Romanii nu se tem de gripa, de epidemii. Nu se tem de nimic! Noi ne tragem din neinfricatul Decebal, care n-a avut niciodata gripa. Ci doar barza si viezure.

Sigur, romanii se vaita mult, se vaita incontinuu, dar cand e sa respecte o regula simpla nu dau doi bani pe ea.

Am vazut azi, la Digi, un reportaj despre cei care dau spaga la poarta spitalului Victor Babes. Accesul e restrictionat pentru a nu se extinde gripa, dar asta e un detaliu minor pentru un roman. Cu 10 lei, el poate deschide orice usa, din orice spital din tara asta. Sa nu ne amagim ca se intampla numai la Babes! Ne-am imbata cu apa chioara.

Avem in sange spaga, nu cred ca o sa ne dispara prea curand. Iar daca o sa vrea cineva sa ne faca transfuzie cu sange de neamt sa ne-o scoata, tot gasim noi o cale sa ii dam 10 lei celui care face transfuzia ca sa ne bage si un litru de sange de roman.

Barbatul care dadea spaga a fost filmat. Unul dintre miile de romani care fac asta zilnic, in orice spital. In mintea noastra, gripa fuge daca ii spui:

-Eu am dat spaga 10 lei portarului! Tu nu ai cum sa vii la mine.

Suntem buni. Ne plangem de dimineata pana seara pe Facebook ca e gripa in China. Ne speriem sa nu vina peste noi, dar la o adica ne pisam pe orice regula ar impiedica raspandirea ei. 

Pentru noi, cuvantul “restrictie” se traduce prin 10 lei la portar. Iar cuvantul “carantina” s-ar traduce probabil prin 15 lei, la acelasi portar.

/p>

2 sau 3 euro, atat valoreaza pentru noi vietile altora. Probabil ca in spitalele din orasele mai mici, nu in buricul targului, scade si la un euro.

Am vazut, in ultimii ani, oameni intrand la sectiile de arsi, la boli contagioase, in locuri in care puteau duce cu ei infectii si curma vieti. 

Sigur ca vrei sa ajungi la bolnav, sigur ca daca esti apartinator iti doresti sa intri la el. Dar iti mai foloseste la ceva daca in urma a ceea ce faci, altii se imbolnavesc? Te ajuta daca intri la un pacient cu gripa si o iei si tu, apoi o dai familiei?

Cat despre directorul spitalului, el ii spunea reporteritei de la Digi ca vrea si el sa vada filmarea, altfel o considera denigrare. Asta in conditiile in care, domnule director, fiecare spital e supravegheat cu camere video. Daca mergeti la firma de paza si le cereti un rezumat, va vor pune in brate cateva DVD-uri cu zeci, poate sute sute, de romani care au intrat in spitalul restrictionat, numai in ultima saptamana. Nu cred ca se indoieste cineva de asta.

In rest, daca ajunge Coronavirus la noi, e naspa, oameni buni! Pregatiti 20 de lei spaga si pleaca! Asta se lasa mai greu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *