Chirurgul Horia Feier a punblicat pe pagina sa de facebook o fotografie. Mana sa, dupa 12 ore de operatii, la 30 de grade. Aparatul de aer conditionat este defect, dar banii vin de la minister. Greu, incetisor, cu munti de hartii. Iar ministerul lu’ peste nu a considerat asta o prioritate.


Mie mi-e rusine!
Mi-e rusine ca locuiesc intr-o tara in care medicii opereaza 12 ore pe zi. Va dati seama ca, din cauza personalului medical, ei sunt nevoiti sa acopere orele astea? Un medic de la Floreasca imi spunea acum un an ca este de DOUAZECI de ore in operatii. DOUAZECI!!!
(Conform HG 870-ARTICOLUL 4
1 In unitatile sanitare publice cu paturi medicii care lucreaza in sectiile sau compartimentele cu paturi asigura activitatea in cadrul timpului de munca de 7 ore in medie pe zi, in program continuu sau divizat astfel :
a. pentru spitale clinice, universitare, institute si centre medicale clinice, spitale de urgenta, spitale judetene, spitale de monospecialitate, spitale municipale, spitale orasenesti, centre medicale;
– activitate curenta de 6 ore in cursul diminetii in zilele lucratoare;
– 20 ore de garda lunar
)

Va imaginati cum arata pacientii, daca mana chirurgului arata asa?!

Mi-e rusine ca LA FIECARE 6 ORE UN MEDIC PLEACA DIN ROMANIA. Probabil scarbit la maxim de conditiile mizerabile in care trebuie sa munceasca.
Mi-e rusine ca, dupa ce ca medicii sunt nevoiti sa opereze 12 ore pe zi, conditiile sunt infecte! Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara nu a fost cosmetizat/renovat din 1995. Si asta e un caz fericit. Sunt spitale in tara care au geamuri sparte in 1980 si nu s-au montat altele nici astazi. Ca sa nu mai zicem de paturi, echipamente…
Mi-e rusine ca traiesc intr-o tara in care Ministerul Sanatatii e plin de incompetenti. Un aparat de aer conditionat stricat, INTR-O SALA DE OPERATIE, este o urgenta! Nu un moft! Baietii aia de la minister, desi li s-a prezentat situatia, nu au luat masuri.

Mi-e rusine ca nu sunt in stare sa fac nimic cand citesc mesaje ca acesta , scris de Prof Dr. Marian Gaspar. Va dati seama cat de grava e situatia?! Intr-un institut unde bolnavii sunt OPERATI PE CORD, da?

Oameni buni, ce scrie Prof Dr. Marian Gaspar nu e un caz izolat. In mare parte dintre spitalele romanesti, atunci cand intri pentru operatie la picior, te rogi sa nu pleci bolnav de stomac.  Si mi-e rusine! Mi-e rusine ca nu suntem in stare sa iesim in strada si sa ne cerem drepturile. Ca NU a existat niciun protest masiv, cu sute de mii de oameni, care sa ceara bani pentru sanatate, care sa ceara demisia unui manager de spital care, in mod evident, este prost.

De Silviu Iliutacronicipebune

Imi aduc aminte de o poza care a facut istorie:  cea a medicului Zbigniew Religa, un pionier al transplantului de inima in Polonia, dupa o operatie de 23 de ore. La acea vreme, in 1987, operatia era considerata imposibila.

Desi inima medicului Zbigniew Religa a incetat sa bata, pacientul salvat de el traieste si astazi.  Aceasta este o poza facuta la 25 de ani dupa operatie.

Sper ca si poza cu mana medicului Feier va face istorie. Si ca in ziare, peste 25 de ani, vom citi:  „Chirurg roman, 2017, dupa 12 ore de operatii, intr-o sala fara aer conditionat, cu echipamente invechite, in care masa de operatie se actioneaza cu manivela. DA! Atat de prosti eram, nu eram in stare sa avem niste spitale decente.” 

Desi, la cum merg lucrurile… cred ca, in 2042, vom avea titluri mari: „Un spital din Timisoara functioneaza cu echipamente din 1995. Sunt cele mai noi din tara!”

De Silviu Iliutacronicipebune


 

Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport GRATUIT, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.

cronicipebune

Citeste si: POVESTI PENTRU OAMENII MARI.

 

Lasă un răspuns