“Cronicile

Tot primesc stirea despre „regizorul care a spus NU mastii!”:
„La TIFF, Cristi Puiu a refuzat să poarte mască și a fost aplaudat: ”Suntem trataţi ca vitele. Dacă dumneavoastră sunteţi astăzi aici şi vă uitaţi la un film este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Nu poti sta in aer liber cu masca pe fata la un film de 200 de minute.”

As scrie cateva randuri despre ipocrizie. Daca poti sau nu sa stai cu masca 200 de minute, e o discutie puerila. Se poate! Il duc eu sa vada niste doamne care sorteaza gunoi, cu masca pe fata, cel putin 8 ore, sa vada ca se poate Evident ca poti, daca nu ai astm sau cine stie ce boli respiratorii. E greu, mai ales daca e cald, mai tragi de coltul mastii, mai respiri din cand in cand peste ea, atunci cand esti la distanta de altii,
dar poti. Asta se intampla in mod real, sa nu fim ipocriti! (NU e bine sa faci asta, dar SE INTAMPLA in mod frecvent. E suficient sa va uitati la oamenii din jur, in supermarket.)
Revenind la ipocrizie: domnul Puiu a fost invitat la un festival care poate avea loc in anumite conditii, printre care si aceasta cu purtarea mastii. In momentul in care TIFF a primit unda verde, cei care organizeaza festivalul au stiut exact caror norme de siguranta trebuie sa se supuna. Nu a fost o regula schimbata in timpul jocului, nu s-a trezit niciun nene de la minister zicand:
-Aaaa, vine Cristi Puiu? Pai sa bagam masca obligatorie!
Nu! Toti cei la TIFF au stiut in ce se baga. Toti invitatii, deci si Cristi Puiu, stiau ca festivalul poate avea loc in conditiile date si ca masca purtata la festivaluri de orice fel – fie ele si in aer liber – este obligatorie.
Cu alte cuvinte, domnul Puiu a semnat, a fost de acord cu conditiile de participare. Apoi s-a razgandit. Sau, cazul doi, stia de la inceput ca nu va purta masca, dar a spus ca va participa in conditiile „poarta masca”, deci a mintit.
Asta e ipocrizie. Maxima.

Cat despre comparatia cu Revolutia din ’89, cu tot respectul, asta pare prostie. Neasteptat la un regizor cunoscut, dar pare prostie. Inutil sa discutam cum de in mintea sa „vrem ratia de libertate” e echivalent cu „murim daca tinem masca la gura 200 de minute pentru a-i proteja pe ceilalti”. Stupid.

 

 

 

Ps: poti comanda NOUA carte

desteapta! Oferta speciala ASTAZi, 7 iulie!

 p

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *