“Cronicile

Va cer iertare a priori pentru aceasta postare care va plictisi pe toata lumea.

Facultatea de Filosofie a postat un clip din Las Fierbinti, pentru a promova perioada de inscrieri. Personajele se intrebau ce e filosofia. A urmat un val de reactii, unele virulente, are intelectualilor, care au gasit jignitoare asocierea unei facultati atat de serioase cu un serial despre betivani, prosti si curve. Cum ar veni, despre o parte din Romania de la sate.
Dragi filosofi, nu sunt fanul acestui serial, ba chiar pot spune ca am o repulsie fata de el, in sensul ca daca vreau sa vad betivi, puturosi, parasute ieftine si smecherasi intorsi din Italia, e suficient sa ma deplasez zece metri in afara Bucurestiului, in primul sat si sa merg la primul birt. Prefer sa vad emisiuni de spalat creiere de pe Travel, seriale si filme.
Dar n-o sa inteleg niciodata de ce domniile voastre va simtiti jignite de aceasta asociere si iar v-ati activat betisorul din fundulet, dovedindu-va inca o data scortosenia crunta. Faptul ca ati citit Prolegomene, ca bagati un criticism de Kant la micul dejun, ca va iluminati cu Rousseau la pranz si ca o ardeti pe Bachelard la cina nu va face stapani ai filosofiei. Filosofia este o modalitate de gandire si investigare care tinde sa investigheze sensul existentei. Filos=iubit, sofia=intelepciune. Orice om caruia ii place sa gandeasca este filosof. Da, chiar si Bobonete sau Geani sau cum il cheama. Filosofia, dragi intelectuali cu bat in fund, nu este proprietatea dumneavoastra, nu este sun monopolul catorva oameni care au citit Critica Ratiunii Pure. Nici Ontologia, nici Etica, nici Logica, nici Estetica, nici Axiologia, nici celelalte nu sunt proprietatea dumneavoastra. Ele apartin si au apartinut intotdeauna oamenilor care gandesc, de orice conditie sociala ar fi ei.
Prin postarea clipului din Las Fierbinti, cei care se ocupa de pagina Facultatii de Filosofie au dovedit ca au umor si ca inteleg lumea in care traiesc, ca pricep ce inseamna marketingul si ca nu sunt rupti de oameni. Dar voi, cei care criticati cu disperare, dovediti inca o data ca sunteti niste scortosi rupti de lume, inghesuiti in cercurile voastre stramte, aflati mereu la coada la pateutele de la vernisaje si de la lansarile cartilor care se scriu pentru maxim zece oameni.

Luati carti, e oferta. Desteapta la cap:


Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *