeni ca dupa ce postezi grafice si statistici tragi concluzii care nu au nici o legatura cu ele. ceea ce crezi tu, si simti sa popularizezi, creeaza un deserviciu cauzei respective. Eu sunt fericit ca exista si romani care au intentii bune dar poate ar trebui sa analizezi mai mult cifre inainte de a posta un articol care se pretinde a analiza, cind de fapt e doar un editorial pornit de la ‘da-mi headline-ul, ma descurc dupa.’…

 2. Cugetatoru' says:

  Sursa se pare ca are credibilitate ca si centrele de colectare a gunoiului ( măcar , acele centre sunt mai de folos). Apropo… nu cumva tine de educație si comportamentul inadecvat a unor puștoaice care sa îmbracă pentru a atrage priviri ( nu de asta trebuie sa se ocupa părinții , tot de aia trebuie sa se ocupa cand isi lasa fata la un băiat sau chiar la un bărbat in toata firea ). Ispita e mare si intr-adevăr victimele sunt femeile … dar tu continui cu aberații ( tot tine de educație dar văd cu nu te-ai prins încă).

  Orice forma expresiva a moralității tine de educație , restul tine de lipsa educației si mai mult de atat ( lipsa unei minți matura si intelectuala ). Dar, unde nu-i cap e vai de picioare !

 3. Bezna says:

  Asta e o gandire super isteata de genu’ „n-avem autostrazi…hei!hai sa invatam sa dam din maini foarte repede pana invatam sa zburam”. Ce are una cu alta?!? Problema lipsei de educatie intr-o chestiune nu inseamna ca solutia e sa gasim alternative nenaturale. Sau ce te face pe tine sa crezi ca violenta in sanul „familiilor” homosexuale e mai mica? Avand in vedere ca schimbarea partenerului in cuplurilor homosexuale vs alea normale e mai frecventa(pe studii), eu tind sa cred ca exista mai multa violenta in cuplurile gay decat in alea normale. Ca nicio ruptura nu se produce fara tambalau. PS am crescut intr-o familie cu mama, tata si fara batai. Tata nu tin minte sa ma fi batut vreodata (sau sa fi ridicat vreodata tonul la mine) iar despre bataia primita de la mama…inca sunt de parere ca putea sa mi dea mai multa avand in vedere prostiile pe care le-am facut in copilarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.