O profesoara de Limba Romana postat pe facebook un autodenunt. Pe scurt, nu mai vrea sa predea in scoala poezii de Eminescu, Amintirile lui Creanga si Slavici…

emin2

Prima mea reactie a fost: dar cine se crede? Acum ce o vrea? Sa studiem 50 Shades ca sa ii atragem spre lectura?
Apoi am stat si m-am gandit: cat am inteles eu in scoala generala din Eminescu? Despre tema mortii, despre trecerea timpului, despre nelinistile unui indragostit. Si am ajuns la concluzia ca: pana in clasa a VIII-a nu am inteles aproape nimic din poeziile lui (in afara de Somnoroase Pasarele, Sara pe deal…) Doar le-am invatat si le-am reprodus ca papagalul. Impreuna cu comentariile altora despre ele. Gandirea mea pe tema Eminescu a fost aproape de zero. Nu am avut nici macar o parere personala despre opera lui, pentru ca NU IL INTELEGEAM. Si eram un elev bun.
Cu scuzele de rigoare, poate ca voi sunteti mai evoluati, dar asta e adevarul.
L-am recitit in clasa a XII-a si era ca si cum l-am citit pentru prima data. Am inceput sa il inteleg:
„Viitorul si trecutul
Sunt a filei doua fete,
Vede-n capat începutul
Cine stie sa le-nvete;
Tot ce-a fost ori o sa fie
In prezent le-avem pe toate,
Dar de-a lor zadarnicie
Te întreaba si socoate.”

O poezie imposibil de patruns de catre un elev de clasa a VIII-a sau a X-a… Da de batai de cap studentilor la Filosofie.
Si, daca ma intrebati acum daca as fi preferat sa citesc in scoala Micul Print sau orice carti de aventuri, as spune DA, fara ezitare. Si pentru copiii mei as spune acelasi DA. Trebuie sa le facem pofta de lectura, sa le servim carti pe care le pot intelege cu mintea lor de 12-14 ani. Apoi, la timpul potrivit, studiem poeziile grele de Eminescu. Va fi ca incununare a unor ani de lectura, nu ca acum, un supliciu.
Sute de romani verzi au injurat-o pe Cristina pe pagina ei. In loc sa ne agatam de gat placuta patriotimului si sa ne batem in piept ca ne fura strainii tara, si scoala, si limba, si manualele, si mai stiu eu ce… as prefera sa stam putin si sa cugetam. Si sa ne raspundem la intrebarea: cum e mai bine pentru copii? Acum avem o scoala in care accentul pe cercuri, pe jocuri, pe proiecte este foarte mic. In schimb, este incurajata toceala. Mii de comentarii inghitite, despre opere pe care copiii nici nu le citesc uneori.
Cu Creanga nu sunt de acord, il puteam intelege fara probleme, dar…
Nu am inteles nimic nici din Slavici. Pur si simplu am invatat opera lui la o varsta mult prea mica.
Asa ca, din ploaia de injuraturi ce se revarsa asupra doamnei profesoare, va rog sa imi adresati si mie cateva. Gandesc exact ca ea!
Multumesc!

La cateva luni dupa intamplare, Cristina Tunegaru a fost data afara. Urat, abject, pe usa din dos!

Una dintre cele mai mari porcarii din Invatamantul romanesc. Cine va raspunde?

 

Reducere mare la carti:

FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

 

2 Comentarii la “Una dintre cele mai mari porcarii din Invatamant.

  1. Aurica Florica Major says:

    Am profesat 40 de ani în Învățământul românesc. Sunt de acord că programele şcolare nu sunt corelate cu vârsta elevilor la mai multe discipline de studiu.
    În ceea ce privește postul d-nei profesoare,”e altă mâncare de peşte „.Dacă a intrat pe un post ca suplinitoare, este normal să cedeze titularului locul. Aşa este legea!
    E ca şi cum ai locui în chirie şi, pentru că îți place casa, o revendici pentru tine, în detrimentul proprietarului. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *