Ca sa vedem la cati ani lumina suntem de lumea civilizata, sa luam o intamplare din Barcelona: din cauza Coronavirusului, s-a anulat targul dedicat telefoniei, la care in mod normal participau peste 6000 de chinezi. 

Primul pas pe care l-a facut primaria Barcelonei a fost sa evaluzeze pagubele. Atentie, nu este vorba de ceea ce intelegem noi prin pagube, ci de “banii pe care nu ii mai castiga unii din cauza anularii targului”. Au ajuns la concluzia ca hotelurile vor pierde 100 de milioane, companiile de taxi X milioane, magazinele din zona Y milioane. Peste 100 000 de turisti nu mai vin in oras in februarie, luna destul de moarta.

M-am uitat pe TVE si am vazut un reportaj SF: reprezentantii primariei Barcelona mergeau in restaurante, deci se deplasau pe teren, da?, si ii intrebau pe patroni cati bani estimeaza ca pierd. Acestia isi faceau caculele, pe baza registrelor din anii anteriori, iar cei de la primarie le spuneau ca vor trece impreuna peste moment. Le vor micsora impozite pe multi ani de acum incolo, vor gasi solutii sa se echibreze si se nu dea faliment sau sa ramana in aceeasi marja de castig. Vorbim de privati, da?! Apoi primarita Ada Colau organzia intaniri cu ceilati afectati de anulare conferintei si propunea masuri similare.

Poate voi credeti ca e banal, dar mie, cat m-am uitat la reportajul ala, mi s-a parut ca ma uit la un film din viitor. Un Star Trek, ceva. 

Imaginati-ca ca s-ar anula un mare targ din Bucuresti. Nu ca am avea vreunul, primaria nu e in stare sa atraga asa ceva. Dar imaginati-va ca am avea si s-ar anula! In secunda doi, primariile de sector ar creste taxele pentru cafenele, le-ar mai lua suplimentar si bani pentru ca indraznesc sa isi puna reclama pe trotuar. Apoi Pandele si-ar mai trage o companie de taxi cumparandu-le pe alea care tocmai au dat faliment. Iar hotelurile sa se descurce! Si sa zica merci ca nu le tritem 15 controale.

Vreau sa votez oameni cu proiecte! Pe cineva care propune pentru Bucuresti proiecte, targuri, concerte, amenajari urbane spectaculoase si utile, poduri, orice! Vreau sa votez proiecte si oameni care sa le aplice, nu partide! Vreau sa votez o Ada Colau! M-am saturat de nesimtiti si de habarnisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *