Pentru toti eroii tastaturilor care defileaza cu “Juramantul lui Hipocrat”.

Stai ascuns dupa un monitor si tastezi. Din cand in cand mai bei o gura de cafea. Si injuri. “Fu*u-i in gat de spagari, sa se duca dracu in spitale sa lupte!” Tragi putin din tigara, te mai uit o data de text, apoi, dupa ce casti lung, il publici. In esenta, dai o mare mu*e medicilor si asistentelor care fac gat ca nu vor sa intre in spital fara echipament. “Italienii si spaniolii cum pot, ba?” inchei tu pledoaria.
La PS, o bagi pe aia cu Juramantul lui Hipocrat. Pai nu ati jurat, ba, cand v-ati facut medici, mortii vostri!
Aooi te scarpini in cwr si iesi pe balcon, iei telefonul si cafeaua cu tine, te tolanesti pe sezlongul pe care stai de 7 zile si incepi sa-ti numeri like-urile.

Daca aveai macar un minut curiozitatea sa citesti juramantul lui Hipocrat, poate ca azi erai mai destept oleaca.
Zice nenea ala de acm 2,4 k ani, cum iti place sa numeri, ca pe like-uri, asa:
Juramantul lui Hipocrat, fragment: “Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.”

 

Si acum te intreb: un medic neprotejat care se infecteaza devine o arma biologica?
Vindeca un pacient, apoi trece la urmatorul si la urmatorul, iar inainte sa depisteze ca are boala, a imbolnavit la randul sau juma’ de sectie. Ti-a trecut asta prin caputz?
Daca intra neprotejat in lupta, e bun pentru pacienti sau e rau? Hai, gandeste!
Daca vindeca zece oameni (exagerez), dar infecteaza alti trei, care infecteaza alti noua, care infecteaza vreo treizeci (nu exagerez), se cheama ca medicul ala neprotejat a “ferit bolnavii de orice dauna” sau i-a nenorocit?
Hai, gandeste, viteazule! Citeaza din Hipocrat!
Nu mai bine faci tot ce trebuie ca medicii aia sa intre in lupta protejati si sa SALVEZE vieti, nu sa imprastie virusul? E ca in avion, in caz de depresurizare; mai intai trebuie sa iti pui masca tie, apoi celui care are nevoie de ajutor.
Hai, gandeste! Si raspunde-mi tot din Juramantul lui Hipocrat (l-am pus mai jos, sa nu te ostenesti sa-l cauti).

“Au improvizat medicii italieni si spanioli de si-au facut halate din saci” zici. Si se vede, ma! Multi au devenit surse de infectie pentru bolnavii de la alte sectii, pentru alti medici si pentru familiile lor!

“De ce nu au iesit in strada si s-au complacut in sistemul ala miserabil si corupt de Sanatate, 30 de ani?! Pana acum de de nu au zia nimic?” zici.
Dar tu, dar eu, de ce ne complacem in tara asta condusa de un sistem mizerabil de interlopi locali care tin la putere niste marionete care le dau banuti de la noi? Noi de ce ne complacem? De lasi ce suntem! De lipsa de cultura! Pentru ca atat putem! Pentru ca avem in sange cultul tatucului! ETC… Medicii sunt ca noi: romani. Daca tara asta a fost condusa de cacat pana acum, toti suntem de vina. Asa e in toate domeniile, nu numai in Sanatate!

UN MEDIC NEPROTEJAT DEVINE O ARMA BIOLOGICA!
Si nu, nu e ca in razboi, cum iti place sa zici. Acolo medicul neprotejat moare si atat. Aici mai ia cu el niste oameni.

E usor sa ii trimiti pe altii la lupta fara arme. E usor sa combati ca eroul din confortul casei tale, in timp ce te scobesti adanc in nas dupa idei. E mai greu sa gandesti. E mai greu sa donezi pentru materiale. E mai greu sa iti misti cwru’ la vot ca sa nu mai ajunga astia sa fure cat pentru trilioane de masti pe an, cum au facut-o in ultimii 30 de ani.

E mai greu sa te oferi brancardier voluntar, sa arati ca poti lupta cu boala si neprotejat! Ti se da o masca la trei zile, daca nu e inchis dulapul, iar halatul ti-l speli si tu seara, daca vrei sa ai si a doua si. Hai, ofera-te brancardier! Eu n-am curaj. Sunt las! Nu as intra in lupta fara echipament. Niciodata! Si m-as considera si tampit pentru ca as purta boala altora. Cretin chiar! As putea omori bateani, asa cum s-a intamplat la Suceava. Dar tu, asta care ii injuri pe nenorocitii spagari de medici, ofera-te! Se cauta brancardieri amatori, acolo, in prima linie.
Arata fraierilor ca poti, ca nu e doar gura de tine! Intra in lupta pentru tara!
Fa ce le ceri altora, eroule!

Juramantul lui Hipocrat, eroul meu, este acesta:
“Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:
Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul.”

Atasez si parerea unui epidemiolog american (tradus de Mire Curea) care a participat la “razboiul” cu Ebola, poate intelegem toti.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *