Prin ’90 l-am vrut pe Iliescu. 85% dintre romani au gandit ca e mai bine sa o luam incet spre Occident. Sa nu ne grabim, sa cosmeticam putin comunismul, poate ne e mai bine. In fond, ce voiam in plus? Niste carne, libertatea de a spune lucruri fara teama si caldura. Multi dintre vecinii mei gandesc ca:
-Daca Ceausescu ne-ar fi dat mancare si caldura, nu faceam niciodata Revolutie.
In lupta cu Iliescu au intrat atunci monarhistul Radu Campeanu si imperialistul Ratiu. Romanii i-au dat 10% dintre voturi primului si vreo 3% lui Ratiu. Se spunea ca prima masura a lui Campeanu, daca va ajunge presedinte, va fi sa demisioneze si sa il inscauneze pe rege. Romanilor le-a fost teama. Prea brusc! „Regele care a fugit cu vagoanele de aur? Vine inapoi sa ne si restul aurului? Huo!” Nici pe Ratiu nu l-au votat. Se spunea in ‚90 ca e platit de englezi sa ne fure fabricile, sa ne ia pamanturile.
-Cum sa il votez pe unul cu papion si bretele??? ziceau vecinii.
A avea bretele si paion era, in anii ’90, aproape o crima. In conditiile astea, cum sa il vrem pe Mihai, cel care are rude prin toata Europa, cel care vine dintr-o familie puternica? Sa ne fure tara, impreuna cu Regina Angliei?
-Baba aia sa puna mana pe fabrica noastra? Pe 23 August???

Apoi lumea s-a saturat de Iliescu. Liberalizarea preturilor, saracia… Multi s-au prins ca omul nu are nicio treaba cu capitalismul si ca e nevoie de altceva. In special cei tineri s-au prins. Asa ca romanii l-au ales pe Constantinescu. Aveau nevoie de un Mesia, un fel de luptator singuratic, pierdut in spatiu, care parea plin de intentii bune. Dar nu l-au vrut pe rege, normalitatea impusa de persoana lui nu era pe placul romanilor. Voiam o minute! Fara sa facem nimic in plus. Un om ca regele ne-ar fi impus prin tinuta lui sa fim morali, normali, decenti. Cine avea nevoie de asa ceva? Noi voiam razbunare pe Iliescu. Iar altii sa il apere pe Iliescu.
Constantinescu castigat greu, pe promisiuni mincinoase, gen: „venim cu 15 000 de specialisti!” A terminat prost, cel mai slab presedinte al Romaniei de dupa 1990.

Apoi s-a intors Iliescu. Romanii, dezamagiti de Emil, s-au gandit ca mai bine intr-un fel de comunism cosmetizat. E rau in capitalism, e de munca, banii nu vin chiar imediat. 40% dintre romani l-au vrut pe Vadim Tudor. Alt Mesia, de data asta de alt fel. Genul care taie tot:
-Nu se mai poate, domnule! Sa ii starpeasca odata pe toti si sa dea Romania romanilor!
Despre rege, vecinii mei considerau ca nu mai are ce cauta in Romania.
-O sa ii dea astia toate mosiile inapoi, sa vezi! Nici Pelesul n-o sa-l mai putem vizita. Pelesul nostru!
PAGINI DE FACEBOOK Silviu Iliutacronicipebune
Dupa aceea romanii au vrut sa scape de Iliescu si ai sai. Intre un continuator al lui Iliescu, Nastase, si Base, l-au preferat pe ultimul. Chiar le-a placut, in primii ani. Era presedintele cu apucaturi de meltean („tiganca imputita!), cu glume la care radea singur. Dar le-a placut. Pe gustul nostru. Ce sa caute in om decent ca regele in fruntea tarii? Era vremea caterincii.
S-au prins ca e slabut, cand a inceput sa le bage mana in buzunar. Romanii au vrut circ, pe Base. Il vedeati pe Regele Mihai in ecuatia asta? Il vedeati bun pentru Romania?
Acum il avem pe Iohannis, care, cred eu, e un accident. Fara a fi fanul sau, pot spune ca e primul presedinte cu care nu mi-e rusine. Care nu ma face sa duc mana la urechi cand vorbeste engleza. Care nu ma astept sa bea un paharel in plus si sa o ciupeasca de spate pe Merkel.

Nu sunt monarhist, sunt republican convins. Pentru simplul motiv ca nu imi place „sa mi se deau un conducator”, ci imi place sa aleg. Mai mult, cred ca in istorie, au fost multi regi prosti, foarte multi. Dar sunt convins ca Mihai at fi fost mai bun decat orice presedinte am avut. Sunt convins ca acum, cu el rege, am fi fost departe.

PAGINI DE FACEBOOK Silviu Iliutacronicipebune

PE 18 decembrie POTI COMANDA ULTIMA CARTE DIN TROLOGIE: „IARTA-MA, AM FOST… ” Pana atunci, nu rata singurele carti premiate chiar de autor! Vandute in mirificul tiraj de 4 exemplare.
Cica e oferta la carti, de Sarbatori, tine cateva zile. Ambele carti la 49 de lei. Las link aici:
https://bookzone.ro/produs/pachet-silviuiliuta-semn/

 

în ochi.”aaa

 

 

 

#cronicileunuibarbat

 

 

 

 

 

12 thoughts on “De ce nu ar fi fost bun pentru noi Regele Mihai

  1. theacher 2025 says:

    …Aia cu „Noi nu ne vindem tara” si acum imi rasuna prin creier si minte____!!…Si la ce a folosit ??..La Nimic noua celor multi !!!…Caci timpul trecea, ca pina si Stalinistul S. Brucan vorbea deschis la PRO-tv de faptul ca, conducatorii tarii nu vorbeau explicit de faptul ca „suntem in K-pitalism domnilor”…Nu au zis acest lucru decit mult mai tirziu cind intre timp constienti fiind ca intreaga mostenire economica a tarii adica fostele fabrici-fabricute si uzine sunt o povara prea grea pt. economa K-pitalista a tarii in care deja eram angrenati si parte a ei, desi nu o recunostea nimeni in live si la tv, asa ca au vindut ce a fost de valoare strainilor cei mult huliti inainte, si pe mai nimic multe dintre acele capaicitati, unele de maxima importanta-nationala si strategica, si care ulterior au fost demolate si vindute la fier vechi de catre noii proprietari, caci respectivi „investitori straini” aveau deja o fabrica similara dar la EI in tara LOR si deci cea din Romania nu era necesara, ea doar le facea lor concurenta acasa, iar restul au fost EFECTIV furate cu Japca si bucata cu bucata de catre cine trebuia tot de la NOI_..Asta sa intimplat atuncea, adica pina aproape de prezentul apropiat cind NU mai au prea mare lucru de valoare si ce vinde sau FURA__(_ doar CEC-ul si numai stiu ce !!__)_….Asa si va consemna istoria noastra si recenta a acestor ultimi aproape 30 de ani blestemati de „K-pitalism reteta noastra perfecta”_….. si-sau cu „Iliescu apare Soarele rasare „..Ba nu ! Gresesc ! „Disparea”…….

Lasă un răspuns