De vremea lui Mazare Mamaia nu a mai fost atat de atractiva!
An de an apar noi si noi puncte de interes pentru turisti.
Anul acesta, spre exemplu, o specie noua de morse a putut fi vazuta chiar la mal: Gigantea morsopfhila.
media_146946223337394900
Frumoasa creatura, animal semi-acvatic, traieste de obicei in palate uriase cu fatade neterminate. Dar, in sezonul de vara, ele migreaza pe Litoral in cautare de corali.
Morsele umbla in general in turma, iar vara își petrec aproape jumătate din timp în apă și jumătate pe plaja, unde se adună în turme si mai mari.
Exemplarul din poza este o aparitie mai rara: Gigantea morsopfhila cu colac. Iar cel care a fotografiat-o, un pasionat de zoologie din Norvegia, a declarat ca acum poate sa moara fericit.
Olson Olson: „Am pandit-o sase luni! Stiam ca trebuie sa iasa din casa sa pana la urma si sa faca baia anuala. Stiam! Am vazut-o si am pozat-o! Pur si simplu am avut mare noroc, daca n-o vedeam?! Acum pot sa mor fericit.”
media_146946223906301000Morsele se hranesc in general cu inghetata, seminte sau cu porcii prinsi de masculii lor.
Acestia isi petrec toata ziua facand combinatii pentru a asigura hrana familiei.
Daca vedeti un leu din asta de mare, nu trebuie sa interactionati cu el! Devine foarte violent atunci cand isi apara turma.
tiiNumai in Romania exista peste 300 000 de morse de apa sarata, iar specia lor este una protejata de lege.
media_146946223970361000
media_146946223228419600

col

Le puteti admira in vara aceasta pe intreg Litoralul Romanesc, unde vor face un turneu.
Sambata-Eforie Nord
Duminica-Venus
Luni-Costinesti
Marti-Vama Veche…

Silviu Iliutacronicipebune

CARTI LA OFERTA. 3 carti=59 de lei.

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

FRAGMENT:
„La NUNTA.
La restaurant am vomat în „serviz-ul“ auto din curte, am ciocnit de 100 de ori paharul de şampanie cu invitaţii. Paharul, adică un recipient alb de plastic.
– Nici nu ştiam că se poate bea şampanie din… a spus mama Ameliei scârbită.
– Se poate! i-am confirmat. Dacă nu e bun, beţi direct din sticlă.
Totul era decorat exact cum ne promisese patronul: pereţii roz erau acum plini de balonaşe care formau o inimă. Sau un animal. Ceva între o inimă şi un câine.
– Totuşi, am zis că să vă fac o surpriză pentru tinerii însurăţei! m-a bătut patronul pe umăr. I-a ieşit iepuraş!
– Iepuraş e ăla? îl întreb.
– Da! E talent nevastă-mea la d-astea. Daţi când aveţi diferenţa.
Orchestra era pregătită. Un elev de liceu, ochelarist şi cu coşuri pe faţă, cânta la vioară. Doi cetăţeni înfăşuraţi în fracuri lucioase, la ţambal. La acordeon era un solist de culoare.
– Makele! Student la medicină! mi-a spus mândru patronul. Când e româneşti, bagă banda, iar când e internaţional, cântă el. Ştii ce frumos cântă Makele? E din Africa de Sud! Sau America de Sud.
– Nigeria.
– Aşa! Urlă patronal. Dă-i dracu’, e la fel de negri, îmi şopteşte. Da’ cântă bine, ca ţiganii la noi.
Unchiul meu a devenit brusc serios la vederea orchestrei. M-a apucat temător de braţ şi m-a târât lângă scena construită din paleţi acoperiţi cu o mochetă verde murdară.
– Există!
Şi a rămas cu privirea nemişcată şi tălâmbă spre formaţie. Am mai dat pe gât o ţuică, „pentru bani şi noroc“, cum mi-a zis doamna care îmi spunea Sergiu. După o vreme, mi-am agitat puţin două mâini, apoi pe cele patru, prin dreptul privirilor lor. Unchiul, deşi după fiecare gură de şampanie se transforma în „unchii“, era nemişcat.
– Există! Ştiam eu! Uite la el!
Şi mi-l arată pe Makele.
– Ui… uite, nepoate, ce albi e dinții când cântă!
Love me tendeeer…
– Şi e adevărat ce se zice, nepoate, că toţi negrii are voce! Poate o cânta mai bine Elvis.
– Elvis era alb! îi spun.
Da’ de unde, avea el sânge de ceva… ! Uite, ui… uite ce dantură are, ne… nepoate! Marietooo! Marietooo!
Fuge de lângă mine, îşi face loc prin mulţime, îmbrâncind câţiva nuntaşi, şi se întoarce împingând-o pe mătuşa înspre scenă.
– Uite, fă, un negru! Uite ce palme albe are!”

 

tru

6 thoughts on “O noua atractie la Mamaia: morsele! (Gigantea morsopfhila cu colac)

  1. Pingback: O noua atractie la Mamaia: morsele! (Gigantea morsopfhila cu colac) – Auzi

  2. Sorina says:

    Am avut oroa..aaa….”onoarea” sa vad 2 astfel de exemplare intr-un Lidl din Londra. Sunt foarte agile, m-a impresionat profund dulceata cu care blestemau prin magazin cand produsele nu se asezau sub fusta ca la Tetris… Si cat de inocente pareau cand a declansat alarma de la iesirea din magazin.. Sublim.

  3. Jess says:

    Am și eu oroarea (aluzie la comentariul de mai sus) de a trăi chiar pe lângă astfel de specimene. Chiar de când eram mică. „Tanti” morsă din antepenultima poză e chiar din turma de la mine din sat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.