“Cronicile

Fratia „Ajungem la Sfanta Parascheva cu Orice Pret” a atacat azi la Iasi. Niste babute carora le-ai da locul in tramvai si ai simti ca ai facut o fapta buna au atacat pe flancuri jandarmii dupa tactica de la Marasesti a generalului Eremia Grigorescu, iar cativa domni suparati si cateva doamne nevricoase au declansat o ploita de flegme. Autoritatile au cedat. Aceasta multime dornica ca ajunga la moastele Sfintei Parascheva se autointituleaza „adevaratii credinciosi”. Adevaratii credinciosi!
Cumva, pentru astia, credinta nu inseamna sa te rogi in sinea ta si sa faci bine! NU! Credinta inseamna sa te imbrancesti fara sa iti pese de consecinte, sa nu da doi bani pe faptul ca ai putea sa te imbolnavesti sau sa ii imbolnavesti pe altii prin nesabuinta ta. Astia sunt credinciosi, ma! Nu voi, care ii protejati pe apropiati si va rugati in liniste. Cumva, in mintea lor, ritualul e mai important decat esenta. Scopul ritualului, „sa ajungem sa atingem moastele”, e ma important decat grija pentru oameni.

Sfanta Parascheva, nascuta in Tracia, si-a dedicat viata celor saraci. Daca esti credincios sau nu, trebuie sa stii ca ea a fost un om care toata viata a dat tot ce avea mai de pret celor sarmani si lipsiti de ajutor.
„Nevointele Sfintei Parascheva erau multe si grele: „ca bautura intrebuinta apa de izvor, si de aceasta foarte putina; trebuinta asternutului o implinea cu o rogojina, iar imbracamintea era o haina si aceasta foarte zdrentaroasa, cantarea pe buze neincetata, lacrimile de-a pururea; peste toate acestea inflorea dragostea, iar varful bunatatilor, care este smerita cugetare, le cuprindea pe toate acestea” (vol. „Vietile Sfintilor”)”.

Si acum pentru hoardele de navalitori iuti la manie, cei care scuipa jandarmi, imbrancesc oameni, lanseaza pe
grupurile de Facebook indemn de atac: voi nu nu aveti nimic din spiritul Sfintei Parascheva, ma! Ea a fost un om minunat – iar asta e unanim acceptat si de credinciosi si de atei. Ea ar fi facut niciodata rau altui seaman. Voi sunteti doar niste habotnici disperati sa urmati un ritual, sa ajungeti la moaste, fara a pricepe nimic din esenta sufletului Sfintei Parascheva.
Cum faceti, ma? Mai intai imbranciti jandarmul, apoi va inchinati? Nu va dati seama ca ceva nu se pupa?
Mercantilismul asta mistic incurajat de BOR in ultimii ani, transformarea ritualurilor de la Sfanta Parascheva si Arsenie Boca in afaceri banoase, nu e neaparat credinta. Poate fi lacomie, habotnicie, disperare, minte putina, lacomie, agresivitate, sau orice altceva.
Ii inteleg pe cei bolnavi sau cu bolnavi in familie care sunt disperati. Ii inteleg,
si pe ei si pe ceilalti, cat timp sunt decenti si nu fac rau altora. Cand sunt agresivi si nu le pasa de semeni, nu am cum.
Voi nu vreti sa ajungeti la Sfanta Parascheva pentru ca ati inteles esenta, pentru ca stiti ca a fost un suflet bun! Voi vreti sa ajungeti la ea „ca sa va dea”. Cred ca cei mai multi ostasi de azi de la Iasi care au luat cu asalt racla stiu despre Stanta ca a fost cineva care a trait pe la Ierusalim si care le da ceva moca daca o ating, fara sa le pese catusi de putin de valorile in care ea a crezut in timpul vietii si in care, cu siguranta, ei nu cred. Si daca citeste vreunul: nu, sa cumperi lumanari chinezesti scumpe cu leduri de la tarabele kitschoase din Iasi nu inseamna ca esti credincios. Poti fi doar fraier usor de muls.

Nu am pretentia ca sunt un om bun si, cu siguranta, sunt un om depasit total de ritualurile bisericesti. Dar ramane esenta: fii bun! Macar cu atat sa raman si e bine.
Nu voi defila niciodata cu credinta mea, care cred ca e ceva personal, nu de urlat in gura mare. Nu-s om bun pentru ca judec. Ii judec pe astia, care chiar mi se par penibili.
Injuraturi, mai jos.

 

 

 

 

Cititul desteapta! Oferta:

 

O dragoste din alta lume

3 Comentarii la “Scuipam, imbrancim, sa ajungem la Sfanta Parascheva!

  1. Culai Roman says:

    Silviu Iliuță, biet muritor care a descoperit gaura din covrig, iar acum strigă din rărunchi, „Evrika!”
    Dacă asta ai înțeles tu din ceea ce se întâmplă în tărișoara asta, ești de plâns! Din păcate pentru tine, va veni o zi când vei descoperi că ai fost victima propriei ignoranțe, iar cunoștințele pe care le credeai desăvârșite, erau doar o zeamă chioară care-ți hrănea vanitatea. Marea majoritate a băbuțelor pe care tu le strivești cu vorbe sub calcai, sunt pe cale să atingă cerul!! Iartă-le! Si pe ele, și pe cele care… te-au supărat cu atitudinea lor lipsită de educație cetățenească! Tu ești un… doct! Înțelegi, nu-i așa?
    Cred că nu este durere mai mare ca aceea în care realizezi că în fața ta ai un interlocutor atât de mic încât, punctele lui de vedere sunt absorbite de găurile negre, înainte de a fi rostite!!
    Omule, alege-ți alte subiecte. Religia nu este elementul pe care să-l stăpânești și cu atât mai puțin sa-l înțelegi! Vorbește lumii despre modă, design, fotbal, dar nu despre lucruri atât de străine ție. E penibil, crede-mă! Desigur, proștii te vor aclama, dar nu vei fi decât un neînsemnat reprezentant al lor, iar asta nu cred că te va mulțumi!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *