…si cu oameni rai, grabiti si disperati dupa bani”
De cate ori aud chestia asta mi se face parul maciuca.
Bucuresti e orasul meu si are atatea locuri pe care tu, cel care gandesti asa, nu le-ai descoperit.
De ce?
Din comoditate. Din grabă. Graba ta, nu a bucurestenilor.

A…Bucurestiul este un oras al primarilor nesimtiti? DAAA! Perfect de acord!
Oprescu a avut tupeul sa inscrie orasul pentru Capitala Europeana a Culturii 2021.
Culmea măgăriei, in conditiile in care si-a batut joc de aproape toate clădirile istorice din oras.

Am vazut pe facebook cateva poze.
O parte din cladirile din Bucuresti de care administratorii indolenti, primarii puturosi, judecatorii care intarzie procesele de retrocedare cu secolele, noi…ne-am batut joc.
Proiectul se numeste Bucurestiul Necunoscut 5 – Anotimpurile unei capodopere decrepite.

Uite in cel hal de degradare au ajuns case pe care orice alt oras normal dintr-o Europa civilizata le-ar fi renovat, luminat, pus in valoare si s-ar fi mandrit cu ele:

Casa Dinu Lipatti, pe Bd. Lascar Catargiu. Zilele trecute nu se putea vedea din strada, din cauza ca un destept de la primarie a amplasat un urias panou publicitar in fata ei.

Este Casa Dinu Lipatti, pe Bd. Lascar Catargiu

O casa de pe strada Plantelor. 99, 9% dintre bucuresteni nu au vazut-o niciodata. Preferata mea.
str plantelor

Casa in care a locuit Constantin Tanase, intre  1922 si 1945. Stada Putul cu Plopi nr 10. A fost scoasa la vanzare anul trecut, pentru 400 000 de euro. Niciun destept din primarie sau de la Patrimoniu nu s-a gandit sa deblocheze niste bani si sa o transforme in muzeu.
putul cu plopi tanase

Casa din Bucuresti, locuita ilegal de cateva familii minoritare. Nu stiu cine e proprietar, dar, cel mai probabil, este victima unor interminabile procese de retrocedare.12278704_1135694489776389_8493244690536231121_n

Casa Macca, pe strada Henri Coandă, la numărul 11. Aflata in grija Statului Roman de 102 ani. Idiotilor comunisti nu le-a pasat, iar dupa Revolutie a fost exact la fel. Casa Macca NU A FOST NICIODATA RENOVATA.
muzeul de arheologie casa macca

…strada Sevastopol. O casa senzationala si multa bataie de joc.
str sevastopol

…la intersecția dintre bulevadrul Carol și strada Armand Călinescu.
intersecția dintre bulevadrul Carol și strada Armand Călinescu

Fântâna Cantacuzino sau Fântâna de pe Dealul Filaret.  Este un monument situat în Parcul Carol I din Bucureşti. Construita pe vremea cand Bucuresti avea primari, nu hoti, de George Gr. Cantacuzino, edilul Bucureştiului din acea vreme. 
fantana cantacuzino

O mare bataie de joc. Gradina de vara Capitol, pe vremuri un loc plin de viata.
Bucurestiul

alhambra

…ajunsa in acest hal.
capitol

sursa poze: teatrul de vara Capitol, facebook Alin Galatescu

26 thoughts on “„Bucurestiul e un oras urat…

  1. Maria Pahomi says:

    Dumnezeule, cata tristete iti pot provoca aceste poze!!! Ce bataie de joc de arhitectura minunata a Bucurestiului vechi….Nu sunt din Bucuresti, dar imi vine sa plang! Niciodata nu va plati nimeni pentru pierderea atator monumente istorice si asta e revoltator! Voi, care mai iubiti istoria Bucurestiului, faceti ceva, strigati si bateti la usile celor care au puterea de a indrepta ceva….Nu este suficient un singur glas!

        • Rafa Madrid says:

          Cateva cladiri salvate cum-necum de la demolare nu acopera mormanele de gunoi din celelalte zone ale Bucurestiului. Dupa parerea ta, cel care viziteaza Bucurestiul ar trebui sa alerge cu limba scoasa dintr-o parte in alta, sa descopere cele cateva cotisoare de rai care au supravietuit nesimtirii si nepasarii edililor…pai, intr-o capitala europeana te plimbi ore in sir printre adevarate opere de arta si parca nu se mai termina…exemplu, Madrid, unde locuiesc. Si aici sunt zone negre, de care nu se mandresc localnicii dar nu sunt atat de…la vedere, ca in Bucuresti. In concluzie, Bucurestiul are inca ce salva, are cum sa-si restaureze imaginea de alta data, dar de moment, cel care calca pentru prima data acolo si face un tur…ii este imposibil sa nu vada mizeria, chiar daca pe alocuri este cumva ascunsa sub pres, mai mult datorita oamenilor de rand decat autoritatilor care au in (ne)grija patrimoniul public.

          • Silviu Iliuta says:

            Nu mai e asa, nu ai mai fost demult in Bucuresti. Se vede:) Nu e un oras mai murdar decat Madrid, spre exemplu.
            Dar are autoritati incompetente, care nu au facut nimic din ’89 incoace. Madrid, spre exemplu, are cateva zone unde nu as mai calca a doua oara nici cu forta.
            Asta nu insemana ca generalizez si ca nu este un oras fain.
            Pe mine ma deranjeaza generalizarile si parerile oamenilor care au calcat doua ore in Gara de Nord si 3 pe aeroport si judeca tot: orasul, bucurestenii, caracterele… E gresit.

          • Ana Maria says:

            Maaadrriiiddd!! :)))))))), plin de gandaci in Tetuan, LaElipa si inca vre o 5 districte, si nu sunt periferie, degeaba iti cureti casa ca trebuie sa traiesti cu geamurile inchise sa nu ti intre.iar la cat de cald e in primavara e imposibil sa nu deschizi geamul, apoi plin de gunoaie si hartii pe jos,cand am venit in Spania in 2003 era fff curat,de cava ani insa e tara din lumea a 3a.mai urat ca orice oras din Ro. numai in centru mai curata, si nici acolo lacul din Retiro super jegos, am avut musafiri si mi au zis ca in nici o tara in care au fost n au vazut ape atat de murdare ca n zona Madridului, pline de pufulet, biscuiti si alte gunoaie,ti e mila de animalele din ele.De aer nu mai zic, poluarea la ea acasa,ma arde gatul de fiecare data cand merg mai mult pe jos.Nu mai vorbesc de oamenii care traiesc in el ca ma intand prea mult….Ai gasit ce sa dai exemplu :))))))

  2. Alexandru Miron says:

    In luna Septembrie m-am intors dintr-un circuit Slovacia-Cehia, facut cu masina pret de aproape o luna. Stiti care este cea mai puternica impresie? Cea legata de maniera in care au reusit sa repuna in valoare tot ce este frumos: castele, piete, strazi, cladiri… Cu fonduri europene accesate inteligent, mostenirea de la Imperiul Austro-Ungar straluceste din nou. Si aduce valuri nesfarsite de turisti…

  3. cutache says:

    Cand am vazut arhitectura caselor am inteles de ce suntem un pericol pentru occident.cata maretie si unicitate,cata grandoare si cat fabulos!!ROMANIA este fantastica prin tot!!oameni,locuri si traditii!!de ce occidentul ar recunoaste aceste merite care ar eclipsa pe ale lor!!mai bine arata ce fac rommii si saracia unora de la noi care sunt lenesi si lasi!!??

  4. 1ordinar says:

    Buna,
    locuiesc in Bucuresti de mai bine de un an. In perioada aceasta am avut ocazia sa-mi fac o parere despre oras. Am vazute multe chestii placute dar si mai multe neplacute care le umbresc pe cele placute. Am dat de oameni extraordinar dar si tepari, dubiosi si toate cele+conflicte.
    E adevarat ca am venit aici cu idei ‘invatate’ de la alte persoane, gen: Oameni egoisti, grabiti, agitati. Mizerie, trafic nasol etc. Ce am gasit insa aici e de fapt mult mai rau, indiferenta predomina. Si a autoritatilor si a unei bune parti din locuitori. Ce mi se pare si mai interesant e ca localnicii nativi se simt ofensati de imaginea pe buna dreptate a Bucurestiului. E greu sa faci o comparatie obiectiva cu celelalte orase avand in vedere suprafata si numarul de locuitori dar in orice oras din Ardeal predomina bunul simt pe cand in Bucuresti e opusul.
    Inainte de a ma trimite sa mai vad chestii din Bucuresti sau a ma intreba de ce am mai venit aici (cum fac majoritatea nativilor) tin sa precizez ca nu locuiesc aici neaparat de placere. Mai mult de voie, de nevoie. Interese de servici/cariera.
    Nu vreau sa spun ca urasc tot ce tine de Bucuresti, sunt si lucruri faine care se petrec in el, imi place foarte mult arhitectura (fiind un fotograf urbanist amator e un deliciu) dar nu as vrea sa traiesc foarte mult timp aici. Per ansamblu, pentru mine e un cosmar viata de aici si imi vine sa le dau peste bot celor care iau apararea Bucurestiului cu atata determinare.

  5. Maria says:

    Eu am crescut la munte, la Bușteni, am copilărit tot acolo, doar la vremea școlii părinții m-au luat în București. Atunci am simțit că mi s-a terminat lumea: obișnuită să mă joc în pădure, de-a nemții și războiul ori alte jocuri băiețești, de-a aprozarul, făcând balanțe din scânduri, vânzând bolovani pe post de cartofi, făcând baraje în Valea Albă, pârâul ce trecea chiar pe lângă casa noastră, mi-a fost imposibil să mă bucur de venirea în acest oraș. M-a scos mama de mână să mă joc cu copiii din fața blocului, pe păturile lor întinse pe beton. De prima dată, am petrecut puțin timp cu acei copii, ca și când trebuia să semnez condica, i-am lăsat și am intrat repede în casă. Am preferat să mă dedic cititului.
    Cu cât timpul a trecut, lucrurile nu s-au schimbat: o țineam pe-a mea, una și bună, că merg la Bușteni. În toate vacanțele și la 2-3 săptămâni, cum puteam. Acolo eu mă simt ACASĂ și acum, după 30 și ceva de ani. Din cauza vecinătății cu natura și a educației primite de la Mamaie, bunica ce m-a crescut (și cu care mergeam în pădure la cules de fragi, printre altele) nu m-am regăsit niciodată în viața din București. Trag către natură cu îndârjire. În București am muncit și am activat profesional (activez).
    În continuare, cum pot „rupe lanțul”, tot la Bușteni mă duc. Dar cu toate astea, niciodată nu aș putea spune despre București ( ca de altfel despre niciun oraș din lume și am ieșit din țară în câteva locuri) că este urât!! Fiecare oraș și loc, are ceva frumos, la fel ca și oamenii. Trebuie doar să cauți și găsești!
    Mie, spre exemplu, îmi plac zilele de toamnă cu soare, să mă plimb pe Bd. Kiselleff: e spațiu, nu e gălăgie și parcă și natura e mai în voie acolo. Sunt localuri intime în care intri și te poți simți bine, fie că bei o cafea, fie că mănânci. Și ce cred că este foarte important e că a început să se dezvolte, cultural, antreprenorial…..Sigur, nu e la nivelul altor orașe din Europa, dar eu cred că fiecare poate găsi ceva în acest oraș, în funcție de nevoile, aspirațiile, dorințele sale.
    Când cineva spune despre un oraș că este URÂT, mă întreb în sinea mea: dar dacă ar fi frumos așa, după criteriile sale, chiar s-ar bucura de toate frumusețile sale zi de zi???? Ar cădea așa într-un extaz?? Cârcoteli …..
    Să spui despre un oraș că nu te regăsești în el sau că nu are multă verdeață sau că are prea multe blocuri …. să te referi la niște caracterisitci punctuale e una. Sau pur și simpli să nu-ți placă orașul pentru că ești o persoană mai retrasă, rurală ……. Cu asta sunt de acord!! Dar să spui că un loc este urât, nu sunt de acord, nu pot înțelege! Fiecare loc are farmecul său. Poate cei care spun asta nu l-au găsit și nici nu l-au căutat prea bine. 🙂

  6. Dn says:

    Bucurestiul, un oras urat…nu cred ca se referea cultural. Cred ca toata lumea se refera la coruptie, pentru ca atunci cand stai intr-un autobuz ingramaditi care mai de care, nu prea te mai pasioneaza vremea sau priveliste de afara. O metafora. Stai tu in Bucuresti cu minimum pe economie, cu facturi, chirie…si sa vezi ce frumos ti se pare Bucurestiul. La asta se refera cei care iti fac parul maciuca.

  7. Nae says:

    Am fost acum o luna in Bucuresti.Intr-adevar oamenii sunt ingamfati si plini de ifose iar tineretul lipsit de bun simt .Vanzatorii indiferenti si prea plictisiti pentru a mai vedea si clientii.Nu mai spun nimic de mizeria si gunoaiele ce troneaza peste tot,Cladirile deteriorate si oamenii strazilor dormind pe banci pe unde apuca. Gara de Nord scaldata in mizerie de nedescris ,iar aeroportul, prea minuscul ptr o capitala europeana.Rusine sa le fie celor ce ar trebui sa se ocupe de acest oras minunat .Pacat de cladirile cu arhitectura deosebita lasate in paragina,cladiri unice in Europa.

Lasă un răspuns