O dragoste din alta lume

 

Am vazut imaginile crancene de la Resita. Bolnavii dezbracati, tavalindu-se pe holuri, jegul, nesimtirea.

Acum niste ani, am stat destul de mult prin spital, impreuna cu cineva. O luna de zile, aproape in fiecare zi si noapte. Vreau sa va spun ca tot ce vedeti la Resita, in conditii exceptionale, adica personal injumatatit de Covid, se intampla exact asa, in miezul Bucurestiului. Hartia igienica era sub cheie in dulapiorul de pe hol, iar singura care o putea scoate de acolo era asistenta sefa. Pentru ca ea pleca la ora 16, dupa 6-7 seara nu mai exista hartie la nicio toaleta. Oamenii veneau cu ea de acasa, iar asa se intampla si cu sapunul. Fasele, pansamentele sterile le cumparam de la farmacia de la parter.
Noaptea, pentru tot etajul 5, erau doua asistente. De aia am si ramas in spital, pentru ca efectiv nu avea cine sa aduca un pahar cu apa, iar pacientii cu probleme care nu se puteau da jos din pat nu aveau nici macar unde sa sune, cum sa le cheme. Igrasia era absolut peste tot, iar mie imi era frica pur si simplu sa ridic salteaua patului dupa ce am vazut ce ganganii ieseau de acolo.

Manager dupa manager, numiti pe criterii politice, se perinda pe acolo de 15 ani incoace si nu se schimba nimic. La Resita conduce o doamna. Dar numai ea e de vina?
Avem asa:
-spitalul are datorii de miliarde;
-cladirea e din 1957, total insalubra;
-de 30 de ani, nu s-au facut reparatii;
-jumatate din personal e bolnav;
-pacientii cu probleme psihice nu sunt izolati, desi ar trebui, pentru ca nu este loc. Ei nu au parte nici de ingrijire speciaizata si personal marit. Nu au de unde.

Nu incerc sa o scuz pe doamna manager, dar mi se pare ca iar vanam vrajitoare. Iar suntem tentati sa credem ca daca se schimba un om rezolvam toate problemele.
„Inspectorii sanitari au descins in forta, dupa imaginile din presa!” Asta mi se pare nesimtirea zilei. Pai pana acum, 30 de ani, ce au facut inspectorii sanitari? Asta e munca lor, sa verifice spital dupa spital, in toata tara!
De 30 de ani incoace, nu stiau ca ala e un sptal jegos, cum mai sunt jumatate?
De 30 de ani nu au aflat ca e o cladire din ’57 care nu mai corespunde in niciun fel?
De 30 de ani nu au aflat ca locul e o infectie purulenta, nu un spital? O, wow! Pai sa isi miste fundul stimabilii inspectori prin toata tara, sa vada ca jumatate dintre spitale arata la fel! Asta e reaitatea!
Vor da amenzi grase spitalului. Nu le va plati nimeni. Vor inchide temporar o aripa, vir da cu var, apoi o vor redeschide peste o luna. Vor mai angaja, prin ordin de la minister, inca doua asistente. Iar la anul, pe vremea asta, vor numi politic alt manager, care ca NU va avea niciun interes sa se certe cu guvernantii si NU le va cere prea multi bani. In general, nu ii va deranja pe cei care l-au numit.
Apoi, totul va fi la fel. Ca azi. Si peste un an, doi, cinci.
Mizeria din spitale, lipsa de personal, toata infectia asta, dureaza de 30 de ani. A zis Iohannis ca e hotarat sa faca reforma in Sanatate. Asta ar include investitii si manageri numiti prin CONCURS, nu politic!

E si campanie electorala. Sa vedem daca nu uita.

 

Cititul desteapta!

O dragoste din alta lume

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *