l
Pachetul Silviu Iliutar

La bunicii mei la tara, pe vremea lui Ceasca, erau niste tevi verzi cuplate la putul de la CAP. Mai curgeau, se mai infundau, mai scuipau namol, dar erau si udau cam un sfert de camp. Nu mai mult. Satenii le ziceau scuipatoare, caci scuipau mai mult cand voiau ele decat cand aveai nevoie.
Nici nu prea conta. Faceau 100 de kg. de porumb, raportau 500. La 5 pepeni, raportau 15. Cifre, cifre… Totul era pe hartie, din pixul sefului CAP.

Prin toamna lui ’90, cand am ajuns la tara pentru prima data dupa Revolutie, am mers la camp si n-am mai vazut tevile verzi.
-Erau vechi! a spus vicele, reprezentant de vaza la FSN, al lui Iliescu.
Apoi a continuat:
-Acum e Democratie, facem d’alea bune, de inox! Ne da Iliescu!
A doua zi, am recunoscut tevile in gardul vicelui. Le vopsea in maro un angajat la primarie. Cred ca sunt si acum.

An dupa an, din halele fostei Cooperative Agricole mai disparea cate un perete, mai cadeau niste caramizi, se mai casa un utilaj pe care il regaseai in curtea primarului. An dupa an. Pana ce cooperativa aia a ajuns o miriste, vanduta la pret de teren agricol foarte ieftin. Baiatul primarului a luat-o, in cazul in care va intrebati aiurea.

Dupa 30 de ani, in acelasi sat din Ialomita, n-a mai aparut nicio „teava din aia buna, de inox”. S-au dus si alea vechi, pana si putul s-a astupat. Dar primarul a prosperat, iar baiatul lui are afaceri bunicele
si el.

In anii in care nu ploua, oamenii cheama popa, ies pe camp si fac o slujba. Spera in felul asta ca Dumnezeu sa le faca pe loc un sistem de irigatii de inox. Sau macar sa le dea ploaie. Uneori le da, alteori nu, iar atunci oamenii dau vina pe natura.
De-ar fi doar acolo…
30 de ani, tactica nationala pentru irigatii, marele plan national sub conducerea PSD (sau a stramosilor PSD -FSN, FDSN, plus a PDL si a aliantelor impotriva naturii de tip USL), marea strategie nationala pentru irigatii a fost: „chemati popa
si rugati-va sa ploua!”
Azi, Ciolacu, glumetul de serviciu de la PSD, se vaita ca e jale in Agricultura. Ciolacu, reprezentantul, urmasul alora care au facut muci Agricultura, se vaita ca e naspa si ca ar trebui sa avem o strategie. Mi-au dat mucisorii pe nasuc de ras.
Sunt oameni cu mult tupeu pe lumea asta, dar ciolacii astia ii intrec pe toti.

Cititul desteapta!
Pachetul Silviu Iliutar

Oferta lunii aprilie:"“</p 

 

6 thoughts on “Asa arata sistemul romanesc ultraperformant de irigatii.

  1. Danielu says:

    Prin aceasta rugaciune,domnul nostru se va pogorî cu apostolii si vor trage sisteme de irigație, ori vor lua stropitorile pentru a da exemplu enoriașilor cum se face!

  2. Nicolae Murea says:

    Puteti sa va rugati 100 de ani !!! Doua panza freatice sunt uscate sub Ploiesti si Baragan . Deja apa este la peste 35 m cea mai apropiata . Se va vinde apa mai scump ca benzina , asa cum scriam acum 3 decenii . Lumea araba se va prabusi , scriam atunci , ca ” din nisip s-au ridicat si in nisip vor disparea ” alatui de fratii Rusi ce si-au batut joc de noi . Nu vor scapa nici americanii caci se ravarsa focul pe ei si multe nenorociri . Stati sa vedeti ce va fi in vestul UE anul asta , indiferent cati euro vor bate la fabrica .In septembrie vafi prapad . Sa dea Domnul sa scapam de razboi civil anul asta caci va dura 7 ani dezastru

  3. Lazea Monica says:

    Trist e ca multi romani chiar cred ca aceste rugaciuni /matanii oricum le-ar spune,ajuta si sunt incurajati de preot sa creada aceste superstitii .Oare cand ne trezim ??

  4. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 27 aprilie – 03 mai 2020?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.