Fac parte dintre nestiutorii si nepriceputii incapabili sa priceapa versul “leru-i ler.” Si pentru ca sunt genul ala nesuferit care cauta, m-am pus pe scotocit. 

DEX spune ca lerul e “un moment de apogeu, de plină vigoare din viața unui om” sau “varsta casatoriei”. Cu alte cuvinte, Hrusca sta in fata portii tale si canta “vigoarea e vigoare” sau “varsta de casatorie e varsta de casatorie”. Daca ler ar avea sensul asta, as fi convins ca baiatul are ceva probleme la cap Nu prea placut sa iti cante unu la usa si sa iti urle ca e in vigoare. Pare mai mult genul vi0l@tor.

Tot DEX zice si ca lerul inseamna 

fi trecut de vârsta tinereții.  Ceea ce e naspa, pentru ca in cazul asta Hrusca iti canta la poarta ca e batran. Cum ar veni, se vaita ca babele.

Tot DEX zice ca lerul e perioada de rut la animale. De b@bardeala, cum ar veni. Acum inchideti ochii si imaginati-va un superb cor de copilasi, imbracati in cojocele, cu mieluti in brate, cantand treaba asta.

Am decis sa mai caut, totusi Hrusca nu poate fi atat de nebun. Si am gasit intr-un dictionar de regionalisme ca ler inseamna “cuptorul unei sobe de gatit.” Cu alte cuvinte, Hrusca de la poarta ta a venit in Ajun sa iti transmita un mesaj plin de magie: “cuptorul sobei de gatit e cuptorul sobei de gatit!” Si “Celui care-adus lumina

Si peste acest pamânt

Pace de la Domnul Sfânt

Laudând pe cel din cer

Cuptorul e cuptor!”

Altii spun ca ler vine de la “leroi”, dar la fel de bine ar putea sa vina de la Dedeman. Ler e si un imparat, nume propriu adica. Un fel de Rosu Imparat, doar ca e Ler. Sau ca ar veni de la “halleluiah”, pe filiera  aleluia-aleiura-ler.

Mai sapam si gasim:

V. Kernbach (1989): “ler este un mitologem – element mitologic prim, forma mitică elementară și pură, considerată cea mai mică unitate, indivizibilă, din structura unui mit, a unei narațiuni mitologice, care nu mai are nevoie de interpretări și explicații, întrucât se exprimă singură (356). “

Adica lerul e un fel de atom. Mai mic, deoarece atomul are protoni si neutroni. Lerul e un neutron indivizibil? Aia cantam de Sarbatori, langa brad? NU! Pentru ca neutronul are trei quarci! Asta trebuie sa fie, fratilor! 

Noi, sarmale, vinut cald, miros de scortisoara si cozonac, dragoste, copii alergand cu mucinla nas si cadouri in brate. Si vin colindatorii la usa:

“Celui care-adus lumina

Si peste acest pamânt

Pace de la Domnul Sfânt

Laudând pe cel din cer

Quarcii sunt quarci.

Iar de catre rasarit

Trei regi, trei magi au pornit

Lui Mesia de se-nchina, 

Steaua Domnului lumina

Quarcii sunt quarci.”

Asta-ti schimba un pic perspectiva asupra vietii, nu?

2 thoughts on “Pana la urma, ce vrea sa zica omu” asta cu “lerul”?

Lasă un răspuns