Din presa:
„În ultimul an de liceu, Maria a devenit mama unei fetiţe. Şi-a continuat studiile, având alături familia care a susţinut-o necondiţionat. Nici alăptatul, nici nopţile nedormite, nici naveta nu au descurajat-o pe eleva originară din comuna Laza, care a continuat să studieze cu sârg.  Maria a luat la Bacalaureat media 9.96, întrecându-şi colegii olimpici” (Adevarul)

Maria este inteligenta si ambitioasa. Dar nu despre ea vreau sa scriu, ci despre educatia sexuala in scoli.
Sa scrii despre asta e echivalent cu a porni un razboi.
Pe de o parte, sunt parintii care considera ca odraslele lor nu trebuie sa invete asa ceva in scoala! Ba ca sunt prea mici, ba ca viata ii invata, ba ca familia…
De cealalta parte sunt cei care sustin ca educatia sexuala trebuie sa se faca la timp in scoala si cu cap.
De aici razboiul.
Maria e reusit pentru ca are vointa. Intre doua alaptari, ea s-a pus cu burta pe carte si a scos un rezultat uimitor.
Dar, Maria a reusit nu ajutata de sistem, ci impotriva lui!
Scoala i-a servit Mariei tone de informatii inutile: Maria poate desena cu ochii inchisi diagrama fier-carbon sau sa iti recite sute de lanturi muntoase. Dar, in scoala nu a invatat nimic despre contraceptie. Familia, care probabil considera ca la scoala nu trebuia sa invete despre asta, nu a ajutat-o prea mult nici in afara scolii. Mai mult de jumatate dintre romani nu considera ca educatia sexuala ar trebui sa fie obiect de studiu.

O sa incerc sa va dau cateva motive pentru care eu cred ca este absolut normal sa se studieze in scoala. CEL MAI IMPORTANT ESTE CA FIECARE LUCRU SA SE FACA LA TIMPUL LUI:

  1. Educatia sexuala te fereste de abuzuri. Copiii sunt invatati de mici sa nu pice in plasa perversilor.
  2. Educatia sexuala le invata pe fetele tinere sa mearga periodic la control si sa se fereasca de boli. Multe fete din mediul rural habar nu au ca dupa o varsta trebuie sa mergi periodic la medic. Pentru ca nici mamele lor nu o fac! Nu are cine sa le invete.
  3. Educatia sexuala nu ii indeamna pe liceeni sa faca sex, ci le explica cum sa se protejeze DACA vor face sex. Si, credeti-ma, multi dintre ei o vor face oricum. E mai important sa se protejeze. In Romania, conform unui studiu Unicef, media de varsta la care isi incep viata sexuala e de 15 ani si jumatate.  (Studiu Unicef: 15% dintre adolescenţi au declarat că şi-au început viaţa sexuală (23% dintre băieţi şi 11% dintre fete, 20% în urban vs. 14% în rural). În funcție de categoria de vârstă, un sfert din adolescenții de peste 14 ani și 1% sub 14 ani au declarat că și-au început viața sexuală. În medie, adolescenții și-au început viața sexuală la vârsta de 15.5 ani. Niciunul dintre adolescenţii intervievaţi nu devenise mamă / tată la momentul studiului. La momentul realizării cercetării, adolescenții active sexual au avut în medie 2.3 parteneri și 68% un partener stabil.)
  4. Educatia sexuala ii invata pe elevi sa fie toleranti fata de cei de alta orientare sexuala.
  5. Pentru că tinerii nu-şi vor începe viaţa sexuală mai devreme din cauza educaţiei sexuale. Ci, din contră, mai târziu! (Studiu Unesco 2015)

De Silviu Iliutacronicipebune

Citeste si: Uite cine danseaza vazuta de un hater.

„Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta. Costa 39 de lei si se comanda online de pe site-ul www.bookzone.ro. Transportul in tara, ORIUNDE, este de doar 5.9 lei.

Fragment CARTE: „Prima amintire fericită a fost cu o felie de pâine cu unt. Ţin minte că într-o dimineaţă am găsit pe ea o feliuţă de salam care avea în componenţă urme de carne. După ce m-am uitat la ea circumspect, am dedus: dacă mama mi-a lăsat-o, înseamnă că e comestibilă. Era prima dată când am simțit gustul cărnii. Am scuipat-o. Îmi era frică. Apoi am vomat. Eram convins că în gura mea e o pulpă de câine sau o coadă de pisică. Sau diavolul. Dacă nu apucau să mănânce carne, tot ce puteau face oamenii era să inventeze povești despre ea. Pentru mine, poveștile despre diavoli, marțieni, despre Japonia, erau la fel de credibile ca și acelea despre carne. Toate vorbeau despre lucruri inaccesibile, necunoscute și foarte îndepărtate. Auzisem că există pe undeva, dar nu aveam nicio certitudine. Îţi spun: au fost ani buni în care m-as fi speriat la fel de rău dacă aș fi întâlnit un japonez pe stradă sau dacă aș fi văzut o bucată de carne în ciorbă. Îmi amintesc cum câte un copil din vecini venea urlând în fața blocului, ca în filmele lui Fellini: -Se dă ceva la Complex! Se dă ceva la Complex! Habar nu aveam ce se dă și când. Poate carne, ouă, portocale. Tot ce știam era că urma să vină, de undeva din lungul străzii, o mașină cu ceva de mâncare. Arareori apucam să cumpăr banane verzi. Le înveleam în ziare și le puneam pe șifonier, apoi așteptam zile în șir să se coacă. Le pândeam noaptea să nu dispară. Un copil nebun din vecini avusese proasta idee să îmi spună că maimuţele le fură când te aştepţi mai puţin. Poate că ţi se pare greu de crezut, dar până pe la 7-8 ani am fost convins că bananele nu cresc în bananieri, ci pe șifonierele din n-1

 

14 thoughts on “Lectia de vointa.

  1. frunza galbenă says:

    Nu stii nimic despre fata asta si nu poti sa.ti dai cu părerea cum ca nu ar sti nimic despre viata sexuala. Te rog sa nu ii lezezi imaginea in niciun fel, pentru ca nu merita asta de la nimeni. Nicio metoda de contraceptie nu are eficienta 100%. Ce s-a întâmplat a fost un accident, pe care si l-a asumat, in loc sa facă un avort a facut o fetită minunata. Nu stiu cate ar fi facut asa in locul ei.
    Si da, daca se intreaba cineva o cunosc si o admir. Eu nu as fi avut puterea ei, daca as fi patit ce a patit ea.

    • Razvan says:

      Nu stiu exact ce ai putut intelege (fiind oarecum subiectiv(a) pentru ca o cunosti) dar atat eu cat si autorul articolului avem doar cuvinte de lauda pentru domnisoara/doamna in cauza iar eu. Citind articolul nu am inteles deloc ca ar fi blamat-o pentru ceva. Fraza „Dar, in scoala nu a invatat nimic despre contraceptie.” nu este, in tema principala a ideii transmise decat un argument pro educatie sexuala in scoli. Nu stiu care a fost cazul specific in cazul Mariei, insa e posibil sa fie doar o exceptie la folosirea metodelor de contraceptie (am un caz asemanator si la fel de/poate mai fericit) iar oamenii care aleg sa se protejeze si apoi decid sa pastreze „rodul” exceptiei sunt in general cei care vor deveni buni parinti.

  2. Petru Aducului says:

    Ar fi foarte buna educatia sexuala in scoli daca ar invata tinerii sa se abtina de la toate perversiunile care le trec prin minte, decat sa-i invete sa traiasca precum niste curvari care se protejeaza de responsabilitati (copii) si boli. Am fi o lume mai putin patimasa daca oamenii ar fi constienti de ideea ca sexul e facut pentru a aparea copiii si mai putin pentru placere.

  3. missb says:

    Sigur ca atunci când se întâmplă ceva greșit nu e niciodată vina nimănui decât a profesorilor sau a educației …. dar mă întreb oare când părinții noștri erau tineri îi educa cineva sa nu își înceapă viața sexuală sau sa se protejeze?

  4. andra says:

    parintii nostri se casatoreau,in general,la venerabila varsta de 18-20 de ani.parintii lor de pe la 17.da,nu-i educa nimeni in privinta asta dar ii avertizau despre imposibilitatea avorturilor si cam care era soarta lor in acea perioada daca se intampla „un accident”. educatia sexuala are un rol important si trebuie sa vina atat de la scoala cat si de la parinti.am fost asistent medical si stiu ca,din nefericire,chiar si la ora actuala pentru adolescenti ideea de sida sau boli venerice este ceva abstract.am intalnit cazuri in care nici macar parintii nu stiau de unde si de ce copiii lor au hepatita b si c.si asta e rezultatul ignorantei si dezinformarii.

  5. Boris says:

    Citind comentariile primite la articol, vad ca nu prea ai cu cine. Oricum, eu voiam sa spun ca am terminat liceul acum 5 ani, in provincie, intr-un oras mic, si pe perioada lui am participat la cateva prezentari despre boli cu transmitere sexuala. Si tot in liceu am avut o materie optionala (care era obligatorie de fapt), ceva gen educatie sexuala, dar faceam biologie pentru bac in locul ei. Nu mai stiu sigur, dar tind sa cred ca si in generala am fost la o prezentare. Sunt de acord ca trebuie sa informam copiii, dar cred ca e foarte posibil ca educatia sexuala sa nu devina o realitate prea curand, fiindca majoritatea parintilor or sa fie impotriva ei. Nu stiu daca sa consider internetul o binecuvantare, dar sper ca aceasta unealta sa ii ajute in cautarea raspunsurilor. Si sper ca prezentarile respective se mai fac in continuare.

  6. Gabriela says:

    din pacate ne e greu sa cream oameni puternici
    oamenii informati sunt oameni puternici- faptul ca ne ferim si ne rusinam ca niste fete mari de niste discutii simple care pot shimba destine nu ajuta pe nimene

    si totusi in tara petitiilor nu a creat nimeni una prin care educatia sexuala sa devina materie obligatorie- pacat

    eu as pune ca materie obligatorie si cu vizite periodice – pentu discutii – a medicilor atat de ginecologie cat si de boli venerice – sa le zica clar ce si cum

Lasă un răspuns