Home / (Pro)stirea zilei / Oua infestate? Stati sa vedeti ce porcarii bagam in noi!

Oua infestate? Stati sa vedeti ce porcarii bagam in noi!

Oua infestate, aduse din Germania? Sincer, tot scandalul asta mi se pare un lucru minor, pe langa porcariile pe care le bagam in noi, in fiecare zi. Suntem considerate o tara de mana a treia, in care este permis aproape orice. Iar cei din Vest ne trimit toate mizeriile. pentru ca le acceptam!

Fac parte dintre oamenii aia fraieri si neinformati care nu citesc etichete. Cumpar salam, parizer si crenvursti dupa aspect, si cam atat. Uneori ma uit la data expirarii.
Astazi am facut o prostie monumentala, am citit o eticheta a unui salam: „poate contine urme de carne”. Si m-am ingrozit. Si nu, mu era de biscuiti.
Varianta 1 era sa inchid ochii, sa tac si sa mananc. Mananc si plang. Mananc. Si sa nu mai citesc etichete in viata mea!
Dar n-am avut stare, m-a pus naibii…

Salamul meu de iarna are in el carne de porc. Cata? Numai Dumnezeu stie! Dumnezeu si producatorii. Pentru fraierii care mananca asta va ramane un mister.
La conservele din carne e mult mai bine. In sensul in care chiar au si putina carne in ele.

Asadar cumperi o conserva de carne si te alegi cu 25% carne de pui+5% carne de porc. Si niste sorici. Restul ingredientelor sunt din soia, amidon de cartofi, arome de gust, coloranti si alte minuni care n-au vazut carne in viata lor.
In acest moment nu inteleg deloc de ce li se spune „conserve cu carne” si nu se cheama „conserve cu coloranti si polifosfati, care pot contine accidental si niste carne”. Sau „plastice, emulgatori si alte chestii”.

Si daca tot m-a apucat… M-am uitat si la crenvursti.  Unii producatori nu se obosesc sa specifice cam cata carne contin. Ramane un mister greu de dezlegat si pentru Sherlock.
Altii specifica:

Mda. Cea mai buna carne de pui e grisul!  Poate ca unii dintre voi chiar stiti ce mancati si nu sunteti la fel de fraieri ca mine. Pentru ceilalti, le-as sugera sa citeasca etichetele. Eu o voi face.

Acum 40 de ani crenvurstii aveau o reteta simpla, zice Asociatia Pro Consumatori:
-carnea de vită (pulpă caldă) reprezenta 2/3 din compoziţie
-slănina de porc 1/3
-condimentele (sare şi celelalte) nu mai mult de 2%
De aceea aveau si cu totul alt gust. Stiu, s-au dus crenvurstii de pe vremuri.
Tot ce putem face, ca sa nu bagam in noi plastic si gris cu pretentii de carne, este sa cascam ochii. Iata un top al crenvurstilor din magazinele noastre, dupa continutul de carne:

1.      Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi;
2.      Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi;
3.      AIA/Italia cu  88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi;
4.      Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi;
5.      Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi;
6.      Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi;
7.      Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi;
8.      Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi;
9.      Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi;
10.  Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi.

Top 10 mărci de  crenvurşti după numărul de aditivi alimentari:
1.      Campofrio cu 11 aditivi;
2.      Caroli/Familia cu 10 aditivi;
3.      Pikok, Caroli, AIA,  cu 9 aditivi;
4.      Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
5.      Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
6.      Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
7.      AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
8.      Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
9.     Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
10.  Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi.

Top 3 mărci de  crenvurşti  FĂRĂ aditivi alimentari:
1. Pikok cu 93% carne din pulpă de porc;
2. Agil cu 80% piept de pui;
3. Forzoso cu 59% carne pui şi 29% piele pui.

În concluzie:
Daca va bantuie intrebarile:
1. De ce nu mai au crenvurstii si salamul gustul de acum 30-40 de ani? Raspunsul e simplu: pentru ca nu se mai fac la fel.
2. De ce salamul si crenvurstii cumparati din Italia, Spania, Franta sunt mai gustosi? Si de data asta RASPUNSUL E SIMPLU: pentru ca sunt tari care impun continut de carne de peste 70% in produse.

Pana vom ajunge sa avem o lege clara si sa o respecte toti producatorii si vanzatorii, eu zic sa faceti ochii mari. dupa ziua de azi acest anunt nu mi se mai pare aberant. Deloc:

De Silviu Iliutacronicipebune

Acum poti FACE COMANDA PENTRU NOUA CARTE, „AM GASIT UN TITLU”, pe www.bookzone.ro. Transport gratis, daca iei si „Toate titlurile bune au fost date”
Daca ai chef sa citesti, comanda aici http://bit.ly/2tJJuaf sau telefonic: 031-433.51.65
P.S Se livrează și internațional.

Tot de pe www.bookzone.ro. se comanda si prima carte, Toate titlurile bune au fost date”, de Silviu Iliuta

De Silviu Iliutacronicipebune

 

 

 

Check Also

Ce se intampla cu un oras mic in care se deschide un supermarket.

Am citit pe net un articol despre Zalau. Nu il mai gasesc, dar esenta era: …

Lasă un răspuns