Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Pe la inceputul Erei Noastre, oamenii erau convinsi ca daca un barbat trage cu arcul inspre nori, iar sageata va ajunge in mijlocul lor, va veni ploaia. Ne-au ramas desene rupestre cu oameni facand asta.
Erau in cautarea incarcaturii potrivite, n-a mers cu foc, cu fier, cu amestecuri de plante, cu sare. Dar tot incercau.
Prima reactie a celor de azi ar fi:
-Saracii, ce inapoiati! Cum sa tragi in nori cu sare ca sa vina ploaia????
Peste doua mii de ani au aparut rachetele de ploaie care functioneaza semanand in nori catalizatori, cum ar fi gheața uscata, iodura de argint si praful de sare.

Acum vreo 6000 de ani, oamenii erau convinsi ca pot inlatura bolile cu niste fierturi magice rezultate din tot felul de amestecuri de plante si extracte de animale. Apoi sustineau ca pot lua apoi materialul imbibat in zeama si dupa ce il lasa la uscat, sa-l puna in oale si sa il foloseasca chiar si in extraseson, cand nu gaseau sa culeaga plantele. Despre plante si ierburi: inainte de a fi culese, le vizitau zilnic o perioada si le spuneau tot felul de incantatii. Nu le culegeau pana nu considerau ei ca momentul este potrivit. La fel procedau si cu unele animale, pe care le tineau captive un timp, dansand si cantand in jurul lor.
-Ce nebuni, saracii! ar spune omul din 2020. Cum sa canti, ba, urzicii, inainte sa o culegi?
Multi ani mai tarziu, au aparut medicamentele, iar numeroase studii de azi arata ca plantele si animalele se dezvolta mult mai armonios daca le pui muzica clasica macar 15 minute pe zi. Nu le plac manelele, se usuca.
Vacile, spre exemplu, dau cel mai mult lapte daca asculta zilnic melodia „Everybody Hurts”, de la R.E.M..

Citesc o carte despre istoria oamenilor si cred sincer ca ii subestimam grav pe cei din trecut. Erau mult mai inteligenti decat multi dintre noi. Sau macar se straduiau, iar prin incercari repetate am ajuns la rezultatele de azi.
Paradoxal, am evoluat, intrebandu-ne si experimentand, iar astazi, mare parte dintre noi neaga evolutia asta.
Am ajuns, in mii de ani, sa avem medicamente, vaccinuri, tehnologie, iar multi oameni le contesta.
Am evoluat, dar nu toti.

Cititul desteapta! Oferta lunii mai:

“Cronicile

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *