Incendiul de la Piatra Neamt s-a repetat la Matei Bals. Alt spital, aceeasi tara. 4 morti.
Nu invatam nimic. Nici acum nu au terminat ancheta de la Piatra Neamt, nu e nimic oficial. Le ia ani, secole, sa spuna care e cauza. Pana se musamalizeaza, se uita, dispare in timp, asa cum au disparut toate.

Ancheta ar spune probabil ca spitalele nu-s bune pentru lucrul cu multi pacienti care au nevoie de Oxigen. Si s-ar lua masuri. Sau le-ar spune ca nu avem personal care sa stie bine regulile, procedurile. Si s-ar lua masuri.

Dar nu se intampla nimic. Traim in bucla. „A inceput o ancheta”, a zis un nene la stiri. Eu cand aud asta stiu ca deja s-a mai musamalizat un caz. Peste un an, doi, sase luni, se va intampla din nou, iar atunci poti fi chiar tu sau cineva apropiat. Pot fi eu. Poate fi orice roman pentru ca toate cauzele sunt acolo, zilnic, in orice spital care lucreza cu mult Oxigen, care probabil are partea electrica refacuta in 1980 si care are personal insuficient pregatit.
Speculam, aberam, dar asta e tot ce putem face in lipsa concluziilor autoritatilor incompetente. La noi nu exista notiunea de „ancheta rapida, masuri ferme!” La noi exista „ancheta-peltea, masuri canci.”
Noi ne indignam pe aici. Ma
simt si penibil ca fac asta, ma enervez, dar nu stiu de unde sa o apuc. Apoi trece, ma complac, me complacem. Apoi ma apuca iar. Ne apuca iar. La nesfarsit, cat o tine viata noastra. Pana nu ajungem intr-un salon ca asta.

Ar fi trebuit, dupa Piatra Neamt, sa se ia masuri la scara nationala ca sa nu sa se mai repete. ZERO!
Iar noi facem anchete intinse pe zeci de ani. Sa nu care cumva sa deranjam pe cineva cu ele, vreun primaras, vreun politician, vreun sef de la Consiliul Judetean care a pitit banii de renovare. „O dam pe aia ca probabil a fost un resou, sefu’! ” Asta e grija anchetatorilor: sa nu deranjeze. „Lasa, ba, s-a intampla o data! Doar n-om avea ghinionul sa se intample iar!”
S-a intamplat.
Penibil!
Infiorator si ingrozitor ce traiesc acum, in momentele astea, rudele celor internati la Bals. Stransi in fata spitalului sau la telefon, incearca sa afle daca ai lor sunt printre victime sau raniti. Umilitor!
Nu cred in explicatia ca „cei de acolo au altceva de facut, ca salveaza oameni.” Stiti ca Matei Bals are un purtator de cuvant? Stiti ca exista cineva acolo care nu salveaza pe nimeni si ar putea avea bunul-simt sa discute cu oamenii?
Am nimerit acum niste ani la o clinica din Austria, de la munte. Avusese loc un accident pe partie. La jumatate de ora dupa ce au sosit rudele la spital, un domn i-a invitat la cafeneaua de la parter (nu ai voie mai departe, in spital, nicio sansa). Acel domn avea cate o foaie cu informatii despre fiecare pacient si a vorbit cu fiecare apartinator in parte. Stiu, alta lume.
Imi scrie o amica, are pe cineva acolo internat, un prieten de familie. Copiii lui suna incontinuu, bat la usi, sa afle daca tatal lor este in regula. Asta e bataie de joc, fratilor! Carati-va dreaq odata din functiile alea bine platite daca nu sunteti in stare sa va faceti treaba!
 
Pachetul Silviu Iliuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *