A APARUT  Click pe poza:
Cu autograf?

Cartea 14 zile in izolare, Silviu Iliuta

Am vorbit azi cu un domn de la Marginea, de langa Radauti, pe care am avut placerea sa il filmez acum vreo zece ani. Imi zicea atunci ca numai acolo, in Marginea, se face ceramica neagra. Ar fi, dupa cunostinta lui, singurul loc din lume unde se face asa ceva. Am cautat pe net, am mai gasit ceva prin Peru, dar cu siguranta este unic in Europa. (poza: Facebook)


Mi-a aratat chiar cum de ceramica ajunge neagra: smecheria e ca la un moment dat, in timpul procesului, cuptorul se inchide, iar vasele se vor coace in continuare doar in fumul care intra in lut. „Momentul dat” e problema pentru ca putinii mesteri care fac asta il pastreaza secret. Daca il inchizi prea devreme sau prea tarziu, fie se sparg, fie nu se fac suficient. Omul era atat de bun la treaba asta incat o facea din instinct, fara sa se uite la ceas, ca si cum o avea in sange.
In fine, am ramas eu marcat de atunci de ceramica asta de Marginea si am gasit-o fascinanta si unica.

Azi mi-a spus ca a inchis cuptorul acum cateva luni, ca are mult prea multa marfa pe stoc si ca nu mai vine lume cum venea, deci probabil va fi nevoit sa faca altceva. Baiatul sau, care locuieste in alta tara, lucreaza la un site de vanzari. Cand va fi gata o sa il anunt. E mare pacat. N-as vrea sa se piarda.

 


A APARUT! Click pe poza:
Cu autograf?

Cartea 14 zile in izolare, Silviu Iliuta

 

7 thoughts on “Marginea, singurul loc din Europa unde se face ceramica neagra.

  1. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 04 – 10 ianuarie 2021?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *