Te crezi important?

Uita-te putin la poza asta. Undeva, micuta de tot e un punct de lumina. N-ai nicio sansa sa il distingi, e mult mai putin stralucitor decat alte puncte stralucitoare. In fine, daca l-ai vedea sa stii ca punctul ala e o supernova care tocmai explodeaza. E de noua ori mai mare decat Soarele. Pe care nu il vezi, nu ai cum, e prea mic.

Ei bine, pe Soarele ala mic e o scama. Asta. 

Pamantul.

Pe scama asta, micut de tot, e un firicel de praf. Ii zicem Europa. Imparte firicelul ala in 43. Aia este Romania. Acum gandeste-te unde esti tu in a 43-a parte din firicelul ala. Esti mic, imposibil de definit de mic.  In plus, daca ne gandim la timp, hai sa zicem ca Universul este un animal care traieste miliarde de miliarde de miliarde de ani. Iti zic asa pentru ca nu stiu cum sa iti descriu infinitul. Un animal care traieste o infinitate de ani. Ei bine, tu traiesti a miliarda parte din miliarda parte dintr-o fractiune de secunda.

Acum mai stii cand ti-am zis la inceput sa te uiti la poza aia si da vezi punctul de lumina? Mergi in padure, pune-o pe creanga unui copac si indeparteaza-te putin de ea pana o vezi mica de tot, ca un puncticel. Indeparteaza-te si mai mult, pana vezi copacul mic de tot, apoi si mai mult, pana vezi padurea ca o scama,  in departare. Poza aia, pe care n-o mai vezi pentru ca tu nu mai vezi nici macar Pamantul, e Universul. Cel despre care stim noi si despre care banuim ca exista. Despre restul, copaci, padure, munte, continent, Pamant, galaxie n-avem nicio idee. Nu stim ce e acolo, doar presupunem ca e ca la noi, in poza aia mica din padure.

Bun. Acum te mai crezi important?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.