Aceste randuri nu se refera la Adrian Vancica, un actor pe care il consider excelent, ci la personajul sau.
Pentru ca poezia lui Celentano a ajuns oda nationala…

Moromete era hatru, muncitor si nu a fost niciodata sclavul banilor.
Celentano este beat tot timpul, sprijina un stalp si spera in fiecare episod sa se imbogateasca castigand la Loto sau dand un tun.

Moromete citeste ziarul. Le citeste satenilor, ii informeaza, le spune ca vor veni comunistii la putere. Mai mult, le spune ca o sa ramana implicat si dupa ce se va intampla asta. Le explica ce e de inteles celor care nu au carte.
Celentano plange. Ca ne-au plecat parintii, ca politicienii sunt hoti. Jeleste si este in pragul comei alcoolice. Uneori nu se intelege nici el pe sine.

Moromete munceste si indeamna oamenii la munca! “Paraschive, tu unde esti, ma? Nu vezi ca furca ai sta acolo langa gard de cinci saptamani? Ia-o de acolo si bag-o in sopron! Ar putea sa stea acolo pan-o rugini, pana te-ai intepa in ea si tot n-ai s-o ridici!…”
Celentano se jeleste ca Nationala de Fotbal ia bataie de la Albania. Inca un motiv sa mai dam o dusca pe gat!

Moromete este personaj inteligent, diferit, subtil, curat, foarte comunicativ.
Celentano impinge o butelie la marginea drumului, are mereu pantalonii rupti in fund si murdari. Si este mereu la vanatoare de doi lei pentru o dusca de rachiu ieftin.

Celentano se vaita ca ne pleaca oamenii la munca prin Italia si spania.
Dar si copiii lui Moromete au plecat. Numai ca el nu boceste gandindu-se la asta, ci foloseste IRONIA: ” Baietii mei, Scamosule, sunt bolnavi..Sa fuga de acasa! De ce asta? Nu i-am lasat eu sa faca ce vor? Absoluta, absoluta libertate le-am lasat! Parca daca veneau si-mi spuneau: „Ma, noi vrem sa fugim de acasa”, crezi ca i-as fi impiedicat eu de, Scamosule!? „De ce sa fugiti fratioare? le-as fi spus. Incet nu puteti sa mergeti?”

Si comparatiile ar putea continua.
In concluzie: chiar nu inteleg cand naibii am ajuns de la Moromete, un taran istet, hatru si harnic, la Celentano, betivul contemplativ al satului. Care, chiar daca are umor si inteligenta, umbla murdar, este puturos, asteapta mereu sa vina cineva de sus si sa ii salveze viata si voteaza pe o sticla de ulei.
Vreau sa traiesc din nou in tara lui Moromete, nu a lui Celentano! Vreau sa fiu mandru ca sunt roman, sa muncesc, nu sa astept pomana, sa nu mai dau spaga, sa ma respect pe mine si pe ceilalti, sa nu jelesc beat toata ziua.

PS: Iesiti la vot! Nu mai votati hoti dovediti! Nu mai votati pe principiul „ala fura mai putin”, ci pe „el nu a furat, poate o sa faca ceva!”
Atitudinea inseamna VOT, nu unlike pe facebook! 

Vancica, esti un actor senzational! Dar daca personajul tau a ajuns sa reprezinte Romania, suntem mancati! Cu tot cu tine.

Reducere mare la carti:

FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

 

  

 

tru

104 thoughts on “Cand naibii am ajuns de la Moromete la Celentano?

  1. Nicolae says:

    Ai mare dreptate. Personajul Celentano instiga la lene, vicii si altele. In schimb mesajul cred ca a fost primit de romanii de rand ca venind din partea lui Vancica, nu a lui Celentano. Eu asta am apreciat. Este inca unul din sutele de mesaje si instigari la schimbare in bine. Da, nu zice hai sa cucerim sala palatului sau sa intram in plen sa ii strangem pe aia de gat pana nu mai respira, ceea ce simtim multi sa facem uneori, dar cel putin a pus punctul pe i. Si a pus bine.

      • Un român says:

        Silviu Iliuță, am impresia că tura asta… ai cam greșit nene! Probabil când ai scris asta erai. ca, Celentano! Și apropo. nu vad nici o legătură între personaje… Iar cartea ta a ajuns pe internet mai ceva ca reclama la Coca-Cola, stii atunci cand vroiam să văd un film și apărea reclama… Ok?

      • Florin says:

        Sunt 3 teme de discutie aici (la unele idei sunt de acord cu tine la altele nu):
        1. Paralela facuta de tine este reala, corecta si foarte bine argumentata. Aici nu prea este nimic de adaugat.

        2. Mesajul transmis de tine este cam acelasi cu cel al lui Celentano si as fi bucuros daca ar fi cat mai multe persoane ca voi, care ar spune ca apa e uda. Da, sunt multi care zic ca apa este ba rece, ba inodora… si poate e bine sa vina cineva si sa lege lucrurile pentru toti.
        Si tu, si el, spuneti ca suntem pe o directie gresita si ca trebuie sa luam atitudine, lucru cu care sunt de acord.

        In plus, fiecare persoana publica se adreseaza targetului ei, ceea ce este bine. As fi foarte fericit sa apara si Plesu,Ion Grigorescu, Rebengiuc sa zica asta, sa o mai faca piticul porno, Bianca, Capatos etc. Astfel mesajul se va transmite cat mai bine si la cat mai multi oameni, indiferent de nivelul lor.

        3. A 3-a tema este despre personajele create si promovate de media in ultimii ani.
        Da, personal nu identific niciun personaj cu valorile lui Moromete in spatiul public. Aici insa mai este si problema dintre comercial si etic. Asta e o discutie lunga si eu unul am probleme in a transa lucrurile aici.

        Raspunsul se afla si intre vanzarile inregistrate de cartea ta, una excelenta si carti gen Fluturi sau Suge-o Ramona. Nu stiu ce vanzari ai tu, insa uitandu-ma la cifrele anuntate de celelalte doua carti banuiesc ca nu ai ajuns la cifrele lor, desi repet, cartea ta este un extrem de interesanta.

    • albert says:

      Salut Nicolae!

      Nu cred că ai înțeles mare lucru din acest serial. Celentano nu instigă la ceea ce spui tu, el si restul personajelor arată realitatea din satul românesc actual, să nu spun altfel.

      O seara minunata.
      Un roman oarecare.

        • George says:

          Poate ar trebui sa umbli prin satele Romaniei si ai sa vezi realitatea…nu difera mult de serial..eu am vandut bere cativa ani prin sate si personaje ca, Celentano si alti le vedeam zilnic, si din pacate o mare parte din populatia Romaniei traieste la tara..

          • Silviu Iliuta says:

            Umblu mult prin sate. Stiu, asa e. De aceea si sunt suparat, oamenii se identifica cu personajul. Beau, se vaita si nu fac absolut nimic.

          • Madalina says:

            Serialul „Las Fierbinti” isi dorea – initial, dupa spusele autorilor – sa ironizeze crunta realitate din 85% dintre satele romanesti. Dar ironia este cu adevarat inteleasa de putini.
            Ce nu s-a luat in considerare – sau s-a luat si nu se va recunoaste – este faptul ca cei ce se recunosc in personaje se amuza si se simt incurajati, drept pentru care continua sau gasesc idei noi.
            Daca iregistrezi un om beat turta si-i prezinti a doua zi filmuletul, din pacate, la noi, acesta va rade si va gasi de cuviinta sa se mandreasca.
            Peste 50% din povestile intre prieteni incep cu „in seara aia cand m-am facut pulbere”, continuand cu diferite fapte de vitejie: m-am luat de una, m-am batut cu unu. Asta este realitatea… daca o vrem schimbata TREBUIE sa nu ne mai bucuram cand „vedem realitatea” spusa de oricine.

  2. Cronicarul says:

    Din pacate, personajul Celentano ne reprezinta. Singura mare diferenta fata de Moromete, este ca statul il sprijina si ajuta zilnic. Moromete nu a avut sansa asta, desi ii placea si lui sa bea si sa fumeze si era la fel de murdar, ca doar nu se spala cu dove si se datea cu chanel. Jupuitul (statul) nu era prieten cu Ilie, astazi, cu Celentano, da. Ajutoare sociale timp de 4 ani pentru un vot, mi se pare o afacere buna pentru Celentano, iar asta cam ne reprezinta!

    • claudiu.rimboi says:

      Cu tot respectul, va inselati in privinta lui Moromete. Nu era nicidecum murdar. Ponosit, da, din cauza saraciei, dar nu murdar. Moromete avea chiar o pedanterie specifica oamenilor din sud, in special a oltenilor. Mama mea e olteanca si am remarcat la rudele mele de acolo aceasta pedanterie, in limitele a ceea ce isi permit. Daca nu ma-nseala memoria, exista chiar si in film o secventa a „protocolului” imbracarii, in care Catrina, sotia lui Moromete, ii inmaneaza acestuia cu grija, intr-un mod aproape ritualic, hainele. Cred ca Stere Gulea a intentionat sa surprinda in acea secventa tocmai aceasta pedanterie, in contrast cu saracia si in ciuda ei.
      Cat despre Celentano, putem sa-l consideram – prin extrapolare, plecand de la instrainarile celor trei baieti: Nila, Paraschiv si Achim – un demn stranepot al lui Moromete. Intr-un fel, Marin Preda a fost un vizionar, aratandu-ne inca de atunci ca instrainarea copiilor satului de mediul rural si incercarea lor de emancipare pot produce efecte din cele mai dramatice, vezi Celentano.

  3. Dragos Petre says:

    Pai, de fapt, asta e…stii ce zic. Suntem votanti de pesedeu, betivi care sprijim gardu’ la inundatii. Nu mai suntem morometi. Cum am ajuns aici!? Era o formatie, nu stiu daca mai e, care zicea: nu uita ca tara te vrea prost. Ne-au modelat cum au vrut ei.

  4. Alin melescanu says:

    De ce majoritatea romanilor se identifica cu Celentano??? E simplu, sunt niște paraziți, lichele…asteapa divinitatea sa le rezolve problemele…..prefera sa bea decât sa pună osul la treaba….de ce sa nu moara și capra vecinului???, asa se întreabă stand în genunchi cu mizeria pana la gat….și la vot, votează ca o curva care se vinde pe o sacoșă cu ceva produse ieftine….. Majoritatea sunt exact ca alcoolistul satului, așteaptă sa le pice mărul în cap decât sa se ridice și sa-l culeagă….
    Uneori îmi este rușine sa spun ca sunt roman ca ei……
    Eu vreau sa fiu Moromete, niciodată Celentano….

      • mihai says:

        Oare ai înțeles cu adevărat mesajul din acele versuri, contează așa mult cine le-a recitat sau felul mesajului? De pe 01.12 și până acum au luat-o mai toți razna cu critici pe acest subiect că cine e Celentano, că-i bețiv, că-i așa și pe dincolo, că nu ne identificăm cu el și altele, contează atât de mult cine transmite mesajul sau tipul și felul cum îl transmite?? Era mai bine sau vă identificați cu ei, dacă recitau poezia penali ca: Dragnea, Ponta, Băsescu, Tăriceanu, Oprea sau poate vă plăcea mai bine Mihai I, S.O.V sau poate cu exprimarea lui profundă G. Hagi. Așa suntem noi, când apare ceva frumos, profund și este foarte apreciat un mesaj, sărim imediat să-l criticăm că suntem un popor de critici, în loc să apreciem, mai bine criticăm, sau va speriat pe toți marea de aprecieri care a urmat și trebuie împroșcat cu noroi, ,, Ăștia suntem noi, atât putem,,.

        • Madalina says:

          Sa presupunem ca esti cu sotia la brat pe centru. Pe langa voi trece un domn euforic (ochii tulburi, privirea usor pierduta, vorbeste impleticit, are haine murdare) si fluiera admirativ, spunand apoi: „Tzeapana, muiere ai… moaama ce i-as face…”

          Ce gandesti? Primu tau gand este: „Waw, asta este adevarul adevarat… Cata dreptate are… Intr-adevar am o nevasa stuper”? sau „Dute-n treaba ta de nenorocit, mai bine spala-te si vezi-ti de ale tale, nu te-a intrebat nimeni nimic!”?

          Asa ca da, uneori si cine transmite mesajul este foarte important.

  5. waltter gabriel says:

    Moromete era un personaj al literaturii socialiste . Sa fim corecti si sa recunoastem : alfabetizare la sat se facea si la inceputul anilor `70 . in concluzie , discursurile lui Moromete erau ale lui Preda , trebuia facute astfel cenzura sa accepte cartea . Cat despre Celentano , ce anume ne deranjeaza mai mult , faptul ca nu suntem persoane izolate , ci faptul ca suntem multi cei care vedem astfel lucrurile ? Si suntem invinsi de cei care sunt multi si prosti ( incultura , inertie enorma , interes , etc ) .

  6. Gigi Kent says:

    Era imposibil sa nu apara si haterii. Cum am ajuns de la Moromete la Celentano? Asa cum am ajuns de la putere economica a Europei la sluga Europei. A cam inceput sa mi se urasca de acesti intelectuali care au impresia ca sunt buricul Romaniei doar pentru ca au un salariu decent sau vreun job decent. Dar isi trimit copiii intr-o scoala in care profesorii nu dau 2 bani pe educatia lor, in niste spitale mizere din care pleaca mai bolnavi decat au intrat. Si exemplele pot continua la nesfasit. Dar nu domnule, ei nu se identifica cu Celentano…

    • Serban says:

      Gigi Kent in Romania se pare ca singura problema sunt profesorii si medicii, peste tot sunt scosi tapi ispasitori peste tot sunt dati drept exemple si tot cele negative. Oare asa sa fie? Oare din toti romanii pentru situatia in care se afla tara sunt de vina 300000 de oameni cati sunt in realitate profesorii? Nu este nici un profesor de calitate? Nu cred asta, dupa cum reiese din comentariu sunt profesor si am trecut prin mai multe scoli in care am predat. Pot sa va garantez ca in toate am intalnit profesori dedicati care intra la clase cu placere pentru ca asta am ales sa facem de si puteam alege o varianta mai comoda din punct de vedere material. Problema in Romania sunt inainte de toate oamenii generatiei mele cei crescuti imediat dupa revolutie, oameni care au tras un tun si acum nu le mai poate nimeni ajunge la varful nasului, parveniti carora li se cuvine totul, oameni care merg la medic si cer ce vor ei ca asa au citit pe google, oameni care vin la mine si-mi spun cum trebuie sa-mi fac meseria de profesor. Toti sunt profesori si doctori, toti stiu cum trebuie si cum e mai bine, chiar daca nu au nici o pregatire in ceea ce priveste medicina sau pedagogia. Acestia sunt cei care au adus Romania unde este acum nu medicii si profesorii. Sunt profesor si ma mandresc s-o spun, sotia este medic specialist de vreo 2 ani acum, am vazut care este pretuirea statului roman pentru noi, din 2009 pana in 2013 cand intr-o luna ne intra in casa 1700 lei impreuna, nu ne-am plans am continuat sa facem ceea ce am ales, dar acum, de doi ani chiar daca salariile s-au schimbat imi vine sa las totul si sa plec asa cum bine ne-a recomandat stim noi cine, pentru ca s-a ajuns la o vanatoare de vrajitoare in educatie si medicina numai pentru a atrage privirea de la adevarata problema si anume marii corupti.
      Ps: imi cer scuze pentru eventuale greseli, e mai greu de pe telefon.

    • gabi says:

      am impresia ca intelectualii cu pretentii de buricul Romaniei s-au cam prins care e mersul lucrurilor si isi trimit copiii pe la scoli de afara, iar cand au probleme de sanatate se trateaza in spitale private, care acum sunt si pe la noi si despre care nu am auzit povesti nozocomiale … problema este ca acesti intelectuali in gura carora ne uitam se multumesc doar sa se mire … ba chiar ii suspectez ca mimeaza mirarea, pentru ca ei de fapt sunt niste aliati ai celor care ne fura de ani de zile … acesti intelectuali nu si-au antrenat si dimensiunea morala a mintii lor pentru ca si-au dat seama ca nu astfel ar putea supravietui pe langa potentii zilei, astfel incat nu isi pun problema de a cauta solutii, ci ne dau sa digeram false dileme de genul celei enuntate in titlul articolului …

  7. Radu - Danut Munteanu says:

    Domnule Iliuta, daca intrebarea din titlu nu e retorica, atunci e un pic idioata. Ce poate fi mai simplu decat: 2016 – 1936 = 80 ani. Adica, de la Moromete la Celentano, am ”evoluat” exact in ultimii 80 de ani. Oricum, cred ca se face prea mult caz. Intre ”postarea” lui Vancica si ale noastre nu e decat o singura diferenta: canalul de comunicare. Noi postam pe-aci, pe NET, el a avut ocazia sa o faca intr-o emisiune TV intr-un moment de foarte mare audienta. E ca si cum postarea mea de aici ar fi vazuta acum, simultant, de vreun milion de oameni. In rest, ”evolutia” e de fapt involutie, lucru care ar putea fi explicat prin ciclicitatea sistemelor, prin acea ”istoria se repeta”. Pacat ca nu reusim sa invatam din aceste ”istorii”. Nu degeaba auzim frecvent, poate chiar prea frecvent, sintagma: Caragiale (scrierile lui) este de actualitate.

  8. Tiberiu Popescu says:

    Daca e sa fim onesti, Moromete, nici vorba, nu era vreun stahanovist, doar mima cu talent harnicia, in fapt, exploatandu-si la greu copciii si nefasta din dotare.
    Pentru involutia spre Celentano n-o fo’ necesare dacat doo generatii da CAPisti, noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne remunereza, nu furam, ci completam, si una de votanti p-o bere si-un mic, de profesiune eterni asistati sociaal.
    Parerea mea.

  9. Edvin says:

    Din pacate tara a fost condusă si educată de 26 de ani sa producă „celentani” nu „morometi”. Aceasta este drama țării; „moromeții” au plecat peste hotare, au rămas doar „celentani”, cu asta ne mandrim

  10. Iulix_73 says:

    Te deranjeaza Celentano ? El a ajuns , si datorita noua , figura emblematica a satului romanesc ! Numai cine nu a cutreierat satele , dar si orasele romaniei , poate sa ma contrazica . Daca ma identific cu el ? Nuuuuu ! Eu muncesc , imi platesc taxele si nici nu beau ( nu ca asta e un pacat , dar daca il faci fara masura poate deveni ) ! Atata timp cat punem in fruntea tarii toti penalii iar ajutorul social e cel mai vanat
    ” loc de munca ” ne meritam soarta !
    ” Las Fierbinti ” e un crâmpei din satul romanesc actual , cu betivul satului , cu hotul satului , cu primarul spagar cu … tot ceea ce vrei tu , chiar daca nu ne place ! Moromete astazi nu mai exista , taranul muncitor cu 2 clase scolare , mult bun simţ ,ironic si chiar inteligent .Astazi avem absolventi de ” studii superioare ” , chiar ” doctorate ” , care someaza sau mai grav nu stiu sa citeasca sau sa scrie corect romaneste ! Ma doare … dar , asta e tara mea !

  11. ionica says:

    Iliuta, tu ai ascultat poezia pan’ la capat? daca te supara atat de tare realitatea de la inceput, asculta macar sfarsitul (de la minutul 3.11 incolo). mie unu’ mi se pare ca poezia asta e un fel de „Desteapta-te, romane!” reinterpretat, sa inteleaga pana si betivii.

      • Adina says:

        Este oare corect sa presupui ca „Noi ne identificam cu un betiv murdar si lenes”?
        Intrebarea mea este daca o persoana publica sau nu, poate vorbi in numele tuturor?
        Oamenii se identifica in primul rand cu problemele abordate!

      • Madalina says:

        In opinia mea, nu este nevoie sa te identifici cu personajul ca sa-i intelegi mesajul… Personajul si intreg serialul sunt un pamflet care scoate in evidenta realitatile societatii. Nu stiu (dar as fi curioasa sa aflu) daca si Caragiale a starnit asemenea controverse cu personajele sale. Eu una, de cate ori sunt cu stampila de vot in mana, imi amintesc de de celebra replica: „Hac! Da’ eu cu cine votez??”, desi personajul respectiv nu reprezinta modelul meu de urmat in viata.

      • Madalina says:

        In opinia mea, a intelege mesajul nu implica a te identifica cu mesagerul. Personajul este un pamflet, intreg serialul este un pamflet. Tipologiile – primarul corupt, hotul, betivul, oportunistii, prostul satului, curva satului etc. – sunt creionate exagerat pentru a reliefa aspectele care, ne place sau nu, ne inconjoara. Oare si Caragiale a starnit asemenea controverse cu personajele lui? Eu una, desi nu ma identific cu el, de cate ori ma aflu in cabina de vot, traiesc nedumerirea exprimata prin celebra replica de catre celebrul personaj al lui Caragiale: „Hac! Da’ eu cu cine votez?…”

          • ionica says:

            Nu-i nevoie sa repeti, ca nu-s nici eu greu de cap, cum sigur nu esti nici tu. Doar incapatanat. Una iti mai zic si te las. Betivu’ n-a zis ca apa-i uda, betivu’ a zis ca tuica-i indoita cu apa, ca el s-a saturat sa bea posirca si ca-i rupe capu’ lu’ Bobita daca mai indoaie rachiul. Ca el iubeste rachiul curat, de pruna romaneasca neaosa. Am incredere ca pricepi alegoria. Si sa stii ca un „bine ma baieti, am fost eu batut in cap, n-am priceput nimic din poezia astuia, ca m-am concentrat prea mult pe hainele omului decat pe ce scoate pe gura” ti-ar castiga niste puncte 🙂
            bafta

  12. marian says:

    Si ce daca e betiv? Nu poate sa-si spuna parerea? De cele mai multe ori, un betiv spune mai multe adevaruri decat toti politicienii la un loc. Nu mai faceti legatura intre betivul satului si mesajul pe care a vrut sa-l transmita Vancica. De fapt cred ca l-ati inteles cu totii, dar mai sunt si unii care vor sa se bage in seama…

  13. fane says:

    bossulica, tu ai o problema in a distinge forma de fond. pe tine nu te deranjeaza mesajul din celebra poezie, ci cel care il transmite. e genul ala de superficialitate care te face sa iti pierzi obiectivitatea. daca poezioara asta, usoara si slabuta, admit, era citita pe Radio Romania Cultural de Cartarescu si apoi viralizata pe facebook, ai mai fi scris un articol de genul „cum am ajuns de la Marin Preda la Cartarescu”? Te-ai mai fi lamentat penibil ca o groaza de romai se identifica, prostii de ei, cu un scriitor care nu reuseste sa castige un amarat de Nobel?

    lasa atitudinea asta superioara ca ti-e larga. nu cei care comenteaza aici n-au inteles subtilitatile tale inexistente, ci tu n-ai avut capacitatea de a pricepe de o mare masa de oameni se identifica cu mesajul transmis de un actor care, intamplator sau nu, interpreteaza un betiv din zona rurala.

  14. CĂTĂ POP says:

    Din păcate NU vrem să recunoaștem dar când te uiți la „Las Fierbinti” parcă te uiți pe geam dintr-o casă din România de azi… Moromete NU ne mai reprezintă, din păcate… Ne doare ce vedem dar dacă închizi ochii nu înseamnă că se schimbă ceva, doar atât că nu mai vezi tu chiar dacă atunci când eram copii închideam ochii și spuneam „nu e adevărat, dispare” când ne speriam de ceva.

  15. Paul Suciu says:

    Moromete? Sa fim seriosi… cati tarani de gen cunoasteti? 🙂 Va atrag atentia ca pe Silviu Iliuta, autorul blogului l-am mai acuzat anterior de rasism. Poate nu unul evident la prima vedere, darunul real, intentionat si for profit. Iar Celentano e semnificativ si pentru altceva decat simplul taran prost. Schimbarea etnica e mai pregnanta la sate, unde foarte multi dintre tarani sunt etnici romi, singurii care mai confera vitalitate prin copii si populatie tanara unui teritoriu rural pe moarte in marele lui. Celentano e reprezentativ pentru un alt fel de taran, la fel de anacronist ca si Moromete, dar unul caruia nu suntem dispusi sa-i iertam dat fiind ca nu ne identificam cu el.

  16. cristian says:

    Din pacate mesajul poeziei este unul care se tot repeta de zeci de ani. Esenta este finalul, se adreseaza nimanui. In ceea ce priveste schimbarea. Nu se poate schimba nimic, din doua motive. Unul ar fi ca votul a revenit la liste, unde se ascund toti infractorii, asadar prin vot se vor perpetua aceleasi personaje. Al doilea este ca puterea nu se da, ea se castiga, iar toti au avut pana acum preocuparea sa intareasca organele de „ordine” politie, jandarmerie, politie locala. Sunt institutii cu numeric din ce in ce mai numeros si fara niciun aport in evolutia societatii.

  17. buneci niculae says:

    Toti cei care au postat dupa mintea si priceperea lor cred ca au dreptate ,dar ne suparam rau cind ni se spune ca tragem dupa noi un caracter suficient de indoielnic ,de fapt asta se vede si in sondajele gunoaielor ,pardon politicienilor ,cica daca se iese masiv la vot cistiga liberali daca nu se iese cistiga ceilalti ,pai mai vizibil ca acest lucru este altceva ?, adica o minoritate proasta ,DESTEAPTA CUM O FI EA TOT MINORITATE ESTE SI EA DA TONUL ,pai nu vi se pare ca suntem alnaibii de strimbi ,nu suntem in stare sa avem o solutie cit de cit unitara ,fundamentata pe realitate ,dar era sa il sacrificam pe bietul actor ,ei o sa mai aveti treaba dragilor si apai om mai vedea cu drag va doresc un an plin de invatatura .

  18. mosu betivu says:

    actorul ok, versurile din pacate reprezinta realitatea vazute din punctul unui betiv ok, pacat ca sunt foarte multi ca el care nu isi scot in evidenta unele talente, pacat ca este un adevar in versurile alea care ne deranjeaza asta nu e ok, pacat ca ne place sa mancam cacat si suntem manipulati de fiecare data la alegeri , iar nu e ok , pacat pacat ca ne place sa ramnem indiferenti sa ne dam cu parerea online si la vot stam si dormim

  19. Mihai B says:

    Alte vremuri, alti oameni (din pacate). Dincolo de asta, mesajul este cat se poate de real (indiferent cine l-a prezentat) si asta ar trebui sa ne dea de gandit. Ca Celentano, ca PRO TV…. ne pierdem in detalii si ne lasam coplesiti de orgolii. Oare tot asa ati fi sarit si la gatul lui Caragiala pentru ca l-a introdus pe cetateanul turmentat (cel ce intruchipa alegatorul roman) intr-o scrisoare pierduta?

  20. Marius Rusu says:

    Nu, baiat, ca lumea se chinuie deja sa iti explice ca la prosti si tu te incapatanezi sa nu intelegi, tocmai ca iti dai seama ca ce ai spus e un rahat si acum daca l ai scos, tre sa il mananci pana la capat. Cee treaba are Moromete, Celentano cu poezia aia? Poezia aia putea fi spusa de oricine daca spune ce trebuie! Tu cred ca voiai sa te mai bage lumea in seama.

  21. Iulian says:

    Pai, sincer, nu asta am inteles…am inteles ca e o problema ca un personaj, zis Celentano, a putut scoate o asemena urare cum nu au fost in stare multi poeti sau politicieni. Si ca ar fi o rusine sa iti placa urarea doar din cauza faptului ca vine de la un betiv. Cate melodii nu ascultam noi de la barbati gay…cate melodii nu ascultam de la persoane care au murit din cauza drogurilor sau alcoolului? Afecteaza calitatea piesei sau mesajul? Daca ascult un George Michael nu inseamna ca ma identific cu el, la fel si cu Elton John…nu cred ca ne identificam cu el. Mesajul trebuie tratat ca atare si atat. Cei care se identifica…asta deja este, probabil, un alt subiect.

  22. Pingback: Cand naibii am ajuns de la Moromete la Celentano? | Rezistența Creștină

  23. Mihai says:

    Nepotrivit text. Ar fi trebuit sa stii ( tu, autorule) ca nu poti face comparatie intre cele doua personaje, venite din epoci si conjuncturi diferite. Realitatea de acum este, in proportie de 99%, asa cum o reprezinta personajul lui Vancica. In plus, de ce mesajul trebuie sa vina numai de la oameni ”harnici si inteligenti”?!

  24. Pingback: România, de la Moromete la Celentano – Info Puls

  25. unsimpluom says:

    Celentano, figura emblematica a satului? Va invit in Fierbinti, unde se filmeaza serialul. Cand treceti pe acolo opriti-va si pe la biblioteca, sa aflati mai multe despre istoria si cultura localitatii. Veti afla ca din Fierbinti au plecat oameni de cultura, scriitori, medici, ingineri si asa mai departe. Intrebati la scoala cati elevi valorosi pleaca in fiecare an dupa terminarea scolii in capitala pentru a-si continua studiile si cati intra in fiecare an printre primii, la licee sau facultati de top. Vedeti voi, pe langa birturile specifice oricarui loc populat din Romania (si in Bucuresti e plin de baruri), in Fierbinti gasiti si o scoala foarte bine intretinuta. Exista chiar si un liceu, in care vin elevi din multe alte localitati si unde copiii au parte de multe activitati educative. Copiii din Fierbinti participa la olimpiade si culmea vin cu rezultate foarte bune acasa. Si asta chiar nu o sa va vina sa credeti, in Fierbinti exista chiar si un post de televiziune, ce transmite in mai multe comune. E drept, sunt doar doua ore de transmisie in fiecare zi, dar in acele doua ore, oamenii sunt informati de tot ce se intampla prin comunitate referitor la proiecte politice, scoala, societate,agricultura. Vedeti voi, betivul nu s-a nascut la sat. Betivul traieste in orice mediu. Problema noastra este ca ii promovam pe acestia in detrimentul persoanelor care se lupta din greu pentru o viata mai buna si chiar pentru o lume mai buna. Asadar dragilor, va invit la Fierbinti, unde puteti descoperi si cultura nu doar ”Celentani”!

  26. Pingback: De ce câștigă PSD alegerile | dorinlazăr.ro

Lasă un răspuns