Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

De cand am scris despre baietii care cred ca Pamantul e plat, tot primesc astfel de mesaje de la entitatile superioare.
Pe unu’ l-am intrebat ce e la capatul lumii, cum face sa nu cada acolo?
Iar el mi-a raspuns ca acolo sunt munti si nimeni nu poate trece de ei. pentru ca deocamdata nu exista alpinisti atat de bine pregatiti.
L-am intrebat daca in muntii aia e macar o telecabina si daca au cabane cu ceai fierbinte, sa merg si eu.
-Nu-s cabane, omul nu poate ajunge acolo!”
-Peste tot sunt munti la capatul lumii?
-E si desert.
L-am rugat sa avem grija ca daca ajunge unul dintre ei la conducerea unei tari, sa nu construiasca acolo o cale ferata, pana in buza lumii.
A raspuns ca-s mason. Si m-a blocat.
Mai incerc.

Articolul initial:

Un cetatean roman, Adi Rus, fost sofer de limuzina, stabilit in America, a deschis Youtube-ul intr-o zi si a vazut acolo un filmulet in care se spunea ca Pamantul e rotund. In momentul ala, omul a avut o revelatie si si-a spus:

-Minciuni! Astea sunt minciuni!

Asa ca a decis sa organizeze prima Conferinta  Internationala din Romania a Pamantului Plat. 40 de dolari va fi biletul, ceea ce e chiar un chilipir, pentru ca pe afara, ca sa stai doua zile si sa  asisti la demonstratii de dovezi desenate cu marker-ul pe planse si lucrate la scoala ajutatoare de Photoshop, platesti si sute de dolari.

Din octombrie, in Romania, numarul celor care cred ca Pamantul e plat va creste de sute de ori. Toti aia cu Amin, Partikip, cei care cred ca romanii au un copil cu sange de aur, iar americanii vor sa ni-l fure, aia care umfla buzunarele vrajitoarelor si ghicitoareor, aia care se cearta o zi pe o problema de pe Facebook (2+2×2=?), toti aia care inca se mai uita in gura lui Dancila se vor alatura curentului. In Romania, pepiniera de prosti e grasa, are carne multa.

O sa vedeti ca in cativa ani, astia care cred ca daca Pamantul ar fi rotund, noi ar fi trebuit sa fim ametiti, se vor inmulti ca furnicile. “E suficient sa ii dai prostului o cauza”, spunea cineva. Nu stiu cine, iar daca n-a spus-o, o spun eu acum. 

In cativa ani, astia isi vor face partid, manati de fostul sofer de limuzina, si vor negocia cu PSD si Coalitia Pentru Familie formarea unui guvern. Doar aia care cred ca Australia nu este o tara, ci un platou de filmare inventat de americani, ii pot intrece. Noroc ca romanilor li se rupe de Australia.

Ne vedem in toamna, la Cluj, la conferinta! Asta e cheia succesului, zicea altcineva: sa vezi o masa de prosti si sa te pui in fruntea lor.

FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune


Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

 

FRAGMENT:
„La NUNTA.
La restaurant am vomat în „serviz-ul“ auto din curte, am ciocnit de 100 de ori paharul de şampanie cu invitaţii. Paharul, adică un recipient alb de plastic.
– Nici nu ştiam că se poate bea şampanie din… a spus mama Ameliei scârbită.
– Se poate! i-am confirmat. Dacă nu e bun, beţi direct din sticlă.
Totul era decorat exact cum ne promisese patronul: pereţii roz erau acum plini de balonaşe care formau o inimă. Sau un animal. Ceva între o inimă şi un câine.
– Totuşi, am zis că să vă fac o surpriză pentru tinerii însurăţei! m-a bătut patronul pe umăr. I-a ieşit iepuraş!
– Iepuraş e ăla? îl întreb.
– Da! E talent nevastă-mea la d-astea. Daţi când aveţi diferenţa.
Orchestra era pregătită. Un elev de liceu, ochelarist şi cu coşuri pe faţă, cânta la vioară. Doi cetăţeni înfăşuraţi în fracuri lucioase, la ţambal. La acordeon era un solist de culoare.
– Makele! Student la medicină! mi-a spus mândru patronul. Când e româneşti, bagă banda, iar când e internaţional, cântă el. Ştii ce frumos cântă Makele? E din Africa de Sud! Sau America de Sud.
– Nigeria.
– Aşa! Urlă patronal. Dă-i dracu’, e la fel de negri, îmi şopteşte. Da’ cântă bine, ca ţiganii la noi.
Unchiul meu a devenit brusc serios la vederea orchestrei. M-a apucat temător de braţ şi m-a târât lângă scena construită din paleţi acoperiţi cu o mochetă verde murdară.
– Există!
Şi a rămas cu privirea nemişcată şi tălâmbă spre formaţie. Am mai dat pe gât o ţuică, „pentru bani şi noroc“, cum mi-a zis doamna care îmi spunea Sergiu. După o vreme, mi-am agitat puţin două mâini, apoi pe cele patru, prin dreptul privirilor lor. Unchiul, deşi după fiecare gură de şampanie se transforma în „unchii“, era nemişcat.
– Există! Ştiam eu! Uite la el!
Şi mi-l arată pe Makele.
– Ui… uite, nepoate, ce albi e dinții când cântă!
Love me tendeeer…
– Şi e adevărat ce se zice, nepoate, că toţi negrii are voce! Poate o cânta mai bine Elvis.
– Elvis era alb! îi spun.
Da’ de unde, avea el sânge de ceva… ! Uite, ui… uite ce dantură are, ne… nepoate! Marietooo! Marietooo!
Fuge de lângă mine, îşi face loc prin mulţime, îmbrâncind câţiva nuntaşi, şi se întoarce împingând-o pe mătuşa înspre scenă.
– Uite, fă, un negru! Uite ce palme albe are!”

tru

Recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *