E la modă.
Un amic mi-a spus ieri la restaurant: „A, pai esti in urmă cu timpurile. Nu mănanc orice, sunt raw vegan. Nu ai citit si tu ce scrie Olivia?”
„Care Olivia?”
„Olivia Steer, frate. Citeste! Te invata cum să mananci sanatos.”

Si a infulecat trei ore, cat am stat de vorba, toate ierburile si salatele din lume.
La final a cerut un lapte de soia si a certat chelerul ca nu are.
„Veganii sunt discriminati!”
Asta a fost si momentul cand am plecat de la masa si l-am lasat sa plătească.

Amicul meu mi s-a parut mult mai lipsit de energie decat cu ani in urma. Lesinat si irascibil. M-a ingrijorat.
Am inceput sa ma documentez. Sute de articole cu Olivia Steer explicand cat de extranemaipomenita si mirifica e lumea raw veganilor: Raiul Rawveganland.
Dar si cateva articole stiintifice, ignorate de locuitorii acestui Rai.
Le-am citit. Trebuia sa justific cumva faptul ca nu sunt la zi cu ce se mai poarta prin alimentatie.
Recunosc: sunt demodat.
Si, NU SUNT RAW VEGAN pentru că PANDA e frumusel si dragut, dar…e pe cale de disparitie. Desi papă toată ziulica, tot nu-i ajunge. Si nici sex nu mai face.
Si, NU SUNT RAW VEGAN pentru că:

1.Am nevoie de energie si nu vreau sa imi petrec toata ziua mancand.

O gorilă este de 3 ori mai mare decat un om. Ea mananca 12 ore pe zi. Practic, cat e soarele pe cer, ea e cu frunza in gură.
Cu toate astea, sărăcuta posedă de 3 ori mai putin neuroni decat omul.
Ca si amicul meu.

Eu mananc o ora pe zi, avand o dieta echilibrata.
Iar amicul meu raw vegan, pentru acelasi numar de calorii ar trebui sa manance 9 ore/zi. Asta, daca vrea aceeasi energie. Nu mai vorbim de nutrientii necesari unei diete echilibrate…
Numai ca el ar merge mult mai des la toaleta.
Practic, mai multe ore din zi ar trebui sa manance stand pe wc.

2. Din motive de creier.

Creierul unui om consumă 20 la suta din energia pe care corpul o primeste.
Nici un raw vegan nu manancă, in mod evident, 9 ore pe zi.
Atunci, logic, creierul amicului meu nu este alimentat suficient. Nici restul corpului.
Rezumand: ori esti raw vegan si mananci incontinuu, ori ajungi prost!
FACEBOOK: : Silviu Iliutacronicipebune

3. Din motive de evolutie. Noi chiar am descoperit focul, doamna Steer.

Daca Homo Erectus nu ar fi descoperit focul acum 7-800 000 de ani, acum, specia homo sapiens sapiens nu ar fi existat.
Stiinta spune ca acum am fi fost acum putin mai evoluati decat homo erectus.
Am fi avut o sansa de evolutie spre ce suntem acum, daca homo erectus ar fi mancat vegetale cat e ziua de lunga. Fara sa mai faca altceva.
Cred ca pe multi dintre ei i-ar fi mancat animalele salbatice in timpul mesei.
Da, doamna Steer, făra foc, cel din poza alaturata ar fi putut fi acum vecinul dumneavoastră de pesteră.

the
Asadar, doamnă Steer, vă inteleg perfect.
Faceti ce vreti cu alimentatia dumneavoastra, hraniti-va familia cum credeti ca e mai bine!
Dar, pastrati in familie, nu mai spuneti tuturor.
Vedeti, amicul meu chiar va crede si se prosteste pe zi ce trece! Si nu e singurul.
Cu cat dumneavoastra aveti mai multi adepti, cu atat noi avem mai multi prosti.
Păi, e corect?! Pătrunjelu’ mă-sii de treabă!

Apoi…puteti avea orice motive din lumea asta sa aveti o alimentatie raw-vegan. Absolut orice motive!
Dar, EVOLUTIA nu este unul dintre ele!

Documentare: Wolpoff and Caspari, Race and Human Evolution, 1997, Bad Medicine, LiveScience, washingtonpost.com/national/health-science/, Scientific America. Despe homo erectus si homo sapiens, sursa: Enciclopedia Britanica volumul 7: “Homo erectus este o specie disparuta a hominizilor (Homo), probabil un stramos al omului modern (Homo sapiens). H. erectus a aparut, se pare, in Africa, desi nu se exclude nici Eurasia. exista un grup de specimene mai tarzii care prezinta unele caracteristici ale lui H. erectus, dar sunt in general considerate fie reprezentantii “arhaici” ai lui Homo sapiens, fie apartinand lui H. heidelbergensis; printre acestea se numara exemplare din Europa (Mauer, Arago, Africa de Bilzingsleben si Petralona), din Africa de Nord-Vest (Rabat si, probabil, Sale si Al Sidi’ Abd- Rahman), de Est si de Sud (Kabwe, Elandsfontein, Nadutu, Omo, si Bodo) si din Asia (Dali, fosila descoperita in 1978).”

INCA MA MAI GASITI AICI: Silviu Iliutacronicipebune
Ia carti, sunt bune la facut cornete! SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK


FRAGMENT:

„Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.

CARTI, DE AICI.

<blockquote

372 thoughts on “De ce nu sunt raw vegan.

 1. deea says:

  Olivia Steer ma dispera. Si eu am aceeasi parere, ar trebui sa isi pastreze parerile pentru ea. Una e sa promoveze mancatul raw-vegan, alta e sa se apuce sa recomande oamenilor sa renunte la vaccin, sa renunte la doctori, la tratamente medicale in favoarea homeopatiei. Aici deja incalca o limita si, din punctul meu de vedere, se joaca cu vietile oamenilor. Nu este pregatita pentru a da sfaturi medicale si nu cred ca este pregatita nici pentru a infrunta consecintele urmarii unor asemenea sfaturi.

    • Cristi says:

     Sper ca asta te lamureste cu privire la energie Vârful Postăvaru x100 zile, consecutiv
     BY HAPLEA FRUCTALIU · MAY 25, 2015

     Pentru vara lui 2015, m-am hotărât la o provocare mai puțin spectaculoasă. E mai degrabă ascetică. Timp de 100 de zile consecutive, voi urca din Brașov pe vârful Postăvaru (1799m). În cifre, asta înseamnă 28 km parcurși în 5-7 ore, cu 1300m ascensiune în fiecare zi. Cifrele sunt aproximative, în funcție de traseul pe care îl voi alege. Iată un exemplu de traseu pe strava.

     Probabil cei care mă urmăresc așteptau ca în acest an să fac Transversarea Carpaților, cu care am rămas dator de anul trecut. Ideea acelei provocări era să parcurg tot lanțul Carpatic din sudul României până în nordul ei. Am ales Postăvaru x 100 în loc de Transversarea din mai multe motive:

     Sunt mai mult interesat de provocarea mentală și fizică, de explorarea interioară, decât de expansiunea exterioară.
     Transversarea Carpaților presupune transportarea unui echipament greu și stufos. Îmi place ideea de a mă mișca liber, fără niciun bagaj. Voi avea luxul de a mă echipa în funcție de fiecare zi în parte, fără a căra tot acel echipament.
     Nu voi fi nevoit să fac compromisuri alimentare.
     Faptul că mă voi întoarce de fiecare dată acasă, înseamnă că voi putea continua să lucrez la proiectele mele aflate în desfășurare.
     Data de start: 27 mai 2015 (miercuri) – pornesc atunci, pentru că 100 de zile se termină pe 3 septembrie, adică de ziua mea. E ușor de ținut minte când să mă opresc.

     Încălțări: desculț, sandale tarahumara sau pantofi de alergat (depinde ce funcționează mai bine pe termen lung). Update 2 iulie – Recenzie la S-Karp Feline:

     Inspirație: Această provocare este practicată de unii călugări maratoniști japonezi din secta Tendai. Pentru 7 ani la rând, călugării merg câte 100, apoi 200 de zile consecutive în maratoane și ultramaratoane în jurul muntelui Hiei. Provocarea este atât de dură, încât doar câțiva au reușit să o ducă la capăt din perioada medievală până în timpurile noastre. Voi vorbi mai pe larg despre provocarea călugărilor maratoniști. Eu am adaptat-o pe a mea în funcție de țintele mele.

     forma fizică bună – deplasarea pe cele două picioare este activitatea pentru care suntem cel mai bine adaptați și pe care ar trebui să o facem în fiecare zi;
     concentrarea – nu voi avea muzică sau cărți audio în timpul deplasărilor; mă voi concentra doar pe respirație și pe fiecare pas; va fi o meditație în mers;
     Alimentație:
     Vegan – vreau să demonstrez că poți avea combustibil pentru a-ți rezolva tot ce ți-ai propus să faci în fiecare zi, fără să chinui animale pentru asta.
     Raw – dacă trebuie să procesezi mâncarea în fel și chip (în special la foc) pentru a o consuma, înseamnă că nu e hrană umană; alege mâncarea crudă și organismul tău va fi mulțumit.

     Cine dorește să detalii tehnice despre fiecare zi în parte, mă poate urmări pe Strava.

     postavar01

     Update – 31-Mai-2015 – ziua 5/100

     A fost un început dificil, atât fizic cât și mental. Nu e ușor să te scoli în fiecare dimineață știind că urmează să petreci 5-6 ore mergând prin pădure, dar acum corpul s-a obișnuit deja cu efortul. Mă scol cu ideea: ”ok, sunt gata, să mergem”. Ca ritm de mers, am ajuns la cifrele de anul trecut, când mă pregăteam pentru Ultra 7500 Bucegi, ceea ce mă miră, pentru că n-am mai alergat regulat de mai bine de jumătate de an.

     Sunt foarte conservator cu resursele. Nu vreau să trag tare într-o zi, iar apoi să am o zi următoare mizerabilă. Vreau să cresc treptat ritmul, pe măsură ce simt că organismul îmi permite. Pentru recuperare nu fac mare lucru. Mănânc câteva kilograme de fructe, iar seara îmi masez picioarele cu un aparat electric.

     Deocamdată am alergat doar în pantofi sport. O mare parte din traseu e alcătuită din drum forestier și stâncos, așa că varianta „desculț” e pentru moment scoasă din calcul. Până acum, potecile au fost ude de la ploaie, ceea ce înseamnă că alergarea în sandale nu e practică, dar ieri și astăzi a bătut soarele, așa că mâine probabil încerc sandalele pentru prima oară, sau tabi de exterior.

     Cifre: 6850m urcați, 136km parcurși, 26h prin pădure
     Asta cu focu e tare, cel mai probabil singura legatura este ca nu aratam ca o gorila pt ca nu mai avem nevoie de par, dar oamenii sunt primate si ele mananca fructe in mare parte, daca ar manca carne ar manca-o si negatita.

     • claudiu says:

      Cojones! aparatul electric cu care iti masezi picioarele dupa urcus (nu inteleg de ce mama naibii faci asta oricum ca nu te convingi decat pe tine), aparatul acela electric ziceam, nu este nici el prea uman…organismul tau e multumit? Mergi matale in padure in salbaticie, imbraca-te cu o frunza, vaneaza …mure si flori comestibile si traieste raw si vegan sa vedem cat te tine. Daca focul nu este uman pentru a prepara mancarea, cu ce te incalzesti iarna? daca noi astilalti chinuim animalele cand mancam carne (apropos, nu le mananca nimeni de vii si nici nu le sperie o saptamana cu ce o sa li se intample, pur si simplu sint sacrificate), tu cand te imbraci cu hainute, te gandesti ca producatorii lor chinuie niste copii din lumea a 3 a in fabrica in care sint facute?…si multe altele ti-as mai spune io tie militantu’ lu peste, dar recitind ce ai scris (waste of time) imi dau seama ca ai o viata cam seaca si poate asta ar trebui sa faci nu pentru 100 de zile ci pentru restul zilelor tale. Oricum nu intereseaza pe nimeni, exista cate o femeie cu butucul in brate doar, in fiecare orasel….

     • sanda dan ion says:

      pai dmleee, ce sa mai zicem, faci si dmneata ce te duce judecata, ”fiecare pasare pe limba ei piereeee!!!” vad ca iti palce sa traiesti ca un animal, f binee, dar lasa-i pe altii sa traiasca ca oamenii!!! nu ii mai lamuri!! cum face olivia ster! am UN AMIC, MARE scriitor, si facea jogging in fiacare zi 20 ani la rind aa facut asta, si acum e varzaaa, i-au scos tot si coaia si prostat si tot, Imi ZICE, bai dane, am fost un prost! al am alergat transpirat etc,. cu mijlocul umed etc,.
      dumneta, domle, vezi sa nu patesti ca el?! am alt amic colonel de politie a iasit la pensie destul de devreme, i-a intrat in cap sa faca jogging, aalearga pe tarmul marii transpirat etc,. ( noi suntem din cta), si cind i-am poveestit ce a patit cel de care zicem aneterior, se uita lamine ca la felul trei, fac pariu ca s-a oprit ddin aceste sfortari abssolut penibile, ce nu pricep multi e ca omul e f f plapind !!! ca vor fi fiind duri etc,. dar dumnezeu stie cit de cazuti vor fi dupa 60-70 ani!

  • Dan says:

   Zau, chiar asa, se joaca cu vietile oamenilor ” DAIA „, DAR MEDICINA ALOPATA RECUNOSCUTA CA LEGALA CE FACE ? AI MEI SUNT BOLNAVI DE ANI DE ZILE IAR CEILALTI AU TRECUT DEJA DINCOLO, DA-MI CONTRA ARGUMENTE STIINTIFICE, TE ROG FRUMOS DACA EXISTA ASA CEVA …

 2. anonim17 says:

  Cred ca de vina e lumea care se lasa influentata de acele postari si care se alimenteaza in functie de „moda”. Pana la urma fiecare e liber sa posteze si sa creada in ceea ce vrea, pacat ca multi se lasa influentati.

   • X says:

    Pai in acelasi stil putem spune si ca pacat ca exista oameni care se iau dupa ce-ai sris aici in articol nu? Unii sunt prosti ca se iau dupa olivia steer, iar ceilalti sunt prosti ca se iau dupa tine.
    Bine totusi ca exista destepti care stiu macar sa exploateze prostia si sa faca bloguri precum cel de fata unde sa se certe prostii singuri. 🙂

    • Silviu Iliuta says:

     Toti ne putem da cu parerea fara sa ne pricepem, asta e clar. Si eu. Si tu Amandoi suntem habarnisti.
     Si eu si Steer suntem nepriceputi, profani. Praf si pulbere.
     Asta e premisa.
     Atunci…avem de ales intre stiinta si pareristica. E atat de simplu.
     Eu aleg sa cred stiinta, medicina moderna, statisticile, evolutia, etc…
     La asta se reduce tot. Intelegi?
     Dar, pina la urma e treaba fiecaruia ce mananca, nu ii impune nimeni. Mai grav e cu vaccinurile sau cu altele. Citeste articolul despre vaccinuri, e mai putin pasional:))

     • Andrei says:

      Si cei care au luat-o pe aratura ar trebui sa aiba dreptul la libera exprimare. Daca ma intrebi pe mine i-as cenzura mai degraba pe cei ce afirma ca crenvustii lor au mai multa carne decat pe doamna Steer.

     • Silviu Iliuta says:

      Eu sunt Silviu. Tu trebuia sa zici: „Sunt doctor, Silviu”
      Sa nu scrii fara virgula retetele, te rog, ca o sa se inteleaga altceva.
      PS: Mi-au trimis toate link-urile din lume cu luptatori de K1 platiti de diverse firme sa faca reclama produselor vegan. Acum, pe bune, cum poti sa vii cu argumentele astea? Sanatate!

     • Silviu Iliuta says:

      Doctor Bon Jovi..pune si tu un atestat si eu iti public un articol documentat, ce zici? Asa, ça tot spui ça esti medic.
      De ce te faci ca nu vezi?:)
      Pina una-alta, imi trimtiti sute de link-uri, in conditiile in care orice nepriceput iti poate trimite mii de link-uri care sa dovedeasca contrariul.
      Nu te face ca nu intelegi cand vorbesc de publicitate, pari mai istet de atat.

     • Andrei says:

      Nu exista studii care sa compare o dieta bogata in carne cu o dieta sarca in carne sau sa compare dieta cu carnea produsa industrial vs cea produsa ”pastoral” (”grass-fed”, etc) – ce reprezinta mai putin de 10% din totalul carnii de consum la nivel global. Nu putem avea o discutie reala bazata pe stiinta pentru ca exact ceea ce ar fi interesant de comparat nu s-a realizat pana acum. Noi, homo sapiens suntem o specie destul de putin evoluata inca deoarece sunt multe lucruri de baza pe care nu le-am lamurit – dieta „ideala” (fie ea personalizata sau la modul general) fiind unul dintre ele. E bine cand afirmam ceva sa pastram o „marja de eroare”, intuitia mea imi spune ca o dieta cu 3 mese pe saptamana carne de calitate e ideala, dar nu va pot oferi dovezi.

     • Petrica says:

      Vezi sa nu te lovesti la ceas cu linkurile astea. Rorion Gracie si familia Gracie au inventat UFC – Corect

      Helio Gracie a nascut BJJ – Corect

      Royce Gracie a fost triplu campion UFC – Corect

      Cam aici se opresc chestiile ce trebuie invatate din linkul ala. Absolut NICIUN Gracie nu mai lupta in MMA in clipa de fata, nici macar la nivel Mediu.

      Ceea ce au demonstrat ei in `93 a fost ca BJJ e cea mai eficienta forma de lupta 1 la 1, nu ca dieta Raw Vegan e cea mai potrivita pentru un luptator. Incepand cu anul 95 Familia Gracie nu mai este relevanta in lumea MMA. Vremurile se schimba , luptatorii au adaugat la arsenalul lor BJJ. In clipa de fata UFC nu are NICIUN campion Vegan sau care sa declare ca e aproape de chestia asta, toti recunosc faptul ca un aport de energie potrivit pentru un sport ca MMA nu se poate obtine decat din carne.

      Asta vine din partea unui cunoscator al istoriei MMA. Te invit oricand sa ma contrazici in domeniul asta, insa fa-o cu argumente documentate, dupa ce ai cercetat, nu lua de bun orice scrie oriunde. Exista 2 fete pentru oricare poveste si din pacate, tu ai ales-o pe cea ce promoveaza dieta Raw Vegan.

      Ma repet, NU EXISTA NICIO LEGATURA intre succesul BJJ , al Familiei Gracie si dieta raw vegan. Ceea ce a facut Familia Gracie in 93 e echivalent cu a aduce o sabie intr-un meci de box. Stilul lor de lupta era NET superior oricarui stil de lupta existent si nimeni nu stia ce si cum. In 2 ani de zile au devenit irelevanti.

  • Dan says:

   Si dumneavoastra domnule Aninimus, la randuti nu v-ati lasat influentat de vechea moda, asa zis traditionala, asta nu se cheama tot manipulare…

 3. Marius says:

  raw vegan – super madama poate sa invete toate regimurile comuniste binefacerile rumegatoarelor, ce pacat ca nu aparut mai devreme pt. a deveni ideoloaga regimul stalinist, ceausist ;> Hai romani deveniti vegani si la pascut prin parcuri pe langa bloc, la ce taxe vin…puneti si un ban deoparte, meritati si o alimentatie adecvata pt nivelul la care sunteti,o turma de „ierbivore” .Atentie si iarba ingrasa,uitati-va la vecinele oi,vaci la ce tonaj ajung.

 4. Sara says:

  Pe mine altceva ma intriga foarte tare. Faptul ca specialistii nostri sunt in stare sa-si incalce principiile si parerile in favoarea unor asa zisi cercetatori din nu stiu ce tara ” dezvoltata” , ca de, daca asa a zis ala, e sfant.Si ce este mai amuzant, faptul ca astia se contrazic in pareri zi de zi. Pentru noi, astia trecuti de anumita varsta, aceste pareri nu prea ne intereseaza, dar din pacate, sunt multi tineri naivi, care ii vad ca pe niste sfinti si pun in aplicare orice descoperire miraculoasa a acestora. Si slava domnului, naivi pe toate drumurile!

 5. Alexandra says:

  draga meu,
  te invit cu cea mai caldura sa citesti cel putin cartea lui Jared Diamond The third chimpanzee, un studiu documentat antropologic, si nu articole de pe google, inainte de a emite judecati despre Neanderthal, dieta omului primitiv si rolul focului, si abia apoi sa scrii astfel de articole ce induc nestiutorii in eroare.
  Neanderthalul avea creierul mult mai mare decat omul modern (stapanea deja focul), insa aceasta nu il facea cu nimic mai inteligent.
  si spre surprinderea ta omul primitiv avea in mare parte o dieta din plante, rar prindea animalute micute, si exceptional de rar prindea animale mari.
  ceea ce a adus evolutia spre inteligenta a fost evolutia uneltelor.
  Neanderthalul, cu tot cu creierul lui mare, nu a evoluat deloc din pct de vedere al uneltelor. Si daca nu stii deja, noi nu ne tragem din Neanderthali. Neanderthalii au disparut, si noi am evoluat din alta ramura de proto-oameni 😉
  iar inainte de a emite judecati de (non)valuare despre alimentati si nutritie, studiaza ceva mai mult 😉
  intreg articolul tau emana o documentarea superficiala.
  respect.

  • Silviu Iliuta says:

   Draga mea, iata si replica.
   Nu mi-as fi permis sa scriu fara o documentare serioasa.
   Am citit articole , Bad Medicine, LiveScience, Scientific America si am vorbit cu un medic nutritionist.
   Disutiile despre omul de Neanderthal specie sau subspecie sunt de actualitate in lumea stiintifica. Uni spun ca a disparut pe teritoriul actualei Germanii, altii ca a evoluat. Iti recomand Wolpoff and Caspari, Race and Human Evolution, 1997. Oricum, nu scrie nicaieri ca noi ne tragem din omul de neanderthal, era vorba de stadiul evolutiei.
   Asadar, te sfatuiesc sincer sa aprofundezi subiectul:)
   Cat despre creier, ai citit superficial…nu marimea creierului conteaza, ci numarul de neuroni, care la cimpanzeu este de 3 ori mai mic.

   • sabs says:

    Faptul ca ai citit trei articole si ai vorbit jumatate de ora cu un nutritionist nu inseamna ca esti mai in masura ca Olivia Steer sa dai sfaturi de nutritie.
    De ce nu iti vezi de treaba ta si nu iti dai cu parerea pe teme pe care ai expertiza?
    Aaa, stai. nu ai asa ceva.

    • Silviu Iliuta says:

     🙂 Si tu ai? Par surse stiintifice, nu inventii de net, nu crezi?
     Astept un articol documentat despre veganism. Imi trimiti? Il public.
     Sabs sau care ti-e numele. Care e treaba mea? Ca sa stiu si eu ce caut pe lume, ca nu am aflat. Dar a ta?
     A, stai, o dai articol?

    • Sprite says:

     Dar tu care ai citit o carte (deci o singura opinie) legata de subiect, esti o autoritate, nu? Atata vreme cat oamenii vor nota pe post de documentatie carti hipioate sau DIY sau chestii din astea emotionale bazate pe miracolul rugaciunii sau al vietii… nu vom ajunge nicaieri. Pentru ca voi cautati acul in carul de fan: acei cativa oameni de pseudo-stiinta (va mai si pacaliti pe voi insiva cand cititi ce recomandari au si ce educatie au) care sunt de acord cu stilul de viata hipiot. Si in loc sa va luati dupa statistici si medicina moderna (care slava cerului, a ajuns sa ne dubleze durata de viata, fata de cea de acum cateva sute de ani – dar ignorati cu talent detaliul asta!), voi va luati dupa intelepciunea unor neica-nimeni ca Olivia Steer si scrierile pseudo-stiintifice care i-au spalat ei creierul. Si pe urma veniti printre oamenii normali numai pene si piept umflat, ca vai ce educati si bine documentati sunteti voi, si vai ce cretini suntem noi. Si PE URMA va intrebati ce are lumea normala cu veganii. Uite faptul ca nu va tineti opiniile doar la voi in farfurie, ci ca ne judecati pe noi astialalti ca nu mancam ca voi, asta avem cu voi!

     Tineti-va naiba nasul in farfuria voastra cu broccoli crud si mai lasati-ne-n pace cu basinile astea.

   • Oana says:

    Draga Silviu, deja poate te plictisesti de reply-urile mele… dar stiintific vorbind, postarea ta e un misto…habar nu am care e pregatirea ta, dar eu: inginer chimist, in chimie alimentara, (am si un doctorat in inginerie… nu ca ar conta, dar sa stii ca am ceva creier, nu ca si alti colegi de-ai mei care chiar pun botul la articole de genul danone si bacteriile vaginale)… lucrez la o companie farmaceutica si mi-am imbunatatit mult cunostintele medicale, in special pe nutritie… si acum: jumatate din articolele ce o sa le gasesti in jurnale de specialitate sunt rahaturi de 0 lei… nu uita ca tot intr-un jurnal a aparut si nebunia ca vaccinurile provoaca dawn… in plus 75% din nutritionisti sunt degeaba… adica stiu multi nutritionisti care recomanda sunca de curcan degresata… adica o chestie proteica procesata, unflata cu apa, zaharuri si sare… sau lactate/branzeturi degresate cat mai aproape de 0%… adica hai sa bagam in noi zahar in loc de grasime… Asa ca ai grija ce citesti ca poate citesti cum citesc eu tratatele de economie… si mai ales ai grija pe cine intrebi…

     • Oana says:

      Nu am zis ca toti nutritionistii nu sunt buni, ci ca marea majoritate nu sunt. Aaa… ca mi-am adus aminte, la sala unde mergeam, era o tipa, care se pretindea nutritionist cu 14 ani experienta… Tipa era supraponderala… dar asta nu o impiedica sa ceara naivilor 200euro/luna* 3 luni, pe consultatie nutritionala si nu stiu cate sedinte personalizate de sport (eu as fi adormit pe aparate de plictiseala la exercitile ei)… si culmea existau destui care ii plateau… a incercat sa ma convinga si pe mine… mi-a spus ca o femeie de 30 de ani, activa (adica eu) poate trai linistit cu 700Kcal pe zi (adica putin peste o ciocolata sau vreo 2,3kg pepene rosu= 2 felii sanatoase)… ce zici? ai plati-o pentru sfaturile ei?

    • maria says:

     Draga mea Oana,

     Te rog nu mai comenta pe site-uri. Ne faci pe noi (restul inginerilor) de rusine.
     Daca toti ‘inginerii chimisti’ scriu ca tine…atunci chiar nu mai am incredere in nimeni.

     Silviu, super articol 🙂

     • Rere says:

      Maria, eşti inginer? Pentru că am auzit că un inginer vine si cu argumente atunci când spune ceva… in afară de punctele de suspensie, comentariul Oanei este cel putin decent (da, am pus intenționat 3 puncte, pentru că rubrica de comentarii de pe un blog reprezintă un dialog, comunicarea poate fi considerată „orala”, e normal să faci pauze).
      Si te mai intreb odata, esti inginer? Dacă da, atunci ce ai cu logica de dai cu ea de pământ?

   • Bon Jovi says:

    nu este nici o lagatura … unica referinta la toate acuzatiile negative despre veganism este o poza si un link la o specie extincta … legatura caatare e nivelul informarii despre subiect a Neandertalior … si autorul articolului.

     • Silviu Iliuta says:

      „cum tu spui la restul ”
      Asta nu pare exprimare de medic. Nu ma convingi. Ai spus ca esti medic, astept dovada si iti public orice. Pina arunci, nu ma mai invada cu link-uri, daca vreau le gasesc si singur. La o simpla cautare vegan pe google gasesc mii de link-uri pro si mii contra. Nu despre asta este vorba. Mi-ai demonstrat doar ca ai abilitatea de a cauta, nimic altceva.

     • Lemmy Killmister says:

      Nu, nu e doctor. Nici eu nu sunt, sunt fiziokinetoterapeut; absolvent al facultatii de medicina specializarea fiziokinetoterapie. Cunosc foarte bine modul de a gandi si de a se exprima al unei persoane care are studii medicale. Ori Bon Jovi asta n-are nici o legatura cu medicina. E si absurd sa crezi ca o persoana cu studii medicale i-ar da dreptate Oliviei Steer.

     • Dan says:

      Bravo domnule fiziokinetoterapeut, intr-adevar daca am iesi din acest tipar nu am mai avea bolnavi si atunci noi ce vom mai face ?!?!?

  • Antropologia says:

   Sunt antropolog 🙂 Pe noi nu ne vei convinge cu asemenea argumente pt ca stim cum sta treaba. Mai bine mai pui mana pe o carte si vezi ce presupune antropologia 🙂 google it’s your friend

   Antropologia se ocupă cu studiul științific al omului (genul Homo Hominis). Este o disciplină holistică din două puncte de vedere: se ocupă de studiul tuturor oamenilor, din toate epocile și tratează toate dimensiunile umanității. În centrul antropologiei se află ideea de cultură și noțiunea că aceasta reprezintă specia umană, că specia noastră și-a dezvoltat o capacitate universală de a concepe lumea simbolic, de a preda și învăța astfel de simboluri în mod social și de a transforma lumea (și pe noi înșine) pe baza acestor simboluri.

 6. Andreea says:

  Desi nu am nici o treaba cu vegetarienii si nu as adopta niciodata un astfel de stil de viata, nu mi se pare deloc sustinut cea ce spui tu , cum ca” daca nu descopeream focul ramaneam niste maimute” .Mi se pare absurd si nu are nici o legatura cu realitatea.Si ca sa vin cu argumente sau intrebari retorice : De ce animalele si chiar insectele exclusiv carnivore nu au evoluat in ceva mai bun sau nu sunt mai inteligente ca o gorila? Iar al doilea argument e ca tu se pare ca te-ai informat prost dar a fi vegetarian nu inseamna doar a nu manca carne , ci si lactate oua adica proteina animala care se pot consuma fara a fi gatite adica fara foc . Iar ca om evoluat ce sunt nu consider ca am ajuns in stadiul acesta prin faptul stramosii mei au inventat mancare gatita pe foc si au descoperit carnea.Acestea mancau oricum carne si produse animale fara a fi gatite.In concluzie vreau sa subliniez faptul ca nu are nici cea mai mica legatura mancarea gatita pe foc cu evolutia noastra a oamenilor.Mai vreau sa spun ca fiecare dintre noi are dreptul sa isi aleaga stilul de viata si nu e nimeni in masura sa judece ce are in farfurie cealalta persoana .Sa ne vedem de farfuria noastra si sa incercam sa avem o alimentatie cat mai diversificata si sanatoasa, indiferent ca e vegetariana ,carnivora sau ambele.

   • Gabi says:

    Daca e sa ma iau dupa comentariul tau, as crede ca te (ne) subestimezi, crezand ca „niste baieti multi mai destepti” stiu ce e mai bine pentru noi ca specie, doar pentru ca au studii si diplome. Si tzatza Leana de la tara, poate sa-ti zica ce e bine si ce nu, si fara studii de specialitate. Stiinta o fi ea utila, dar nu o nimereste totdeauna. Si nu are nici o treaba cu evolutia. Traim in prezent , nu in trecut, si trebuie sa ne adaptam resurselor prezente. Si cel mai bine e sa gandesti pentru tine, si sa nu te mai lasi influentat de toti „baietii destepti”. Ex:doar pentru ca un doctor iti prescrie nu stiu ce regim, nu inseamna ca trebuie sa-l urmezi, daca instinctul si istoria personala iti zic altceva. Tu te cunosti cel mai bine, si stii, sau ar trebui sa stii ce-ti prieste si ce nu. Parerea mea e ca prea ne lasam viata pe mana altor oameni, sa ia ei decizii in locul nostru, pentru ca nu-i asa „ei stiu mai bine”; de ce sa ne asumam noi responsabilitatea pentru propriul corp/sanatate/viata.
    Recunosc, sunt vegana, de ani de zile, imi e bine asa, alerg si maratoane de cateva ori pe an si nu imi lipseste energia. Dar, eu cel putin gandesc pentru mine, imi ascult corpul si nu am incetat nici o clipa sa ma informez despre nutritie,consecinte etc. Dar asta sunt eu. Prostia pe care o vad in zilele astea e ca lumea e bombardata cu atatea informatii incat nu mai stie sa filtreze ce e bine pentru ei si ce nu e, si ajung sa-si faca rau. Din lipsa de informare Simplu, Prefera sa citeasca un articol pe net si gata, in loc sa se documenteze mai bine daca vrea sa o apuce pe o anumita cale(gen tinut dieta x). Eu pt Dna Steer am numai respect. Pentru ca a adus la cunostinta anumite nereguli. Nu a sustinut niciodata sa ne incredem in tot ce zice dansa, ci sa deschidem ochii, sa ne informam si sa cercetam pentru noi, sa aplicam ce e bine pentru noi. Daca turma prefera sa scape usor, luand de buna tot ce zice dansa, pentru ca e mai usor decat sa pierzi timpul informandu-se, atunci cine e de vina?
    Nu ca vreau sa-i iau apararea, dar lumea uita ca Dna Olivia e in primul rand jurnalist. Si ca orice jurnalist bun se documenteaza. Si primul instinct al unui jurnalist e sa sape si sa prezinte informatie, normal nu? Dansa a ales aceste subiecte in urma unor experiente personale, simplu. Si se documenteaza in continuu si prezinta fapte din ceea ce gaseste. Nu e cu nimic mai presus decat un alt jurnalist care prezinta informatii despre un parlamentar corupt de ex. Haideti sa nu mai judecam atata si sa improscam cu noroi, si sa ne vedem de vietile noastre. Daca s-ar pune atata energie si in lupta impotriva saraciei, poluarii etc, s-ar ajunge departe. Dar ne impiedicam de nutritie…. Fiecare e responsabil pentru viata lui, restul e doar marketing!

    • Silviu Iliuta says:

     Intre stiinta, medicina moderna si pareristica voi alege intotdeauna stiinta.
     Doamna Olivia e jurnalist, nu medic.
     Eu, Silviu, aleg sa cred in stiinta, in statistici si nu intr-un jurnalist care se documenteaza, asa cum spui tu.
     E alegerea mea. Am dreptul, nu?
     Cat despre ce mananca fiecare..e treaba lui! Eu am explicat de ce NU SUNT EU RAW VEGAN.
     Acum, tu poti explica de ce esti, nu? Scrie de ce si iti public articolul, Gabi.

     • Gabi says:

      Eu pot sa scriu motivele mele, nu-i problema. Dar , mai permite-mi un punct de vedere. Punctele prezentate de tine referitoare la de ce nu esti raw-vegan nu sunt valide in opinia mea. Daca incercai pe pielea ta sa mananci raw-vegan pentru o perioada mai intelegeam, dar asa observatiile tale nu isi sensul intr-u totul. Daca te informezi putin inainte sa stii ce nivel energetic are fiecare aliment, ca sa stii ce trebuie sa mananci, ai vedea ca poti sa fii raw-vegan fara sa mananci non-stop, Doar pentru ca l-ai vazut pe prietenul tau lipsit de energie si mancand cel mai probabil nestiind ce face, sau pentru ca ai citit niste carti ale unor baieti destepti, nu sunt motive indeajuns de pertinente.
      Nu vreau sa ne certam aici, e dreptul tau sa faci ce crezi si cum crezi, sa-ti exprimi parerile despre ce vrei tu, dar aa ma enerveaza cand vad cum lumea isi da cu parerea despre lucruri pe care nici macar nu le incearca.
      Weekend fain!

 7. AG says:

  Alimentatia ca alimentatia, dar raul cel mare este faptul ca dansa este total impotriva medicinei, si si-a creat un intreg cult pe pagina sa de facebook. Iar comentariile medicilor si a studentilor sunt sterse, doar cateva mai supravietuiesc. Sa spui tu ca esti impotriva vaccinurilor ca provoaca autism cu asa un zambet pe fata ( da, demonstreaza stiintific si o sa fii crezuta), hepatita e datorata unui ficat obosit, cancerul si-l provoaca omul cu mana sa, chimioterapia ucide ( ceea ce e adevarat, imunitatea unei persoane sub chimioterapie e 0, de aceea trebuiesc protejati, dar e singura lor speranta la viata), ca mamografia provoaca cancer,ca nu exista ca o mama ce isi iubeste copilul sa nu poata alapta, plus sfaturile ei in aceasta directie (imi amintesc cum ii spunea unei doamne cu ulcer sa manance cruditati pt detoxifiere, doamne fereste Nu,sa nu faceti asta, daca aveti ulcer o sa primiti o lista cu alimentele interzise si cele permise,ori cruditatile fac parte din prima categorie pt ca sunt acide). E daunator, ea si prietena ei Feli Popescu ( daca dati de ea, feriti-va, femeia asta debiteaza numai prostii, mult mai mari decat Olivia). Pt cei ce nu stiu ce in ce sa mai creada, cititi domnilor carti de microbiologie, imunologie etc. Si aveti incredere in medici,ei au studiat si studiaza despre patologie corpului uman, nu in vedete.

  • Oana says:

   Ok… un articol „la misto”, pt ca doar asa il pot privi, pt ca de altfel dezinformeaza la fel de mult precum o face Olivia Steer a nascut ceva polemici si tot atatea idei gresite… Draga AG… nu stiu care sunt cunostintele tale legate chimie/medicina… dar pH=7 e un pH neutru, pH-ul sangelui este undeva la 7.35-7.45, adica usor bazic; cu toate acestea medical vorbind daca ai pH sub limitele normale, ai pH acid, iar la valori mai mici de 7.1 esti in acidoza… dupa aceea faci o confuzie ingrozitoare intre alimentele sau modul de servire al alimentelor in ulcer gastric si pH-ul lor… principile pe care se bazeaza dieta alcalina sunt adevaruri stiintifice si poate daca nu ar fi dusa la extrem, cel mai ok stil de viata alimentar… acolo ai afla ca lamaia, citricele in general, fructele galbene, mare legumele verzi si galbene, toate crude intra in categoria alimentelor bazice (alcaline)… la cealalta extrema sunt fructele si legumele „rosii”, carnea, branzeturile, zaharul, sau compoturile… Motivul nu este nicidecum aciditatea fructelor si legumelor proaspete proaspete… fructele proaspete, hai sa zicem, fermenteaza repede in stomac, de aici neplacerile, de aici se spune sa mananci cu cel putin 15 minute inainte de masa ca sa apuci sa le digeri si sa nu „stea” in stomac sa fermenteze… de unde si gazele si balonarile… prin gatire termica elimini acest risc si odata cu el enzimele si vitaminele bune din fructe… Cat despre legume, sunt interzise in ulcer, legumele fibroase crude, pt ca solicita mai mult stomacul…

  • GI says:

   Cel mai cretin lucru pe care l-a spus Olivia e ca e in regula ca menstruatia sa dispara daca tii o dieta raw vegan, ca ea are doar rol de detoxifiere pentru organism.

 8. Oana says:

  ok… interesant „protest”, si eu am alergie la Olivia Steer… si la tot extremismul asta culinar… ador branzeturile fermentate si carnea rosie…dar ce pot sa spun ca in fiecare „curent” culinar gasesti retete care sa-ti incante papilele gustative… si inca ceva, jumatate din articolul tau e total gresit…de ce? dieta veganilor si row-veganilor se bazeaza foarte mult pe seminte oleaginoase si fructe deshidratate. In medie, semintele oleaginoase au undeva la 500-600 kcal/100g… proteinele variaza undeva intre 10-25 g/100g (mai bine ca multe bucati de carne)… si au la lipide de-ti cresc instant trigliceridele… plus multe…multe zaharuri… micronutrienti la fel… sunt superalimente…cat despre fructele deshidratate nu cred ca are rost sa specific cat zahar au… bombe calorice… foarte usor poti sa ai un regim hipercaloric mancand raw-vegan… in plus stiu ca ei au tot felul de seminte germinate care si ele sunt foarte bogate in proteine… DECI nu mori de foame mancand raw-vegan, si nici nu ai nevoie de 9 ore ca sa mananci/zi pt ati satisface necesarul caloric… DAR exista 9 amino acizi esentiali, care organismul nostru nu ii poate produce si care se gasesc atat in alimente vegetale cat si animale, pe restul ii sintetizeaza corpul nostru… CARE E PROBLEMA ATUNCI? 99% din veganii de orice fel nu au minimul de cunostinte necesare de nutritie si realizeaza super dezechilibre nutritionale… INTR-UN FINAL, daca prietenul tau chiar e real, spune-i te rog ca laptele de soia nu este un aliment pt raw-vegani, doar pt vegani, nu de alta dar pt obtinerea lui ai nevoie de mirifica inventie numita foc…

 9. vivianne says:

  Poate stimata doamna Olivia Steer este putin cam exagerata, dar din punctul meu de vedere sa fii raw vegan sau sa mananci excesiv carne (cum mananca romanul) este la fel de nesanatos. Romanul ca deobicei riposteaza si sare in sus la orice apare ”nou”. Nou este doar in Romania oameni buni! In vest mai mult din jumatatea populatiei este cel putin vegetariana.
  In schimb, ce inseamna evolutie?? Carnati si ceafa de porc la tigaie?
  Parerea mea este ca fiecare sa fie lasat in pace si sa isi aleaga propriul stil de viata dupa cum ii convine lui. Ce este gresit si normal pe lumea asta?!? Toata lumea se da desteapta si se uita in oala vecinului.
  Eu o admir pe doamna Steer ca a reusit sa isi faca un stil de viata diferit in tara asta cu ochelari de cal 🙂

  • florin says:

   nu am terminat inca de citittoate comentariile,dar mi se pare ca dumneata esti cea mai pe linga subiect:de unde stii dumneata ca „in vest mai mult din jumatatea populatiei este cel putin vegetariana”?pai maninca francezii,italienii spaniolii si apoi nemtii englezii si cei din tarile nordice CARNE,de ti se face greata!au italienii o „fiorentina” la gratar in singe lata de pina la 7 cm(da ai auzit bine!)si nu maninca numai una la o masa.asta nu inseamna ca sunt strict carnivori ,dar pina la a spune ca sunt vegetarieni…nu mai vorbiti fara sa fiti in cunostinta de cauza.

 10. soph says:

  Super articol. Felicitari! dna ( cu d mic) Steer de.a lungul timpului a spus multe prostii atât legate despre raw vegan cat si despre medicină, vaccinuri etc. Sunt de acord ca fiecare face cum si ce vrea doar sa nu devii formator de opinie când ești persoana publica ( pe principiul daca mie îmi merge încearcă si tu….nu se aplica). Eu am o repulsie fata de acele persoane care au ales sa fie raw vegani si își cresc copii de mici tot așa … Acum câteva zile citisem despre o doamna( cu d mic) care voia sa ii dea sugarului lapte de soia ( sa fie vegan de la început). Moderația si echilibrul este rețeta…extremismul nu a făcut bine niciodata.

 11. Victor says:

  Sunt curios daca sotul d-nei Steer (Andi Moisescu) este obligat sa manance numai raw vegan acasa. Mai gusta si carnita cand sotia nu este in preajma?

 12. liviu says:

  Fiecare e liber sa aleaga ce dieta doreste. Dar de ce bolnavilor li se recomanda produse bio si nu prelucrate. De ce multi se vindeca de diferite afectiuni eliminand din alimentatie produsele prelucrate din comert?
  Mai exista mentalitatea ca produsele vegane au un deficit de proteine chiar mare. Cercetatorii spun ca in 100g carne e cu 10 % mai putina proteina decat in 100g soia. Si lista alimentelor bogate in proteine poate continua..
  Va atasez un link, destul de documentat: http://vegs.ro/mituri/
  Nu stiu cine e dna Ster, dar cautati informatii despre dr Virgil Stroescu si se mai clarifica lucrurile.
  Si referitor la autorul articolului, e corect, fiecare alege dieta pe care o doreste in urma unei analize obiective, dar nu poti incrimina o dieta raw ca produce probleme de sanatate.. Da, produce probleme cand nu stim ce sa mancam si nici sa combinam elementele/produsele raw.
  Sanatate!

 13. Cris says:

  Nu cred ca e cazul sa va „certati” pe tema evolutionismului avand in vedere ca toate „descoperirile” legate de omul primitiv, ce manca si cum se c**a, in mare parte, sunt speculative si se bazeaza pe imaginatie. Nu sunt nici absolut false nici absolut adevarate. Nimeni, cu toata tehnologia noua nu va putea afla vreodata in mod exact cum si de ce a aparut omul. Exista atatea unelte si obiecte arheologice care zac prin muzee despre care „omul modern” inteligent peste masura habar n-are la ce erau folosite. Multi tampiti iau de bune documentarele si scrierile unora sau ale altora si mai multi tampiti resping idei plauzibile privind acest subiect. Fiecare e liber sa creada ce vrea, dar sa nu uitam ca nimeni nu detine adevarul absolut, deci nu va mai „duelati” in stiinta si in cate carti ati citit, pentru ca nu tot ce se scrie e adevar. Asa e si cu alimentatia. Multi descopera multe si turma ia de buna ce zice una sau alta. Insa un lucru e clar: omul este omnivor. De ce este el omnivor? Dumnezeu stie… Cert este ca gustul se dezvolta in functie de ce-ti da sa mananci cand esti mic sau de ce descoperi tu mai tarziu. De aceea unii mananca sobolani flambati si fetusi umani ca delicatese. Omului ii place gustul de carne. Si maimutelor la fel. Si cu siguranta i-a placut si omului „primitiv”. Omul are posibilitatea (slava Domnului) sa aleaga dintr-o varietate mare de alimente si el le alege pe cele care-i plac lui. Unii se dau in vant dupa carne, altii dupa fructe altii dupa frunze. Insa toti uita ca, indiferent de ce alegi sa mananci, trebuie sa tii cont de cantitate. Nu mananci ca porcul o troaca de carne fripta dimineata, una la pranz si doua seara, nici un tort intreg sau o cutie de inghetata o data, nici nu te pui sa-ti cantaresti cate doua frunze crude si sa scrii carti pe tema asta iar altii sa ia de buna „marea ta descoperire”. Fiecare organism are metabolismul propriu, arderile celulare si consumul de energie difera de la individ la individ si nicio dieta nu functioneaza la fel pentru toti. Asa ca, daca tu alegi sa mananci iarba pentru ca tie-ti place si asta te face fericit, lasa-i pe altii sa manance mici pentru ca lor le place. Poti cel mult sa-i indemni sa nu manance 20 de mici odata iar friptura sa n-o prajeasca in baie de ulei (ci pe un gratar sau la cuptor)si sa combine alimentele astfel incat sa aiba si fibre si proteine si glucide suficiente. Totul e sa nu consumi in cantitati industriale.

 14. Pingback: Viaţa unui copil versus nesimţirea unui parlamentar - Cronica Carcotasilor

 15. Pingback: Viorel are melodie de petrecere. - Cronica Carcotasilor

 16. Pingback: Din puţul gândirii unui neruşinat: “Noi merităm mai mulţi bani decât un profesor sau medic!” - Cronica Carcotasilor

 17. Mihai says:

  Un lucru nu inteleg…te-a fortat cineva sa devii raw vegan?
  Fiecare poate sa rumege ce vrea si cat vrea, de ce atata ura? Sunt sanse mari sa ai ceva si impotriva persoanelor gay, ateilor…Toate astea doar de dragul de a stoarce niste trafic de pe carca celor ce-s in aceeasi bula cu tine?

 18. Mihaela says:

  50 de commenturi pe subiectul acesta?!!!! wouuu…felicitari draga Iliuta, cas sa vezi ce ii intereseaza pe bune pe romani….si eu care am intrat sa vad ce ai mai zis de durerile f f f mari ale lui Ponta!

  PS: bine ca nu vb doar de politica, am innebuni cu totul!

 19. Laurentiu says:

  Eu mananc carne, carnati, slanina, ciorba de perisoare, melci si fructe de mare. Dar sa zici tu ca din cauza faptului ca am inceput sa mancam CARNE am reusit din pdv evolutiv…
  Practic sa spui ca crenwurstii si ceafa de porc fac BINE in organism, e ca si cum iti spune un director de fabrica Marlboro ca nu tigarile te omoara, ci stresul.

 20. Oana says:

  Cred ca intr-o lume „sanatoasa” la minte, fiecare om este liber sa aleaga ce,cand si cum sa manance, fara sa trebuiasca sa dea vreo explicatie cuiva. Eu sincer nu inteleg de ce oamenii care mananca carne tin mortis sa arunce cu noroi in cei care nu o fac si invers.

 21. xulescu says:

  nu sunt vegan. am amici vegetarieni/ raw s.a.m.d. nu ii critic, nu incerc sa ii schimb si nici nu ii vad diferiti, slabi s.a.m.d.

  unul dintre ei il cunosc foarte bine si are ceva probleme de sanatate destul de grave si devenind raw vegan de vreo 5 ani analizele i s-au inbunatatit simtitor. o fi o coincidenta? nu stiu. dar ma bucur pt el.

  eu unul nu cred in extremisti. nici in doamna Steer sau toti veganii care incearca sa ii convinga pe toti ca au gasit „tineretea fara batranete si viata fara de moarte” nici in cei care ii critica. toti avem un punct de vedere si oare nu putem fara sa fim
  preaautomegacunoscatori dupa 3 articole citite ?

  sporT!

  • Silviu Iliuta says:

   Eu doar explic de ce NU sunt eu raw vegan… Citeste tu 100 de articole si explica-mi cum sta treaba, documentat. Astept cu drag si interes, promit sa public. Sa specifici sursele, asa cum am fcaut si eu.

 22. alexx says:

  Am vazut un comentariu care e total gresit „Cred ca fiecare e liber sa manance ce vrea, sa isi vaccineze sau nu copiii. ”

  Da fiecare e liber sa manance ce vrea , dar copiii nu sunt propietatea parintilor si parintii trebuie obligati sa isi vaccineze copii pentru ca le pune viata in pericol , nu poti sa pui in pericol viata unui copil pentru ca nu iti plac tie vaccinurile . Si in al doilea rand pui in pericol viata unei comunitati intregi , daca nu vaccinezi copilul , el face boala si o transmite si la altii . Deci vaccinurile drebuie sa fie obligatorii !!! In viata asta ai voie sa faci ce vrei atata timp cat nu i afectezi si pe altii in rau .

  „Epidemiile de poliomielită au mutilat mii de oameni, majoritatea copii mici, boala a cauzat paralizie și moarte în mare parte a istoriei umanității. Poliomielita a existat pentru mii de ani în mod latent ca patogenie endemică până în anii 1880 când în Europa a început o epidemie mare care s-a întins apoi și în Statele Unite ale Americii. Prin 1910, o mare parte a lumii a cunoscut o creștere dramatică a cazurilor de poliomielită și epidemiile frecvente au devenit evenimente regulate, în principal în orașe, în timpul lunilor de vară. Aceste epidemii care au lăsat mii de copii și adulți paralizați a dat un impuls pentru o „Mare Cursă”, în vederea dezvoltării unui vaccin pentru poliomielită. Dezvoltat în anii 1950, vaccinurile de poliomielită sunt creditate cu reducerea numărului de cazuri de poliomielită la nivel mondial, de la mai multe sute de mii la aproximativ o mie de cazuri pe an.[6] Eforturile de vaccinare îmbunătățită conduse de către Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF, și Rotary International, ar putea duce la nivel mondial la eradicarea bolii.[7][8]”

 23. andreea says:

  N-am mai citit un articol atat de prost de foarte mult timp. Cred ca de 18 ani, ca de atunci e si sursa lui :))))))))))))))). Oricum, el se simte evoluat citind carti din secolul trecut!
  Si culmea, nici nu sunt raw-vegam! :))

  • Silviu Iliuta says:

   Ce bine! Asa poti sa citesti alte articole bune si sa il injuri pe asta!…
   Se scrie raw vegan. Cartea este de atunci, celelalte surse sunt de anul acesta. Acum zambeste putin.

 24. catalina ion says:

  Cred ca am dezbatut toate problemele umanitatii si iata-ne ajunsi la o tema cu adevarat „complexa” : ce mai mancam noi astazi? Sunt cateva discutii pe care le-am tot auzit prin presa si printre cunoscuti si de care, sincera sa fiu, m-am saturat pana peste cap: cum sa mananci sanatos, cum sa fii vesnic la dieta, cum sa slabesti peste noapte nu stiu cate kg…. Doamne, Sfinte, dar alte preocupari nu mai avem? Nu sunt fan Olivia Steer, dar de cand este asa o mare cunoscatoare in ale medicinei ( chiar, parca studiase Jurnalismul si nicidecum Medicina) si sfatuieste tinerele mamici sa nu-si vaccineze copiii, chiar mi se pare ca nu are niciun dram de bun simt in capsorul ei. Bine, alege tu sa mananci scaieti si iarba verde! Ba da-le si celor apropiati din minunatele delicatese, dar nu convinge oamenii sa se joace cu sanatatea lor si ale copiilor. Ma mir cat de creduli pot fi oamenii, de altfel scoliti si inteligenti. E posibil oare sa ne fi saturat de prea-binele din vietile noastre si sa vrem o „provocare” in genul Evului Mediu? Sunt foarte multe vedete adepte ale raw-veganismului, dar Olivia Steer le „bate” pe toate, caci pentru ea minunata „hrana vie” este leacul tuturor relelor: te vindeca de cancer, hepatita, chiar si de … apendicita! Nu, nu este nicio gluma, am citit asta pe blog. In plus, mai sunt si alte gogomanii, doar citindu-le iti poti da seama de absurditatea lor…

   • catalina ion says:

    Ce? Sa numar fiecare frunza pe care o mananc si apoi sa fiu fericita ca sunt slaba? Sau sa cred ca am gasit tinerete fara batranete doar pentru ca aleg sa mananc alt fel decat am mancat pana acum? Pana la urma, mai spunea cineva in comentariile de mai sus, echilibrul este cheia in toate. Cand l-om gasi cu totii, cu siguranta vom fi mai fericiti 🙂 parerea mea de „omnivor” …

   • catalina ion says:

    Doamna Steer considera ca dieta raw vegana este un antidot pentru boli grave precum: cancer, hepatita, apendicita. Tot dumneaei este o sustinatoare anti-vaccin. Ma ganesc la faptul ca trebuie sa ai studii serioase pentru a face astfel de declaratii si a le sustine cu atata inversunare. Ori, nu cred ca mancand tot felul de seminte, plante, ierburi si alte asemenea ajungi sa fii sanatos tun, dupa ce, in prealabil, ai avut nesansa sa te imbolnavesti grav. Poate daca am manca putin din toate, fara sa exageram cu anumite produse ( fie grasimi, zahar, alimente procesate ) , nu am mai avea nevoie de atatea diete, drumuri pe la medici si nu am mai crede ca tot ce zboara se mananca…

    • Silviu Iliuta says:

     Eu nu sunt medic, nici tu.
     Dar, daca 99 la suta dintre medici spun sa ne vaccinam, cine suntem noi sa facem altfel???? De ce credem ca suntem mai isteti si mai intelepti decat ei?

     • catalina ion says:

      De acord! In sfarsit, mai nou, au aparut si niste campanii pro-vaccin. Iti dai seama ca ne-am intors cu vreo 500 de ani in urma, cand tentativele medicinei erau considerate „vrajitorie”. Acum, practic,ne taiem singuricraca pentruca a aparut specia noua de mama-stie-tot care a citit ea pe nu stiu ce blog ca e trendy sa nu-ti vaccinezi copilul.Cat e modernism si cat e cretinism, spune-mi tu!

     • Silviu Iliuta says:

      …………….De cand se vaccineaza copiii, speranta de viata a crescut cu 20 de ani. Astea sunt cifre. Pentru care o sa mai primesc niste injuraturi:))

    • catalina ion says:

     Am facut un scurt rezumat pentru Andreea
     … Daca tot vrea sa stie despre ce vorbim sa intre pe blogul d-nei Steer si sa citeasca toate aberatiile de acolo. Daca ai minte si bun simt, intelegi ca informatiilede acolo sunt total aiuristice. Foarte bine, mananca ceea ce iti place sau ceea ce consideri ca iti face bine, dar nu mai spune ca este idealul in viata…
     Nu mai minimaliza rolul medicinei, doar pentru ca tu crezi ca ai descoperit secretul vietii vesnice! Sa fim seriosi!

     • catalina ion says:

      Ce polemica incinsaai iscat cu subiectul asta! Sper doar ca tinerii sa fie mai selectivi in alegerea surselor de informare…

  • freudiana says:

   este „complexa” draga mea, pentru simplul motiv ca veganismul poate salva planeta si viitorul copiilor tai. Informeaza-te si atat!

 25. Bogdan says:

  Doamne, cata frustrare se regaseste in acest text.

  Iti mai bati joc putin de oamneni, mai faci niste trafic pe site si poti sa le te dai mare in fata raw veganilor ca esti blogger.

  Esti total pe langa acest subiect, singura ta calitate este tupeul dar asta nu te face expert in nutritie, evolutie si alte domenii cu, care ai cochetat in acest articol de 2 lei.

  • Silviu Iliuta says:

   Ououououof! Nu am reclame, ce sa fac cu traficul? Te-ai gandit la asta?
   Apoi..nu cred ca trebuie sa ma judeci si jignesti ca mi-am spus parerea, nu?
   Cat despre frustrare…:)))Vezi stilul in care scrii si apoi mai vorbim.
   Multa multa sanatate:)

     • Bogdan says:

      Multumesc, nu sunt in masura sa scriu articole in domeniul asta, la fel cum nici tu nu esti, dar totusi ai facut-o.Asta

      Nu vad cu ce te-am jignit, mi-am exprimat parerea despre articolul tau, despre faptul ca este foarte prost documentat si despre modul in care tratezi comentariile. Din start textul are intentia de a crea polemici si comentarii si asta subliniam in primul commentariu ca a fost si intentia ta: sa faci putin zgomot la tine pe site (nu conteaza din ce motive), nici intr-un caz sa informezi oamenii.

      Nu aduci argumente solide care sa sustina ceea ce ai scris ba mai mult doar ataci oamenii.

      Daca ar fi sa o luam asa pot spune ca si tu ai avut o atitudine care i-ar fi putut jigni pe raw vegani prin ceea ce ai scris. Dar sunt sigur ca ei sunt mai destepti decat atat.

      ps: bannerul cu link catre grecia.kisstravel.ro este o reclama. Este problema ta daca e platita sau nu dar tot reclama se numeste.

     • Silviu Iliuta says:

      Nu e o reclama platita, e o prietenie. Nu am de ce sa generez trafic pentru ea . E logic. E ca la tine, daca vrei..pui muzica pe gratis.
      Apoi, documenteaza-te tu si spune punctul tau de vedere personal. Oricare ar fi el. Cred ca ai unul.
      Punem pariu ca te injura 50 de oameni orice ai zice?
      Argumente? Am scris un articol scurt, cu 5 surse de documentare. Inseamna ca nu citesti daca spui asta..
      Asta e treaba, na…

     • Silviu Iliuta says:

      Iar generalizarile: ei sunt mai destepti sunt fix zero.
      Nicio categorie profesionala, etnica, fan alimentatie vegan sau sexuala nu este, in totalitate , mai desteapta sau mai proasta decat cineva.
      Suntem unici, avem creiere personale.
      ps: Am in lista de facebook vegani care au ras si nu s-au simtit jigniti deloc.

     • Bogdan says:

      Referiotor la prietenii tai vegani, ma bucur pentru tine, dupa cum spuneam si eu: cam asta a si fost scopul acestui text, sa enerveze sau sa amuze unii oameni. Nici intr-un caz sa informeze.

      Referitor la reclama, chiar daca e o reclama platita sau o prietenie din puntul de vedere al vizitatorului e reclama si vrei nu vrei aduce trafic. Daca nu asta e scopul foarte bine. Stii prea bine ca sunt mai multe metode de a aduce trafic pe un site, unele le stapanesti bine, asta am si puntat mai sus.

      Mai mult nu am ce sa comentez dar pana aici nu ai cum sa nu fii deacord cu mine.

      Cat despre faptul ca nu exista anumite categoprii de oameni mai intelegente decat altele, poti sa te mai documentezi. Nu are rost oricum sa intram in alte polemici.

      Multa bafta.

 26. andreea says:

  1. de ce ai dat exemplu un gorila? Pt ca probabail crezi cu certitudine ca acolo ai originile…
  Problema cu rawveganii nu e dezbate doar Olivia ster , mai sunt si altii, mai studiaza problema.
  Iti pot da un alt exemplu de animal, cum ar fi calul, el mananca ierburi si chiar daca mananca intr una , are mult mai multa energie si putere decat tine, ca sa nu vb de minte ca nu e cazu? Nu poti compara animalele cu oamenii, vb de ratiune aici, da cea de a manca.
  Despre energia care o ai cand te imbuibi cu fel si fel de carnuri si mancaruri grele, sa te autoanalizezi te rog, sunt curioasa daca dupa ce te indopi cu de toate , ai atat de multa energie;) . pt cultura ta generala, carnea si tot ce contine proteina animala se digera foarte greu, deci ia din energia creierului si din pacate tie iti poti adreasa cuvintele „fara minte” 😉
  Cat despre prietenul tau, agitat, nervos si mancacios, sigur problema e in alta parte , zic si eu…
  Alta problema este ca, sigur nici un rawvegan nu mananca incontinuu, cred totusi ca salata care o mananci cu siguranta intr un final iti va potoli foamea,
  Si in ultimu rand, daca tot iti place sa scrii, documenteaza te intre timp inainte de a scrie baliverne despre oameni si ceea ce pun ei pe masa;)

 27. andreea says:

  Si inca ceva, vad ca te roade problema , a impune unui copil dieta nu stiu care…
  Mama mea, da a mea, a avut bucuria de a adopta un copil, acum 8 ani cand fetita avea doar 3 ani, un copil cu cel mai mare grad de handicap, din toate punctele de vedere, locomotor, psihic, ,etc.
  In acesti 8 ani, copilul nu a mancat carne niciodata , a avut o dieta se tip ovo lacto vegeratian, si fel de fel de sucuri orz,’ovaz si altele.
  Nu numai ca astazi este un copil normal, sanatos si bine mersi, dar nici macar o data nu a mers la gradinita sau scoala speciala, a frecventat o scoala normala plus rezultate fiecarui an scolar excelente.
  Deci, sa nu ne mai indobitocim singuri crezand ca altii sunt nebuni pt ca mananca toate verdeturile din lume, mai bine sa recunoastem ca nu suntem pregatiti sa acceptam realitati care exista;)

  • Silviu Iliuta says:

   1. 90 la suta din medicii nutritionisti spun ca iti trebuie o dieta echilibrata, care include proteine animale. Statistici.
   2. ai dreptul sa decizi pentru tine. Treaba ta.
   3. nu ai dreptul sa decizi pentru un copil. Marsavie.
   4. intelegi ceva?

   • andreea says:

    Daca nu am avea dreptul sa decidem pt copii nostri, atunci de ce ii mai faci? De ce il mai botezi, de ce ii dai sa manance, de ce pui mei nu il lasi pe el sa decida ce vrea, ? Cat despre articoul ala, e posibil sa imi iasa 😉

     • andreea says:

      Si tu? Tu proprietatea cui ai fost? Ma indoiesc ca ai tai ti au pus biberou langa tine si te au lasat pe tine sa decizi, azi mananci sau nu:)
      Si nu , nu inteleg, e clar, ori eu nu inteleg termenu de parinte, ori tu 🙂

     • Silviu Iliuta says:

      Andreea…
      1.”Ti-au”, asa se scrie.
      2. Ai copii? Eu am doi. Si inteleg termenul.
      3.Te rog sa scrii corect. Ma seaca sa combat cu cineva care nu pune o amarata de cratima.

     • andreea says:

      Nu am dreptul sa il subnutresc? Te rog sa imi explici cuvantu „sibnutrit” ca nici pe asta cred ca nu il intelegem in aceeasi masura. Societatea? A fost candva altfel? Nu! Intotdeauna a fost spiritu de turma, si cum a reusit cineva sa se desprinda ati sarit pe el 🙂

     • Silviu Iliuta says:

      O iau de la capat:
      1. 90 la suta dintre medicii nutritionisti, aia cu scoala nu urechistii de pe net ca noi, spun ca un copil are nevoie de proteine animale. De acord? Sunt studii, Andreea, ca proteinele astea sunt necesare unei dezvoltari normale.
      2.Daca negi punctul 1 inseamna ca esti Einstein, un geniu care se opune multimii si revolutioneaza lumea. Olivia Steer e? Dar tu? Esti Einstein?

   • andreea says:

    Apoi, dieta echilibrata din punctu cui de vedere? Cine a decis pe lumea asta ce inseamna dieta echilibrata?
    Subiectu asta e mult prea amplu …

 28. Georgiana says:

  Buna,inainte sa imi sari in cap vreau sa precizez ca sunt medic si am cunostiinte suficiente despre ce presupune un stil de viata sanatos.In ce priveste alimentatia sunt multe lucruri de povestit,aceasta trebuie adaptata in functie de varsta,sexul si nevoile nutritionale ale unui individ.
  Personal nu as recomanda alimentatia raw-vegan,insa pana si aceasta daca este gandita corect poate fi mult mai sanatoasa decat alimentatia obisnuita a unui roman.Cu putina imaginatie si cu un bun nutritionist in spate se pot obtine diete care sa aduca exact atatea proteine,lipide si glucide cat are organismul nevoie si care acopera si necesarul de vitamine si oligoelemente(mai greu ar fi cu vitamina B12,insa problema proteinelor se rezolva extraordinar de usor).
  Din punctul meu de vedere cea mai buna dieta este cea OVO-LACTO-VEGETARIANA insa daca m-ar pune cineva sa aleg dintre raw-vegan si carne la fiecare masa,asa cum se practica in prezent,as alege fara sa ezit prima varianta,este mai putin nociva.
  Despre dieta raw-vegan pe site-uri de specialitate:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2486444/
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18028575
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17518696
  http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223%2804%2901281-7/abstract
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11602026
  O alimentatie sanatoasa este cea bogata in fibre,fructe,legume si lipide de buna calitate(grasimi vegetale/animale bogate in omega3) dar saraca in grasimi de origine animala,principii pe care pana si dieta raw-vegan le cam indeplineste.Nu sunt de acord in totalitate cu dieta raw-vegan pentru ca inteleg argumentele pt care o persoana ar renunta la carne,dar nu inteleg de ce lactatele sunt scoase din schema,ele constituind alimente perfect echilibrate nutritional.
  O dieta fara carne,dar bogata in fibre si vegetale poate preveni aparitia unui numar foarte mare de boli(diabet,boli metabolice,afectiuni cardiovasculare si mai ales cancere digestive).As putea sa scriu 100 de pagini despre relatia consum carne-boala,fiecare rand cu trimitere la zeci de articole de specialitate.Carnea nu este chiar un superaliment asa cum il considera cei mai multi dintre voi(carnea macra de porc contine 50% grasime,carnea macra de vita contine 30% grasime si carnea de pui fara piele contine 20% grasime.Aceasta grasimea se cam depune in timp atat pe solduri si „burtica” crescand riscul de diabet,dislipidemii cat si pe vasele de sange->placi de aterom->cardiopatie ischemica +/- infarct miocardic/accidente vasculare ischemice etc).Singura carne recomandata este cea de peste(contine omega 3).
  Aportul caloric redus pe care il mentionezi in text aduce multe beneficii:dietele hipocalorice duc la o crestere a sperantei de viata cu pana la 10-15 ani(calugarii budisti au o alimentatie raw-vegan si daca esti curios cu un search pe google poti afla pana la ce varsta traiesc si cat de lucizi sunt pana la final;pe langa acestia exista si alte regiuni in Italia,Japonia etc in care toti localnicii sunt vegetarieni si in care majoritatea batranilor depasesc 100 de ani).Lacto-vegetarienii si raw-veganii au un stil de viata sanatos.Totusi,acest stil de viata nu se potriveste oricui.Primul mentionat,cel care nu renunta complet la proteinele de origine animala este mult mai sanatos decat al doilea si se potiveste oricarei persoane.Cel de-al doilea nu se potriveste persoanelor cu un job solicitant care implica un efort fizic intens sau multa miscare.Este posibil ca prietenul tau sa se incadreze exact in aceasta categorie.Sau este posibil ca prietenul tau sa nu se alimenteze corespunzator.In orice caz daca asta e optiunea lui trebuie doar respectata,indicatia mea este sa consulte un medic nutritionist care sa il ajute si sa faca niste analize medicale la 6 luni si la 1 an de la inceputul dietei,pentru a se asigura ca nu prezinta unele carente( fier,vitamina B12,Proteine totale,colesterol)
  P.S: tot ce am scris aici se poate verifica cu usurinta in articole de specialitate.
  Un site cu astfel de articole este http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/.Aici medici din toate colturile lumii isi publica rezultatele cercetarilor stiintifice.

  • Silviu Iliuta says:

   Cum sa sar in capul unui om documentat? Multumesc frumos pentru parere, exact de asta aveam nevoie. Nu de u=injuraturi, ci de un om care sa combata cu argumente.
   Regimul ovo-lacto-vegetarian mi se pare accesibil. Articolul este exclusiv despre cei care nu au descoperit focul-raw vegan.
   Ma bucu ca esti medic. Spune-mi, te rog, frumos, ai idee cam cati nutritionisti sunt de acorrd cu dieta raw vegan si cati nu? Aproximativ, procentual.

   • Georgiana says:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/
    http://www.pubmed.com

    Sincer nu stiu cati nutritionisti sunt de acord cu dieta raw vegan si cati nu.Personal nu am intalnit niciunul insa am cunoscut multi medici si nutritionisti care nu consuma carne deloc sau care consuma doar ocazional.Pot sa iti spun doar ca in pediatrie,unde sunt medic rezident nu este acceptat de nimeni.

    Totusi,poate te ajuta articolul urmator:

    „dietele vegetariene bine planificate sunt sanatoase, adecvate din punct de vedere nutritiv si confera beneficii de sanatate atunci cand e vorba de prevenirea si anumitor boli. Dietele vegane (pur-vegetariene) si alte tipuri de diete vegetariene bine planificate sunt potrivite pentru toate stagiile vietii, inclusiv in timpul sarcinii, lactatiei, primilor ani de viata, copilariei si adolescentei. Dietele vegetariene ofera numeroase beneficii nutritionale, inclusiv nivele scazute de grasime saturata, colesterol si proteina animala cat si nivele mai ridicate de carbohidrati, fibra, magneziu, potasiu, vitamina B si antioxidanti cum ar fi vitaminele C si E si fotochimicale. S-a aratat ca vegetarienii au un index de masa corporala mai scazut decat nonvegetarienii, cat si rata de deces din cauza bolilor cardiace ischemice mai scazuta; de asemenea, vegetarienii au nivele de colesterol in sange mai scazute; tensiune mai scazuta; rate de hipertensiune, diabet de tip 2 si cancer la prostata si colon mai scazute. Dupa alcoolism si fumat, consumul de carne este cea mai raspindita cauza de mortalitate in tarile din Europa, SUA, Australia”. (“Position of the American Dietetic Association and Dieticians of Canada: Vegetarian Diets”, Journal of the American Dietetic Association, iunie 2003 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12778049 )

    Articolul intreg poate fi gasit aici,in el chiar se gasesc absolut toate informatiile posibile :

    http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223%2803%2900294-3/fulltext

   • Georgiana says:

    Buna,
    Am citit articolele,cunosc de ceva vreme studiile facute pe fiecare tip de aliment in parte si sunt in tema cu toate plusurile si minusurile fiecarei diete.
    Imi sustin in continuare argumentul cu „lactatele sunt bune”,articolul pe care mi l-ai trimis nu contazice aceasta afirmatie.Citez din el „Interesant,studiul a aratat deasemenea ca produsele din lapte fermentat(iaurt si branzeturi) a scazut semnificativ mortalitatea si fracturile printre femeile participante la studiu.Rata de mortalitate si a fracturilor este cu 15% mai mica la persoanele care consuma aceste produse zilnic”.Cat despre lapte,in acelasi studiu se precizeaza ca mortalitatea si riscul de cancer crescut se inregistreaza la „persoanele care au consumat ZILNIC peste 3 pahare cu lapte” (asta inseamna cel putin 750 de ml), insa nu se aplica la persoanele care au consumat zilnic un pahar (adica 250 de ml). A se citi ca am precizat in textul initial faptul ca „lactatele sunt bune” si nu „laptele este alimentul minune”.Prin lactate m-am referit la toata gama de branzeturi(branza de vaci,de capra,feta,cas,telemea,cascaval,parmezan,gorgonzola,ricotta,mozzarela etc etc.Si da, sunt bune…au calciu si proteine si nu foarte multe lipide),la iaurturi,la sana si nu doar la lapte.Este adevarat ca nu se recomanda consumul in exces de lapte sau alte alimente care fermenteaza in organism.Dar un pahar de lapte pe zi nu strica,iar branzeturile nici macar atat.
    Pot sa inteleg faptul ca mananca fructe si legume neprelucrate termic.Foarte sanatos,este adevarat ca asimileaza astfel mai multe vitamine si minerale decat daca le-ar fi consumat dupa prepararea termica.Insa,vitaminele se pot pastra si daca produsele sunt fierte intr-o cantitate mica de apa iar pe tot parcursul fierberii acestea sunt acoperite cu un capac.
    Dar nu pot sa inteleg de ce nu consuma lactate asa cum am precizat anterior.Am observat ca raw-veganii desi refuza laptele consuma in exces lapte de soia sau de cocos.Nu am nimic cu laptele de cocos,este bun la gust si ok din punct de vedere nutritional.Dar laptele de soia este un mare „bulshit” si o mare afacere.Accept ca soia ca aliment in stare pura,naturala,neprelucrata este foarte sanatosa.Dar produsele din soia nu sunt chiar ok.Si uite aici incepe marea mea problema cu dietele raw-vegan si nu faptul ca se mananca doar legume si ca nu se foloseste focul.Un lactovegetarian isi acopera necesarul zilnic de proteine din lactate sau din legume cu un nivel crescut de proteine dar care necesita fierbere(fasole,naut,mazare,linte etc).Un raw-vegan isi obtine cea mai mare parte a proteinelor din soia si quinoa.Quinoa este un super aliment,dar soia in nici un caz nu.Soia contine o cantitate mare de estrogeni si asa cum tu te-ai documentat pentru a imi spune ca laptele da cancer, te rog sa cauti si articolele care evidentiaza relatia dintre soia si cancerele de san sau ovariene(cauzate de un exces de estrogeni).
    O alta chestie care ma frapeaza la raw-vegani este faptul ca refuza consumul de branzeturi insa isi cumpara tofu,un aliment pe care nu ili inteleg,care e oribil la gust si reprezinta doar o adunatura de chimicale.
    Cat despre informatiile din al doilea site,nu le pot contrazice.Sunt multi sportivi,gravide,copii vegetarieni care s-au dezvoltat normal,au suficienta energie si nici un fel de carente.Chiar in comentariul meu initial am precizat ca un bun nutritionist poate face o dieta care sa aduca necesarul zilnic de proteine,lipide,glucide,minerale si vitamine.Da,stiu ca se poate dar este foarte greu.Iti garantez ca acesti sportivi au in spate un astfel de nutritionist care ii ajuta sa isi organizeze mesele zilnice in functie de efortul depus in ziua respectiva.
    Pe mine personal m-a rugat o prietena sa o ajut sa isi faca o dieta raw-vegan pentru ca isi dorea foarte mult sa incerce acest stil pe o perioada scurta de timp (era lacto-vegetariana pana atunci).Am incercat impreuna cu ea timp de 2 saptamani,timp in care am apelat si la o colega specialist in Diabet,nutritie si boli metabolice.Nu am reusit sa facem una ca la carte si efectiv ne-am plictisit cautand varianta cea mai buna.Tin sa precizez ca era o persoana de 1.65 cu o greutate normala si cu un stil de viata obisnuit (efort fizic zilnic de la mic spre moderat).La o astfel de persoana ar fi trebuit sa gasim o varianta de aproximativ 1800 de calorii.Nu iti poti imagina cat de greu poate fi sa adaptezi acest tip de regim (raw-vegan) la o persoana cu un stil de viata foarte activ,sportivi de performanta,constructori,persoane care au nevoie zilnic de 3000-3500 de calorii.
    Uite,un regim normal presupune un consum zilnic de 1500-2500 de calorii(variaza in functie de varsta,sex,inaltime,greutate)obtinute dintr-o dieta cu: 15-25% proteine,50-60% glucide si 25-35% lipide.
    1g de proteine=4kcal,1g de glucie=4kcal,1 g de lipide=9kcal.Incearca,te rog,sa faci un regim raw-vegan respectand aceste proportii(absolut necesare pentru o alimentatie sanatoasa).Dupa care,incearca sa obtii acelasi regim pentru o persoana care necesita un nr mult mai mare de calorii zilnic.Daca reusesti,ai tot respectul meu.
    Am tot respectul pentru persoanele care au grija de sanatatea lor si care sunt preocupate de alimentatia proprie.Respect decizia unei persoane de a opta pentru regimul raw-vegan,asa cum am spus atunci cand este foarte bine structurat acesta este foarte sanatos.Totusi,vad in jurul meu persoane care se declara raw-vegan si care au o alimentatie foarte dezechilibrata,cu multe lipsuri si care devin in timp lipsiti de energie,anemici etc.
    P.S: imi cer scuze pentru eventualele greseli de exprimare,in primul text am avut cateva,dar am scris mult si nu am timp sa recitesc textul in intregime

  • freudiana says:

   „Din moment ce corpul uman conservă B12 și o refolosește fără să distrugă substanța, evidențe clinice asupra deficienței de B12 nu sunt comune. Corpul poate păstra cantități de vitamină până la 30 de ani fără să fie necesară aprovizionarea. Recomandarea de a lua suplimente a fost pusă sub semnul întrebării de către studii ce arată că B12 exogen intervine în absorbția corespunzătoare a acestei vitamine în forma sa naturală. Numărul de studii asupra B12 a crescut în ultimii ani, iar cerecetătorii de la Universitatea Hiroshima au creat metode de a crește plante bogate în această vitamină.” Am inteles ca esti medic, wikipedia imi spune asta, este adevarat? Daca da, de ce atata stres cu vitamina B12?

 29. andreea says:

  Nu se poate maine, pt ca intre timp muncesc cam zece ore pe zi, apoi timpul care imi mai ramane nu imi permite sa scriu prea mult

 30. Amalia says:

  Cineva mult mai intelept decat min spunea ca primul lucru pe care ar trebui sa il invatam este sa ne ascultam organismul, pentru ca stie exact de ce are nevoie si „ce sa ne ceara”. Pana la urma, regimul alimentar adoptat e rezultatul unui cumul de experiente, necesitati, gusturi, idealuri, etc. E greu de opinat cu privire la un regim sau altul. Cred ca fiecare trebuie sa isi aleaga stilul de viata inclusiv sub aspectul alimentatiei si sa evite sa impuna opinii mai mult sau mai putin documentate altora.
  Pot sa cred ca dna Steer a studiat cate ceva despre nutritie dar am dubii ca poate fi un soi de guru al unui mod de viata. In drept exista un principiu pe care il citez des pentru ca, la fel de des e incalcat:” exercitarea drepturilor subiective se face cu respectarea drepturilor subiective ale celorlalti”. Insa, in final, alegerea modului de viata e si trebuie sa ramana o optiune strict personala.

 31. Demerzel says:

  Foarte multe opinii diferite. Acesta este unul în plus.

  Nu m-am documentat despre hrana animală sau cea vegetală, dar un lucru este sigur, care reiese din categoria de alimentație nativă oamenilor: omnivor (omni = tot, bănuiesc eu)

  Hrana de origine animală este o sursă bună de energie, însă în exces dăunează. Sunt multe vitamine folositoare omului, care nu se regăsesc în cele de origine vegetală în aceeași proporție.

  Hrana de origine vegetală este o sursă mai puțin bună de energie. Pentru satisfacerea foamei este necesară o cantitate mare de legume, fapt confirmat de un vegan din Australia pe propriul blog Tumblr. Însă în exces duce la probleme de sănătate, cum ar fi greață, amețeală, pierderea din greutate.

  Cel mai bine este un raport echilibrat între aceste două. Stomacul nu este „optimizat” pentru un anumit tip în mod nativ, doar încearcă să se adapteze. N-am încercat, am avut în gând, dar mulți au recomandat să nu se aplice dieta vegan din cauza problemelor de sănătate cauzate, ceea ce m-a dus cu gândul că nu oricine poate fi vegan.

  • Bon Jovi says:

   Obiceiiurile noastre sunt omnovore, dar fiziologia e herbivora:

   http://renovegans.com/media/images/graphics/ex/fruigivores-and-more.jpg

   – Glandele salivare la om au enzime pentru amidon ( Omnivorii si Carnivorii nu au )
   – Intestinul la omnovori si carnivori este scurt (2-5x lungimea trunchiului(, la om si herbivori este lung (10-15x lugimea trunchiului)
   – Stomacul la omivori si carnivori este foarte acid (poate ucide paraziti si digera chiar si oase) incearca sa maninci un hoit bahlit tot cu oase si vezi ce se intampla cu tine
   – Vitamina C: Omnivorii si carnivorii produc Vitamina C fara a consuma plante, Omul fara plante in dieta face boala „Scorbut”
   – Vitamina A: Ficatul la omivori si carnivori are enzyme care detoxifica Vitamina A, Omul pe alta parte are capacitate scazuta pentru a detoxifica Vitamina A ( gasita in organe interne animaliere )
   – Carnivorii nu au nevoie de fibra alimentara pentru perestaltica normals, oemenii se constipeaza daca nu maninca fibra (plante)

 32. layla says:

  Ma intreb si eu…dar ce s-a intamplat cu mancatul de bun simt? Chiar trebuie sa o dam asa in extreme? unii ba mananca numai proteine, altii mananca numai iarba, altii mananca placenta nevestasii. Dar de ce nu le aminteste nimeni cercopitecilor astora sa manance cu bun simt?

 33. Beni says:

  Nu stiu cine esti, Iliuta, nu iti caut faţa pe google, nu cred ca are importanta. Fiind vegetarian de multi ani, imi sar in ochi articolele care tin de stilul asta de viata. Pot spune ca „articolul” tau e o compilatie a catorva scrieri de pe diverse site-uri de stiri sau similare, la care ai adaugat povestioara cu amicul tau prost. Un fir rosu cu care iti cosi comentariile e ca vei fi injurat. Constiinta te avertizeaza ca meriti. Tehnologia pe care o are omul in prezent ii poate oferi nutrientii de care are nevoie fara sa stea prin copaci toata ziua. Nu extind subiectul, e ca o discutie despre religie. Sanatate!

  • Silviu Iliuta says:

   Bine, atunci nu iti caut nici eu fata pe net:)
   Totusi, nu ai citit. E vorba despre raw vegan. Nu despre vegetarieni, ci despre cei care nu au descoperit focul.
   Asadar, ori nu ai citit, ori nu ai inteles.
   Citeste cu atente compilatia de articole de pe net. Danke. Sanatate!

 34. Marius says:

  bine, nu am auzit de olivia, nici nu am de gand sa o citesc, eu nu mai mananc carne de 1 an, poate mai mult, si simt ca am mai multa energie, sunt mult mai putint irascibil decat oamenii pe care ii observ in jurul meu, pt ca este o energie pozitiva, carnea te incarca negativ, practic ne mancam intre noi ( animalele ) … poate amicul tau e raw vegan si mananca numai paste, asta este o problema, nu trebuie sa mananci de 9 ori pe zi daca renunti la carne, proteinele pe care le iei din carne le poti lua din alte alimente, seminte, nuci, alune, linte, naut… si ai sa iei proteinele bune, cele asimilabile de corp si care rezoneaza frumos si armonios cu tine (om bun).

 35. OMFG - ERA INFORMATIEI DOMNESTE DEZINFORMAREA says:

  DOMNUL ESTE IDENTIC CU DOAMNA STEER DOAR CA IN OGLINDA. DACA VREI DOAR „CONFIRMARE” PENTRU CEEA CE „STII” DEJA VEI GASI DOVEZI PENTRU ORICE VREI. DAR DACA VREI SA STII CU ADEVARAT, TE DOCUMENTEZI SI ADUCI ARGUMENTE VALIDE, NU SUPOZITII.

  Pt. vegani: aveti la dispozitie wikipedia si mii de site-uri de incredere (nu cele ce obtin profit | pentru a obtine profit trebuie doar sa creezi senzatie indiferent de veridicitatea articolului | daca nu obtii profit ai cu cel putin un motiv mai putin sa minti ) ca sa va dati seama ca nu aveti o alimentatie echilibrata. DACA NU AI PROBLEME DE SANATATE SI ESTI VEGAN NU ESTE DEMONSTRATIA CA E BINE SA FII VEGAN PENTRU CA ARGUMENTUL SE DARAMA SINGUR. SI EXPLIC: DACA ACEEA ESTE DEMONSTRATIA CA E BINE SA FII VEGAN INSEAMNA CA FILIPINEZII, CHINEZII, INDIENII SI AFRICANII NE DEMONSTREAZA PRIN ACEEASI METODA CA NU ESTE NECESAR SA MANANCI DECAT O SINGURA DATA PE SAPTAMANA (IN ACELE LOCURI ESISTA SUTE DE MII DE PERSOANE CARE MANANCA INTR-O SAPTAMANA IN TOTAL ECHIVALENTUL LA O SINGURA MASA) – CA SA VA EXPLIC SI CUM VA DATI SEAMA CAT DE SLAB ESTE UN INDIVID VEGAN FATA DE UN OMNIVOR: EU DE EXEMPLU DACA MANANC 10 OUA STRICATE DE 2 LUNI AJUNG IN CEL MAI RAU CAZ SA STAU 20 DE MIN IN BAIE; IN SCHIMB TOTI VEGANII CARE II CUNOSC DACA MANANCA O SHAWORMA „DISCUTABILA” AJUNG LA SPITAL (ASTA CHIAR S-A INTAMPLAT, 2 OAMENI NORMALI SI 3 VEGANI AM MANGAT SHAWORMA DIN ACELASI LOC – VEGANII S-AU INTERNAT TOTI 3 IN SPITAL CU TOXIINFECTIE ALIMENTARA – EU M-AM DUS SA-MI IAU SI UN KEBAP – BUN SOBOLAN SERVEAU ACOLO

  Cam are dreptate conceptual dar argumentarea este total gresita. Adica :”Am nevoie de energie si nu vreau sa imi petrec toata ziua mancand.” : o gorila nu petrece toata ziua mancand IN PUII MEI – USE WIKIPEDIA. Gorilele sunt OMNIVORE (gorila vaneaza [cateodata si oameni], maimuta e cu bananele si nici macar maimuta nu mananca 12 ore pe zi, ba chiar maxim una). Oricat ai manca numa legume tot nu ai cum sa compensezi pentru ca nu mananci carne. E ca si cum ai spune „nu am caramida pt zid dar pun lemn pana iese caramida”. Argumentul 2 nu are nici un fel de logica: „din motive de creier”???? „Creierul uman nu consuma 20% energia pe care corul o primeste.” – creierul nu se raporteaza la cat mananci in puii mei ca daca ar fi asa insemna ca grasii sunt cei mai destepti oameni de pe planeta. Creierul se hraneste cu PROTEINE, printre altele (proteine animale mai exact pt ca cele vegetale se asimileaza intr-un procent mult mai mic si se elimina mai usor – de aia nu poti fi PUR vegan). Iar creierul consuma cat are nevoie, nu cat ii dai. Daca nu ii dai destul, atunci corpul va priva anumite functii de substantele hranitoare necesare pentru a satisface nevoia imediata. Argumentul 3 – singura informatie corecta este ca homo sapiens a descoperit focul acum cam 800 de mii de ani. Tot atunci si homo erectus au descoperit focul si neandertalii. Homo erectus nu este un stramos al nostru ci a trait concomitent cu homo sapiens si neandertalii pana aprox 600 000 BC cand (se presupune) am exterminat neandertalii si homo erectus. Si asa ca fun fact in incheiere: animalul de pe planeta noastra care isi petrece cel mai mult timp mancand este lenesul (sloth) – acesta poate petrece pana la 6 ore pentru o masa (dar ingereaza o cantitate foarte mica de mancare). Frunzele, legumele si fructele sunt greu de digerat (de aceea IERBIVORELE au 4 stomacuri – poate dura pana la o luna pentru a digera frunze/iarba). BRAVO COJONES CA NU ESTI VEGAN, DAR NU ESTI VEGAN DIN TOATE MOTIVELE GRESITE.

  • Silviu Iliuta says:

   Punctul 3: „Homo erectus este o specie disparuta a hominizilor (Homo), probabil un stramos al omului modern (Homo sapiens). H. erectus a aparut, se pare, in Africa, desi nu se exclude nici Eurasia.
   Exista un grup de specimene mai tarzii care prezinta unele caracteristici ale lui H. erectus, dar sunt in general considerate fie reprezentantii “arhaici” ai lui Homo sapiens, fie apartinand lui H. heidelbergensis; printre acestea se numara exemplare din Europa (Mauer, Arago, Africa de Bilzingsleben si Petralona), din Africa de Nord-Vest (Rabat si, probabil, Sale si Al Sidi’ Abd- Rahman), de Est si de Sud (Kabwe, Elandsfontein, Nadutu, Omo, si Bodo) si din Asia (Dali, fosila descoperita in 1978).” (sursa: „Enciclopedia Britannica volumul 7”)
   Sunt multe teorii, Cojones:)).(mi-a placut asta)
   Nciuna nu a reusit sa gaseasca veriga lipsa.

 36. Sara says:

  Mamaaa…. ce de contaziceri pe-acilica!!! Ai creat o adevarata isterie cu acest articol. Asta este adevarata problema in societatea noastra. Ca nu vrem sa intelegem ca fiecare are dreptul sa-si aleaga stilul de viata in functie de ceea ce i se potriveste. Am citit atatea critici si cuvinte urate de la unii care nu sunt de acord cu ceea ce ai scris,incat imi dau seama ca dieta asta cu seminte iti ia si simtul umorului. Personal nu am nici o problema cu ce baga in gura cei din jurul meu. Problema intervine atunci cand vine cineva si-mi repeta obsesiv ca doar ce mananca el este sanatos. Uite, eu, la 42 ani, am mancat si mananc orice imi face placere( cu moderatie bineinteles) si n-am avut in viata mea nici macar o gripa serioasa. Acum nu ma pun sa dau sfaturi tuturor sa faca la fel, tinand cont ca nu toata lumea are metabolismul si imunitatea mea. Deci, ar trebui sa invatam sa acceptam ca fiecare are parerea lui si sa ne toleram fara sa incercam sa schimbam conceptii si principii de viata.

  • Bon Jovi says:

   Topul cazurilor de moarte in Romania sunt in majoritate din cauza dietei, consumul de grasimi si colesterol duce la Ateroscleroza & Hypertensiune (care inevitabil duc la infarcturi) si sursa acestor elimente in alimentatie sun produsele animaliere.

   Eu nu situ cine este Olivia si ce sfaturi ea face intraiurea dar reducerea carnurilor, lactatelor si produselor animaliere de mult timp e aratat ca duc la inbunatatirea sanatatii si prelungirea vetii.

   National Geographics a facut o cercetare si au creat un website cu cele mai sanatoase si longivive comunitati din lume si ce au ei in comun este consumul redus de produse animaliere.

   http://www.bluezones.com

   • Silviu Iliuta says:

    Asa este, excesul de orice fel dauneaza.
    Dieta echilibrata este cheia.
    Faza e ca daca hranesti un copil raw vegan el nu se dezvolta normal. Sunt studii, nu inventii.
    Au fost cazuri grave.

 37. Raw Logic says:

  „Dar si cateva articole stiintifice, ignorate de locuitorii acestui Rai.”

  Care sunt alea, ca aici scrii numai aberatii? Poza aia facuta pe computer si link-urile alea penibile care nu duc nicaieri? Niste desene animate n-ai gasit? Numai dupa cum ai pus asa zisa „biografie” (egala cu zero) se vede cat de incult si de prost esti.

  „Recunosc: sunt demodat.”

  Nu esti demodat, esti doar prost. Si agresiv.

  „Si, NU SUNT RAW VEGAN pentru că PANDA e frumusel si dragut, dar…e pe cale de disparitie. Desi papă toată ziulica, tot nu-i ajunge. Si nici sex nu mai face.”

  Panda mananca si carne, chiar daca 99% mananca bambus. E pe cale de disparitie din cauza omului, nu a dietei.
  Sunt mult mai multe animale ierbivore, o duc foarte bine si sunt cele mai puternice animale.

  „1.Am nevoie de energie si nu vreau sa imi petrec toata ziua mancand.”

  Nu e nevoie sa-ti petreci toata ziua mancand. Doar daca vrei sa ajungi obez.

  Veganii nu mananca „numai frunze”, ci si seminte, alune, fasoli, orez, cereale, cartofi, alte legume, fructe, ciuperci etc. Toatea astea iti dau mai mult decat suficienta energie. Daca n-ai grija la portii si la activitatea fizica, te poti ingrasa cu o dieta vegana. Citeste niste tabele cu continutul caloric (desi nu numai asta e important pentru o dieta sanatoasa) .
  http://www.forksoverknives.com/everyone-eat-plants/
  http://www.forksoverknives.com/federal-report-finds-plant-based-diet-is-best-meat-industry-is-unhappy/
  http://www.forksoverknives.com/how-plant-based-eating-made-me-healthier-and-a-better-athlete/
  http://www.forksoverknives.com/how-a-plant-based-diet-helped-make-me-an-ultra-runner/

  „2. Din motive de creier”

  Creier? Nu prea il folosesti eficient. http://www.forksoverknives.com/brain-food-new-study-shows-healthy-diet-can-protect-against-memory-loss/
  http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_152397.html

  „O gorilă este de 3 ori mai mare decat un om. Ea mananca 12 ore pe zi. Practic, cat e soarele pe cer, ea e cu frunza in gură.”

  Logica ta imi scapa de fiecare data. Daca nu esti gorila, de ce dai ca exemplu gorila? Ce-ai vrea sa faca o gorila ziua, sa stea pe internet si sa abereze pe bloguri?

  „Eu mananc o ora pe zi, avand o dieta echilibrata.”

  Echilibrata, dupa care standard?

  „Rezumand: ori esti raw vegan si mananci incontinuu, ori ajungi prost!”

  Rezumand: esti teribil de prost. N-ai nici o logica.

  „3. Din motive de evolutie. Noi chiar am descoperit focul, doamna Steer.” „Am fi avut o sansa de evolutie spre ce suntem acum, daca homo erectus ar fi mancat vegetale cat e ziua de lunga. Fara sa mai faca altceva.”

  Ca sa manaci raw-vegan trebuie doar sa iei fructul, leguma etc si sa o mananci.
  Ca mananci carne pierzi mult mai mult timp: trebuie sa cauti animale, trebuie sa le vanezi, sa tai, sa le jupoi, trebuie sa aduni lemne, sa le aranjezi, sa aprinzi focul, sa pui carnea la fript, sa stai langa ea sa nu se arda, apoi sa o consumi. In concluzie, iar esti prost.

  Nu stim exact ce au mancat stramosii nostri (tu ai doar impresia ca stii). Nu stim DE CE au mancat ce au mancat, CATI dintre ei au mancat asta si ce efecte a avut. Pana la urma nici nu prea conteaza, pentru ca noi traim acum, in conditiile de acum.
  Citeste atent:
  http://www.forksoverknives.com/the-paleo-diet-is-uncivilized-and-unhealthy-and-untrue/

  „Dar, pastrati in familie, nu mai spuneti tuturor.”

  Tu de ce spui tuturor si nu doar familiei tale?

  „Apoi…puteti avea orice motive din lumea asta sa aveti o alimentatie raw-vegan. Absolut orice motive!
  Dar, EVOLUTIA nu este unul dintre ele!”

  Iti lasam „motivul” asta tie, ca sa poti justifica de ce esti involuat si prost.

  In final: „cainele moare de caldura, iar prostul de grija altuia”. Nu te obliga nimeni sa tii un anumit regim, nici d-na Steer (nici nu stiu cum arata, nici n-am citit ce zice). Dar nu ii mai ponegri pe altii, mai ales cand habar nu ai despre ce vorbesti.

  Iti recomand un site si un film foarte accesibil, creat de un colectiv medici care fac si cercetare si au si experienta clinica (sunt foarte importante amandoua): http://www.forksoverknives.com/

  Uita-te la film, apoi arunca un ochi la „http://www.forksoverknives.com/nutrition-questions/”, apoi la „Articles” si la „Success stories” (tot la meniul „Articles”). Te poti uita si la retete. Dieta recomandata acolo nu e raw vegan, pentru ca include si legume fierte. Ai acolo destula informatie de calitate.

  Inca unul: http://nutritionfacts.org/

  E important cine vine cu informatiile, ce pregatire si experienta are, cine il plateste etc.

   • cineva says:

    Am fost vegetarian 10 ani si am inceput sa am tot felul de probleme inclusiv psihice si acum manc carne din nou, asa ca think twice people!

  • Silviu Iliuta says:

   E interesant ca imi recomanzi acelasi film pe care l-a postat azi doamna Steer:))
   E alegerea ta sa mananci ce vrei, a mea sa mananc ce vreau.
   Ca si in cazul vaccinurilor, e vorba de stiinta, de evolutie.
   Poti alege sa crezi in stiinta, evolutie si statistici sau in vrajitorii si medici inchipuiti care iti vand panaceul universal.
   In rest, incearca sa scrii fara jigniri, daca poti. Sper ca da.

   • Raw Logic says:

    „E interesant ca imi recomanzi acelasi film pe care l-a postat azi doamna Steer:))”

    Oh, banuiesc ca asta automat il discrediteaza complet.

    Nu o cunosc pe doamna asta Steer, desi am mai auzit-o mentionata pe alocuri. Eu urmaresc in domeniul asta doar informatii la prima mana sau a 2a, din surse foarte bune: cercetatori si medici eminenti, pasionati, cinstiti si cu experienta clinica.

    „E alegerea ta sa mananci ce vrei, a mea sa mananc ce vreau.”

    Unde am zis eu ca te oblig sa mananci ce vreau eu?

    „Poti alege sa crezi in stiinta, evolutie si statistici sau in vrajitorii si medici inchipuiti care iti vand panaceul universal.”

    Poti alege sa citesti si sa te documentezi, sau poti alege sa continui sa vorbesti aiurea, fara nici o baza si pe langa subiect, pretinzand ca e „stiinta”.

    „In rest, incearca sa scrii fara jigniri, daca poti. Sper ca da.”

    (jigniri, injuraturi, etc..)

  • green_pepper says:

   Raw Logic, M-ai facut sa rad cu pofta, pe langa c-am descoperit siteuri pe care nu le stiam. Multumesc.

   D-lui Iliuta ce-as putea sa-i transmit? Usor cu stiinta pe scari, sa nu se dezmembreze, ca nu pare prea solida. In mod normal as vorbi serios, dar sincer, ce sa-i spui cuiva care „stie el mai bine” tot? Vad ca stie si ce mananca luptatorii. De unde stii, d-le Iliuta? Ii cunosti?
   Sa fii vesel! Si sa te vaccinezi de cate ori iti spune „doctoru'”. :)))))

   • Silviu Iliuta says:

    Domnule/doamna Piper Verde. Sunt domnul Iliuta. Dumneavoastra ii cunoasteti pe luptatori?
    Nu am stat in casa cu niciun luptator, habar nu am ce mananca. Inteleg ca dvs ati stat si stiti ce mananca.
    Dart…Nu despre asta e vorba, ci de logica si de publicitate.
    Sa va explic: platesti un om sa iti faca reclama la un produs, daca el accepta spune ce vrei tu pe durata contractului. E atat de simplu.
    Cat despre stiinta…mai intai sa trecem de partea cu logica si mai vorbim.

   • Silviu Iliuta says:

    Cat despre conversatia cu domnul Raw Logic, medic cu Nick-ul Bon jovi..ea s-a oprit cand l-am rugat sa trimita un atestat de medic la care tot face referire. Ias publica cu drag un articol, ar avea credibilitatea unui medic, nu? Dar…a disparut. Poate si-a pierdut diploma:)

 38. mia says:

  Inainte sa scrii cacaturi, citeste ce au scris altii mai destepti ca tine pe Internet si apoi fati un blog pe care scrii bullshit-uri cu care sunt de acord tot idiotii. Mananca parizer si branza topita ca ai multa energie si sa fii sanatoasa tun!

 39. Bon Jovi says:

  http://www.vrg.org/nutrition/2009_ADA_position_paper.pdf

  „Este poziția Asociatiei Americane de Dietetica, ca totale dietele vegetariene sau vegane, sunt sănătoase, nutritiv adecvat, și poate oferi beneficii de sanatate in prevenirea si tratamentul unor boli. Bine-planificate dietele vegetariene sunt adecvate pentru persoanele în toate etapele ciclului de viață, inclusiv sarcina, alăptarea, copilărie, copilărie, adolescență și, pentru sportivi. „

 40. Bon Jovi says:

  http://www.fuelforthefighter.com/the-fighter/

  Nick Diaz – luptator UFC 26-8-1 (W-L-D)

  „Mănânc fără carne sau lactate, și am lupta nu numai, ci concura în triathlons. Sunt un credincios mare intr-o dieta curată.”

  ––––––––––––––

  Jake Shields – luptator UFC (27-6-1)

  „Am fost crescut fără să mănânce orice carne, și niciodată nu am observat ca am lipsea nimic din punct de vedere forta si rezistenta mea, de fapt, exact opusul. Am fost întotdeauna în mare formă atât ca luptător și ca un luptător MMA. Am mânca o mulțime de produse alimentare de mare, pentru a primi o multime de proteine, și mulți dintre prietenii mei s-au tăiat acum jos sau tăiate din carne și toate spun că se simt mai bine ca niciodată. Dă-o lovitură.

  ––––––––––––––

  Nate Diaz – luptator UFC

  „Am trecut la o dieta vegetariana totala ceva timp în urmă – nu carne sau produse lactate, și mă simt mai puternică decât oricând si rezistenta mea este doar mai bine.”

  ––––––––––––––

  Mac Danzig – luptator UFC

  „Am trecut la o dieta vegetariana cu totul în 2004 din motive etice personale și a fost imediat surprins de cât de mare m-am simțit atunci când instruirea și concurente. Am recupera mai repede de la antrenamente si au mai multa energie decât am făcut înainte. Pentru mine, aceasta este o decizie simplă, pe toată durata vieții. Nu numai eu simt fizic mai bine decât oricând, dar am, de asemenea, satisfacția de a ști că nu am contribuit direct la industriile care sunt atât în detrimentul animalelor, mediul și persoanele implicate.”

  –––––––––––––

  Matt „Frumos” Wiman – UFC Fighter

  Professional MMA Fighter

  „Am limita carne o portie pe zi și care pare a fi o multime de mine. Mi se pare bun pentru dieta mea, pentru că mă obligă să se alte forme de proteine, care mi se pare benefic, și se extinde varietatea de ceea ce am mânca (mai multe legume, fructe, iaurt grecesc, ouă, nuci și legume, etc.) . Pot obține, de obicei 150 de grame de proteine ​​pe zi, nici o problema. Am mânca, de obicei, carne mei de la domiciliu (cumpărat de obicei la Whole Foods) și am o dieta vegetariana în afara casei. Mănânc doar carne organice, în mod uman ridicate nu numai în scopuri medicale, dar mă simt condamnare mare ca un iubitor de animale nu a sprijini producția de masă și tratamentul groaznic al animalelor.”

  ––––––––

  James „Lightning” Wilks – UFC Fighter

  „Am susțin o dieta bazata pe plante, și au început PlantAthlete, oferind dieta si stilul de viata sfaturi pe baza de plante pentru persoanele care exercită, de la cei care doresc să piardă în greutate la sportivii profesioniști la nivel de elita.”

  –––––––––

  Georgi Karakhanyan- Pro MMA Fighter 18-3-1

  „Sunt un vegetarian devotat și voi da aceasta o mulțime de credit pentru puterea mea. Motivul pentru care am devenit un vegetarian este că nu-mi place de animale fiind rănit. dar eu, de asemenea, cred că a fi vegetarian este un mod sănătos de a trăi. În ceea ce privește persoanele care spun: „Nu te poți lupta dacă ești un vegetarian!” Spun eu, nu am nevoie să mănânce carne pentru a lovi cu piciorul fundul lor!”

  –––––––––-

  Josh Clopton – MMA Fighter

  „Am fost mănâncă mai puțin de carne în dieta mea pentru o lungă perioadă de timp, manca-l doar de câteva ori pe săptămână acum. Încerc să mănânc întotdeauna în aer liber, carne fără hormoni, atât pentru că este mai bine pentru mine și înseamnă animalele au fost tratate mai uman.

  Mă simt sănătos și puternic, și au un nivel ridicat de energie.”

  ––––––––––

  Dan Marks – MMA Fighter

  „Am modificat dieta mea, creșterea cantității de alimente naturale sanatoase mănânc, și fixarea în mod semnificativ cantitatea de carne. Rezistenta mea este de sus, forță musculară mea nu a fost niciodata mai bine, și mă simt foarte general sănătos și mai energic.”

  … etc etc

 41. Pingback: “Nu îmi vaccinez copilul! Am citit eu pe forumuri că nu e bine…” - Cronica Carcotasilor

 42. cosma says:

  interesanta opinia autorului si comentariile de aici, felicitari tuturor care isi spun punctul de vedere in mod civilizat. Cat despre diete sau alimentatia fiecaruia, cred ca fiecare e liber sa manance cat si cum vrea, si sa-si traiasca viata cat de sanatos considera sau se simte. Atat timp cat nu incalca legea (si cea a bunului simt intra aici), totul e ok, e loc pentru toti pe pamant. Nu sunt vegetarian, si mananc cu placere cam toate felurile de carne, legume, branzeturi si asa mai departe. Ca parere strict personala, un regim raw vegan pare complicat si greu de urmat, unul cu multa carne e daunator pe termen lung sanatatii- aici cred ca toata lumea e de acord, unul ovo lacto vegetarian pare cel mai potrivit, echilibrat si usor de urmat. Am inceput de ceva vreme sa consum mai putina carne, motivele nefiind neaparat cele nutritionale strict, ci cele legate de provenienta carnii si mai ales de modul de crestere si in final de „sacrificare” a animalelor ce ne poposesc in farfurie. Cred ca multi ar consuma mai putina carne sau macar ar ridica o spranceana daca ar putea vizita un abator, sau o ferma de crestere intensiva a pasarilor. La fel, am renuntat la consumul de animale tinere, mananc miel doar la masa de Paste in familie, vitel mai deloc si asa mai departe.La fel, nu mai consum, pe cat posibil, produse procesate, fie ele animale sau vegetale. De cealalta parte, multi raw vegani ar renunta poate sau si-ar pune niste semne de intrebare cu privire la modul de cultivare sau recoltare al unora dintre semintele sau fructele exotice consumate.
  Nimeni nu zice nimic despre faptul ca beneficiile unui regim alimentar isi spun cu adevarat cuvantul doar daca fac parte dintr-un mod de viata echilibrat in ansamblu, cu odihna si miscare suficiente. Sunt doar niste teme de gandire. Numai bine si pofta buna 😉 si nu risipiti mancarea!…de orice fel ar fi 🙂

 43. Sprite says:

  Personal eu nu am nimic impotriva cuiva care decide ca vrea sa manance doar frunze si soia. Okay, mananca ce vrei, treaba ta. Si eu mananc doar pui si peste si nu beau alcool – totul din cauza preferintelor mele legate de textura si gust (nimic „moral” sau ce alte pretentii or mai avea oamenii astia). Problema este cand omul respectiv, veganul, aduce cu sine o intreaga poliloghie care suna a discurs religios, despre cat de prost mananc EU si cum ar trebui sa-mi schimb EU modul de viata sau regimul alimentar… Sau despre cum ar trebui eu sa-mi hranesc copiii. Pentru ca asa a citit el pe vreo pagina de Facebook, pe vreun site hipiot, in noile carti Deepak Chopra, sau naiba mai stie prin ce surse dubioase pline de pseudo-stiinta, la care raw-veganii au de obicei tendinta sa traga.Exista dovezi pro si sonctra ambelor regimuri – fiecare articol dspre alimentatie va avea un „bias” pentru unul din cele doua regimuri si implicit il va face pe acela sa arate „mai bine”. Pentru ca pana la urma si omul de stiinta sau medicul nutritionist care a scris acea carte, este om si deci are pareri pe care nu si le poate controla – mesajul final se simte prin limbaj si atitudine. Ceea ce inseamna ca discutia asta este interminabila. Veganii vor trimite link-uri spre articole si carti scrise de oamenii „pro” veganism; iar cei omnivori vor posta link-uri spre articole si carti care zic ca veganismul nu este sanatos.

  Concluzia fireasca este ca avem aici o decizie pe care fiecare o face pentru el. Ce statistici decide ca sunt mai importante; ce oameni de stiinta / medici / nutritionisti / guru hipioti decide el ca sunt mai de incredere, etc. Este o decizie personala.

  Dar problema este ca veganii o trateaza ca mult mai mult de atat… Daca ar fi doar o decizie personala atunci nici nu ar trebui sa o anunte intregii lumi si doar ar face parte organic din stilul lor de viata. Ca o pustoaica rasfatata care culege cu unghiile ciupercile din mancarea de restaurant, pentru ca nu-i plac. Pustoaica aia nu face parada pe Facebook sau in spatiul public ca sa le spuna oamenilor sa nu mai manance ciuperci. Si prietenilor ei nu le pasa si nu o privesc diferit doar ca nu-i plac ciupercile… Dar veganii trebuie sa faca „show” din chestia asta. Ei trebuie sa anunte oficial lumii si pe urma sa judece lumea.

  Am o prietena… Tipa a avut o mica alarma de sanatate acum cativa ani. Nimic major, nimic legat de nutritie – doar ceva de rutina. Oricum. Faza este ca ea s-a speriat cam urat atunci si a decis ca vrea sa faca orice ii sta in puteri ca sa traiasca mai mult. A anuntat ca devine vegana. „Foarte misto, bravo tie”. Bravo ei… pana am ajuns ca de fiecare data cand mancam impreuna sa-mi povesteasca de americanii care se sinucid pentru ca mananca ceea ce mananca (adeseori farfuria mea continand fix ceea ce mananca ei in discursul ei). Si sa-mi spuna ca nu intelege de ce oamenii sunt asa de rai cu veganii. Si nici doua fraze mai tarziu sa ma anunte ca mi-am comandat „cancer pe farfurie” (citat exact) si ca desertul pe care-l vreau o sa-mi provoace diabet. Cateodata chiar imi zice ca cel mai probabil deja am diabet, pentru ca mananc dulciuri multe. Si ca o sa imbatranesc urat din cauza chimicalelor pe care le bag in mine. Adica stii… fix ceea ce vrea omul sa discute la masa. Daca nu-mi strica ea pranzul, nu se simte bine. Dar pe urma „oare ce au oamenii cu veganii, ca noi nu le facem nimic?”. Si-mi mai si spune ca ea nu e „genul ala” de vegan, care le face morala altora. Ma uit asa la ea… si ma intreb daca „prietenia” chiar merita atatia nervi tociti cu porcariile astea.

  Mai pe scurt: mancati fratilor ce vreti. Dar lasati-ma sa ma bucur si eu de mancarea mea.

  Din pacate insa, veganismul este ca un fel de religie… ti-l baga pe Iisus pe gat, doar ca Iisus nu-i facut din paine si vin, ci din sparanghel. Si eu ar trebui sa fiu toleranta cu ei, ca sunt minoritari si „super mega morali si <>” dar ei nu-mi ofera mie acelasi respect si au grija sa-mi stea inghititura-n gat. Si sa-mi spuna cum copiii mei se vor naste cu 6 degete pentru ca am mancat eu chipsuri seara.

  Asa ca… daca nu ma respectati, nici eu nu va respect pe voi. Sac!

  • sara says:

   Foarte bine punctat! Asta mă enervează și pe mine până la disperare. Sunt unii care trec de la un stil de viață la altul, pentru ca așa li se pare lor cool și după exasperează pe cei din jur să le împărtășească stilul. De altfel se poate vedea din comentarii, cu câtă înverșunare își argumentează ideile. Mă declar învinsă de acești ” informați” și mă pregătesc să mănânc o salată de roșii de-ălea ce lăsa o zeamaaaaa….yummy… Cu o bucată de brânză sărată…. Și o fripturică la grătar…. Aoleu…n-am voie??? Mă îmbolnăvesc? Eee , asta e…. Mă risc, așa cum a făcut și bunică mea de 94 ani….

 44. Corina says:

  Hello,

  Nu sunt nici vegetariana, nici raw vegana, insa mananc carne destul de rar pentru ca nu simt nevoia si mananc suficiente lactate pentru o dieta echilibrata.

  Insa, am citit un articol mai vechi, dar foarte bun, la o zi doua dupa ce am citit articolul tau, legat de consumul de carne si il gasesc foarte bine argumentat: http://nick-teodorescu.eu/de-ce-nu-mai-mananc-carne/
  Sunt curioasa ce parere ai despre el, daca ti se par importante si relevante argumentele sale (mie mi se par)..

  Multumesc.

  • Silviu says:

   Cred ca daca esti adult poti decide orice pentru persoana ta. Insa, sa impui unui copil o dieta atat de controversata, sa nu ii dai proteine pentru ca ai citit tu pe diverse site-uri…e prea mult.

 45. Namee says:

  Fiecare mănâncă si spune ce vrea , atat timp cat un vegan nu te judeca ca tu mănânci carne , tu de ce il judeci pe el ?…. Fiecare este liber sa vorbeasca si sa isi spuna parerea ! Nu judeca sa nu fi judecat.

  • Silviu says:

   Nu judec pe nimeni. Sa nu ii dea copilului hrana cu insufieciente proteine. In rest..l-am lasat sa plateasca nota.

 46. Andreea Z says:

  Intre atatea comentarii de natura rationala pro si contra veganism indraznesc sa postez un link catre un discurs al unui activist vegan. El aduce foarte multe argumente rationale dar si unul principal, mult mai important dupa mine, care vizeaza compasiunea la cel mai profund nivel. Poate ai dat de numele lui in documentarile tale sau poate nu. Poate ai rabdare sa vizionezi macar putin din discurs si sa-mi spui ce parere ai 🙂

  In rest, felicitarile cele mai sincere pentru intreg blog-ul. Remarcile pline de sarcasm inteligent m-au facut sa rad cu pofta la unele articole. Felicitari inca o data 🙂

 47. Mina says:

  „Daca Homo Erectus nu ar fi descoperit focul acum 7-800 000 de ani, acum, specia homo sapiens sapiens nu ar fi existat.”

  Nu stiu ce vrei sa spui cu aceasta fraza. Specia Homo Sapiens si Homo Erectus au convietuit pe planeta in acea perioada de care vorbesti tu, una in Asia (Erectus) si una in Africa (Sapiens). Amandoua foloseau focul.

  • Silviu Iliuta says:

   Am pus bibliografie, am mai raspuns la asta. Am facut istorie, o sa mai scriu data:”Specia Homo sapiens cuprinde după unii autori o întreagă listă de subspecii arhaice de om (Homo), ce contrastează cu oamenii moderni (subspecia Homo sapiens sapiens), din perioada începând în urmă cu 500.000 de ani. Alți atori consideră aceste subspecii drept specii. Lista „umbrelă” a acestor specii arhaice include Homo heidelbergensis, Homo rhodesiensis, Homo neanderthalensis și, uneori, Homo antecessor.[1]. Astăzi, se crede că oamenii moderni ar fi evoluat din indivizii cuprinși în categoria Homo sapiens arhaic, care l-a rândul lor ar fi evoluat din Homo erectus. Varietățile cuprinse în grupul Homo sapiens arhaic sunt parte a speciei numită Homo sapiens întrucât mărimea creierului lor era foarte asemănătoare cu cea a oamenilor moderni. Mărimea creierului indivizilor Homo sapiens arhaic varia între 1.100 și 1.400 cm3, care coincide cu intervalul de variație al volumului creierului oamenilor moderni.”

 48. Raluca says:

  Toti cei care scrieti aici complet nelamuriti despre alimentatia fara carne nu ati inteles nimic din principiile vegetarianismului, si din pacate, evolutia umana v-a lasat in urma. Poate era mai intereseant in Evul Mediu, cand erai liber sa dai in cap la animal in mijlocul strazii, si gaseai pe langa tine amatori entuziasmati de asa spectacol. Sau poate un job intr-o ferma unde puteti chinui si spinteca zilnic sute de animale (care de altfel au 2 ochi, nas si gura ca noi, oamenii,atat de divini si superiori ce suntem, animale ce simt tristetea, bucuria….wow, nu?! ) ar fi de-a dreptul revelator si v-ar inalta spiritual, sunt sigura.
  Sa devii vegetarian un pas la fel de important ca abolirea sclaviei. Asa evoluam ca civilizatie moderna.
  Stai si te miri de acesti „ierbivori” in timp ce te indopi cu hoit cu sare si piper. Foarte gusos.
  Mai toti inteleptii si filosofii au vorbit despre hrana vie si regimul bazat pe fructe si legume.
  N-am auzit sa lesine vreodata cineva ca n-a mancat carne de o luna. Poate doar de pofta…! Asa ca povestea cu „stors de energie” e ca mieunatul unui motan lenes. Cunosc vegetarieni energici si fericiti.
  Ce extrem sa mananci sanatos. Si vai, sa mai si recomanzi.
  Iar din punct de vedere medical, omul inca incearca marea cu degetul, incercand pastile minune care in timp s-au dovedit a fi ineficiente sau chiar mortale.
  Ce-i asa greu de crezut ca poti sa-ti tratez o durere de cap cu un ceai de plante? Poate planeta asta o fi chiar degeaba, si noroc ca avem laboratoare.
  Toti cei care va place atat de mult carnea, va invit sa v-o preparati singur. Asta presupune in primul rand sa o omorati, caci ea e vie , inainte de a ajunge in farfurie. Asa ca faceti rost de un cutit si luati la rand: gaina, rata, curcan, miel, porc, vaca, cal….caine, pisica….tot… Si daca ati savurat momentul, felicitari: va incadrati perfect in regnul animal, care stie sa faca tot cam atata lucru. Dar fara sare si piper la final. Ca sa gatesti animale este o arta culinara, se stie. Si dupa ce v-ati distrat cu asa un hobby, va puteti intoarce la sat, unde sunteti liber de dimineata pana seara sa spintecati animale cate vreti. Si dupa, ca sa dovediti cat sunteti de emancipati dpdv spiritual, puteti scrie si un tratat de filosofia uciderii animalelor si prepararea hoiturilor cu sare si piper. Cam despre asta e vorba cu animalele astea…care saracele, nu-si gasisera un rol pe acest pamant, dar i l-am oferit noi, oamenii, evoluatii.

 49. Raluca says:

  Si este adevarata observatia, ca pentru unii este un trend sa fii vegetarian, vegan sau raw-vegan. Dar si pantofii sport sunt un trend pentru unii ce n-au tangenta cu sportul …. Se gasesc mereu si clone ale societatii…Pacat ca ai asa prieteni.
  Ca a mancat nu stiu cata salata…. Daca manca nu stii cate pulpite si 3 portii de cartofi, n-ai fi observat ca e ceva anormal, asa e?N-ai fi zic ca saracul, ce lipsit de energie e de infuleca atat …. Ba din contra, ai gandi ca uite cata energie are, de mananca atat . Asa sunt unii, gurmanzi. Nu cred ca are o legatura stricta cu regimul alimentar. Insa tu ai facut niste asocieri nepotrivite. Dar de inteles, tinand cont de prejudecatile tale.
  Nu vad nimic gresit in a recunoaste ca iti place sa mananci animale moarte (ca aia e de fapt ce-ti pui in farfurie, lasam denumirile elegante de cotlet si aripioara), dar mi s-ar parea normal, daca nu uman, sa fii constient in acelasi timp ca nu e ok. Din postura ta libera, aceea ca azi sau maine nu reprezinti pranzul nimanui, logic ca n-ai o problema. Degeaba avem ultimul model de telefon, daca spiritual ramanem la nivel primitiv.
  Asa vine schimbarea, cu caini care latra. Daca n-ar fi fost oameni care sa iasa in strada si sa strige in stanga si in drepata pentru ceea ce credeau (dreptul la vot, barbati, apoi femei, egalitate intre sexe, dreptul la doar 8 ore de munca, zile de odihna), nimic nu s-ar fi schimbat vreodata.
  Asa ca sa incerci sa mananci sanatos e un lucru bun. Nu incearca nimeni sa va bage tigari sau droguri pe gat. De unde iritarea?

 50. Gheorghe says:

  Ce destepti sunteti toti, lasati femeia sa-si spuna parerea despre mancare raw si despre vaccinuri. Oamenii sunt liberi sa gandeasca si sa aleaga daca vor sa nu mai manance carne si sa nu se vaccineze. Restul poate sa ramana indobitociti de sistemul care ne baga numai prosti in cap si nu ne lasa sa gandim singuri si liberi.

  Si inca ceva..mereu ceea ce cauti aia gasesti. Daca vrei sa cauti studii impotriva veganismului gasesti, daca vrei sa cauti studii care promoveaza vaganismul si vegetarianismul, aia gasesti. E important sa vezi ce e bine pt tine, nu sa te crezi mare destept ca esti altfel decat celalalt.

 51. Oryx says:

  inainte sa scrii astfel de articole, mai documenteaza-te. stiu si eu ca vegan si raw vegan nu merge pt toata lumea, mai ales daca nu ai putin grija sa mananci si altceva decat salate (nuci, seminte, etc). La noi in tara il avem pe Calin Cyfer, care nu este raw vegan, ci frutarian, adica mananc fructe si nuci si merge la ultramaratoane. mai urmareste si tu pagina lui pe facebook. si un simplu search pe Google: https://www.google.ro/search?q=raw+vegan+bodybuilders&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=h_KxVYOKJIaWsgGzx4LwAg#q=raw+vegan+athletes asa ca….iti inteleg opinia, dar lasa-i si pe cei din cealalta tabara sa aiba o parere. si asta va suna tuturor. nu e nevoie de atacuri intre cele 2 stiluri de viata. nu suntem unii mai buni si unii mai rai….facem alegerei, traim cu consecintele 🙂 multa liniste sufleteasca! 🙂

 52. Constantin says:

  (injuraturi) Cauta mai bine oameni raw vegani care au succes si si sunt sanatosi, ei sunt multi daca stii sa cauti solutia nu motivul de a renunta sau de a critica ceva esential dat de la natura, ca asta este natura esentiala a omului sa se alimenteze sustenabil si nu in degradarea a tot ce il inconjoara. Mai vizioneaza si cel mai nou documentar Cowspiracy subiectul de baza fiind factorul uman asupra sustenabilitatii mediuliu natural.

 53. Sorana says:

  „Cu cat dumneavoastra aveti mai multi adepti, cu atat noi avem mai multi prosti”. Parcă aici nu aș fi de acord cu tine. Ăia nu sunt proști că sunt adepții cuiva. Ei sunt proști că sunt proști. Asta e democrația care am învățat-o în ultimii ani: că poți fi prost în public.

 54. Ramona says:

  Singurul motiv pentru care eu incerc sa devin vegana este sa protejez animalele. Am fost avertizata (de medici) ca daca renunt complet la carne, lapte, oua, branza intr-o perioada relativ scurta de timp o sa am anumite deficiente. Asadar incerc sa mai strecor cate un ou, peste, branza o data la 2/3 saptamani (de asta am zis si ca „incerc”).
  Daca vreti sa vedeti ce m-a facut pe mine sa iau o astfel de decizie, va rog urmariti video-urile de mai jos.
  https://www.facebook.com/gary.yourofsky/videos/825517227503527/
  https://www.youtube.com/watch?t=14&v=TUxg93ghBVA
  https://www.facebook.com/official.peta/videos/10153143070294586/
  Daca macar o persoana din 10 renunta la produse de origine animala, dupa ce vede asemenea fapte, tot e bine, dar probabil si asa sunt prea optimista.

 55. adriana says:

  Oh, Sabin e prea elegant! Pe cand raw veganii sunt radicali pana in maduva oaselor. Nick Teodorescu ne spune noua de ce NU AR TREBUI sa mancam carne intr-un articol extrem de presarat cu tot felul de invective adresate tuturor celor ce mananca totusi carne. Asta mi se pare o hidosenie. „Ar trebui-ul” acela sa si-l pastreze pentru el …dacanu stie cand se foloseste acest verb. Apropos de starea si look-ul raw veganilor, cunosc si eu cativa care arata mai rau / in varsta decat sunt si mai lipsisti de energie . Nu judec pe nimeni, numai ca Sabin spune clar de ce nu o sa fie vegan, pe cand veganii acestia ne spun noua de ce trebuie sa fim vegani. „E doar o parere personala”, zice el, nu spune ce sa faca altii si ce sa manance altii, asa ca voi acestia, vegani, duceti-va pe blogurile pentru voi.
  Apropos, sunt carnivora rau – am 50 de kile, 1.60 m, happy si cu pielea intinsa :D, no diseases (si nu chiar tinerica.)

 56. Popescu Bogdan says:

  Buna ziua,

  aceste articole foarte partinitoare nu fac un bine nimanui. Concluziile reiesite din acesta arata doar cat de putin este oxigenat, alimentat creierul unei persoane care poate sa face astfel de deductii „logice” ??? Exita vegani, vegetarieni chiar populatii intregi care sunt preponderenta vegetariene, peste 80 % din totalul alimentelor si sunt printre cele mai longevive si sanatoase populatii. Chiar si OMS recomanda ca pentru o alimentatie corecta sa mancam peste 1 kg de fructe si legume pe zi. Iar un atac la adresa acestei Olivia Steer nu se poate generaliza asupra unor oameni care au obiceiuri alimentare sanatoase.
  O zi buna!

 57. Calin Horatiu Colnic says:

  La urma urmei nu e vorba despre o dieta bazata pe frunze si una bazata pe carne ci, de una bazata pe o combinare optima si una haotica care, consuma mai multa energie corpului per total, decat cea acumulata initial. Din prisma asta, articolul are fundamente gresite.

 58. Elena says:

  Cateva ganduri ….
  1. „Dieta romaneasca e cea mai sanatoasa! Provoaca cancer la colon, diabet si lista poate continua…Va „recomand” sa mancati cat mai mult pate cu paine alba, covrigei de la Romana, preparate de porc off season, cartofi prajiti cu carnati si ca desert forneti, cozonac, poale’n brau. Sa nu cunva sa va ganditi sa consumati in mod echilibrat spanac, patrunjel, rosii, pepene rosu, banane, nuci si alte seminte! Doamne fereste! In cazul in care ajungeti la doctor, abia atunci puteti consuma legume si fructe! Dar asa ca reminder doar daca ajungeti la doctor sa va schimbati stilul de alimentatie. ”
  „2. De asemenea, reduceti cat puteti efortul fizic si intelectual si nu renuntati la alcool si tutun. Va rog frumos….ce frumusete are dieta romaneasca fara tuica din belsug si un pachet de Kent pe zi! ”
  „3.Nici sa nu va ganditi sa aveti o dieta echilibrata sau sa va documentati despre regimuri de viata sanatoase, macronutrienti si nu beti apa. Apa nu e buna, e de la robinet si in magazine e prea scumpa. ”
  „4. Cel mai important incercati sa fiti impotriva oricarei persoane care incearca altceva, judecati persoane respectiva si va rog sa o descurajati. Trebuie neaparat sa fim acolo cand o schimbare apare because trebuie sa o respingem.
  Inca ceva….va rog sa discutati despre subiecte ce va sunt necunoscute, despre situatii in care nu ati fost si stiluri de viata pe care nu le-ati incercat. Postati pe FB si bloguri researchuri de pe wikipedia si evident alte bloguri scrise de persoane ce au aceeasi opinie ca a voastra. ”

  ps. acest comentariu are o nota sarcastica si trebuie „consumat si digerat” ca atare.
  Thank you buuuut no thank you

 59. Elena says:

  Mr. against raw vegans/vegan (ce in primul rand nu face distinctie intre vegetarieni/vegani/raw vegans) am un articol ptr tine, food for thought ….si vreau sa vad research serios despre cat e de sanatoasa dieta cu sange uman. Interesant ar fi evolutia creierului in aceasta situatie, raportul energie/consum si alte informatii legate de acest stil de viata asa cum ai scris despre vegani. In cazul asta va trebui sa pornesti cu cateva premize serioase (asa cum probabil si redactorul articolului a facut in prima instant), fara sa-i judeci pe oamenii respectivi „legume, animale, psihopati, drogati” si orice iti mai trece prin cap.
  Here you go, feed and enjoy yourself:
  Vampires are real. They don’t sparkle in the sun, but they will get sick if they don’t feed, and their skin is probably better than yours. Real-life vampires are public speakers, computer programmers, and artists who may be sitting next to you on your morning commute. Because we’re a bunch of prudes, they’re scared of disclosing their vampire status to doctors, who are encouraging the public to become more accepting so these vamps and their donors will discuss their blood exchanges with their physicians.

  To learn more, I went vampire hunting. I met Galatea*, a 29-year-old sang vampire from London, who goes through a nasty blood thirst if she hasn’t fed. Sang is slang for sanguinary, meaning she feeds off of real blood, unlike energy- or psychic-feeding vampires. „Many people put psy vampires in their own category, however it is a handy dandy quick fix for those who have the ability to use this skill. What a vampire is looking for is the energy. The thing that’s actually carried within the blood,” Galatea explained to me. I also chatted with Pixie, a 22-year-old from Seattle, who is both a sang and energy vampire. And I spoke with Arycin, a 25-year-old politically-minded vampire from Long Island who is currently sustaining on energy from the cosmos, but would really like to find a blood donor. Arycin says the local sang community sucks, so if there are any „cloaked” Long Island vampires, please reveal yourself in the comments section.

  • Silviu Iliuta says:

   fiecare e liber sa faca ce vrea. Ma deranjeaza snobismul si impunerea dietei unui copil, atat. Mama ei de romgleza!

 60. Cristi says:

  Alt roman ‘lesinat’ de energiendrei Roşu este omul care a reuşit. Corporatistul care la aproape 40 de ani a reuşit să termine o cursă dificilă în care a alergat, înotat şi pedalat circa 500 de kilometri. A devenit primul român care reuşeşte să traverseze înot Canalul Mânecii şi este dornic să împărtăşească sportivilor amatori din experienţele sale, dar şi din trucurile care îl ajută să îşi depăşească mereu limitele.

  Invitat marţi dimineaţă la ProSport Live, Andrei Roşu a vorbit mai mult de o oră despre recenta lui experienţă şi a acceptat provocarea de a-şi descrie o zi normală din viaţă, atunci când nu este angrenat într-o competiţie.

  ”Înainte de fiecare antrenament beau jumătate de litru de apă, iar între antrenamente mănânc o salată mare de fructe sau un fruct. După antrenamente îmi fac un shake mare, cam de 500 de mililitri, cu lapte de migdale sau de soia şi în care pun banane şi fructe de sezon. Apoi pun turmeric, un antiinflamator foarte bun, jumătate de liniguriţă. Dacă vreau să îl fac mai dulce pun stafide sau merişor, pudră de roşcove sau cacao dacă mă simt mai lipsit de energie”, a mărturisit Andrei Roşu. Pentru că nu mai consumă carne, el e nevoit să găsească alte alimente din care să îşi ”tragă” necesarele. ”Eu nu mănânc carne şi atunci fierul îl iau în special din cimbru, cimbru uscat. Proteinele le iau în general seara din mazăre, fasole, năut, soia, o mulţime de surse de proteine. Nu avem nevoie de chiar atât de multe proteine pe cât se crede”.

 61. Nicoleta says:

  Draga domn, Silviu Iliuta, imi pare nespus de rau insa nu cred mai nimic din ceea ce ati scris aici! In primul rand , daca esti vegan, nu mergi la restaurantele la care a mers prietenul dumneavoastra sa mananci, de ce?! Este foarte simplu, fiindca acolo iti pot oferi cel mult o pizza importata si modificata pe langa ceafa de porc si nelipsitii cartofi prajiti cu cascaval! Acum , chiar daca iti poti permite sa mananci o salata tot se gaseste un „topping” de branza sau iaurt sa se prelinga pe margini! Dar poate ca ar fi fost mai bine sa incep prin a va scrie ca a fi vegetarian sau omnivor este o optiune si nu „o moda”! Pentru vegetarieni se gasesc alternative care sa le bucure atat papilele gustative cat si organismul si nu, cu siguranta un vegetarian nu este un om trist , fara vlaga si nervos peste masura ba chiar contrariul! Acum nu veti putea sa ma convingeti ca mancand jumere la micul dejun voi fi mai vesela , mai inteligenta si mai frumoasa ! Eu ceea ce caut este sa ma simt confortabil cu mine insami! Atunci inseamna ca am atins starea de echilibru! Este undeva intre vegetarian si omnivor….poate fi pentru mine! Asa cred ca fiecare isi are propria lui optiune si nu trebuie ridiculizat sau aratat cu degetul! Daca erati un prieten adevarat incercati o discutie deschisa cu prietenul dumneavoastra….si pentru a vedea ca un vegetarian nu mananca doar „un hectar de iarba” ci este infinit mai complexa hrana lui si mai costisitoare, nu pentru ca ar fi un moft ci pentru ca este ceva ce aporta cu atentie organismului toti nutrientii de care are nevoie fara a avea tone de kalorii cu care corpul nu stie ce sa faca si le depoziteaza sub forma de grasimi, unde poate si el si unde gaseste loc, ba pe peretii vasculari, ba prin zonele vizibile ba le mai transforma si in zahar daca se supara tare, acum aveti o „harta” completa a bolilor care deriva , asa ca , pentru a diminua semnificativ riscul acestora cel mai eficient este , a fost si va fi echilibrul! Va atasez meniul unui restaurant vegetarian sa va convingeti ca nu este anost dar absolut deloc! Si cu siguranta dupa o astfel de masa nu va va lipsi energia!
  MENIUL ZILEI, VINERI 24 IULIE
  Ciorba Ardeleneasca
  Dovlecel Umplut cu Tofu
  Salata de Castraveti si Rosii

 62. Gabriela says:

  Cred ca reduceti principiile unor oameni la nimic, pentru ca multi oameni nu mananca deloc carne, lactate si oua DIN CONSIDERENTE ETICE, pentru ca stiu in ce conditii sunt crescute animalele, stiu ca sunt torturate, sau nu vor sa manance alte fiinte care respira, si nu pentru ca e la moda iau o astfel de decizie. Ce alege fiecare sa manance e treaba lui. Chiar daca va calca pe nervi, nu trebuie sa calcati in picioare alegerile unor oameni, fara sa cunoasteti. Informati-va despre conditiile in care sunt crescute animalele pentru a avea dumneavoastra energie, si apoi mai scrieti un articol, de data asta in care sa va cereti scuze pentru atitudinea jignitoare. Si un ultim lucru, daca Olivia Steer este la randul ei ignoranta, nu merita decat sa-i acordati cat mai putina atentie.

  • Silviu Iliuta says:

   E adevarat, animalele sunt crescute si taiate cu multa cruzime. Asa e, fiecare mananca ce vrea. Snobismul e de ras, asa cum incercarea unora de a ma convinge sa fiu vegan pentru ca e la moda e de plans. Toate bune.

 63. anonim says:

  Eu nu sunt nici macar vegan asa ca nici atat raw.., dar iti pot spune ca nici gorila nu este vegan.
  Mananca insecte si multe altele. Ar fii mai mult un omnivor ca si porcul
  In ce priveste articolul tau…slab, foarte slab.
  Nu poti compara animale cu oameni; difernt de metabolism, dieta, conditii de viata difera foarte mult.
  Iar daca vrei sa vorbeste despre cum a evoluat omul, ar trebui sa stii ca doar recent consumul de carne a devenit ceva obisnuit. Oameni au avut o dieta bazata pe plante mai mult decat pe carne.
  Ce sa spun, articol de 2 lei

 64. Zagga says:

  Alimentatia raw vegan este gresita din punct de vedere medical: Vitamina B12 care este STRICT ! de originie animala. nu se gaseste in ierburi, plante, vegetale, fruncte, seminte, crengi, tufe si alte preparate de genul.
  Ea (vit.B12) este un element esential si indispensabil asamblarii si sintezei ADN-ului din hematii (celulele rosii ale sangelui). Deficitul de vitamina b12 care apare in cadrul alimentatiei raw vegan duce la alterarea sintezei ADN-ului cea ce determina apariti anemiei megaloblastice prin deficit de B12. O anemie moderat-severa care asociaza si simptome de afectare neurologica care de mule ori nu mai pot fi tratate (simptomele neurologice). Opriti idiotenia si cretinismul romanesc !!!! cautati informatie oriunde puteti si folositi-o spre binele vostru (informatia sa fie eligibila si adevarata, nu basme).

 65. Iosif says:

  Raw vegan inca inseama ca mananca detoate, dar mai sunt unii care mananca doar fructe, acolo sa vezi probleme de sanatate.. Eu cred ca moderatia este cheia.

 66. mihaela says:

  Reflexul Semmelweiss, domnule.

  Atata vreme cat putem inlocui din punct de vedere nutritional carnea cu orice altceva, devine o problema de moralitate si de principiu ca o facem sau nu. Eu nu imi bat capul ce e sanatos sau nu, cata vreme consum alte lucruri care imi fac rau, ar fi si culmea. Insa ca principiu, pentru mediul inconjurator, poluare si respect fata de animale…e mai bine fara.

 67. Edward says:

  Dragii mei,
  De la a nu fi vegan, raw vegan pana la a devenii carnivor sau unul care frige si fierbe tot ce prinde si infuleca…e distanta mare!
  Ma ocup de nutritie de peste 20 de ani. Am cunoscut oameni ca Valeriu Popa, Gh Mencinicopschi, Ovidiu Harbada, Sefer Mihail si alti oameni deosebiti de la care am avut ce invata. Nu ma laud ca sa fac impresie ci incerc sa arat ca nu vorbesc din auzite sau crezute!
  Organismul omului a fost construit de Natura, Divin, Univers, cine vreti voi, pentru a fi omnivor – vegetarian. Nicidecum omnivor -carnivor!!! Asta se poate foarte usor demonstra stiintific si nu traducand articole din alte limbi!
  De asemenea de 40.000 ani tubul digestiv uman nu a mai evoluat. Atunci oamenii mancau peste 400 de specii de plante si doar cateva chestii animale( insecte, melci, scoici, oua, lapte si derivate etc). Odata cu Potopul lui Noe, care se pare a si existat, dar mai ales in perioada glaciatiunilor, omul a inceput sa manance si carne. Efectele mancatului de carne sunt dezastruoase pt corp, dar nu sunt ucigatoare, de aceea mancam in continuare. Cat timp corpul are resurse enzimatice, oligoelemente, vitamine, suporta relativ ok carnea. Cand imbatranim, si resursele sunt din ce in ce mai mici simtim nevoia sa mancam mai mult si mai mult ….
  In alta ordine de idei…FARA MANCARE CRUDA NU „CULEGEM” ENZIME! Enzimele sunt vitale pt functionarea organismului!!! Fara enzime, fara vitamine ne paste scorbutul! Sa nu uitam ce pateau marinarii acum un secol! Ei mancau doar conserve si carne si dupa o luna doua pe mare faceau scorbut! Boala lipsei de vitamina C si de enzimele asociate functionarii ei!
  Trebuie sa pastram calea de mijloc!!! Nu sunt adeptul carnii, dar nici a veganismului! Nu fac apologie pt mancat crud dar nici pentru totul gatiti, nu sunt!
  In ceea ce priveste intrebat medicii…Un medic in facultate face un singur semestru nutritie, cu cate o ora pe saptamana! Eu in facultatea am facut si nutritie si igiena alimentatiei doua semestre cu cate 2 ore pe saptamana! Si am terminat Kineto! Am discutat cu muulti medici! Habar nu au de adevarata nutritie! Sunt ramasi in urma! Ei studiaza nutritia scrisa in anii 60, care vorbeste de calorii si proprietatile alimentului. Dar in acele manuale alimentul a fost studiat si cuantificat in stare cruda! Gateste-l si o sa ai ALT ALIMENT! Atat timp cat compozitia chimica se schimba prn preparare, se schimba si alimentul, caci alimentul cu numele sau sunt definite de o anumita compozitie si stare fizico-chimica!!! Atentie…
  In plus nici un medic nu o sa recunoasca ca …DE FAPT LA FIECARE MASA GATITA DIN ALIMENTE PROCESATE TERMIC SE PRODUCE LEUCOCITOZA! O reactie a sistemului imunitar ca si cum ai fi racit sau infectat! Tubul digestiv are pe el mai multi neuroni decat are creierul…!!! De aici provin multe stari si probleme!
  Amicul tau …Mai tampit dupa mancatul verdeturilor …este asa pt ca nu a depasit MENTALITATEA SI perioada de adaptare , mai exact READAPTARE, la noua si fireasca alaimentatie! Spun ca trebuie schimbata alimentatia, pt ca peptidele secretate de creier comanda functionarea celulelor si metabolismului. Deci daca tu te programezi neurolingvistic si spui ” Nu pot trai fara carne!” ai sa mananci in scarba verdeata soi ai sa mori de inanitie! De ce? Corpul tau v-a refuza sa proceseze acele mancaruri care nu-ti plac si crezi ca nu te ajuta! Toate astea in urma comenzilor chimice si nervoase corticale!
  Daca doriti informatii si lamuriri suplimentare, va rog sa-mi scrieti aici: edward.chirlacopschi@gmail.com! Multumesc!

 68. ana says:

  Nu este toată medicina inutila …aproape toată. Am văzut cu ochii mei cât rău face chemioterapia unui om…și culmea tot omul ăla trăiește mult mai bine după ce a renunțat la ea.E un caz real…Cum explicați?

 69. Mo says:

  crezi atat de tare in acesta teorie darwinista ! esti atat de orb ! omul nu se trage din maimuta ! nu este adevarat ! cum iti explici ca nu toate maimutele sunt oameni ? sau cum de nu exista in prezent maimute semievoluate spre oameni ?

  in al doilea rand oamenii sunt construiti ca sa fie vegani. nu avem abilitati pentru a vana. uite-te la corpul tau! e deajuns sa vezi cum se comporta un copil cand ii e foame, nu? atunci cand e mic si nu e inca pervertit de societate, ce face copilul ? mananca fructe, legume. nu sare sa taie gatul vreunei gaini. nu prea stii cum functioneaza propriul tau corp. uite, aici, un tip scrie misto despre carne. informeaza-te! gandeste pentru tine. iesi din rand ! o sa-ti fie mai bine si o sa fii si mai sanatos !

  sunt omorate anual 170 miliare animale si pesti pentru consumul uman. nu e normal! e rusinos! citeste, informeaza-te si da-o si altora, sa afle toata lumea.

  ia uite, special pt tine. enjoy !

 70. Alex Buta says:

  Nu pot sa cred ca mi-ai sters comentariile. Cat de frustrat si ignorant poti sa fii sa stergi pur si simplu parerea altora, desi discutia a fost una decenta plus ca ti-am explicat clar experienta mea proprie in detaliu, atata tot, ti-am contrazis articolul si asta te-a deranjat la culme. Prin toata treaba asta ai dat dovada de inferioritate. Domnule, acum pe bune, chiar le-ai sters? Chiar nu pot sa cred :)) Acum inteleg exact de ce m-ai acuzat pt ca ma consider superior…din frustrare si ignoranta. Stiu ca o sa ma acuzi ca te judec, dar pur si simplu de asta ai dat dovada. Imi pare rau ca am pierdut timpul pe aici. Tu…nu esti blogger!

  • Silviu Iliuta says:

   Alex…nu sterg niciun comentariu. Daca contin link-uri pot ajunge in spam, am mai patit asa. Reposteaza comentariile acum si le recuperez din spam. Citeste atent, sunt multe comentarii care ma injura aprobate. Asta e….

  • Silviu Iliuta says:

   Bai, nu sunt. Sincer, nici nu ma intereseaza sa fiu. Asadar, posteaza ce vrei dand copy-paste la ce ai de zis. Ti-am explicat, pot ajunge in spam altfel. Sper ca ai inteles macar acum, din a doua.

 71. Alex Buta says:

  Inteleg, desi imi e greu sa cred pt ca, comentarile nu contineau nici un fel de link, erau simple, fara agresivitate sau injurii. In ideea ca le-ai sters te acuz ca nu esti blogger si asa mai departe, pt ca un blogger nu ar face asta decat din motivele mentionate mai sus.

  In fine, daca e asa cum spui tu, atunci nu pot decat sa regret, pt ca eu nu le am. Nu le salvez, nu am de ce. Sunt totusi curios…nu ar trebui sa ai vreun loc unde se salveaza automat sub forma de spam iar ulterior sa le aprobi? Asa ar fi normal.

  • Silviu Iliuta says:

   Bai, nu le vad nicaieri, nici in spam. Sunt foarte multe. Peste 317 la acest post. Asadar, mai pune odata ce ai de zis, cu scuzele de rigoare,nu este intentionat. Nu le-am sters, repet…nu am de ce. Urmareste ce am aprobat, ale tale erau, probabil, cele mai blande:)
   PS: Ai dreptate, nu sunt blogger. Doar mazgalesc pe aici.

 72. Alex Buta says:

  Ok, here we go again. Nu esti singurul de parerea asta si e de inteles, lumea iti sare in cap cand adopti un stil de viata diferit (mai ales in Romanica noastra spalata pe creier unde instinctul de turma e principalul ghid al omului de rand) asa ca as vrea sa te contrazic. Deci…daca devii vegan pt ca e ”cool” si nu te uiti ce bagi in gura, atunci esti din start prost, nu mai e nevoie de explicatii. Si eu am fost asa la inceput, am facut schimbarea din compasiune si motive etice (pt animale), nefiind interesat de sanatate asa ca n-am inteles de ce sunt slabit fizic dupa vreo 2 luni. Eram slabit pt ca mancam doar paine cu branza si margarina si cateodata o felie de rosie aruncata de lene. Imi era lene sa gatesc si nu ma prea interesa sanatatea, mentionez ca incepusem cu o dieta vegetariana (pt cei care nu stiu diferenta intre vegan si vegetarian, google is your friend). De cand sunt vegan (1 an jumate) am observat ca majoritatea persoanelor din viata mea au devenit peste noapte nutritionisti, desi pana la momentul respectiv (si pe mai departe) , erau complet dezinteresati sau nu aveau deloc habar de ce bagau in gura, mancau doar ce avea gust (exemplu: coca cola sau mici) fara sa-si puna intrebari daca e sanatos sau despre natura alimentelor respective…cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor mananca in general orbeste doar sa nu moara si foarte important, ”tre sa aibe gust, tati” . Iti spun din propria experienta ca am energie mai multa decat inainte, nu m-am mai imbolnavit (nici macar raceala sau febra), nu mai am arsuri pe stomac, inainte cautam tabletele ca disperatu’, nu ma mai balonez, scaunul e foarte regulat, zilnic la aceeasi ora, am mai multa forta decat inainte si am nevoie doar de 6 ore de somn pe noapte. Asa ca imi permit, zic eu sa contrazic articolul de mai sus si sa te acuz, Silviu, de ignoranta si lipsa de informatie. Vegan, raw-vegan e de departe una dintre cele mai sanatoase moduri de viata atat pt corp, minte, stare de spirit cat si pt planeta. Tot secretul este sa te interesezi despre ce are nevoie corpul tau si sa o faci corect!

  Citisem mai sus un comentariu despre vitamina B12 pe care la fel, as vrea sa-l contrazic. B12 sunt practic micro-organisme si se poate gasi cu incredere in produsele fortificate vegane, cum ar fi laptele de soia sau unele cereale. De asemenea se gaseste si ca supliment alimentar special pt vegani. Asa ca se poate, daca se vrea. Nu e deloc greu, pana la urma e vorba de sanatatea noastra, de suferinta si abuzul din industria carnii, laptelui, imbracamintii, cosmeticelor testate pe animale si asa mai departe, mediul inconjurator (industria carnii dauneaza mai mult mediului inconjurator decat toate masinile, avioanele si toate formele de transport rutier si naval de pe pamant) A fi vegan este un stil de viata, nu numai o dieta.

  Pt a intelege de ce o persoana alege acest stil de viata, este nevoie in primul rand se ne informam corespunzator asupra subiectului si sa nu aruncam cu pietre aiurea fara sa stim despre ce e vorba, pt ca bineinteles, asta inseamna ca suntem ignoranti, respingem informatia, ne limitam doar la obiceiurile si traditiile vechi, folosind acelasi tipar de mii de ani, desi se poate altfel. Haideti sa nu-i mai condamnam pe cei care fac pana la urma, o schimbare in mai bine pt lumea asta. Suntem fiinte extrem de inteligente si ne comportam mai rau decat maimutele, distrugand tot din jur, planeta, alte fiinte si pe noi insine….treaba care duce, bineinteles, la autodistrugere. Motivul pt care am ajuns unde am ajuns, este lipsa inteligentei emotionale, fapt care ne transforma in masinarii, iar mai trist este ca foarte multi nu-si dau seama. Cam atat…am avut de spus. O seara frumoasa, tuturor!

 73. Mircea says:

  Important e sa umbli cu prieteni, nu amici :)), ca sa nu te mai stresezi. Eventual iesiti la o bere, nu la restaurant.
  In rest, nu cred ca incearca nimeni sa te convinga sa devii vegan, e bine sa mananci ce vrei tu si altul ce vrea el. Eu chiar sper ca trendul asta sa nu continue, ca o sa se mareasca preturile la toate fructele si legumele din lume :)).
  Seara buna.

 74. o femeie says:

  mi-a luat ceva ani din viata sa inteleg ca nu e important ce mananc ci mult mai important CAT si CUM. Energia, sanatatea, echilibrul vin din fericirea si multumirea interioara. Asa ca mananc ce vreau- cat sunt sanatoasa si normoponderala si reusesc sa alerg serile – totul e bine, suntem pe calea cea buna.

 75. Alexandra says:

  Numai ca „evolutia” asta, pe care o tot susti, a adus si toate formele de cancer, diabet, boli cardio-vasculare, etc.. Hai sa ne documentam serios de la adevaratii cercetatori, inainte sa vorbim!
  Multumesc, sa fii sanatos!

 76. Cucu says:

  Salut,

  Toti aveti dreptate in felul. Dar eu as alege veganismul. Cu accent pe cat posibil pe raw vegan.
  Fac bine sau rau… nu stiu. Si nici nu mi-as dori ca cineva sa imi spuna.

  Este o alegere personala si tine doar de mine. Personal consider ca raw veganismul in comparatie cu restul este cel mai potrivit mie, motive: exista multe carti, dar dintre care mai repede mi-a sarit in ochi „Studiul China”. Si terapia Gerson. Impotriva: sunt diversi medici care afirma ca si carne ar trebui sa existe in dieta. Medic practicand o medicina care mai demult afirma ca tigarile sunt sanatoase, aceeasi medicina care mai demult nu recunostea spalatul pe maini, aceeasi medicina care trata orice prin luarea de sange in evul mediu. Dar care a avut si puncte bune in decursul istoriei. Vindeca fracturile, rezolva apendicita cand apare, a scos antibioticul, etc.

  Si totusi aleg veganismul (cu accent pe raw pe cat posibil).

  Repet, e chestie de alegere personala. Insa mult mai tare m-au hotarat documentarele Laptosolut si Earthlings (exista si traduse in romaneste).

  Nu stiu daca conteaza ce am zis… dar nu cred ca trebuie sa devii un cercetator sa intelegi ideea de respect al parerii altuia chiar daca vine in contradictie cu principiile tale.

 77. ANA says:

  Fiecare este liber sa manance ce vrea si cat vrea.Cui ii pasa de sanatatea lui…are grija la ce mananca.Oamenii fac misto…si dupa ii vezi umbland prin spitale si cautand miracole in medicamente.
  Eu una aleg sa nu imi tratez intestinul ca pe un cos de gunoi.Altii pot sa aleaga cum vor…insa nu e ok sa imi impuna mie sa ma intoxic cu porcarii.VA SPUN EU CA MIE MANCAREA MI-A SALVAT VIATA.Incet incet am inceput sa invat tot ce tine de alimentatie…ce face bine,ce produce muc,ce alimenteaza celulele canceroase,ETC.Cam toti avem celule canceroase…cine consuma proteine animale mai mult de 5%,alimenteaza aceste celule.

  Cat despre vaccinuri…nu ma poate obliga nimeni sa imi intoxic copilul cu mercur,sa ii distrug echilibrul natural din nastere,sa risc sa devina autist.Si DACA VOI CREDETI IN VACCINURI DE CE VA INGRIJORATI PT COPII VOSTRI????Sa lasam ipocrizia la o parte…copilul nu de vaccin are nevoie ci sa cresca intr-un mediu curat, plin de dragoste si armonie.Asa nu se imbolnaveste si nu va avea sistemul imunitar slabit.Majoritatea parintilor isi cresc copiii intr-un mediu total nesanatos.

  Ce ne lipseste este echilibru,responsabilitate sidragoste.

  p.s.-faceti un experiment pentru o saptamana:renuntati la carne,lactate,produse rafinate;si incercati fructe,verdeturi,legume,nuci,germeni.Sa vedeti cum va simtiti si dupa mai vorbim.:)

 78. Andreea says:

  Daca nu aduce nimeni vorba despre studiul China (comandat de guvernul chinez) tot degeaba. Te umfla rasul cand faci o comparatie intre ce scrie in carte si faptul ca acolo se mananca niste cantitati enorme de caini gatiti.
  Ca sa nu mai spun ca Asia e pe primul loc in lume la cancer digestiv.
  Tot amuzanta mi se pare ipocrizia veganelor. Nu se ating de carne, dar se dau cu ruj care e facut din grasime animala.
  Cat despre Olivia Steer, sa nu uitam cum povestea ea de un caz in care o bunica si-a alaptat nepotul (mama nu avea lactatie) si ca laptele i-a venit natural din iubire.
  N-am inteles de ce veganii au impresia ca omnivorii mananca la fiecare masa carne. De parca nu pot manca acum o salata din legume si la masa urmatoare o salata cu putina carne. In opinia lor, ori renunti de tot la carne, ori te indopi cu ea. Calea de mijloc nu exista.
  Numai frustrarea poate cauza o astfel de inversunare din partea lor.
  Zau, daca nu esti impacat cu alegerea ta, mai analizeaza daca ti se potriveste acest stil de viata.
  Insa in secunda in care incerci sa convingi pe cineva de ce ai facut aceasta alegere si de ce ar tb si celalalt sa iti urmeze calea, constientizeaza ca te minti singur in legatura cu principiile culinare pe care crezi ca le ai!

 79. Pingback: De ce nu ar trebui ca un raw vegan să folosească ruj, săpun sau şampon... - Cronica Carcotasilor

 80. Tudor says:

  Dreptul la replica

  Va salut respectuos pe toti, vegani sau non-vegani, calmi sau revoltati, ironici si jignitori sau intelepti si respectuosi.

  Eu am decis acum mai mult de un an sa scot din alimentatia mea orice produs de origine animala.
  Va marturisesc tuturor ca este de departe cea mai buna decizie pe care am luat-o vreodata.

  Am slabit si arat mai bine decat am aratat vreodata, am mai multa energie decat am avut vreodata (si constanta, toata ziua, nu mai am fluctuatii de energie), mi s-a curatat tenul si pielea in general (eram plin de cosuri), nu am mai racit deloc, si da, am un sentiment foarte placut cand ma gandesc ca nu mai contribui prin mai nimic (fac tot ce pot) la torturarea si masacrarea unor animale nevinovate si constiente de sine (https://www.psychologytoday.com/blog/animal-emotions/201208/scientists-conclude-nonhuman-animals-are-conscious-beings).

  Ma consider un om cat se poate de normal, si parca uneori mi-as dori ca cei din jur sa nu-mi aplice atat de repede stampila de „vegan” si „ciudat”. Dar acest lucru se intampla, chiar daca nu initiez niciodata discutii argumentative, si
  nici nu le continui daca simt ca persoana care le-a initiat este doar contrariata si pusa pe „debate”, nicidecum realmente interesata sa afle mai multe despre un stil de viata mai sanatos si mai bun pentru mediu.

  Acest articol apare foarte sus in rezultatele Google, la cautare despre veganism pe site-urile romanesti. De asta am simtit nevoia sa scriu acest text.

  Din pacate, foarte multi oameni trag concluzii pripite despre ce ar trebui sa manance si de ce, de multe ori pe baza unor surse nedocumentate, pline de opinii si de incarcatura emotionala, cu foarte putine fapte reale etc. Ego-ul (eul fals, cel creat de mintea noastra care gandeste compulsiv, „eu si povestea mea”, „poor little me”) este automat extrem de implicat in orice discutie despre dieta, pentru ca ce mancam este unul dintre cele mai personale aspecte ale vietii noastre. Va propun sa incercati sa separati reactiile emotionale ale ego-ului (absolut normale), si sa aflati faptele.

  1. Aici avem doua mituri clasice: fara carne, lactate si oua voi avea mai putina energie, sau in orice caz nu suficienta pentru munci fizice, grele, si respectiv fara produse de origine animala ar trebui sa petrec mult mai mult timp mancand.

  Nu stiu daca ati auzit de Calin Cyfer, frugivorul (e raw vegan, mananca numai fructe si legume crude) care timp de 100 de zile consecutive urca in alergare din Brasov pana pe Varful Postavaru si inapoi (28 km zilnic, 5-7 ore de traseu in total) – http://hapleafructaliu.info/varful-postavaru-x100-zile-consecutiv/

  Ca el sunt sute, mii, doar daca ii cautam ne edificam cum sta treaba cu energia pe dieta vegana.

  Intr-adevar, la inceput, cand se face trecerea, e posibil o perioada maxim 1-2 luni sa ne simtim mai lipsiti de energie, pe aceasta dieta. Nu dieta e de acuzat, este vorba de corp care are nevoie de o perioada de adaptare, si mai ales de detoxifiere (dupa ani in care am „aruncat” in el proteina animala creatoare de aciditate si precursoare de cancer si diabet, colesterol, grasimi animale, zecile de chimicale, hormoni si antibiotice din carne etc.) Daca avem rabdare si determinare, ajungem cu siguranta la niste niveluri de energie incredibile! Daca acum, omnivori, ni se pare ca ne simtim bine, ca avem energie si ne simtim sanatosi-tun, vom avea o mare surpriza daca experimentam trecerea la veganism.

  Celalalt mit – ca ne petrecem mult timp mancand. Nimic mai fals. Daca devii direct frugivor ca Calin Cyfer (foarte putin probabil), evident, pentru acelasi numar de calorii, trebuie sa ingerezi zilnic in medie 3-4 kg de fructe si legume. Sa le mesteci dureaza clar mai mult (desi nu mai pierzi timp cu gatit si spalat vase). Eu ca vegan mananc petrec mancand exact acelasi timp ca si inainte. Mananc dimineata musli facut in casa, inmuiat cu ceai sau lapte vegetal (tot facut in casa), la pranz o mancare de post (sau acum vara, cel mai des o mare salata neasezonata si humus sau salata de vinete etc. cu paine integrala), intre mese fructe, arahide crude, seara pepene sau alte fructe.

  Si pe dieta asta fac sport 1,5 ore zilnic, cu o zi pauza pe saptamana. Imping la sala exact aceleasi greutati maxime ca inainte sa devin vegan – 75kg la piept, genoflexiuni cu 80-85kg, flexii pentru biceps cu gantere de 18kg. Deosebirile:
  pe aceasta dieta obosesc mai greu la alergare de anduranta, pot face mai multe tractiuni si flotari decat inainte.

  2. Acelasi mit ca si la punctul 1. Observ cat de simplist si superficial este tratat subiectul, si nu pot sa nu-mi para rau pentru aceia care isi fac „cultura” despre nutritie si sanatate din astfel de locuri.

  3. Aici sunt de acord, bineinteles ca descoperirea si folosirea focului a fost extrem de importanta in evolutia omului. Nimeni cu capul pe umeri nu ar contesta asta.

  Dar exista un „dar”. Oamenii preistorici din care ne tragem au preferat intotdeauna sa se urce in copac, sau pur si simplu sa intinda mana pentru a culege un fruct zemos, dulce si hranitor. Fructul este „super-pachetul alimentar” ideal, daruit de Pamant omului. Contine vitamine, minerale, proteine (da, fructele au proteine, iar o dieta vegana diversificata, bazata in principal pe fructe, legume si seminte furnizeaza nivelul optim de proteine din total calorii – 10-12%, si absolut toti aminoacizii esentiali, adica pe care corpul nu-i poate produce singur din alti aminoacizi), fibre, carbohidrati cu eliberare lenta (multumita fibrelor).

  Pentru mai multe informatii despre fructe si pentru a raspunde celor mai comune obiectii impotriva consumului de fructe – http://hapleafructaliu.info/obiectii-impotriva-fructelor-cuprins/.

  Omul preistoric, cum spuneam, oricand prefera fructele. In perioadele de seceta, inghet, ere glaciare etc., evident nu avea acces la aceasta hrana ideala si preferata de corp (atat ca si continut nutritiv, cat si ca nivel de efort necesar pentru a o procura), si trebuia, era nevoit, sa recurga la vanatoare. Carnea este o sursa de „mana a doua” de nutrienti, mult inferioara vegetalelor, mai bogata doar in proteina (pe care o furnizeaza in exces) si in grasimi „rele” –
  http://www.happyhealthylonglife.com/.a/6a00e54fc8012e88330133f259caaa970b-pi
  Pe parcursul evolutiei noastre, am invtat ca fiind „bun” acest gust al carnii (inclusiv eu am crescut cu el), gust care e de altfel dat de o substanta din sange, care acum este replicata vegetal 100% corect, astfel incat nimeni nu poate face diferenta de gust, in teste 🙂 Cu anii, am inceput sa abuzam de carne si produse animale, care au devenit „baza dietei” acum, din „doar in caz de necesitate”. Necesitatea a disparut, avem hrana din abundenta, dar nu vrem sa renuntam la ce e atat de gustos si „normal”, traditional. Iar productia industriala agraveaza mult situatia, adaugand in produsele animale sute de substante nocive si producand inimaginabil de multa suferinta (a se vedea pentru edificare filmul „Earthlings”).

  Concluzie: cred ca ne-ar face tuturor bine mai multa documentare si mai multa trecere a tuturor laturilor subiectului prin propria analiza critica. Ne-ar mai face bine sa lasam reactiile emotionale la o parte, la fel si jignirile (de care acest articol abunda) si misto-urile ieftine.

  Scuze de textul lung, si va doresc sa va ajute in cautarea dvs. a celei mai sanatoase si mai pline de satisfactii diete. Toate cele bune.

  • Silviu Iliuta says:

   Sincer, nu cred. Am mai incercat cu altii pe care i-am lasat sa scrie ce vor.
   Va rog sa intrati la comentarii sa vedeti, apoi mergeti pe un site vegan si gasiti un singur comentariu nefaforabil. Succes!

 81. coco says:

  daca tre sa scrii despre asta ca sa te simti emancipat(ã) pentru ca esti altfel (vegan, vegetarian, gluten free, gay, negru, evreu, etc.), esti doar un snob si nimic mai mult…

 82. DANIELA says:

  Eu nu am sa ma justific ca Tudor, dar se vede de la mare distanta , ca aveti ceva impotriva Oliviei Steer !!!
  RUSINICA !!!!!!
  Ah, sa nu uit ! Iubesc animalele, si de aceea , nu le mananc !!!!!!!!!!!!!!!

  • Silviu Iliuta says:

   Am ceva impotriva snobismului si prostiei. Iubesti animalele..esti VEGETARIAN. Nu confunda cu vegan, e o confuzie mare. Veganii sustin ca nu consuma nimic provenit de la animale, ceea ce e fals…pentru ca traiesc la oras. See?

 83. ana says:

  Fiecare este liber să consume ce vrea…e o lume liberă. Dar…un om care judecă și rade de alții, nu este un om de valoare…este Patetic. Articolul ăsta este patetic…cine e bun nu caută să rada de prieteni pentru un articol pe blog.
  Sa fim oameni și sa traim frumos…zic 🙂 Siiii sa ne folosim oglinda uneori 😀

  • Silviu Iliuta says:

   „Sa fie bine ca sa nu fie rau” Gica Hagi. Alt argument nu am cu tine:) Ma jignesti si imi explici ce patetic sunt eu ca te jignesc:))

 84. ana says:

  E penibil sa te cobori așa jos pentru un bănuț. ..au reducere la cartea de Bune maniere la Diverta. Un vocabular mai civilizat nu ar strica.

  • Silviu Iliuta says:

   Am mai auzit prostia asta:) E o opinie. Suporti? Daca eu comentez pe un site vegan publici? Niciun vegan nu mi-a dat drept la replica. Asadar…scriu cum imi vine, citesti daca vrei, ai drept la replica. Ceea ce eu nu am. Buba.

 85. ana says:

  La unii poate e normal sa isi barfeasca prietenii,sa rada de ei,etc.O persoana care se respecta nu sta cu oameni pe care nu ii poate respecta sau ii considera „prosti”.

 86. Alex says:

  M-am oprit din a citi articolul tau când ai asociat „amicul meu” cu „neuroni de 3 ori mai putini decât omul”. Ori eviti sa-i spui „amic” ori postezi articolul fără a face referire la cineva!

 87. inna says:

  pt motivele de creier

  creierul e organ glucodependent, adica foloseste glucoza pt energie (orice mancam se transforma in glucoza… si restu e biochimie..)
  in cazuri extreme de infometare (cand glucoza nu e introdusa prin alimente, sau in cazuri de diabet zaharat) creierul foloseste corpi cetonici, derivati din metabolizarea grasimilor & muschilor..
  concluzie
  creieru functioneaza pana cand nu mai are cu ce (ex. anorexici)
  dar un vegan nu devine „prost” pt k nu mananca carne etc. etc.

  bibliografie: orice carte de biochimie

 88. Monica says:

  Am senzația ca am citit o dezbatere intre credincioși și atei. Toți înverșunați. Eu am întâlnit un medic de bun simt care mi-a spus ca e bine sa mănânc ce-mi place și ce-mi face bine mie personal. Adică sa am o dieta personalizata. Pai dacă as casca gura la toți savanții care se pronunța despre cum ar trebui sa mănânc, cred ca as rămâne nemancata. Nu trăiesc ca sa mănânc dar nici nu pot sa mănânc în dorul lelii. Lângă o ceafa de porc merge și o salata. Asa, ca sa fiu echilibrata și sa nu ma inversunez. Halal sa-mi fie! Binevenit articolul.

 89. Vegan says:

  Esti varza murata colegu.Care te crezi mai destept ca mananci carne.Daca as fi „amicul „tau te-as bate cu dovlecu peste ochi..Am mai citit articole contra veganism,dar judecata mai tampita ca in asta nu am mai vazut.Prin comparatie cu tine chiar ma bucur ca sunt vegan.Nu mi-e ciuda deloc pe neuronii tai.Praf

 90. gabi says:

  salut….amicul tau lesinat are lipsa de enzime digestive si probiotice ;se duce la baie des deoarece colonul nu poate asimila nutrientii din mancarea cruda iar digestia nu este puternica ;irascibilitatea e din cauza ficatului afectat ;enzimele lipsa sunt din cauza alimentatiei gatite ; nu este in regula sa luam decizii emotionale contra unui lucru sau in favoarea unui lucru ; eu as vrea sa mananc mai mult crud dar nu mi permite organismul ; majoritatea oamenilor sunt in starea asta de a nu digera mancarea cruda vegetariana dar nu-si dau seama decat daca fac acest pas ! nu e nevoie sa scrii mult si degeaba,trebuie doar sa-ti asculti corpul ; deci ,ar putea sa functioneze pentru olivia steer,dar nu functioneaza pentru amicul tau pana nu isi reface corpul ;mancarea are de asemenea si proprietati ,de incalzire,de racire a organismului si poate sa te faca irascibil sau mai relaxat daca stii ce faci ! ce mananci,felul si atmosfera cum mananci ,reprezinta o arta ;

 91. gabi says:

  salut….amicul tau lesinat are lipsa de enzime digestive si probiotice ;se duce la baie des deoarece colonul nu poate asimila nutrientii din mancarea cruda iar digestia nu este puternica ;irascibilitatea e din cauza ficatului afectat ;enzimele lipsa sunt din cauza alimentatiei gatite si a faptului ca nu mestecam bine mancarea ; nu este in regula sa luam decizii emotionale contra unui lucru sau in favoarea unui lucru ; eu as vrea sa mananc mai mult crud dar nu mi permite organismul ; majoritatea oamenilor sunt in starea asta de a nu digera mancarea cruda vegetariana dar nu-si dau seama decat daca fac acest pas ! nu e nevoie sa scrii mult si degeaba,trebuie doar sa-ti asculti corpul ; deci ,ar putea sa functioneze pentru olivia steer,dar nu functioneaza pentru amicul tau pana nu isi reface corpul ;mancarea are de asemenea si proprietati ,de incalzire,de racire a organismului si poate sa te faca irascibil sau mai relaxat daca stii ce faci ! ce mananci,felul si atmosfera cum mananci ,reprezinta o arta ;

 92. Pingback: Să fii raw vegan este o dietă, un moft sau o modă? | Obiectiv Online

 93. Rebecca says:

  Un articol rautacios si absolut nedocumentat. Eu atat am de zis: tatal meu cu tumora craniana trimis acasa de doctori care nu-I dadeau mai mult de 3 luni, a trecut la o dieta raw vegana si o combinatie de ceaiuri si de atunci au trecut 5 ani si el este foarte bine. Tumora nu s-a mai dezvoltat si chiar s-a retras. Nu a disparut complet, dar poate duce o viata normala. Eu de cand cu boala lui am trecut si eu la o dieta vegana si raw vegana. Nu mananc doar crud, dar am renuntat la orice proteina animala. Am scapat de durerile de cap foarte frecvente pe care le aveam, pielea arata senzational, iar legat de energie fac sport de 5 ori pe saptamana. Atat am avut de spus. Eu nu am nevoie de alte argumente.

 94. Ana are mere. Bune. says:

  Nu eşti raw-vegan fiindcă eşti gurmand. Punct. (Ba pun pariu că şi un pic gras. Ia pune-ţi o poză- portet colo sus în antetul articolului, alături de Olivia Steer. Te bagi? 🙂 ) Sau mai bine aruncă un ochi la conferinţa asta a lui Mărginean. Doctor. Cu mai puţini euroni, evident. Că deh, e vegan; https://www.youtube.com/watch?v=zBlQDjGV_Fk
  În concluzie, când vă aud cu „am întrebat eu un doctor”… Păi ai grijă ce doctor întrebi.

 95. Ana are mere. Bune. says:

  Ţi-ai şters propriul comment, în care mă urecheai gratuit pentru o închipuită greşeală gramaticală, după care, of course, mi-ai blocat şi replica. Acum vrei să ştii şi cum mă cheamă! :)))) Îţi închipui cât de ilar eşti! Îţi ţinea unul mai sus o predică despre cum se bloggăreşte cu fairplay, dar cu asta, cu „cum te cheamă? De numele adevărat, zic”, le-ai întrecut pe toate. Păi cum iarba mâţei, trifoiul câmpului, lucerna din salată, duhoarea porcului şi traista-ciobanului te-ai gândit tu să mă întrebi asta, din moment ce m-am semnat”Ana are mere”? Cu ce te-ar îmbogăţi să ştii? Ai avea o ţintă mai precisă să scuipi?
  Aroganta din articol, jignirile aduse celor care au ales un stil de viaţă distinct de al tău (raw-veganismul e un stil de viaţă, nu o dietă), infatuarea, diletantismul într-un subiect pe care-l dezbaţi, totuşi, cu vehemenţă îţi aduc pe tavă şi binemeritat toate „înjurăturile” de mai sus, plus sutele despre care zici că le păstrezi inbox sau spam. Revenind la cum mă cheamă pe mine :))), esenţa acestei mirobolante discuţii, motivul pentru care soarele străluceşte pe cer şi pentru care pământul se învârte în jurul lui, miezul tuturor lucrurilor… Păi, omule, dacă nu vrei să ţi se comenteze cu pseudomin, umblă oleacă la setările blogului şi dormi în pace!
  Salutări cu prazu-n gură, alături de alţi idioţi, recunoscuţi ca rumegători de ierburi convinşi, desigur, cu deficitul inevitabil de neuroni (Pitagora, Da Vinci, Darwin, Einstein, Newton, Voltaire, Mark Twain, Tolstoi şi, ăhă, câţi mai sunt!)
  Sau, mai la sigur, somn uşor!

  • Silviu Iliuta says:

   Nu am sters nimic, nu sterg. Daca ai pus link sau ceva, a intrat in spam. Republica. Cat despre asumare, am inteles, esti viteazul anonim:) Ca de obicei.

 96. Ana are mere. Bune. says:

  Foleseşti textul ăsta „Nu am sters nimic, nu sterg. Daca ai pus link sau ceva, a intrat in spam.” cu copy&paste? 🙂
  Nu, dragă, mă corectasei că am scris „pune-ţi” cu cratimă, după care mă mai trimeteai o tură pe la şcoală. Comentariul l-ai lăsat postat acilea, atâta timp cât te-ai crezut deştept. După ce-ţi explicai eu că liniuţa, săraca, stă bine acolo unde e, urecheala ta s-a spulberat în neant. L-am citit eu cu ambii ochi, ce să-mi faci dacă l-am prins? Dar, desigur, nu ţie trebuie să-ţi amintesc asta, o las scrisă să se lege comentariile între ele (în caz că nu-l pierzi şi p-ăsta în „inbox”), să nu se creadă cumva că suntem chiar amândoi shizofrenici.

  • Silviu Iliuta says:

   Ana are mere, rescrie comentariul. Nici nu citesc atata varsare de fiere… Rescrie si public. Nu pune link, e simplu, altfel intra in spam. Si el si raspunsul. E atat de greu? Iti desenez.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.