Urasc sa merg noapte pe centura Bucurestiului. Am impresia ca de fiecare data nimeresc intr-o gaura neagra, atat de prost e luminata. Odata am incetinit pentru ca lucrau la ceva, dar cel din spatele meu n-a mai apucat sa vada pe unde e drumul si a intrat in gard. Bezna, marcaj pus cu zece metri inainte de lucrare. Ordinar. Centura aia e o mizerie, iar meciul de ping-pong e de zece ani intre Guvern si Primaria Capitalei.

Unchiul meu are 80 de ani. La fiecare inceput de luna, se inghesuie impreuna cu alti pensionari intr-o mica sale de asteptare. Ultima data a stat 6 ore, desi se simtea rau. Daca nu rezista eroic acolo, a doua zi nu mai aveau fonduri pentru medicamente. Ce credeti? Cand omul a ajuns in fata, a picat sistemul. Cardul de sanatate nu mergea, medicii il injurau pe Ghita-facatorul de softuri, iar unchiul a plecat acasa, pentru ca a doua zi sa o ia de la capat.

Cand un prieten bun a avut nevoie la urgenta, o problema complicata, am stat 5 ore in holul spitalului Universitar. Omul, cu dureri ingrozitoare, se tavalea pe jos de durere, dar nu era o prioritate, fiind mai tinerel, la 40.

Noi toti platim bani pentru strazi, autostrazi, spitale, Noi toti cotizam la astea de ne vine rau. Sunt luni in care cu banii pe care ii dai la Stat ai putea sa iti platesti linistit o rata la o vila.

Acum, nu va suparati pe mine. Pe mine asta ma intereseaza: sa imi platesc impozitul, sa am o strada decenta, sa am spitale civilizate si cand ma duc la coada la vreo institutie a Statului sa nu am impresia ca m-am intors in 1990, intr-un film cu prosti. Nu sper mai mult de la un guvern. Poate doar sa nu se indatoreze pe 1000 de ani si sa bage banii in consum, apoi sa trambiteze cresterea economica, ca tuta care a plecat azi.

Nu imi pasa deloc ca premierul e Orban. Borban, Gioni din Galati sau Costel de la Gaze. Daca rezolva problemele astea si celelalte probleme, are recunostinta mea vesnica.

Am trait in ultimii 30 de ani toate guvernele. Am sperat odata cu Conventia Democrata si cei 15 000 de specialisti ai sai, am crezut ca liberalii, Taricenii lui Base, pedelistii, toti uniti cu mama lui Stefan pot face ceva. Nu au putut. Totul a fost la fel.

Iertati-mi pesimismul, dar Orban a mai fost acolo. Poate nu chiar el ca persoana, dar aia din spatele sau, Blaga si compania, cu siguranta au mai condus tara asta. Niciodata nu au ales sa taie raul de la radacina, din contra, au continuat sa faca aceleasi aberatii ca PSD.

In acest moment, PSD si-a plantat zeci de mii de oameni in aparatul de Stat: directori, directorasi, sugatori de fonduri, trepadusi prin prefecturi. Credeti ca maine Orban le va taia macaroana? Credeti ca va face un audit corespunzator si ii va da afara? Pentru ca aia conduc Romania, sa ne intelegem, Ei dirijeaza fonduri, ei invart para-ndarat. Ultima data cand astia de acum conduceau, au facut acelasi lucru ca PSD: au plantat oameni peste tot, pe functii care cereau COMPETENTA, NU APARTENENTA POLITICA.

Orban anunta audit pentru depesedizarea institutiilor. Asta insemana penelizarea lor? Ultimii 30 de ani imi spun ca DA. DA! DA! De fiecare data a fost la fel.

Asa ca fiti voi optimisti. Mie mi-e egal ca a venit Orban. Sigur, ma bucur ca a plecat tuta. Dar e destul pentru a ne fi mai bine? Cred ca ne vom prinde repede.

Silviu iliuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *