Daca tu, Vasilica din Galati, circuli cu o masina fara numere de inmatriculare risti sa fii pedepsit, conform Codului Penal, cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. In plus, politistii rutieri au dreptul sa imobilizeze masinile atunci cand soferii conduc fara  placute cu numar de inmatriculare.

De aceea sunt putin confuz: ce facem in cazul acesta, in care un politist nu are placute la masina? (s-a intamplat acum doua zile, langa Pitesti. Poza trimisa de Robert G.)  Pentru ca ma simt discriminat: el de ce are voie si eu nu? Nu e tot cetatean, ca si mine? Am revenit pe vremea Militiei, cand baietii aia aveau voie sa incalce legea si nimeni nu avea ce sa le zica?
Apoi, pentru oamenii aia care l-au vazut in benzinaria de langa Brasov, politistul in cauza este un exemplu:
-Uite, ba, nu mai e nicio problema daca ne aducem masini neinmatriculate din Germanica! S-a dat liber!

Apoi imi imaginez dilema politstului, presupunand ca are una. Empatizez cu drama prin care trece, cu framantarile din mintea lui:
„-Buna ziua, plutonier xY, actele la control.
-Buna ziua, poftiti!
-Va numiti exact ca mine. Unde lucrati?
-La Politie.
-Interesant. Ati savarsit infractiunea, confor articolului, ramaneti in masina, eu ma duc sa completez Procesul-Verbal.
-Eu sunt tu. Daca raman in masina, nu ma pot duce sa completez Procesul-Verbal.
-Imi pare rau, trebuie sa va ridic masina si sa va retin… Sa ma retin singur!”
Va dati seama? Chemarea datoriei, pe de o parte, si faptul ca e infractor, pe de alta parte. Plin de zbucium, ca Anna Karenina, dar barbat. Un om in fata unei decizii uriase:  trebuie sa se aresteze pe sine sau sa se faca scapat. E greu de tot!
Doamna Carmen Dan, ce facem, doamna, cu baietii astia? Ii lasam sa fie mai mult politisti sau mai mult infractori? Sa stie si ei o treaba, ca se chinuie rau.

Citeste! Oferta:

“Cronicile


Cartea Detectiv de Romania, Silviu Iliuta

Acest articol se poate prelua numai in limita a 300 de caractere, cu citarea sursei.

PAGINI DE FACEBOOK Silviu Iliutacronicipebune

Continuarea in „Cronicile unui barbat”.
NU rata singurele carti premiate chiar de autor! Vandute in mirificul tiraj de 4 exemplare.
Cica e oferta la carti, de Sarbatori.

Toate trei volumele aici: http://bookzone.ro/produs/pachet-cronici-3volume

Sau „Cronicile unui barbat 3-Iarta-ma, am fost… ” aici: https://www.cronicipebune.ro/prelansare-cronicile-unui-barbat-vol-3/


Fragment din carte: :


Verișoara Lenuța scrie de dragoste și amor. Fiorul ei liric i-a impresionat pe toți din sat, de la învățătoare până la profesoarele de toate limbile pe care le-a avut vreodată. Iar talentul ei la narațiune a generat aplauze la toate competițiile naționale la care a participat. Îmi amintesc că, odată, mă aflam pe o scenă din București.
Aveam vreo 10 ani, când o doamnă cu ochelari a spus în microfon, extrem de pătrunsă, cu lacrimi în ochi și pe nas: – Fără Ileana B., poezia contemporană nu ar exista!
Îmi amintesc bine momentul, pentru că imediat am întrebat-o pe mama:
– Cine e Ileana B.? Și ce înseamnă „contemporan”?
Ileana B. e Lenuța. Numele din naștere semăna mai mult a diminutiv, decât a pseudonim demn de talentul ei. Lenuța, o fată cu trăsături frumoase, ca mai toți din neam, cu puțin peste 100 de kilograme de materie bine repartizată, a fost invitată de onoare la Botez. Drept mulțumire, a trimis câte o scrisoare fiecărui om prezent la eveniment:
„Când mireasma iubirii și a duminicii plutește în frumosul București în culori de pastel, când se îngemânează anotimpurile, eliberând în eter o feerie de culori și sentimente, când noaptea părăsește ce e lumesc, iar zorile dau viață, când zorii nașterii a doua ființe minunate s-au ivit, am purces toți la Taina Sfântă a Botezului. Chinurile părăsirii acestei lumi, desprinderea de matcă și de familie e cel mai dureros lucru.”- Ileana B.
Acum, poate nu sunteți familiarizați cu limbajul geniilor și aș risca o traducere: „Duminică, imediat ce am intrat în curtea bisericii, ne-a izbit un miros puternic de flori și de tămâie. În jurul sicriului așezat pe un fel de roabă mai mare, două femei plângeau un mort. De aici și „desprinderea de matcă”, revelată de Ileana B. Celelalte rude stăteau cu capetele plecate, își dădeau coate, se uitau la ceas și fumau pe ascuns. În spatele curții, un bețiv ardea o grămadă de bălegar. De aici și „mireasma iubirii”.”
Scrisoarea, copiată de mâna ei de 60-70 de ori, continua așa (traducerea, în paranteză): „Taina Sfântă a Botezului a fost o încercare neașteptată, deopotrivă pentru cei neinițiați și pentru cei cunoscători. Uneori, cele mai grele răspunsuri vin de unde te aștepți mai puțin.” (Preotul era beat mangă. Rudele mele au început să îl înjure și au vrut să plece. Am rămas pentru că unchiul a spus că „și bețivii e oameni buni.”)
.”

 

 

 

 

9 Comentarii la “Da’ politistii de ce au voie cu masini fara numere de inmatriculare?

  1. IO mi-s says:

    Poza asta e atat de trucata incat am sa va blochez. Sper sa nu mai aud de voi in veci. Nu stiti decat sa denigrati si mai ales pe nedrept. Ar trebui sa fiti dati in judecata pentru defaimare.

  2. Johnny Bla says:

    Fara sa fiu deloc deplasat, zilele astea am impresia ca luam parte la instalarea unui regim totalitar. Minciuni(checked), Falsuri(check), Abuzuri(check), Modelarea justitiei in detrimentul propriu(check).Nepermiterea obozitiei in plen(check).

  3. Bogdan says:

    Silviule, asta imi aduce aminte de o faza de acum cativa ani. Niste escroci mai inventivi care se ocupau cu furatul si comercializarea de autoturisme au venit cu o idee mai neobisnuita: facusera rost de un girofar si uniforme de politisti sau agenti ai fiscului, nu mai tin minte exact, si cu respectivele autoturisme (carora le fusesera scoase numerele de inmatriculare) mergeau la centrul unde le dezmembrau sau pregateau pentru scoatere in afara tarii/vanzare pe piata interna. Deci ei mergeau fara numere de inmatriculare de la locul furtului la acest centru si nimeni nu i-a deranjat pana in momentul in care s-a intamplat un mic accident si au fost prinsi. Cine stie, poate aceasta idee a facut pui, n-ar fi exclus. Bine, acum poate ca le-a picat numarul in mers si nu isi dadusera inca seama, este si asta o posibilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *