Pachetul Silviu Iliuta

Matematica si logica simple pentru toti vanatorii lu’ peste care comenteaza „avem prea multi ursi, trebuie sa ii impuscam pentru ca vin peste noi in orase sa ne manance!”

1. Avem vreo 6500-7000 de ursi, din totalul de 14 000 din UE. In Muntii Pirinei, de exemplu, mai exista 20-30 de exemplare.

2. Intre 1993 si 2013, adica in 20 de ani, in Romania, s-au taiat ilegal 366.000 ha de padure. Naspa, enorm. (Date:
Raport din 2013 al Curţii de Conturi)
In 2021, situatia taierilor ilegale e si mai rea.

3. Ursii ocupa azi in lume-
din cauza defrisarilor si politicilor imbecile ale statelor, retrocedarilor ilegale, extinderii zonelor locuite de om si a celor industriale, dar si hotilor de lemn – aproximativ 2% din arealul pe care il ocupau odinioara. Asta NU inseamna ca sunt de 50 de ori mai putine paduri, ci doar ca ursii traiesc pe suprafete mult mai mici decat pe vremuri.
Pentru vanatorii de trofee: casa lor s-a micsorat in timp de 50 de ori! Romania sta ceva mai bine, dar tot rau, in special din cauza retrocedarilor ilegale si „padurilor de pe hartie”, adica a suprafetelor care ies bine pe hartie, dar in realitate zone enorme sunt defrisate.  (Publimix)

Raportul Greenpeace apune ca: „Mai puțin de 2 % din suprafața Europei a rămas neafectată de impactul activităților umane. Cele mai mari suprafețe de păduri primare.”

4. Un urs are nevoie de o zona de patrulare de aproximativ 50-100 de km. pentru a-si procura cele 10-15 kg. de hrana zilnica. Ce sa vezi? Nu mai au acei kilometri.

5. Ursul e un animal extrem de inteligent. In primii doi ani de zile, puii de urs fac un fel de scoala. Mama lor ii cara peste tot si le preda cursuri de supravietuire, de selectare a plantelor si fructelor comestibile, de orientare si de tot ce au nevoie sa stie.
Ati auzit? Scoala!

6. Ursul brun intra foarte rar in conflict cu alte animale, deci si cu oamenii. Nu il intereseaza sa atace daca are o suprafata destul de mare in care se poate plimba pentru a-si achizitiona hrana. Chiar nu vrea sa intre la voi in casa, nu ii sta in caracter.

7. Prezenta ursului intr-o padure, intr-un spatiu, garanteaza dezvoltarea armonioasa a zonei. Printre altele, ursii mananca prada ucisa si abandonata de alte animale, curanta padurea de lesuri, avand un rol de lesurile care ar putea raspandi boli.
Cine stie cate virusuri am avea acum, la cat de nesimtiti sunt unii semeni care confunda padurea cu cosul de gunoi, daca nu ar exista ursii in Romania?

8. Ursul brun prefera linistea din adancul padurii, nu socializarea cu oamenii.
Singurul motiv pentru care el coboara intre oameni este: NU MAI ARE PADURE, NU ARE CE MANCA. Pentru ca i-am lasat fara mancare, de avari ce am fost si pentru ca am vrut lemn, bani, am distrus tot ce am prins.
Pentru asta, ei nu ne ataca, ci ne iau doar cu asalt tomberoanele. Finuti.

9.  Pe baza datelor de mai sus, orice tampit din lumea asta, pana si un vanator de trofee, poate intelege ca solutia nu e sa omoram ursii, ci sa impadurim. Nu sa ii exterminam, ci sa le dam padurile de odinioara. Valabil pentru tot globul! Daca se poate, real, nu doar pe hartie. Repede.

OFERTA! Click pe poza:

Pachetul Silviu Iliuta

 

 

 


“Cronicile

 


 

3 thoughts on “Nu avem prea multi ursi, ci casa lor a devenit prea mica

Lasă un răspuns