Daca aveti impresia ca noi toti traim o recesiune si ca toti trebuie sa strangem cureaua si sa-i dam cu multa paine in lunile care vor urma, va inselati grav.

Romania privatilor din jurul meu arata asa:
-am niste prieteni cu o firma de design interior. Amenajeaza restaurante, birouri etc.. In mod normal, in perioada asta a anului,bagau la forja de dimineata pana noaptea. Nu mai e cazul, patronii strang acum cureaua si abia daca isi pot plati angajatii. Amenajarea si reamenajarea spatiilor sunt ultimele lor probleme.
-alt prieten are o mica afacere cu peste, livreaza la restaurantele din Bucuresti. E cu produsele pe stoc, incearca sa salveze afacerea si se reorienteaza car poate de rapid pe online. Dureaza. Costa.
-in televiziune, multi oameni sunt freelanceri, platiti la emisiune. Chiar daca pe post mai vedeti niste stiri, emisiunile mari, care presupun prezent multor oameni la filmare, s-au anulat. Toti sunt acum in Survivor – cum sa traiesti cu zero lei.
-o amica are o cafena de buzunar, cu un angajat. Se chinuia azi a inteleaga cum poate accesa ajutorul de la Stat pentru a il plati pe omul ala.! Diferenta o pune ea, desi are venit zero in lunile astea. Mi-a zis ca rezista vreo 60 de zile, daca strage bine de tot cureaua, iar ea renunta pa tigari. A renuntat.
-instalatorul care mai vine la mine m-a sunat azi sa ma intrebe daca ii pot plati in avans o factura de 200 de lei pe o lucrare pe care mi-o va face dupa criza. N-are bani nici de paine. Punct.

 

As putea continua, dar nu vad rostul. Nu am pretentia ca fac vreo analiza macroeconomica aici, ci doar va povestesc ce se intampla in jurul meu. In acelasi timp, pe acelasi Pamant, in aceeasi tara si tot in bula mea exista doi bugetari. Unul lucreaza la un minister, ceva la IT, altul la Taxe… S-a intamplat sa vorbesc cu amadoi zilele astea. Unul zicea ca salariile lor sunt neatinse, era bucuros ca s-au prelungit voicherele de vacanta, iar celalalt mi se vaita ca “se aude” ca nu le vor da bonui de masa in aprilie.
Am mai auzit-o si pe doamna de la Ministerul Muncii cotind-o la Digi si evitand raspunsul la intrebarea: mariti pensiile? E an electoral, cum sa nu le mareasca? Vreti sa piarda capital?

Si cam asa. Sunt doua Romanii aici, fratilor, si nu e de gluma!
O Romanie revoltata ca nu va lua bonuri de masa (probabil) si alta care moare.
Solidaritea aia sociala e o vorba de cacat, aruncata in vant de niste politruci.
Solidaritatea exista doar la nivel de tineri inimosi – de la ONG-uri sau de aiurea – care ajuta necondiotionat batranii si care doneaza pentru spitale.

In perioada asta, cei care lucreaza in sanatate sunt singurii angajati de la Stat care ar trebui sa aiba salariul dublu. Ar trebui luat de la toti ceilalti, imediat!

Nu am nimic cu bugetarii, nu e deloc vina lor. Postarea asta este despre normalitate si despre un adevar: TOTi trebuie sa strangem cureaua! Un guvern normal la cap ar trebui sa le explice acum prin ce trecem si sa le reduca venitul pe perioada asta (mai ales ca unii nu mai au cheltuieli de deplasare, lucrand de acasa!). Sa taie pensii speciale, salariile parlamentarilor, tot! Acum, pe loc! Pentru ca privatii nu vor mai pompa banuti, nu vor mai ajunge si la bugetari.
Daca e sa stranga toti cureaua, trebuie sa o faca totiq! Alfel avem o guvernare cu apucaturi comunistoide, in care inechitatea e politica de stat.

Grigore Alexandrescu:
“Adevarat vorbeam
Ca nu iubesc mandria si ca urasc pe lei,
Ca voi egalitate, dar nu pentru catei. ”
Citeste! Desteapta. Oferta:

“Cronicile

17 thoughts on “Romania bugetarilor nu e in criza. Doar a privatilor e.

  1. Popescu says:

    Buna seara.
    In calitate de formator de opinie nu cred ca ar trebui sa promovati ura ( si asa ridicata) intre categoriile sociale.
    1. Atat la privat cat si la stat sunt oameni care muncesc si oameni care mimeaza ca muncesc.
    2. Nicaieri in sistemul privat nu esti angajat fara recomandari.
    3. Sistemul privat este ajutat de stat in aceste momente. Insa faptul ca statul nu i obliga pe patroni, ca in schimbul facilitatilor pe care le primesc acum – si de 30 ani – sa nu isi concedieze angajatii nu poate fi pus pe seama angajatilor de la stat. Statul salveaza acum patroonii. Nu angajatii acestora. Angajati care de cele mai multe ori accepta oficial salariul minim pe economie si restul banilor ii primesc la negru. Tocmai de accea nici nu pot negocia nimic. Sunt complici cu patronii care ii exploateaza . Aceeasi patroni care primesc exonerari si scutiri. De 30 ani.
    4. Si la privat si la stat sunt oameni care muncesc. Un stat de drept fara un aparat administrativ nu exista.
    5. Nu toti angajatii la stat au salarii – nesimtite- . 3000 lei dupa 20 ani de munca cum vi se par ? Asta e media… Daca activitatea s – ar opri 5 zile oare cum ar fi ? Fara pensii primite, fara alocatii primute, fara pensii de invaliditate, fara cerrificate de deces, fara certificate de nastere etc…
    6. Nu exista luare de mita fara dare de mita….. si cine da ? Studenti care nu vor sa invete, oameni de afaceri care nu vor sa respecte legea, parinti care vor sa isi impresioneze profesorii, oameni care vor carnete de soferi desi nu stiu sa scrue, oameni care vor autorizatii desi stiu ca incalca legea, oameni care angajeaza la negru, etc. Etc….
    6. Nu mai injurati bugetarii…. toti suntem romani. La fel de buni sau de rai in toate privintele.
    7. Privatul sa faca bussiness cu privatul. La noi toti vor doar cu statul. De ce ? …..
    8. Toata lumea e o apa si un pamant. Ura e cea care ne diferentiaza!
    9. Poporul Mioritei – doi il omoara pe al treilea…. din invidie.

  2. Popescu says:

    P.S. si nu mai comparati mediul privat cu cel public
    Nicaieri in lumea asta nu sunt comparate. Numai aici..
    Ca sa intretinem ura intre categoriile sociale. Mediul privat are un scop ( obtinerea de profit) iar mediul public are alt scop ( functionarea aparatului administrativ – absolut necesar oriunde exista o organizare statala).
    Numai la noi firmele private trebuie sustinute tot timpul de stat
    Fie vremuri bune fie vremuri rele
    . Numai la noi nu se plateste impozit pe profit de x ani. Sau tva. Sau orice impozit. Numai la noi se deconteaza pe firme si chilotii.. . Numai la noi exista firme cu balante si bilanturi pe pierdere dar cu patroni cu averi uriase.
    Si inca o data. Nu mai comparati mediul privat cu mediul public. Sunt medii cu scopuri diferite, cu reguli diferite si cu functionare diferita. In toata lumea ! De fapt la noi mediul privat nu doreste sa existe. Doreste sa fie ca in comunism. Sa le asigure cineva ( de preferinta statul) existenta, salariile, activitate , … doar profitul sa il ia patronii.
    Sa fii in mediul privat inseamna sa te lupti pt supravietuire. Nu sa iti dea statul ajutoare non stop. La noi privatul sta lipit ca o capua de stat. Si dupa ce ca nu produce nimic ( nu se produce nimic in mediul privat – avem doar firme de soft uri de jocuri, asa zisa consultanta si hr , si comert ,- 90 % ) mai capuseaza si statul ( pe baza proiectelor cu fonduri europene – fonduri pe care mediul privat vrea doar sa le primeasca , sa le pape si apoi sa nu justifice nimic) si culmea… mai si scuipa statul..
    Nu au auzit de dictonul… nu musca mana care te hraneste… sau altul..
    Nu linge unde ai scuipat…
    Dar suntem maestrii la ipocrizie

      • Alexandru says:

        Chestia asta cu capra ma ucide. De ce trebuie sa stranga cureaua amandoua? Va fi mai bine pentru cineva? Uite, sa luam cateva exemple. Un barbier care acum nu mai lucreaza. Sta acasa si isi consuma economiile (daca are). Dar cand se va ridica intr-un final carantina ce va face? Se va intoarce la munca iar economiile lui vor fi (discutam de un barbier mediu) pe sponci. Il va ajuta cu ceva daca toti clientii lui vor fi in aceeasi situatie? Dimpotriva faptul ca vor fi cativa oameni care au inca bani sa consume il va ajuta si pe barbier, il va ajuta si pe dentist, il va ajuta si pe designer-ul mentionat in articol. Solidaritatea in saracie nu va ajuta redresarea economica. Si, doar sa clarific ceva, nu lucrez la stat, lucrez de acasa la o banca (complet de acasa pe moment), sunt platit in continuare 100% si cred ca multe mici business-uri care incearca sa supravietuiasca (pot da si exemple) se bucura ca sunt platit in continuare si nu am trecut pe regim de paine cu cartofi.

          • Alexandru says:

            Pare sa nu fie asa simplu – nu mi-ai dat niciun argument contrar, dimpotriva. Uite, in a nutshell, argumentul meu era ca intr-o perioada de criza un stat care cheltuie mai mult ajuta sectorul privat sa reziste mai bine. Un stat care practica austeritatea va accelera spirala contractiei. Este argumentul de baza al lui Keynes. Evident, cand zilele bune se intorc statul trebuie sa-si echilibreze bugetul, etc, etc.

    • Sergiu says:

      Popescule, ai inteles exact pe dos lumea in care traim.
      Statul e cel care e lipit ca o capusa de privat, nu invers.
      Privatul e cel care produce, nu statul. Statul nu produce absolut nimic, doar administreaza ce primeste din mediul privat. Si capuseaza grav ceea ce administreaza.
      Si in plus mai e si maestru la ipocrizie. Scuipa mana care-l hraneste.

      Ce prostie e aia cu „daca se opreste activitatea 5 zile” ?
      Ca ce chestie sa opreasca ceva pentru care toata populatia tarii ii plateste sa faca ?

      In schimb ia inchipuieti ce se intampla daca se opreste toata activitatea in privat. Daca mediul privat nu mai plateste statul sa administreze nimic. Daca statul nu mai capata niciun ban, nicio taxa, niciun impozit, nicio acciza.
      Ai vedea atunci cine chiar produce, si cine doar administreaza. Si cine e capusa in toata ecuatia asta.

  3. Ovidiu says:

    @ Popescu : Stimate domn, ma simt insultat de comentariile dvs, fie si doar pentru faptul ca puneti toate afacerile private in aceeasi oala; altfel spus, generalizati. Eu administrez o firma in domeniul serviciilor cu 9 angajati, si va rog sa-mi permiteti sa va aduc la cunostinta ca firma nu a platit la bugetul de stat+contributii asiguratorii munca – lunar – mai putin de 14.500 lei, iar TVA intre 5.000 si 8.000 lei – LUNAR !!! Si da, inclusiv in martie 2020, desi incepuse tevatura covid 19. Am, la fel ca si ANAF, situatia exacta si pot oricand si oricui dovedi acestea. De asemenea, va mai aduc la cunostinta ca aceeasi firma plateste impozit pe cladire/teren aprox. 7.000 lei pe an, la bugetul local. Cel mai proaspat angajat are 18,5 ani si e angajat de aproape 6 luni, iar cel mai vechi (excluzandu-ma pe mine) are 12 ani. Firma e infiintata in 1994. Am trecut prin multe – de tot felul – si niciodata nu am crezut ca ranchiuna/ura/fatarnicia ar putea fi solutii la ceva. Totusi, asta nu inseamna ca am uitat cat m-am zbatut si cat am luptat pentru aceasta a 2-a familie (si implicit pentru statul Roman). Iata motivul pentru care ma simt insultat, si pentru care, cu tot respectul, cred ca ar fi indicat sa va mai documentati inainte de a afirma ceva. Ce am scris mai sus nu are nicidecum scopul de a va „lua peste picior”, ci doar o sugestie ca, mai ales in vremurile pe care le traim acum, poate ar fi bine sa ne controlam emotiile si sa gandim cu capul, nu cu inima. Pana la urma, bugetari sau privati, tragem la acelasi jug !

  4. Anca says:

    Domnule Popescu, sunteti departe rau de adevar. As propune un exercitiu: timp de 2 luni niciun privat sa nu mai vireze nici un ban la stat.NIMIC. Si apoi mai discutam ce mai administrati, pe cine si mai ales pe ce salariu…Cu placere!

  5. MC says:

    Exista mentalitate complet idioata in Romania in capul unor bugetari cand se refera la privati de genul- „statul e bun acum sa va ajute?, de ce sa va dea statul voua?, etc”. Retardatii nu inteleg cel mai simplu lucru din lume: eu, privat, nu cer bani din neant statului (acum ca sunt in criza) ci imi cer banii MEI, pe care ani de-a randul i-am platit pe taxe absurde, impozite ba chiar si TVA. Statul nu a produs nimic, nu are bani de la ma-sa sa imi dea (sau nu) mie acum. Statul are DOAR banii pe care-i grebleaza lacom de la privati. Si o parte mica din dividende sau redevente pe ce distruge…pardon, cedeaza…din bogatiile tarii asteia gen resurse. Si tot aparatul bugetar de la vladica la opinca traieste din taxele si impozitele platite de cei care fac ceva, se chinuie sa exporte un pantof, sa vanda un soft, sa culeaga o capsuna (peiorativ, nu?) pe o piata concurentiala unde daca nu ai calitate si pret bun iesi out. Dar ce sa inteleaga bugetarii lui „sa ne dea! sa ne mareasca!”. Capuse infecte. Sper ca odata ce se va iesi din criza asta sa se coaguleze in sfarsit miscarea oamenilor care muncesc, care produc, care sunt jecmaniti de stat si care primesc inapoi in bataie de joc servicii de mizerie – invatatmant, sanatate, siguranta si sa se puna piciorul in prag. Dragi bugetari, va iubim dar a) sunteti subcalificati dupa orice criteriu (exemplu: in IT Ro e intre primele in lume; in medicina practicata in alte tari la fel; dar unde e in invatamant? sanatate? orice chestie administrata de stat?) b) sunteti mult prea multi si c) sunteti obraznici pana la cer cu cei care va platesc salariile nesimtite. Va rezolvam, stati linistiti.

Lasă un răspuns