Petitie serioasa: „Pentru o Televiziune fara Mizerii”. Peste 30 000 de sustinatori.
Colegii mei ajung in Parlament, la Comisia de Cultura si Media.
Pe ordinea de sunt 5 subiecte, intre care si petitia noastra.

Asadar, plini de speranta, colegii mei iau loc in sala de sedinte.
Primul soc: din cei 23 de membri ai comisiei, erau prezenti doar 12. Ceilalti chiuleau putin sau erau scutiti medical.
Exista, totusi, un cvorum de 12 membri, se putea tine minunata sedinta.
Si purcedem: Mihai Sturzu, sustinator al demersului nostru citeste petitia. Nu are nicio importanta de la ce partid este Sturzu, important e ca a gasit de cuviinta ca petitia noastra este o treaba serioasa.

Dupa aceea a inceput circul: domnul Gigel Stirbu, ditamai Presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, care il acuza pe Sturzu ca ne sustine doar ca sa isi faca imagine.
Si pleaca.

Apoi, un domn Parlamentar, Traian Dobrinescu, il acuza pe Sturzu ca vrea sa dea el bine la presa. Si ca de ce a chemat camerele de vederi?! Nici prin cap nu-i trece sa respecte ordinea de zi.
Si pleaca.
Isi ia talpasita pe urmele domnului Gigel.

Il urmeaza indeaproape ceilalti colegi. Dispar pe rand ca in „Zece negri mititei”. Doar ca erau 11. Credem ca bagasera sarmale la bufet.
Sturzu ramane singur in comisie, impreuna cu colegii mei. Ar fi putut juca o partida de sah cu el, dar erau putin bulversati.
oana

Pe bune? Asta e Parlamentul Romaniei vazut din interior?
Domnilor, sunteti reali?!
Adica…sunteti mai tari decat orice bancuri cu domniile voastre.

Ne vedem nevoiti sa precizam:
1. Domnule Gigel, petitia noastra era pe ordinea pe zi, deci trebuia sa o dezbateti.
Aveti indoilei? Consultati regulamentul.

2. Ce conteaza cine a sustinut petitia? Ce conteaza ca vrea sa isi faca sau nu imagine? Era de datoria dumneavostra sa ramaneti in sala si purtati discutii pe marginea ei.
Asta, daca va este cunoscut cuvantul datorie. Nu se refera la bani.

3. Domnule Gigel, pina la urma de ce va aflati acolo? Intelegeti ca sunteti ales de niste oameni pentru a le reprezenta interesele?
Domnilor Gigei care ati parasit sala, cei 30 000 de oameni care au semnat petitia nu au fost destui?
Le puteti intoarce spatele dupa cum aveti chef pentru ca nu este un an electoral si nu vă ţâţâie funduletul?
Sunt retorice, deja cunoastem raspunsurile.

Interviul de dupa cu domnul Gigel este halucinant: Mai intai el spune ca orice membru al comisiei se poate autosesiza, nu era nevoie de o petitie. Apoi, ne spune ca este datoria CNA sa propuna modificarea legislatiei.
In ambele cazuri, Domnul Gigel paseaza raspunderea. El si ceiallti destoinici nu vor face nimic.
O fi lene? Nepasare? S-au speriat de camerele de filmat intr-o sedinta publica? Naiba stie. Cert e ca domnii au plecat linistiti la bufet, in loc sa dezbata ceva ce aveau pe ordinea de zi.

Mai incercam si saptamana viitoare, tot in vesela Comisie de Cultura.
Sedinta este deschisa publicului. Mai vine cineva?

Vedeti reportajul la Cronica, astazi la 20 30, Prima tv.

 

15 thoughts on “Au bagat sarmale la bufet? Parlamentarii pleaca din comisie inainte de a dezbate petitia impotriva mizeriilor.

  1. Mirela says:

    In primul rand, ati ajuns la comisia din Camera Deputatilor :Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.
    Comisia de Cultura si Media este comisia Senatului la care n-ati ajuns inca. Aceasta are un regulament mai clar , in care scrie negru pe alb :”analizează sesizările, reclamaţiile şi propunerile referitoare la probleme din domeniul său de competenţă, primite de la persoane fizice şi juridice şi decide asupra modalităţilor de rezolvare a acestora”
    Problema e alta: comisiile nu au intiativa legislativa, ci examineaza proiectele de lege şi propunerile legislative in vederea întocmirii rapoartelor şi a elaborării avizelor.
    Iniţiativa legislativă aparţine Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.
    Senatorii şi deputaţii pot exercita dreptul de iniţiativă legislativă individual sau colectiv, prin grupul parlamentar de care aparţin. Pentru ca initiativa legislativa a cetatenilor presupune o procedura mai complicata, ar fi trebuit sa gasiti un parlamentar dispus sa redacteze propunerea legislativa în forma cerută pentru proiectele de lege (art.74 alin.(3) şi (4) din Constituţie)astfel incat propunerea sa pargurga toate etapele din procedura legislativa.

    http://www.senat.ro/pagini/proceduri/proceduri.htm

    Domnul Sturzu putea sa va explice procedura sau chiar sa se ofere sa-si exercite dreptul de initiativa legislativa, redactand o propunere legislativa in conditiile legii, avand ca premisa petitia in discutie.

    Cu alte cuvinte, o simpla petitie este ca o frectie la piciorul de lemn atata vreme cat nimeni dintre cei cu dreptul de initiativa legislativa nu-si exercita acest drept, astfel incat discutiile din Comisii sa fie pe ceva concret si nu discutii de dragul discutiilor. E drep ca deputatii din Comisia cu pricina puteau fi mai responsabili si politicosi, fiind vorba despre o petitie semnata de multi cetateni alegatori. Posibil insa ca nu stiau ce sa zica, filmati fiind, motiv pt. care au preferat sa dispara in ceata…

  2. Mirela says:

    Si inca ceva; CNA nu este o institutie cu drept de intiativa legislativa. Deci, nu se poate spune ca ar avea „datoria” sa propuna modificarea legislatiei. Evident insa ca poate redacta o propunere legislativa în forma cerută pentru proiectele de lege si sa gaseasca parlamentarii dispusi sa-si insuseasca propunerea CNA ,eventual cu amendamente, parlamantar sau parlamentari care sa urmeze procedura, ca fiind initiativa lor legislativa.

  3. Mirela says:

    Chiar daca Domnul Gigel Sorinel(fara sa fie ruda cu „celebrul” cantacios Frone) a fost candva preot, din moment ce a renuntat la cele sfinte si s-a bagat in politica, ajungand ditamai Presedintele „Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă” din Camera Deputatilor, a avut timp sa studieze si sa-si insuseasca si „tainele” procedurii legislative. Mai ales ca liberalii au vrut sa-l puna candva la sefia Ministerului Culturii…In acest context, este de multa mirare atitudinea lui, de „ciuta speriata”(disparuta ca in ceata , urmata rapid si de alti magari) fata de petitia pt. o televiziune mai curata . Ma indoiesc ca fostii lui enoriasi, increzatori in bunul Dumnezeu, sa fie incantati ca toate curvele penale si intretinatorii lor, cu mult tupeu si povesti telenovelistice de spus poporului, sa fie promovate si promovati atat de intensiv la TV…
    Studiind putin activitatea lui politica, pe site-ul CDEP, am aflat ca din 44 propuneri legislative, doar 2 au fost promulgate legi.

    http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=363&leg=2012&cam=2

    N-am avut rabdarea sa fac sapaturi pt. a afla care-s alea 2 promulgate legi din 44 initiative si cine i le-a redactat pt. a fi venite ca propuneri legislative de la EL, cu mult succes in Parlament. 🙂

  4. Mirela says:

    ha, ha, ha….
    am reascultat mai atenta prima inregistrare …cu Sturzu si apa minerala in filmare. 🙂 Pot doar sa deduc ca ditamai Presedintele comisiei este ala care zice :”aveti posibilitatea sa ramaneti, sa ma „scutati” in continuare…da??… asta nu inseamna ca la disputa domniilor voastre trebuie sa asiste toti membrii” E o faza de cascadorii rasului, numa’ buna de evidentiat printr-un pamflet : ce anume a vrut sa zica vorbitorul ? Scutit, scut, scutieri, scutece …adica toata familia de cuvinte a lu’ „scut” 🙂

  5. catalina ion says:

    E de plans 🙁 Adica, pana nu va veni un nene parlamentar care sa aiba un interes major sa dispara toate emisiunile de tot rahatul ( scuze! ), cu tot cu fatucile super-mega-extra-talentate, suntem „mancati”! Ceva idei, cineva?

    • Mirela says:

      O astfel de petitie poate fi depusa si la Guvern, si la Ministerul Culturii. Pt ca si Guvernul poate sa-si asume initiativa legislativa, in masura in care indeosebi Ministerul Culturii, prin functionarii lui culti si importanti, ar realiza cat de toxice au devenit emisiunile TV prin care se mediatizeaza tot felul de nonvalori si personaje cu tulburari psihice, vulgariti si scandaluri de mahala. Elaborarea unui proiect de lege in acest sens presupune o munca destul de complexa si cunostinte de specialitate, inclusiv respectarea normelor de tehnica legislativa, fiind mai usor de elaborat de catre un colectiv de initiativa decat pe cont propriu, de catre un parlamentar, chiar sa fie sincer dornic de televiziuni mai curate, nu doar in scop de reclama.

      Daca se va mobiliza cineva in modificarea legii, e o chestiune care tine nu doar de vointa cetateneasca sau politica, ci de presiunile ce vor fi exercitate de televiziunile amenintate cu pierderea unui mijloc facil de a face audienta pe seama unor prostituate, personaje dubioase, vulgare, etc. Iar argumentelor de genul: „libertatatea de exprimare”, „cui nu-i place, sa schimbe canalul „, „publicul asta cere si doreste sa vada” trebuie sa li se gaseasca raspunsuri/reglementari rationale, obiective si eficiente.Plecand de la premisa ca televiziunile au o mare responsabilitate prin felul in care isi „educa” publicul telespectator, in special pe acea categorie de persoane cu un nivel intelectual scazut, care le face audienta la genul respectiv de emisiuni si „stiri”. Principiul constitutional al „libertatii de exprimare” trebuie imbinat armonios cu alte principii constitutionale: libertatea constiintei(art.29), dreptul la informatie(art.31), respectul pt. viata intima,familiala si privata (art29), accesul la cultura(art.33 , indeosebi aliniatul 3)…

      Desi variante de concretizare exista, eu sunt cam sceptica.

      • vas says:

        Sunt de aceeasi parere cu ce a spus mirela ,problema nu e in parlament ce e la noi cetatenii de rand ,degeaba au semnat 300000 petitia (si eu sunt pentru petitie) daca 1000000 de romani le place mizeria de la tv , asa ca….

          • Mirela says:

            Daca se lucreaza deja la un proiect de lege, e un pas important. Depinde insa cine si cum lucreaza.Dupa ce va intra in procedura legislativa, e foarte probabil ca televiziunile sa faca taraboi, speculand mediatic tot ce le deranjeaza din acel proiect de lege.
            Eu raman sceptica. Dupa ce atatia ani au mediatizat la liber toate mizeriile, pe baza „retetei de succes” a OTV, obligatia de a ridica brusc stacheta ar insemna pt. televiziuni un soc financiar. Iar ca sa se adapteze la alte exigente, ar avea nevoie in primul rand de profesionisti adevarati,cu bun simt, obiectivi si creativi.

Lasă un răspuns