Cunoscuta inca de pe vremea romanilor, care i-au semnat actul de nastere in anul 153, Baile Herculane e statiunea noastra cea mai veche.

Imparatul Imperiului Austriac o numea in secolul al XX-lea “Perla Europei”, iar aici veneau la relaxare si tratament regi si nobili din intreaga Europa.

Gara din Baile Herculane, construita in stil baroc vienez, este cea mai frumoasa pe care eu am vazut-o vreodata. Reproducere dupa castelul de vanatoare al Mariei Tereza.

Gara e intr-o stare deplorabila. Celelate cladiri-la fel.

Zilele astea a cazut acoperisul Bailor Imperiale Neptun,  cra mai valoroasa cladire.

“Este un adevărat şoc. Din păcate este o veste extrem de proastă pentru noi. Zone care erau prioritare s-au prăbuşit. Este vorba despre structura şarpantei de la o intrare secundară şi zidul structural de sprijin, din spate. Şarpanta turnului este grav avariată. Acum pericolul public este iminent şi aş recomanda ca lumea să evite zona, până la consolidare. De acum, ploaia si zăpada vor produce daune şi mai mari. Am semnalat această situaţie şi administraţiei locale şi am încercat să aflăm răspunsuri în ceea ce priveşte dreptul de superficie, dar şi în ce fază se află împrumutul pentru a pune în siguranţă această clădire. Am solicitat în scris să primim răspunsuri, pentru că suntem aici ca să ajutăm comunitatea. E foarte important să găsim o soluţie”, a declarat Oana Chirilă, de la Herculane Project pentru ExtraNews.

Noi, romanii, ne distrugem si singuri simbolurile. Prin nepasarea noastra, prin nesimtirea autoritatilor, prin procese tergiversate si fara sfarsit. Am distrus Herculane, fratilor! Noi toti. praf am facut-o! Si nu acum, ci de ani de zile.

De ce nu facem un Proiect National din refacerea Herculane, a cazinoului din Mamaa? De ce  niciun partid politic nu are bunul-simt sa treaca asta in program si sa o spuna sus si tare?!

Nu facem campanii sa strangem fonduri, nu ne iubim un patrimoniu exceptional! Suntem de rasul lumii. E admirabil ca donam bani pentru  Notre Dame. E admirabil ca vrem sa salvam orice monument si opera de arta din lumea asta. Dar cu ale noastre ce facem, fratilor? Atat de nesimtitori suntem?

Alte cladiri ar putea sa cada in urmatoarea perioada. Pana va cadea tot. Iar noi stam si ne uitam, in loc sa iesim in fata Ministerului Culturii si sa urlam sa taie naibii fondurile de deplasare la simpozioane pentru directori si secretare si sa dea banii pentru refacerea monumentelor. Sa faca naibii ceva, ca bani sunt! Platim la taxe si la impozite ca am putea reface cladirile Baile Herculane in cativa ani.

Cade Herculane, cade cazinoul din Constanta, mai au putin si cad zeci de biserici de lemn din tara, iar pe noi ne doare undeva. In orasul fiecaruia dintre voi e o cladire de patrimoniu fara usi, lasata de izbeliste, in care se caca cainii si care o sa prabuseasca in curand.

Ce facem, fratilor? Cat mai stam asa, ca mamaligile?!

Update: donatii pentru Herculane se pot face aici:

OFERTA DE TOAMNA: 3 carti=59 de ron.


FOLLOW SI LIKE PE FACEBOOK: Silviu Iliutacronicipebune

Toate trei volumele SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Fragment: „Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.”

*cele mai recente articole pe facebook/cronicipebune

One thought on “Noi ne distrugem monumentele si fara foc.

  1. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 15 – 21 aprilie 2019?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *