Daca eram din Maramures, muream cu ei de gat. Cu toti primarii, cu toti inutilii care s-au perindat pe la Turism. Imi crapa obrazul de rusine ca zona Maramurez a ajuns sa fie infestata de kitsch in halul asta.
De la Cluj pana la Viseu de Sus am facut vreo 6 ore. 90 % dintre turisti merg la Viseu de Sus sau trec pe aici, pentru mocanita. Cand am ajuns, morosanul de la pensiune mi-a zis ca am avut noroc. –Daca  lucrau pe un sens, faceai o zi.
Pe cat de frumoasa e natura, cu dealuri aruncate din loc in loc, capite de fan, animale… pe atat de infecta e soseaua. Rupta, zdrentuita, blocata din loc in loc. N-o sa ma mai vait niciodata de drumurile din Iffov.
“Hai, ca merita!” mi-am zis. „Ajung in bijuteria aia de Viseu, care arata ca in pliante si totul e bine!” Trei zile m-am uitat la poze pe net. Trebuie sa fie ca in basme, imi zic.
Si ajung la Viseu. Caut din priviri casele frumoase de lemn, portile maramuresene. Nu-s. De fapt, e una, ascunsa in spatele unui magazin central urias, de sticla. Langa ea, o casa oribila, rosie ca focul si cu mult inox. Ca si cum poarta striga sa fie salvata. Ca aceasta, din Dragomiresti:


-Magazinul e ca la mall la Bucuresti! imi zice un localnic.
-Aha!
Apoi ma lovesc din toate partile, gata sa ma puna la pamant: magazine cu chinezarii, case hidoase, cladiri de un kitsch evident, bare de inox, popice la balcoane, ca in Ferentari, masini cu numere de Italia cu muzica data tare si parcate pe mijlocul strazii. Intreb daca am ajuns la Viseul de sus, ca as vrea sa fiu sigur.
-Aici este, da! Bine ai venit la noi, in Maramures!
Oamenii foarte faini, prietenosi. Mai putin unul, tot cu numar de Italia. Posesorul unei case mov, din centru.
-Aicea n-are gust romanii, asta casa! Ca la casele de lux in Padova.
Ma uit la enormitatea mov, rasarita intr-un loc unde ma asteptam sa vad case de lemn sculptat si imi vine sa vomit. Si o iau la pas. Inca o strada, inca una. Case roz, mov, de un prost gust monumental, amestecate printre case de lemn si piatra. Inca nu vomit, ca am stomacul tare din Bucuresti. Un Disneyland  facut fara gust, parca de Vanghelie, combinat cu China Town al lui Pandele.


Astea erau casele de lemn din Viseu???

-De mancat? Mancare romaneasca, de aici, cu specific…
-Aicea sa, la Casa Mia, Mia Amore pizzeria si inca…
Am fugit, inainte sa imi insire toate pizzeriile din oras si am ajuns la mocanita.
-Ce se poate face in Viseu? o intreb pe domnisoara de la bilete.
-Cam ce doriti?
-Cam doresc asa, ce stiam eu ca e in Maramures: sa vad case frumoase de lemn.
-Apai numa’ asa, sa mai mergeti pe strazi si mai vedeti cate ceva.
-Sa vad mesteri populari. Am citit ca-s mesteri populari multi.
-Sunt.
-Unde se pot vedea? Ateliere de vizitat?
-Sunt acasa la ei sau la Bucuresti, la Muzeu Satului. Nu exista un loc unde sa se poata vedea.
Englezilor de langa mine le-a picat moaca. Atata drum! Sperau totusi sa aiba noroc la Sighetul Marmatiei. „Poate acolo nu e rahatul asta!” Mi-e frica sa le dau sperante. Le spun ca dealurile sunt superbe, ca natura e faina. Sa se uite asa, in zare, si mai putin in sate.
-O piata cu produse traditionale, de casa?
-Numa’ magazinu’ din centru.
-Ala de sticla, cu chinezarii?
-Ala. Dar cu mocanita o sa fie frumos! o sa vedeti!
-Daca-s numai dealuri, o sa fie splendid! Si acum, ce pot face in Viseu?
-Numa’ la piscina sa mergeti. Atat. Sau sa faceti un gratar pe undeva.

E frumos sa ne laudam cu Maramuresul, cu frumusetea locurilor, sa ne desfatam privirea privind capitele si dealurile, dar, in acelasi timp, ne batem joc de el!  Da-o… Nu ma intelege gresit. Natura e senzationala.Si unele creatii ale omului. Dar… biserica de lemn ingradita de casa galbena, cu balcon cu bare de inox, a primarului?! WTF?!

Daca eram morosan, daca eram din zona, acum eram la Guvern, injurand in toate limbile pamantului toti ministrii turismului. Iar a doua zi mergeam la primarii care au fost in Viseul de Sus si le bagam pe gat toate proiectele alea de case mov, roz, cladirile de sticla pe care le-au aprobat. Cum sa dai aproari pentru mizeriile alea? Cum sa fii ministru al Turismului si sa nu fii in stare, in atatia ani, sa iti dai seama, ca e nevoie de o piata central, in Viseu, unde sa vina mesteri populari, o strada pietonala, un loc unde sa se vanda produse traditionale?! Cum sa fii ministru si sa fii atat de prost?
Cum sa fii primar si sa fii atat de prost, incat sa iti bati joc de arhitectura aia superba???
Daca eram morosan, luam toata chinezaria din jur la lovit cu parul, sa matur din cale tot kitsch-ul care a infestat Maramuresul, Natura e senzationala! Este, din punctual meu de vedere, cea mai frumoasa zona din Romania si una dintre cele mai faine din Europa. Dar ce a putut sa faca aici animalul numit om e de nedescris. Bisericile de lemn, senzationale,   abia mai respira, ingropate in prost gustul din jur.
Lasati pozele de pe net! Maramuresul e fain in locurile in care muncesc oamenii simpli, pe deal, intre capite. Pensiunile bune sunt perle rare, restaurantele autentic romanesti sunt ca Fata Morgana. Tot ce au facut oamenii in ograda lor e fain, dar tot ce au facut reprezentantii statului roman e infiorator. Drumuri-cucu, case-infecte, turism organizat-pu*a!

Turismul e intamplator in Maramures, nu este un rezultat al unui plan national. Dragnea isi pune clop si pozeaza in morosan. Frumos, mai ca plang. Dar nici el, nici alti pesedei, penelei, pedei sau ce au mai fost nu au facut nimic pentru zona asta.
Constat, cu mare durere, ca suntem atat de prosti, incat daca aveam Sagrada, Turnul Eiffel si alte minuni reuseam sa le ingradim cu sarma ghimpata si sa facem impracticabil drumul pana la ele. Si se le vopsim mov! Cu Maramures am reusit, l-am umilit. Si mor de oftica! Imi crapa obrazul de rusine ca tara asta frumoasa e locuita de  niste oameni care aleg sa ii reprezinte alti oameni cu atata prost gust si atat de nesimtiti.
Daca eram morosan, acum eram cu parul in mana. Fara exagerare! Prea multi hoti, oameni fara gust si cretini in tara asta!
INCA MA MAI GASITI AICI: Silviu Iliutacronicipebune
Ia carti, sunt bune la facut cornete! SE POT ACHIZITIONA NUMAI DE AICI. SAU FURA DE LA PRIETENI. Diverse variante de pachete pentru volumele 1, 2, 3: PE ACEST LINK


FRAGMENT:

„Iubita mea, sunt beat. De două ore stau ascuns în toaletă şi tresar la fiecare bătaie în uşă. Zac aici, pe jos, nu pentru că simt o plăcere deosebită de a sta cu costumul meu din liceu pe urina de pe jos, ci pentru că nu am găsit altă cale. De dimineaţă beau. Beau încontinuu, cu neamurile tale, cu naşii, cu neamurile mele, cu nişte vecini, cu trecătorii, cu vecinii.
M-a tăiat tac-tu! De aia beau, să uit. Şi să sper că n-a făcut-o intenţionat. Vestea bună e că de când beau mi s-a oprit sângerarea. A, şi mai e una: sectanţii ăia au vândut patru aspiratoare şmechere, de mii de dolari, rudelor tale. Ceea ce e bine pentru că am câştigat comision o cutie de detergent. Nu te îngrijora, în patruzeci și opt de rate lunare scapă de zece la sută din costul total, apoi îl pot da înapoi.
I-am pupat în mod egal pe toţi, şi pe ai tăi, şi pe ai mei. Am mai turnat în mine şi câteva pahare cu şampanie, de unde şi incoerenţa.
Mătuşa ta mi-a zis:
– Mânca-l-ar mătuşa de băiat! Bine ai venit în familie!
Şi m-a pupat pe gură. Am vrut să îţi zic eu primul, în caz că o să afli peste ani.
NU am o aventură cu mătuşa ta şi… NU vreau una! Nu pentru că nu o găsesc atractivă, să nu mă înţelegi greşit, nu am nimic personal cu ea. Doar că mustaţa ei îmi aduce aminte de tatăl tău.
NU o să merg în vizită de Crăciun acasă la ea, asta ca să ştii de acum.
Acum,iubita mea, citesc citatele mâzgălite pe pereţi. Cred că avem mulţi psihopaţi în familie. Unul a scris cu litere roşii, mari: DE CEEEEE, DOAMNEEEE? Cred, de fapt sunt sigur, că e tac-tu.
Altul a scris: CIORBA – DE RAHAT, FRIPTURA – TARE, SARMALELE – ORIBILE. Cred că e bunica.
Apoi, am convenit că nu ascultăm manele la nuntă? Am convenit! Şi de două ore avem numai manele.
– Decât două-trei piese pentru prietenii mei din armată! „Hai, liberare!“ a zis tatăl tău. După care s-a uitat urât la mine şi m-a întrebat:
– Nu e însărcinată fata mea, nu? Aţi glumit voi. Hahahah!
Unchiul meu a dat mâna cu Makele. După ce l-a atins, și-a scuipat în palmă şi s-a şters pe cămaşă jumătate de oră.
Ray dansează cu mătuşa ta. Nu sunt sigur că nu îl violează până dimineaţă.

CARTI, DE AICI.

<blockquote

 

83 thoughts on “Vai de Maramuresul nostru!

  1. Dumitru says:

    In primul când ai ajuns în Viseu de Sus trebuie să te bucuri că ai ajuns sănătos și nu ai întâlnit nici un „kamikaze” pe traseu. După aceia, în tot sejuriul, nu te mai preocupa de peisaje, arhitectură, concentrază-te asupra drumului de intoarcere. Autoarei articolului i-au scăpat mândri nostri țapinari și frumoasa simphonie a drujbelor. Foarte mari pretenții la o categorie de turiști. Cred că a crezut că Viseu de Sus se află in regiunea Tirol (A).

      • majeriu says:

        vaserul incepe de la capatul mocanitei, de acolo era sina de furnicular ceo desfintato
        s-o taiat padurea si so lasat ceva pe versantii de jos unde turistii nu pot vedea
        sunteti smeccheri acolo a viseu ca furati lemne si intimidati e oricine vine sa faca ancheta
        tari in gura, voi nu aveti rusine ca furati si se vede.. de ce sa-i fie omului rușine ca zice adevarul, bă mofle
        unde vă credeți

  2. Ramona says:

    Pentru ce am vrea suveniruri specifice zonelor pe care le vizitam când avem aceleași chinezării peste tot? Cumperi un spinner din Sighișoara și poți spune ca l-ai luat și din Maramureș, Cluj, Râșnov sau Alba Iulia. Pizza e mâncarea specific românească, de aceea e atât de răspândită, dar nu ați aflat voi pana acum. Iar service-urile de mașini au contract cu cei care fac drumurile, de aceea sunt atât de bune peste tot! Lista poate continua….

  3. Vasile Boscai says:

    Buna ziua,

    Am o intrebare. Domnul Silviu v-ati documentat putin inainte despre zoan Viseu. Din fotografiile dumneavoastra doua case sunt din Viseu restu cine stie de pe unde. In regula romanul si-a schimbat stilul in chicios si nu este bine. Insa, de ce doar partile doar negative. Nu are nicio legatura cu politica, multi ani a fost PNL la putere si nu s-a facut nimic si atunci si acum au aparut case chiciose, deci degeaba aruncam vorbe aiurea. Poltiticul din Romania nu este bun de fel, indifernet de partid sau lider.
    In fine, va recomand sa vizitati Manastirea de pe valea Scradei din Viseu de Sus, cele 4 biserici din lemn (nu de parte de centrul orasului), biserica romano-catolica construita de un arhitect italian, muzeul de istorie si etnografie (tot in centru), tot aici avem sediul Parcului Natural Muntii Maramuresului (desigur pentru cei comozi nu recomand muntele, pericol sa oboseasca de la efort fizic) si mocanita care a resuit sa supravietuiasca Celui De-al Doilea Razboi Mondial, comunismului, democratiei de azi. Nu trebuie generalizat, trebuie ajutat. Greseala este deja de cativa ani si se intampla sa fie peste tot in tara. Ajutati nu aratati doar cu degetul!! Doar asta s-a facut in tara noastra!

      • liliana vizauer says:

        Ca sa nu mai aveti neplaceri,mergand in Maramures,face-ti IZA!Fiecare sat are cate un cacat de casa mov,dar,pe Iza o sa vedeti si portile,si casele de lemn,ba,in plus,case facute in pamant,colorate de albastru!Maramuresul e splendid!!!!!!!!! Maramuresenii sunt nemaipomeniti!Imi pare rau pentru Viseu!Am fost acum 20 de ani si era minunat!!!!!

    • viseuan says:

      Linia ferată cu ecartament îngust (CFF în alte vremuri, de ce-i spunem mocăniță acum nu știu) a supraviețuit foarte bine comunismului. Se întindea de la Vișeu la Comanu, pe Novăț pană la Roșu, pe afluenții Ștevioara, Lostun, Valea Boului, Greben. Era o raritate să deraieze vreun vagon. Mi se pare că acum nu se simte foarte bine.

    • viseuan says:

      Cum să ajungă omul la valea Scradei? Își rupe mașina pe drum.
      Din cele 4 biserici din lemn, 3 sunt înghesuite, aproape nu se văd.
      La sediul Parcului Natural Munții Maramureșului cam ce s-ar putea vizita? Au program de vizitare?
      Un turist, dacă se uită după firme,dorind să viziteze expoziția de fotografie istorica „Hiperboreea”, la Biblioteca orășenească nimerește la Protopopiat. Și tot așa.

      • Silviu Iliuta says:

        Ma bucur ca un om din Viseu spune lucrurile astea. Venind de la unul de afara par rautati. Multumesc, domnule, si luptati acolo pentru legea aia. E vitala pentru zona, altfel meltenii isi fac de cap. Vedeti in comentarii prea bine.

  4. Andreea Man says:

    Corect, dar vin si cu o completare. Probabil morosanul ala de o uitat sa vorbeasca limba romana cand vine acasa o data pe an si sta o luna de zile vrea si el niste conditii, care in capul lui is precum casele alea mov sau rosii. Vezi Doamne cum ar putea sta in case de lemn?
    Mno, ideea ii ca multi sunt plecati din tara si vin cu idei nu tocmai stralucite inapoi. Nu prea sunt locuitori care sa se ocupe de prezervarea ‘traditionalului’. Daca nu ii struneste nimeni, nu ii sprijina nimeni, normal ca se ajunge la chinezarii. Sa fim seriosi, nici nu putem sa ii tinem in loc din evolutie, sa le interzicem sa aiba si ei o pizzerie in orasel, dar lipseste cu desavarsire spiritul acela de conservare a traditiilor. Batranii mor, tinerii pleaca in alte tari pentru castiguri banesti mai mari si astfel se pierde esenta.
    Pacat!

  5. Mihai says:

    N ai fost unde trebuia…..Am fost în Barsana la o pensiune De vis Baias…. e splendoare comuna….Mănăstirea e superba…. etc etc. ..Cu Mocanita nu se merita pieri toată ziua……Dar sunt multe de vizitat…..lumea primitoare….

  6. viseuan says:

    Au inceput sa te injure pe FB. Mama…ce pateai daca te luai si de patronul orasului.
    Pacat ca nu ai prins zilele Viseului, acolo tiganeala. La Viseu s-a comemorat centenarul luptelor din 1917 depunandu-se de catre autoritati coroane imense la capataiul unor soldati germani, austrieci, unguri…. „Cinste lor eroilor”.

  7. Ioana Filip says:

    Mie nu mi se pare ca e un articol doar despre kitsch, pe care il gasesti si in ilfovul tau iubit, ci si despre faptul ca nu ai avut suficiente activitati. Puteai sa mergi pe munte, pietrosul rodnei nu e departe de viseu (dar muntele nu este pentru oricine!), pensiuni cu specific romanesc sunt multe pe acolo, unde palinca e din partea casei, iar mesterii nu ii vei gasi pe drum, ci in atelierele lor si nu sunt putini. Cat priveste maramuresul istoric acesta este mult mai vast, cu numeroase zone frumoase iar ceea ce ti-au spus oamenii din viseu e foarte adevarat: daca vrei sa vezi obiceiurile lor, costumele populare, casele, manastirile, bisericile, mestesugarii la munca trebuie sa mergi prin sate; nimeni nu iti va face tie o sceneta ca ai venit din ilfov. Iar daca eu eram de acolo, de la tine mi-ar crapa obrazul de rusine pentru mai multe lucruri. Numai bine!

    • Mihai says:

      ..Opiniile unuia ce are legaturi „strasnice” cu zona. Origini: tocmai Viseu de Sus. Am haladuit mult prin Tara Maramuresului. Daca mergi in Muntii Maramuresului iti vor sarea in ochi DEFRISARILE. Salbatice, masive, batjocoritoare, criminale. S-a furat in draci. S-a defrisat si-n zona Iezerul Pietrosului. Muntele Batrana, altadata cu o mandra padure, are acum o larga calvitie, etc etc. Insa cel mai mult s-a defrisat zona de frontiera cu Ucraina.
      Kitcsh-ul a intrat si-n arta „traditionala”. Morosenii nu mai poarta gatii decat foarte rar (pantalonii largi de vara); camesile noi se lucreaza simplist, fara broderia aceea superba din jurul gatului sau de la incheietura mainii; cele femeiesti au motive cumparate din magazinele cu textile si apoi apicate. Vechile motive, ba chiar croiul in sine al camesilor vechi – mai ales femeiesti – sunt pe cale de disparitie. In MM se zice „camesa” de asta scriu astfel…
      Casele vechi de lemn – cate mai sunt – SE VAND PE VALUTA si se duc. Stiu cazul uneia din Sapanta – din stejar – care costa 5000 de euro, doar ca s-o iei de acolo si sa o cari. Proprietarul zicea ca nu are loc de ea pentru a-si gara TIR-UL. Rasarise, langa ea, o minunatie de beton si sticla. Au fost vandute si duse case in Mare Britanie, zeci. Presa locala a scris relativ mult despre asta. Stiu si cazuri de indivizi care si-au facut din casele de lemn material lemnos pentru focul de iarna.

      • Maria says:

        Domnule, Mihai, sunt de acord cu dumneavoastră, în ceea ce faptul că în Maramureș este foarte mult kitsch. Însă toată lumea poate să vadă cât kitsch se află în Maramureș și în celelate zone ale țării, însă puțini oameni pot să vadă frumosul. Haideți să vedem ceea ce este frumos și să încercăm să promovăm asta: puține porți sau case de lemn care au mai rămas, bisericile de lemn, cum ar fi Biserica de lemn din Borșa care are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și care datează din anul 1700 și celelate din Săliștea de Sus, Dragomirești, Poienile de sub Munte, Rodna, portul polular, tradițiile.
        Locuri frumoase avem, trebuie doar să facem abstracție de restul și să nu cautăm defecte. Dacă mai aveți de gând să ajungeți în vîrful Pietrosu, învățați să vă bucurați de peisajul care deschide imaginea aupra orașului Borșa și asupra orașului Vișeu, învățați să vă bucurați de aerul curat, de liniște.
        Străinii au o imagine negativă despre Romănia din cauza oamenilor care știu doar să critice, din cauza presei și inclusiv a noastră, oamenii. De câte ori auzim la știri și la televizor, în general, despre accidente, violuri, lupte, furturi și de căte ori auzim despre elevi olimpici, oameni talentați, locuri minunate din această țară.

  8. Ioana says:

    „Domnule” Iliuță, nu am citit decât jumătate din acest „minunat” articol , nu ați reușit să-mi captati atenția; ba din contra, m-ați dezamăgit. Părerile despre MM vă aparțin, nu înseamnă însă că aceasta este realitatea.
    O să spun doar atât: ” Ai noștri tineri la Paris învață/ La gat cravatei cum să-i facă nodul / Si-apoi ne vin de fericesc norodul / Cu parul lor isteț de oaie creată”.
    Maramureșul nu e numai Vișeu de Sus…:). Dar oameni ca și domnia ta, nu au ochi să-l vadă. Păcat.
    PS. Nu va obositi sa dati copy and paste la „Nu ai înțeles nimic…” asa cum ati facut-o la cateva din raspunsurile d-voastră . Am înțeles ce trebuia înțeles. O zi bună!

    • Silviu Iliuta says:

      Politica strutului. Dezamagire totala, jur.Oameni care par isteti aleg sa nu inteleaga mesajul. Probabil ca va plac casele alea si nu trebuie reguli in constructii, nu? Maramures nu inseamna Viseu,dar daca nu se iau urgent masuri risca sa devina o mare cocina. Asta trebuia sa intelegeti, daca il citeati pe tot. Nu e greu. In locul dvs. as lupta sa se pastreze traditia, impotriva kitschului. Am prieteni din zona care deja se misca, o fac. Asta inseamna sa iti iubesti zona, nu sa te bati cu pumnul in piept cand altii isi bat joc de ea. Daci, da, nu ai inteles nimic.

  9. Ana says:

    Eu sunt din Maramures, de pe Valea Izei si iubesc Maramuresul, dar sincer, cred ca turistii care vin in Mm crezand ca ajung in sate traditionale iau tepe cat China. La mine in sat( sau mai bine zis oras) nu este nimic traditional. Biserica de lemn a fost restructurata cu lemn nou si lacuit de imi venea sa plang cand am vazut-o. Omul de rand vrea lux ca in occident si nu da doi bani pe stilul traditional, atat de cautat de straini. Kitchul este la el acasa in Maramures. Din pacate, iar autoritatile sunt….asa ca peste tot in Romania.

    • viseuan says:

      Acum câțiva ani am fost la o înmormântare la Săliște. Cum urcam spre cimitir nu mi-am putut dezlipi părivirea de la crucea de pe biserica Nistoreștilor, stătea să cadă. La pomană i-am spus preotului paroh. Răspunsul acestuia a fost halucinant pentru mine ”întâi să terminăm casa parohială (o mostruozitate de cazemată) ș-apoi” Adică lăsăm în soarta domnului o biserică veche de 400 ani pe care nu au reușit să o incendieze nici măcar tătarii pentru luxul lumesc. Oare depre această biserică scrie Ana?

  10. Claudiu says:

    Foarte adevarat.Mergi cu scopul sa vizitezi ceva frumos ,dar cand ajungi acolo ramai dezamagit.Vezi case colorate roz,mov care nu au ce cauta acolo ,exploatatie forestiera etc….IN CATEVA CUVINTE SUNTEM O NATIE CARE NU STIM SA PASTRAM VALORILE SI SA LE VALORIFICAM. DIN PACATE CULTURA ROMANEASCA E ACEEA DE A DISTRUGE SI CEEA CE NE-A MAI RAMAS.

  11. Ioan Timis says:

    Nu sânt de acord cu acest sudist care vine si arunca cu vorbe urâte în tot ce este la Maramures.
    Maramuresul este si va fi frumos indiferent de opinia unui mameluc ratacit pe aceste meleaguri.
    Nu vi tu si jignesti pe toatã lumea, rãmâi acolo de unde vi si te asigur ca, nimeni nu îți va duce dorul si nici nu îți va simți lipsa.
    Dacã nu esti capabil sa faci diferența între un lucru frumos si util şi între un oraş vechi si împuțit cum este cel de care vorbesti sau cu care încerci sa compari maramuresul, te asigur ca mai ai de învãțat si de vazut multe pâna o sa ajungi la nivelul acestor oameni simpli din Maramures care îşi traiesc viata în liniste .
    Nu veniti la Maramures sa faceți pe desteptii pentru ca nu avem nevoie de opinia voastra.

  12. moroșanul says:

    În urmă cu ceva timp, am scris o petiție online ,prin care ceream ajutorul privind expunerea în târgurile populare a produselor de prost gust.
    Din păcate am avut foarte puțini susținători.
    Din păcate în România politicienii indiferent de funcțiile deținute sunt dușmanii țări.
    Rar politicienii sau primari care luptă pentru țară. Legile statului sunt făcute pentru a nu fi respectate. Recent am fost în Anglia unde în mod special se respectă tradiția și cultura. Din păcate politicienii sunt în slujba banului nu în slujba cetățeanului.
    Sunt primari care fac cinste localității din care provin dar sunt foarte mulți care sunt dușmani.

  13. Valentin says:

    Fiind locuitor al orașului Vișeu de Sus înțeleg starea de dezgust prin care treceți. La fel mă simt și eu când trec pe lângă casele pe care le putem numii kitsch-uri care după părerea mea sunt produsul unor oameni care nu s-au gândit în ce zona trăiesc.Respect tot ce înseamnă traditionalism dar din păcate trăim intr-o lume plina de ciocoi care nu au pic de respect fata de pamantul romaneac.
    Eu am rămas uimit de ce Vișeu de Sus se numește Oraș turistic de intersecție local deși nu l-as numi așa.În Vișeu chiar nu ai ce vizita dar Îți propun sa cauți mai departe ceea ce dorești sa vezi.Numai bine!

  14. Zamfir Şomcutean says:

    Dragă domnule Iliuţă, să vă explic eu cum stă treaba: Să nu credeţi că lumea nu v-a înţeles. V-a înţeles perfect şi o ştiţi şi dumneavoastră foarte bine (nu, să nu mă contraziceţi). Şi da, aveţi sută la sută dreptate. S-au dus dracului toate valorile noastre autentice odată cu această globalizare prost înţeleasă, marea vină în această problemă având-o toate guvernele postdecembriste care s-au succedat la Bucureşti. Păi aveţi impresia că „ficiorii satului” care se întorc de la muncă din „occidentul civilizat” mai au chef să vieţuiască în prăpăditele de case din lemn cu WC-ul în fundul curţii şi cu opaiţ în loc de bec? Ha, ha! Păreţi naiv dar eu ştiu că nu sunteţi. Această problemă ridicată de dumneavoastră trebuie generalizată la întreaga ţară. Aşa este peste tot: Maramureş, Cluj, Suceava, Galaţi, Gorj, Ilfov, Timiş, Constanţa, etc. şi probabil de aici şi această supărare a concetăţenilor noştrii pe dumneavoastră, pentru că v-aţi referit doar la Ţara Maramureşului. Dacă eraţi moroşan mergeaţi cu parul…? Păi dacă sunteţi aşa de curajos mergeţi cu parul şi dacă nu sunteţi moroşan. Doar sunteţi român, nu?

  15. Ralu Ralu says:

    La fel am patit si eu. Am invitat 3 prieteni in Maramuresul istoric de Craciun. Am platit o caruta de bani pentru: locuit intr-o casa cu etaj frumos vopsita galben de te dureau ochii, aceiasi maincare timp de 4 zile, (in tulima seara ne-au lasat singuri lasa vorba „la cina daca va e foame mergeti in bucatarie si luati mancare din frigider”), 6 colindatori imbracati in blugi si in gegi de fis… Turismul sau agroturismul este deplorabil…

    • Decebal says:

      Ralu, regret experienta dumneavoastra.
      Am facut si noi recent trecutul Craciun in Poienile Izei. Dar intr-un loc „verificat”, unde am fost si in urma cu 3 ani, insa in timpul verii.
      A fost cel mai frumos Craciun. Memorabil! Am fost cazati intr-un loc mirific, la o pensiune izolata de restul satului, pe un deal, cu o panorama de vis. Mancarea facuta de gazda a fost variata si foarte gustoasa.
      In Ajun am participat la un concert de colinde interpretate de domnul Stefan Hrusca, acasa la domnia sa, in Ieud. A fost nemaipomenit. Nu visam niciunul sa avem acest privilegiu. Ajunsi inapoi la pensiune, am avut parte de un program artistic asigurat de doi ceterasi (sot si sotie) care ne-au bucurat cu muzica traditionala si cu jocurile specifice. Am fost la Barsana, la Sapanta, la Sapanta Peri si la Muzeul Tarancii Maramurese din Dragomiresti, unde tanti Maria ne-a cucerit cu prezentarea sustinuta in dulcele grai morosenesc.
      A fost un Craciun pe care nu-l vor uita curand toti cei circa 20 de prieteni alaturi de care am petrecut. Si nu am platit o caruta de bani, credeti-ma.
      Dar ne-a intristat si pe noi kitsch-ul descris de domnul Iliuta. Cel mai dureros a fost sa vad o fereastra termopan montata la o casa din aia faina, veche, de lemn… Pacat ca nu am apucat sa o fotografiez.
      Trag doar speranta ca traditia va mai fi pastrata o vreme in aceste locuri. Macar si numai in portul pe care il poarta cu atata mandrie toti morosenii atunci cand merg la biserica.
      Ar fi bine sa se faca si altceva, dar nu stiu ce si mai ales de catre cine…

  16. din viseu says:

    As fi vrut sa ii spui asta omului din viseu in față….sa auzi parerea lui si evolutia lui,As fi vrut sa mergi in borsa sa le critici lor orasu , as fi vrut sa mergi in Certeze sa le critici orasu…..daca nu iti place zona, orasu,maramuresu stai in Ilfov,Bucuresti sau orice parte din sud….Serios ???? Cati sudisti si oraseni de ăștea ce vin in maramures sa vada ” vechiu” maistrii in lem si tarani in port popular….nu asculta la voi muzica la maxim? au inox pe casa, in casa si daca se poate si la ceasca de cafea? cine sunt ” spuma” cand vine vb de case in culori si alte alea….????? voi ma? voi va luati de viseu? de ce e aici? de ce si-o facut omu singur? nu sa fure de la alti, ca omu din viseu sau de unde o fi ( referitor la pozele cu case) si-a vopsit casa mov sau roz,sau gri ….si-a facut-o cum a vrut el, daca autoritatiile sau primariile nu actioneaza cu amenzi, sau cu reguli cetateanu ce zice : ” eu fac cum imi tuna capu” . STRICT REFERITOR LA CULORILE CASELOR IS DE ACORD cu faptul ca trebuie sa fie totusi o regula si sa se actioneze oarecum. Dar daca nu place maramuresu ,viseu,mocanita si ce e in jur….stati acasa ….stati si spargeti seminte ,injurativa si stati paznici in parcari sa luati 5-10 lei pe masina. Lasa ca la noi vin alti turisti ….china,franta,italia,germania,austria,etc. Ei nu o sa fie dezamagiti.probabil o sa fie mai dezamagiti de capitala sau ” autostrazile voastre neintrerupte si drumurile perfecte din zona voastra” Atatea as avea de spus ca as putea sa vorbesc o zi intreaga ,sa te musc de gat sa mori si sa te trezesti si iar sa iti explic si sa ma iau cu tine in gura…oooooo ce nu as fi dat sa pot fi langa tn cand vb numa deampu**a….mai hai odata in viseu te rog

    • Dacul says:

      Dar eu ce vina am? Sunt din Maramures, Maramures e acasa! Si Maramuresul asta drag s-a umplut de: prost gust, grandomanie, cocalari, manelisti. Voi chiar nu va dati seama ca in Bucuresti chiar gasesti mai mult bun gust si chiar bun simt decat in multe zone din Maramures??? (de exemplu Viseu)
      De Brasov, Sibiu, Alba nu mai vorbesc!
      Unele sate din Maramure seamana cu un sat de lingurari care s-au inbogatit din manele…De Sighet nu mai zic – plin de improvizatii, gunoi si praf – aproape ca-n India reala…

      Ei uite de asta m-am mutat mai la sud, in Ardeal, langa Brasov… Nu ca aici nu gasesti kitsch, gasesti, dar tre’ sa-l cauti!

  17. Carolina says:

    Ai talent domnule Iliuta poate in ceva dar trebuie sa-l descoperi.Lasa scrisul pentru cei capabili de-a scrie(inseamna a descoperi lucruri , locuri , suflete frumoase) .Prin ceea ce a-ati scris v-ati aratat vulgaritatea unui suflet mic incapace de-a accepta schimbarea , evolutia , locul traditiilor intr-o societate in continua transformare.Pacat ca va perdeti timpul scriind carti pe care nu le va citi nimeni niciodata.Schimbati-va meseria , niciodata nu e prea tarziu.

    • Silviu Iliuta says:

      Le mai citesc unii. Aia mai deschisi la minte, nu cocalarii. Ceea ce e bine.
      Deschideti sufletul, doamna, dar si creierul! Fara legi clare in constructii va transformati in China. MMai bine, daca ati avea ceva minte, ati milita pentru asta, in loc sa va dati expert literar pe aici. E greu de tot, zau. Cum e unul de alta parere, cum e prost. Despre carti… cititi cateva pagini, apoi vorbiti. Nu asa, ca Bula.

      • Alina-Maria says:

        Asta te-a deranjat pe tine cel mai mult? Eu deja cand am ajuns la „incapace” am inteles ca doamna e unul din copiii pierduti ai Romaniei; pierduti prin Italia. In legatura cu articolul, te obosesti degeaba. Noi nu ne vaccinam, votam cu cine ni se spune, construim fara aprobari sau cu aprobari obtinute pe cunostinte. Nu ne mai respectam valorile, mostenirea. Atunci cand poti modifica o casa veche de 110 ani care a fost prima intr-un sat, nu mai avem multe sperante. Casa a modificat-o mama ca sa o „renoveze si imbunatateasca” cu BCA bineinteles si e banala, trista si oribila asa ca stiu despre ce vorbesc. La momentul asta daca nu ai o casa mov sau galben fosforescent nu esti „in randul lumii”. In alte tari s-au facut modificari pentru a avea conditii, fara sa afecteze structura si arhitectura dar noi suntem romani si la noi nu se poate…trist….

    • Dacul says:

      Da, doamna Carolina, dar Maramuresul este inca un loc frumos populat cu oameni frumosi, dar care si-au uitat cu totul (facand eforturi pentru asta) originea si fratia cu natura! Nu mai vor case de lemn, acoperisuri din lemn (pt ca da!, dranita e scumpa si neeconoma), vor numai lemnul codrului pe care il exploateaza frenetic si il exporta! Vedeti Valea Vasserului, Mara, Hera etc!

      Postarea dlui Iliuta e nu doar pertinenta cat necesara si, din pacate, mult prea tardiva si inutila pentru drama sistemica a Maramuresului

  18. Radu Tibil says:

    Din pacate, n-avem ce face! Acesta e unul din neajunsurile democratiei. Daca omul are atat de prost gust incat isi vopseste casa mov (apropo, mizeria aia e in Sieu, nu Viseu!), nimeni nu-l poate obliga s-o faca in alta culoare! In alta ordine de idei, nu prea sunt specifice portile si nici macar casele traditionale morosenesti Viseului, daca stii/consulti un pic de istorie, o sa vezi ca in perioada sa de glorie Viseul a avut mai multi evrei, nemti (tipteri) si ucrainieni decat romani. Daca vrei Maramures adevarat, du-te-n Budesti, Sarbi, Giulesti, Mara, da’ du-te repede pana nu dispare traditia arhitecturala si de-acolo! 🙁

    • viseuan says:

      Un pic de istorie interbelica
      „Pentru a argumenta ideea lansată de noi că Ţara Maramureşului este o zonă multiculturală, vom prezenta câteva date privind confesiunile religioase menţionate în statisticile … vremurilor, zicem noi, cu adevărat democratice şi europene, în înţelesul actual al termenului. Creştini ortodocşi declaraţi, atât din rândul românilor, cât şi al ucrainenilor, erau 8 517 suflete. Cea mai mare parte a locuitorilor Ţării Maramureşului erau credincioşi greco-catolici 103957 de suflete aparţinând atât românilor băştinaşi cât şi etniei ucrainene. Romano – catolicii numărau 10 422 de suflete de etnie maghiar ă şi germană, iar credincioşii luterani de etnie maghiară și germană însumau 3 241 de suflete. Evreii „de legea lui Moise” erau în număr de 34 053 de suflete.” Prof.dr. Ioan Petrovai

  19. Dacul says:

    Da…, din pacate cam asa cu Maramuresul…Mai gasesti case traditionale si locuite pe cate o vale uitata de timp si atunci ti se taie rasuflarea! Noi am cumarat o casa veche de lemn din MM, am remontat-o, reconditionat-o. Am lucrat cu un mester popular, maestru artist, care vara lucreaza in constructii in Franta (pt ca omul e muncitor si castiga mai mult din zidarie de cat din tamplarie/dulgherie traditionala). Ei bine, mesterul nostru a ridicat 4 case „superbe” de caramida (cu tot tacamul: inox, marmura, termopan, covoare „persane” sintetice, gresie samd)…
    Si acum sa va explic de ce: lemnul (in Maramures) intotdeauna a fost simbolul saraciei! Taranul instarit, preotul, invatatorul, medicul, notarul aveau casa din piatra! Saracul avea casa de lemn… Din pacate oamenii astia, oricat de frumosi ar fi, sunt oameni simpli, dar foarte mandri si muncitori! Ultimii 50 de ani au fost timpul lor de glorie! Sa-si arate valoarea: prin case de caramida si masini cu multi cai…

    Da, e mult kitsch care alaturi de subcultura dezgusta…Dar inainte de a ne oripila de acestea cred ca ar trebui sa realizam cu totii ca nu se intmpla de ieri-de azi ci din anii ’70!!! cu abrutizare dupa revolutie!

    Si nimeni n-a facut nimic: nici un PUG, PUD, nicio norma de urbanism, nicio amenda, nu mai zic de vreun program de constientizare, informare orice! Nimic! fiecare primar s-a bucurat de functie si a facut orice sa mai prinda un mandat! Orice! Adica nimic pentru comunitate totul pt individ!

  20. GABI says:

    Eu sunt din Viseu, iar in mare parte nu sunt de acord cu dvs. In primul rand cu arhitectura si cu loarea caselor…serios? Pai vi dumneata și alti mitici sa ce? A sa-mi dea lectii….sa-mi explice cum sa-mi fac casa? Cand ti-ai facut-o dumneata…nu tin minte sa ma fi intrebat…e frumos…ce-ti place…sau ai vrea cand vi in Viseu sa stea toti in case de lemn si fundatie de piatra pentru ca vi dumneata in vacanta si nu iti place altfel…. :)) n-ai cum ;).eu asa zic… app mai bine stai dumneata in If. Si nu mai critica aiurea.

  21. Ioan says:

    Domnul autor al articolului este fixat rău pe Maramureș încât orice (contra)argument i-ai oferi el știe una și bună, de fapt două: kitsch-ul și lipsa regulilor din/în construcții. Așa că orice altă discuție cu el este inutilă. L-a traumatizat rău vizita în județul nostru!

      • Ioan says:

        Măi omule, revino-ți, că nu ești desteptul Planetei! Viața în Maramureș își desfășoară cursul ancestral și nu după cum vrei d-ta sau după cum îl taie capul pe orice mitic pripășit pe aici. Dacă vrei să înțelegi bine, dacă nu, asta e! Du-te la altă masă!

        • Silviu Iliuta says:

          S-a trezit si nea Ion. Ai caza roz? Maramures inseamna traditie, nu toti ghiolbanii care isi fac wc-uri si le numesc case, nea Ioane. Daca strangi in ban afara, fa ceva cu gust, nu rahatul ala! In fine, e treaba de lege, trebuie sa fie obligati romanii, ca dupa gusturi sunt multi ca tine.

          • Ioan says:

            Măi băiatule (și e ultima dată când mă cobor kilometric, se înțelege până la nivelul tău!) să dau un răspuns unui individ lipsit de cel mai elementar bun-simț, prost crescut, needucat, necioplit și toate epitetele care se pot adăuga unui individ care, iată, își permite să (mă) jignească. Păi, nene, în anterioarele mele intervenții: te-am etichetat, m-am legat de persoana ta? Sau am comentat vis-a-vis de părerea ta, evident, paralelă cu situația? Și atunci de unde struț? Mă, tu ești NESIMȚIT!

          • Silviu Iliuta says:

            Asta e nivelul, Ioane. Nu a trebuit sa cobori, ci sa urci sa ajungi la nivelul ierbii. Prostia se vindeca. Niste scoala, niste cultura si trece.

      • Silviu Iliuta says:

        Hai ca ai inteles si tu tot. Stau la casa, in sat. Si, sincer, dupa ce am vizitat Viseu, nu mi se mai pare kitschos. Daca va place asa cum a ajus zona dvs., sa fiti sanatos! Prin atitudinea asta ieftina oricum sunteti vinovat de ce se intampla. Mai bine ati pune mana si ati lupta pentru traditii, nu pentru case roz!
        Rusine!

  22. Pingback: Ce părere aveți despre Maramuresul nostru? - Alina Rad

  23. Oana says:

    Aveti dreptate ! Si eu sunt din Maramures si sunt plecata din tara ,dar mi-ar placea sa imi construiesc o casuta in care sa merg in vacanta ,dar o casuta care sa faca peisajul si mai frumos nu sa il urateasca si sa il transforme in ceva de prost gust. Problema cu unii oameni din Maramures e ca ei sunt foarte orgoliosi ,plini de ei si mereu cei mai destepti ,nu pot sa primeasca o critica ca pe ceva constructiv si sa asculte ce au ceilalti de spus ,cei din exterior ,cei care poate observa mai bine decat noi .Exista foarte multi oameni frumosi ,destepti si cu bun simt care vor sa faca lucruri bune,dar pacat ca sunt umbriti de ceilalti !In interiorul casei tale poti sa faci ce vrei ,dar trebuie sa respecti peisajul si sa construiesti o casa care sa aduca un beneficiu zonei,ne putem moderniza respectand traditia si istoria ,putem face Maramuresul si mai frumos daca ramanem maramureseni si nu incercam sa ne transformam in ceea ce nu suntem .Pacat !

  24. Patru Morosanu says:

    No mai iliuta boluzata-i ? Uitate ce harmalaie ai facut aici pa intra-nnetu iesta!?? Mai bine te legai de Pandele sau de boluzi ceia din parlament. Pe langa faptul ca ai dreptate mai „indraznesti” sa ne-o si spui ……..
    Asei mai Iliuta or bolunzat cu totii , ei zac ca sunt emancipati …. da io banuiesc ca or cronicit. Cat despre primari si consilii municipale , vai de capu nostru… mai ai auzi pa cate unu dandu-si aere in engleza de parca masa lo facut in limba engleza. Vai de mama noastra , de la o Tara libera si frumoasa am ajuns colonie eusa. Saraci nostri parinti se holbeaza la odrasle lor cand vin acasa de pe unde-s dusi si in loc de zaua buna isi dau „INTELIGENTA-N” vileag , spunand in loc de sfarsit de saptamana „weekend” ….. „apoi nu inteleg ce spui tu dragul mamei „…….eeeeee !!
    Nimic impotriva celor dusi sa facu-n ban dar tare bine ar fi daca sar intoarce acasa oameni normali cu scaun la cap. Ni se rascolesc mosi si stramosi nostri in mormant de ceea ce se intampla azi in Tara.

  25. Pop Adrian says:

    Silviu, kitch uri sunt peste tot. Da, e mare pacat ca unii maramureseni fac asemenea magarii arhitecturale. Asta e efectul ,,plecatului in strainatate,, pe un fond de saracie crunta si disperare. Mai mult , Consiliul judetean nu a facut nici un efort de a conserva ce a mai ramas din arhitectura si obiceiurile maramuresene. Acum, de vreun an exista un plan de revitalizare a satului maramuresean care cuprinde cateva proiecte puse la dispozitia maramuresenilor si nu numai, gratuit. Nu i o chestie rea. Ceea ce nu stiu multi e cat de costisitoare e o banala casuta de lemn sau reabilitarea uneia vechi. Iti spun din proprie experienta(eu am pe rol o reabilitare a unei casute de lemn de peste 100 de ani 😉 ) . Spre exemplu un acoperis cu dranita ajunge sa coste aproape de 3 ori mai mult decat unul cu tabla sau tigla. Bine, si aspectul la final e altul la cel cu dranita. Case de lemn sunt inca destule dar asta nu inseamna ca unde intorci capul vezi numai casute de lemn. Alea sunt tot mai rare. De aceea vor fi tot mai pretioase. Manastirea Barsana, biserica de lemn din Rozavlea, Ieud, Breb(cu cea mai veche biserica de lemn daca nu ma insel) si multe alte locuri unde, daca ai rabdare si nu te pierzi cu firea din cauza caselor mov, o sa descoperi frumuseti pe care nu le vezi nicaieri altundeva. Mocanita si valea Vaserului sunt de a dreptul superbe. Cascada cailor, varful Pietrosul Rodnei, Creasta cocosui si multe alte trasee care ti taie respiratia. Cu o conditie. Sa ai drag de natura si lucruri vechi create de strabunii acestor meleaguri. Daca astea nu sunt pe lista ta de preferinte , Maramuresul nu te va multumi.
    Maramuresul nu are domul din Milano, turnul Eiffel sau Colosseumul din Roma. Are in schimb locuri frumoase, aer curat, hrana naturala, oameni cumsecade si o horinca de te doare mintea… . Asa ca draga Silviu, daca poti trece peste suparatoarele case rosii si mov, mai hai in Maramures si cauta. Cauta casele vechi din lemn, biserici de lemn cu istorie (ex biserica pictata din Valeni care a fost mutata la Barsana si dupa o vreme dusa in Valeni( cred). Cauta sa mananci sanatos la pensiuni cu preparate din zona si sa faci drumetii. Du te la muzeul Tarancii romane din Dragomiresti, la cimitirul vesel din Sapanta. Daca astea nu sunt pe placul tau, esti din alt film si e normal sa nu fi multumit. O zi frumoasa sa ai. Doamne ajuta.

Lasă un răspuns