Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Am vazut pe Travel o emisiune despre mancarurile din SUA. Niste belgieni, stabiliti prin Wisconsin acum vreo 200 de ani inventasera o mare ciorba la care veneau ca la Mecca turisti din toata America. O minunatie! Se numeste booyah, pentru ca stramosii belgienilor au auzit cuvantul bouillon la francezii de peste gard, dar l-au pronuntat gresit.  

Si booyah asta era asa: niste bucati de pui, legume si taitei, fierte in apa. Douazeci de minute ne-a povestitAndrew Zimmerm despre cat de buna e ciorba asta, cat de fericiti sunt oamenii dupa ce o mananca, si la final despre genialitatea unei babute care s-a prins acum vreo 50 de ani ca puiul fiert inainte trebuie amestecat cu taiteii si legumele, iar nu servit separat, cum faceau in trecut, ca prostii. 

Oamenii care mancau booyah ersu in delir: pur si simplu ideea de a amesteca zeama cu puiul este o atingere de geniu. Undeva, pe scara mondiala, asta echivala pentru ei cu descoperirea gaurilor negre sau a teoriei cuantelor.

Concluzia emisiunii a fost: “asa s-a nascut, acum jumatate de secol (a spus-o ca si cum s-ar fi intamplat acum 2000 de ani) booyah-o mancare traditionala americana inventata de colonistii belgieni, pe care o vor manca patriotii americani peste secole.” Da-te dreaq!

Ma gandeam ca ciorba aia de la bunici din oala, bunatatea aia romaneasca, balcanica, sarbeasca, bulgareasca, a ajuns acum mancare traditionala americana. Si ca daca le-au trebuit 150 de ani sa isi dea seama ca puiul se pune laolalata cu restul, credeti ca e vremea sa le spunem si ca ar merge adaugata si o lingura de smantana in farfurie? Sau ii mai lasam 150 de ani?

Pentru ardeiul iute nu sunt inca pregatiti. Poate vor fi in ziua in care  oamenii vor merge cu racheta la serviciu.

Silviu Iliuta

CITITUL DESTEAPTA! Carti la oferta lunii aprilie. Click pe poza:

Cronicile unui barbat de Silviu Iliuta

 

INCA MA MAI GASITI AICI: Silviu Iliutacronicipebune
Ia carti, sunt bune la facut cornete! SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK

Poza: Facebook


FRAGMENT:

„Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.

CARTI, DE AICI.

 

 

 

 

Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport gratis, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda pachetul aici sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.

Tot de pe www.bookzone.ro. se comanda si prima carte, Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta

De Silviu Iliutacronicipebune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *